Zobacz pełną wersję : D80 vs D5100- jakość obrazka
arkadiuszarek
21-02-2012, 18:02
Witam , jak w tytule ..... interesuje mnie czy jakość obrazka w D5100 do ISO 800 będzie lepsza niż w starszym D80? chciałbym kupić D80 za jakieś 1100pln i tak się zastanawiam..... Wasze sugestie? Zdjęcia to przeważnie plener , lub z SB900, pozdrawiam.
arturmsi
21-02-2012, 18:07
D5100 zarówno pod względem mniejszego zaszumienia jak i większej rozpiętości tonalnej będzie lepsze...
porównanie (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/698|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/518|0/%28brand2%29/Nikon)
W d5100 lepsza matryca, ale mniej możliwości... Ale po co Ci D80/D5100 skoro masz d90? Może lepiej w obiektyw zainwestować?
sądzę, że
jakość obrazka w D5100 do ISO 800 będzie lepsza niż w starszym D80 głównie ze względu na matrycę. ponad 800 - na bank różnica widoczna będzie zdecydowanie. Z tym, że D5100 to chyba inne pieniądze niż 1100zł.
arkadiuszarek
21-02-2012, 20:37
..........muszę kupić drugie body w tych pieniądzach, najlepiej z jakością obrazka D90:smile:........
..........muszę kupić drugie body w tych pieniądzach, najlepiej z jakością obrazka D90:smile:........
Podobną jakość obrazka da Ci D5000, ta sama matryca co w D90.
Do pracy na niskich ISO gdzie nie jest wymagana duza szybkosc D80 ma przewage, ze wzgledu na lepsze kolory matrycy CCD. Oczywiscie komus bardziej moze odpowiadac kolorystyka CMOS.
arkadiuszarek
21-02-2012, 22:41
d5000 ma dobrą cenę, lecz nie ma śrubokręta i górnego wyświetlacza , chociaż ten wyświetlacz jeszcze bym przeżył , ..........robię zdjęcia przeważnie do iso 800, i tak sobie myślę że ostrość fotek powinna być podobna, na razie bardziej jestem skłonny kupić D80, sam nie wiem................
Co Wy z tym śrubokrętem?:) Powtarzane jest to jak mantra, przez masę ludzi, którzy w podpisie często mają masę szkieł i ani jednego na śrubokręt.:)
Pewno, że jest kilka fajnych słoików w dobrych cenach na śrubokręt ale bez przesady. Sam nawet 50tką i 85tką się bawiłem, ale demonami szybkości nie były i dlatego zmieniły właściciela. Wszystko zależy co komu potrzeba, ale dla statystycznego amatora przy obecnym wyborze obiektywów z silnikami śrubokręt bym olał.
A wracając do tematu brałbym d5100 lub od biedy d5000 kosztem starego poczciwego d80. :)
Co Wy z tym śrubokrętem?:) Powtarzane jest to jak mantra, przez masę ludzi, którzy w podpisie często mają masę szkieł i ani jednego na śrubokręt.:)
Pewno, że jest kilka fajnych słoików w dobrych cenach na śrubokręt ale bez przesady. Sam nawet 50tką i 85tką się bawiłem, ale demonami szybkości nie były i dlatego zmieniły właściciela.
Staloogniskowym z AF-Sem tez daleko do demonow szybkosci (zeby nie powiedziec, ze bywaja wolniejsze, niz odpowiedniki na srubokret).
d5000 ma dobrą cenę, lecz nie ma śrubokręta i górnego wyświetlacza , chociaż ten wyświetlacz jeszcze bym przeżył , ..........robię zdjęcia przeważnie do iso 800, i tak sobie myślę że ostrość fotek powinna być podobna, na razie bardziej jestem skłonny kupić D80, sam nie wiem................
D5100 też tego nie ma
Mówisz?...hmmmm.... to przemyślę jeszcze raz po co mi śrubokręt ;)
Do iso800 D80 daje akceptowalny obrazek, jeśli dobrze naświetlisz zdjęcie. Jak skopiesz to wyciąganie z cieni zdegraduje obrazek i to pewnie bardzo. Sam używam iso800 z dobrymi (moim zdaniem) rezultatami. No, na papierze szumu nie widać aż tak bardzo i mówię tu o wydruku A3.
Mówisz?...hmmmm.... to przemyślę jeszcze raz po co mi śrubokręt ;)
A bo zbierasz same antyki :)
ps
Napisałem że chodziło mi o statystycznego amatora :)
stachmuszel
22-02-2012, 14:32
Ja porównywalem obrazek mojego D200 vs D7000 na niskich ISO. D200 ma matrycę podobną do D80, a D7000 tą samą co D5100. Czyli można powiedzieć, że testowalem D80 vs D5100. Różnica jest w kadrach o dużej rozpietości tonalnej na korzyść D7000. Tutaj matryca z D5100/7000 ma przewagę na tymi z D300 i D200/80. Analogiczne porównania D200 vs D300 na niskich ISO nie wykazaly takiej różnicy.
Podsumowując (moim zdaniem oczywiście) jeśli priorytet to obrazek wybór pada na D5100.
arkadiuszarek
22-02-2012, 20:00
Dzięki wszystkim, jeszcze parę słów wyjaśnienia , sprzęt ma być dla żony , która jest już mocno wtajemniczona w ustawienia manualne, więc zielone pole nie będzie używane , niestety z pieniążkami się nie przelewa , dlatego pytałem o starsze lustrzanki, tym bardziej że przeglądnąłem swoje zdjęcia z zestawu D60+N18-200 i szok ten zestaw robił przyzwoite fotki:smile:, na tle D90 etc....., no i chyba przeproszę się z matrycami CCD. Post proces zdjęć to Lightroom i odbitki max A4.
Przyzwoite - jak powiadasz - fotki, to zrobi nawet D40 ( kosztuje teraz grosze - jeśli mówisz, że forsa gra rolę ). Natomiast pytanie główne - wiadomo - D5100. Nie wiem po co zadawać pytanie skoro odpowiedź jest jasna. To przecież dwie generacje dalej. Miałem D80 i mnie przynajmniej bardzo denerwował ( pewnie wtedy też głupszy byłem i może stąd taka opinia :) ).
arturmsi
23-02-2012, 08:18
Przyzwoite - jak powiadasz - fotki, to zrobi nawet D40 ( kosztuje teraz grosze - jeśli mówisz, że forsa gra rolę )..
Przyzwoite? to mało powiedziane :D D40 z jasnym szkłem działa cuda, na dodatek, iso 1600 dobrze naświetlone jest w pełni używalne, a wszystko dzięki temu że ma tylko 6 mp ;)
(...) iso 1600 dobrze naświetlone jest w pełni używalne
Ale żeby dobrze naświetlić, trzeba mieć dużo światła, a jak masz dużo światła to nie potrzebujesz ISO 1600. I tak kółko się zamyka... ;)
Ok, nie popadajmy w paranoję, bo zaraz możemy polecam Nikona D1, który jeszcze mniej szumi. W końcu to tylko 2,7MP :D
Witam wszystkich. Jestem na forum od wczoraj, nie mam jeszcze lustrzanki, jestem przed zakupem, ale widzę, że w tym wątku są ludzie posiadający D90 i d5100. Już się naczytałem sporo tych dwóch modelach. Nie bójcie się nie zapytam, który lepszy :-) Chciałbym zapytać jak w praktyce wygląda sprawa szybkości działania. Do tej pory zdjęcia robiłem canonem a610(kompakt-dobry zresztą jak na kompakt), dostałem na 5 minut w ręce D90 i oniemiałem - jak aparat może tak szybko złapać ostrość i zrobić zdjęcie!!??. I tu pytanie Czy w podobnych warunkach oświetleniowych z takimi samymi obiektywami różnica w prędkości cykania fotek tychże dwóch modeli jest zauważalna. Pytam w praktyce, bo specyfikacja mówi, że D90 jest bodajże 30% szybszy. Czy jest to odczuwalne 30%?
Z tego, co mi wiadomo, to oba aparaty mają ten sam moduł AF, więc powinno być bardzo podobnie (D5100 jest nowszym modelem i ma nowszy procesor).
Nawet jeśli D5100, z powodu niższego pozycjonowania przez producenta, ma jakieś ograniczenia w tym względzie (np. brak śrubokręta dla starszych obiektywów bez silnika),
to Ty tego nie odczujesz. Również D5100, w porównaniu do ogromnej większości kompaktów, będzie działał i ustawiał ostrość błyskawicznie.
krzysiozboj
28-03-2012, 10:14
Szybkość pewnie będzie podobna i zależała głównie od tego jaki obiekty podepniemy, miałem wcześniej D3100 i jakoś nie zauważyłem by w szybkości ostrzenia coś go różniło od D90. Noo skok szybkości po przesiadce ze starszego kompakta jest zauważalny.
A który z tych dwóch to nie pytaj bo są tysiące odpowiedzi i prawie zawsze prowadzi to do kłótni :D Obie puszki fajne, różnice opisane, sam sobie musisz odpowiedzieć co dla Ciebie ważniejsze i rada często dawana - pomacaj i kup to co bardziej do łapy pasuje, świetne zdjęcia można i jednym i drugim robić.
siwyozzman
28-03-2012, 11:23
Jeżeli przesiadka z kompaktu to lepiej D5100...powinien w trybach automatycznych dawać lepsze efekty...ma też nowszą matrycę....Jeżeli wciągniesz się w temat to za jakiś czas będą nowsze modele a samo D90 do kupienia za dużo mniejsze pieniądze...
O to to tryb automatyczny. Ja wiem, że lustrzanki nie kupuje się dla auto. Ja sobie poradzę, bo na canonku sporo się bawiłem ustawieniami, ale moja żona wie tylko gdzie jest spust migawki a czasem coś tam musi pstryknąć więc jak by auto działało chociaż "w miarę" to bym był w siódmym niebie. Dzięki za odpowiedzi.
Auto dobrze działa ,choć korzystam bardzor rzadko z tego trybu , tylko w ekstremalnych warunkach:shock:
Szturmowiec
04-04-2012, 00:31
Ja bym chyba jednak wziął nowsze body. No ale to tylko moja opinia... :)
Michaelius
11-04-2012, 20:48
O to to tryb automatyczny. Ja wiem, że lustrzanki nie kupuje się dla auto. Ja sobie poradzę, bo na canonku sporo się bawiłem ustawieniami, ale moja żona wie tylko gdzie jest spust migawki a czasem coś tam musi pstryknąć więc jak by auto działało chociaż "w miarę" to bym był w siódmym niebie. Dzięki za odpowiedzi.
Alez jak najbardziej sie kupuje :) Lustrzanka spokojnie kasuje wiekszosc kompaktow poza niektorymi bezlusterkowcami czy wynalazkami pokroju Fuji X100 jakoscia zdjec, jednoczesnie oferujac znacznie wiekszy wybor obiektywow.
tu się zgadzam.
D5100 to moja pierwsza lustrzanka w życiu - mam ją od stycznia. cały czas uczę się robić zdjęcia ale z trybów automatycznych również zdarza mi się korzystać. moja żona natomiast korzysta właściwie tylko z auto i jest zachwycona.
wreszcie jak chce zrobić zdjęcie dzieciom to widać na fotce ich twarze a nie tak jak było 'w czasach kompakta', czyli zdjęcie pleców dziecka 8)