Zobacz pełną wersję : nikon d3100 i nagrywanie filmów
sylwex20
21-02-2012, 12:56
Witam. Mam taki problem. Otóż gdy chcę nagrać jakiś filmik moim nikonem, maksymalny czas to 13 sek po czym automatycznie przerywa. Nie wiem dlaczego. Ktoś ma taki problem?
draco1234
21-02-2012, 15:22
A kartę pamięci masz w aparacie? Z tym czasem nagrywania, to wygląda na zapełnienie bufora i brak karty...
krzysiek.81
21-02-2012, 16:37
A kartę pamięci masz w aparacie? Z tym czasem nagrywania, to wygląda na zapełnienie bufora i brak karty...
D3100 z tego co pamiętam nie ma w ogóle pamięci, nawet próbnego zdjęcia nie zrobisz bez karty, tak że to raczej nie to.
blackside
21-02-2012, 18:58
D3100 bez sd robi zdjęcia i gdzies zapisuje... dopiero jak się wyłączy to "znikają"
marcinch
21-02-2012, 20:05
Mi normalnie 10minut FullHd nagrywa :D
Sprawdziłem. Startuje od 10 minut w dół na jeden klip. Później trzeba od początku, aż do zapełnienia karty. Długość nagrania zależy od ustawień. Sprawdź w instrukcji. Ale różnice są znikome.
Ograniczenie jest spowodowane pracą /nagrzewaniem/ matrycy. Podobną sytuację masz przy podglądzie obrazu na wyświetlaczu. Też nie można na stałe.
Czyli wszystko OK.
Witam. Mam taki problem. Otóż gdy chcę nagrać jakiś filmik moim nikonem, maksymalny czas to 13 sek po czym automatycznie przerywa. Nie wiem dlaczego. Ktoś ma taki problem?
Jakiej karty używasz? Problem może tkwić w karcie, zbyt wolna karta nie zdąży zapisać dużej ilości danych.
michaskro
21-02-2012, 22:07
Obstawiam że to wina karty pamięci. W instrukcji jest napisane jakiej karty należy używać.
sylwex20
23-02-2012, 12:24
Witam. Karta to Kingston SDHC 8GB class 4.
po ok 13-14 sek pisze że "nagrywanie przerwane, proszę czekać" po czym przerwa całkiem nagrywanie... hmm zastanawiam sie może robie to na jakichś złych ustawieniach, nie wiem...
draco1234
23-02-2012, 12:28
Zdjęcia zapisuje normalnie na tej karcie?
Witam. Karta to Kingston SDHC 8GB class 4.
po ok 13-14 sek pisze że "nagrywanie przerwane, proszę czekać" po czym przerwa całkiem nagrywanie... hmm zastanawiam sie może robie to na jakichś złych ustawieniach, nie wiem...
... to instrukcję aparatu poczytaj ;)
Po pierwsze, karty kingstona nie są zatwierdzone przez nikona.
Class 4 nie należy do szybkich kart, zmień kartę i problem powinien zniknąć.
Ja używam SanDisk Extreme 4 GB, 30 MB/s i nie mam żadnych problemów
sylwex20
23-02-2012, 18:34
możliwe że to problem z wolną kartą gdyż dzieje sie tak przy nagrywaniu tylko tą najlepszą jakością,,13 sekk i stop. Przy gorszej jakości problemu nie ma..
marcinch
23-02-2012, 22:32
bo gorsza jakosc i mniej pliki bitrate/sec maja
lepsza karte kupuj
mindgame
25-02-2012, 10:20
Miałem podobny problem z tym, że z D7000 i kartą Sandisk Extreme 30mb/s po 7 sekundach się samoczynnie wyłączało nagrywanie. Problem tkwił w uszkodzonej karcie. Wymieniono od ręki w sklepie jak tylko powiedziałem jakie są objawy. O dziwno zdjęcia zapisywały się normalnie.
designer555
25-02-2012, 13:28
ja wymieniałem tez kartę na szybszą Kingston SDHC 8GB class 10... i problem znikł (wcześniej miałem mniejszą i wolniejszą)
poza tym Nikon zaleca używanie kart SanDisk...
ja mam inne pytanie co do nagrywania filmów . Zatem czy ten aparat ma mozliwosc przyblizenia podczas nagrywania tak zeby sotrosc sie nie psuła ? jak to ustawic jesli jest ?
ja mam inne pytanie co do nagrywania filmów . Zatem czy ten aparat ma mozliwosc przyblizenia podczas nagrywania tak zeby sotrosc sie nie psuła ? jak to ustawic jesli jest ?
Po pierwsze, nie rób tyle błędów, możliwość przybliżania masz kręcąc pierścieniem ogniskowej, a że jakość obrazu będzie spadać to oczywiste, autofokus w trybie filmowania w tym aparacie nie należy do wybitnych.