PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwszy portret w plenerze

marcinch
20-02-2012, 22:26
Czesc, pojutrze bede robil pierwszy raz portretowe zdjecia, na razie za free wiec bez glupich komentarzy 'nie znasz sie niech fotografowi zaplaci'.
Sprzet to d3100+18-105 +ew statyw do tego

Planuje bez flasha bo nie mam czym

Macie jakies rady jak tego totalnie nie spieprzyc ?:)
Zdjecia bede robil na ABW w nefach i wyciagal w Lightroomie

Jaki pomiar stosowac, CW, punktowy (gdzie mierzyc..?)

MAGNETO
20-02-2012, 22:54
W aparacie tryb portretowy. Potem w LR preset- Portret idealny, Photoshop- akcja Super Gładka Twarz i gotowe .

Tomek Konopka
21-02-2012, 13:48

mierz daleko , podnoś sobie poprzeczkę ćwicz , czytaj instrukcję obsługi :)

JaroPienza
21-02-2012, 14:01
Czesc, pojutrze bede robil pierwszy raz portretowe zdjecia, na razie za free wiec bez glupich komentarzy 'nie znasz sie niech fotografowi zaplaci'.
Sprzet to d3100+18-105 +ew statyw do tego

Planuje bez flasha bo nie mam czym

Macie jakies rady jak tego totalnie nie spieprzyc ?:)
Zdjecia bede robil na ABW w nefach i wyciagal w Lightroomie

Weź jakiegoś chetnego fotografa(nawet amatora) ze sobą, który czegoś Cie nauczy. Ludzie latami sie uczą sztuki portretu, a ty chcesz w jednym wątku to mieć.

fotouser
22-02-2012, 03:22
podstawowe pytanie brzmi czy masz pomysl na sesje ?
czy masz w glowie kadry ktore chcesz zrealizowac ?

technicznie to musisz zadbac o wystarczajaco ilosc swiatla i o ostrosc w punkcie w ktorym planujesz ja miec (standardowo w portrecie to oczy)

jak masz pomysl na kadr to wtedy dostosowujesz rodzaj pomiaru swiatla:
np.: swiatlo oswietla twarz reszta w cieniu - wtedy pomiar punktowy na twarz, wtedy dobierza krotki czas migawki i beda ostre cienie, jakbys wzial matrycowy (czas migawki wydluzy) bo wtedy aparat bedzie chcial wyrownac usredniajac pomiar dla calego kadru

carac
22-02-2012, 07:39
dobrze by bylo miec blende, by doswietlic twarz...

marcinch
22-02-2012, 16:52
Mam nadzieje ze za bardzo tego nie zmasakrowalem :P

http://www.maxmodels.pl/index.php?t=pokaz_foto&u=8114025

KamilM
22-02-2012, 18:36
Jak na Twój pierwszy raz, to zdjęcie nr. 1 całkiem przyzwoite. Przynajmniej dobrze doświetlona twarz. Drugie do mnie zupełnie nie przemawia.

marcinch
22-02-2012, 19:07
Jak na Twój pierwszy raz, to zdjęcie nr. 1 całkiem przyzwoite. Przynajmniej dobrze doświetlona twarz. Drugie do mnie zupełnie nie przemawia.

tylko to do ktorego dalem linka jest z dzisiejszej sesji
wrzuce wiecej jak reszte obrobie

nonnatus
22-02-2012, 22:32
rady zapewne poniewczasie, ale zadbaj o drugi plan.
często początkujący tak się skupiają na twarzy, że zapominają o drugim planie i potem słup wystaje z głowy, albo drzewo z ucha.

praca w portrecie to przede wszystkim praca z modelka/modelem. technicznie to nie jest trudne.
natomiast bardzo trudne jest uchwycenie tego-niesamowitego-jedynego momentu, w którym uchwycisz nie tylko detale skóry, ale i to "coś". uchwycenie tego jest najtrudniejsze. dlatego z jednej sesji 500 fotek mam 3-4 dobre. reszta odpada, bo ducha w nich nie ma:)
ostatnio z sesji miałem 8 dobrych zdjęć. no, ale to piękna kobieta była:) w sesnie jest:)

dwa - po sesji daj poleżeć zdjęciom dwa, trzy dni. niech nabiorą mocy:)

trzy - jak już obrobisz fotiszcze, to zejdź ze wszystkiego jakieś 30 proc. :)

powodzenia.

marcinch
23-02-2012, 00:05
rady zapewne poniewczasie

Rady sie przydadza na pewno, na pt i sb mam kolejne niewiasty chetne :D