PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Karmazynowy zmierzch.

dem
20-02-2012, 21:45
Późny wieczór nad A2.
Gdzieś w okolicach Prądówki, około półtorej godziny drogi przed Berlinem.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img535.imageshack.us/img535/598/dsc58641000.jpg)

Pozdrawiam

fotokornik
20-02-2012, 21:57
czarny ten las bardzo, no i słabe te smugi świetlne. Do mnie nie gada niestety

y0ddh4
20-02-2012, 22:07
A do mnie przemawia. Jezdnia jest świetnie oświetlona, może faktycznie las mógłby być jaśniejszy, ale to niebooooo ;-)

nothing
20-02-2012, 22:13
Dla mnie eleganckie. Las to tylko domyślne tło i niech sobie będzie w takich czerniach... :-)

dem
20-02-2012, 22:21
Dla mnie eleganckie. Las to tylko domyślne tło i niech sobie będzie w takich czerniach... :-)

Ech, przejrzałeś na wskroś moją konwencję ;)

constancja
20-02-2012, 22:30
O zmierzchu wszystkie lasy są czarne.
Bardzo lubię niedopowiedziane kadry, a ten jest znakomity.

moshica
20-02-2012, 23:29
Jest świetnie, droga w nieznane i o to chodzi ;-)

FHR
20-02-2012, 23:35
czarny ten las bardzo, no i słabe te smugi świetlne. Do mnie nie gada niestety

No tak. Bo dobrze by było, żeby w lesie widoczne były detale. No i dużo smug po światłach, żeby powielić schemat, zrobić zdjęcie, jakich tuziny... :)

Mi podoba się tak jak jest. Smolisty las oraz to złowrogie niebo. Do tego smuga świateł odjeżdżających samochodów. Zostajemy pośród tej trasy sami. Zmierzcha się, a nas z obu stron otaczają tylko czarne ściany lasu. Fajny klimat.

creep
21-02-2012, 00:27
Ja dołączę do grupy zachwyconych :) Czernie, róże i czerwienie świetnie się komponują z kolorem asfaltu. Czarny las jak najbardziej ok.
Jedno pytanie, bo nie wiem czy mnie oczy nie zawodzą - na lewej jezdni są światła odjeżdżających samochodów? Jeśli tak, to trochę "po angielsku"... To ja mam problem z rozpoznaniem kolorów, czy Ty obracałeś zdjęcie?

ankasz007
21-02-2012, 10:49
Świetny klimat, wszystko jak trzeba, same czerwone światła i ta kałuża wzdłuż drogi, wszystko pasuje.

dem
21-02-2012, 10:59
Jedno pytanie, bo nie wiem czy mnie oczy nie zawodzą - na lewej jezdni są światła odjeżdżających samochodów? Jeśli tak, to trochę "po angielsku"... To ja mam problem z rozpoznaniem kolorów, czy Ty obracałeś zdjęcie?
To ja pogmerałem nieco suwaczkami, aby upodobnić światła aut do otaczającej konwencji kolorystycznej. W oryginale były żółtawe i nijak nie komponowały się z resztą zdjęcia.
Tak więc spokojnie, nie musisz jeszcze odwiedzić okulisty ;)

krzysztofz24
21-02-2012, 11:08
Konwencja kolorystyczno-klimatyczna zdecydowanie na tak:-). Co do ciemnicy w lesie, to moze rzeczywiscie mozna by troche rozjasnic...tylko jakis detal to by tam pewnie bylo ciezko wydlubac;-), albo wcale.
To ja tam juz wole taka ciemna wersje nizby ciagnac na sile...

geralttt
21-02-2012, 21:19
Znakomity fot!
Jest to, czego brakuje wielu technicznie dopieszczonym do niemożliwości fotografiom, czyli k l i m a t . :)
Karmazynowe niebo, smolisty las, szczegóły w cieniach, smugi, i inne pierdoły nie kreują fotografii, uczą początkujących fotografów czego nie nadużywać. Fotka to klimat, elektryzująca "inność" przyciągająca nasz wzrok, czasem zatrzymująca na dłużej. :)
Do każdego dotrze coś innego... Do mnie ta fota dotarła od pierwszego zrzędzenia.. tfu - widzenia... :D
PS. Tonali na niebie nikt nie zauważył? Może coś z moim monitorem już się pierdzieli ehhh...

jacekz40
23-02-2012, 14:04
Ja tam może jakiś odmieniec jestem i nic na to nie poradzę ale bardzo mnie się bardzo podobają Twoje drogowe kadry :) Uwielbiam ten klimat. Pamiętam też jak wstawiałeś b&w, też byłem zachwycony ;)
Żadnych zastrzeżeń nie będzie, jest to taki rodzaj fotografii, który do mnie trafia bez najmniejszego "ale" :D