PDA

Zobacz pełną wersję : Epson SX215 pomóżcie

wosik
20-02-2012, 15:39
Witam. Mam problem z moją drukarka Epson Stylu XS215 mianowicie, skończył mi się czarny tusz i wywala komunikat, że nie ma czarnego. Tak to rozumiem ale dlaczego gdy nie ma tuszu nie da się skanować!!!! Potrzebuję użyć skanera nie ksera! Wyskakuje błąd wymień pojemnik BK a nie kupię teraz tuszu, żeby sobie skanować. Wie ktoś co z tym zrobić? Dodam tylko ,że program na komputer epsona do skanowania również nie podołał zbytnio.

Greg77
20-02-2012, 15:40
One tak maja, nie wydrukujesz, mam identyczna drukarke....

shaolin1
20-02-2012, 15:48
a tu ktoś napisał że da się niby ale nie używając przycisków na drukarce:
http://forum.pclab.pl/topic/612990-Epson-SX215/
Ogólnie nie mam Epsona bo mam innej firmy ale może warto spróbować...?

Greg77
20-02-2012, 16:25
Aaaa skanowanie, powinno dzialac z pod zwyklego painta......

Dorian
20-02-2012, 16:32
Się nie da. Producent blokuje możliwość używania drukarki bez tuszu. Ba, nie wiem czy zauważyłeś, że każde włączenie urządzenia (nawet jeśli nic nie wydrukujesz) sprawia, że pokazywana jest mniejsza ilość tuszu. Wyciągnięcie kartridża z drukarki z kolei sprawia, że nie można go włożyć ponownie (nawet jeśli jest pełny). ;)

Oczywiście takie coś da się ominąć za pomocą resetera do chipów.

edit: W SX400 nie działa skanowanie bez względu czy używamy przycisków czy oprogramowania w komputerze. ;) Myślę, że w SX215 może być podobnie.

shaolin1
20-02-2012, 16:41
dlatego już wiem dlaczego epson nie gości w moim domu ;)

Greg77
20-02-2012, 16:52
Eeeee nie jest tak zle z tym epsonem, ale szczerze powiem, ze wkurza mnie napelnianie dysz przed kazdym drukowaniem.....tak wiec po dluzszym nieuzywaniu znika sporo tuszu......ostro zastanawiam sie nad wymiana tej drukarki spowrotem na HP, tym bardziej, ze teraz robia te z tanimi tuszami i mozna sporo wydrukowac....
Choc sam wyglad tych drukareczek epsona jest bardzo fajny i pasowal mi do zestawu....

Dorian
20-02-2012, 16:54
A w moim gościł. Kupiłem kartridże samoresetujące, z otworem na górze do napełniania. Wygodna sprawa, obniżyło to koszty drukowania do minimum. Teraz mam Lexmarka tylko dlatego, że potrzebowałem urządzenia z Wi-Fi, a S405 kupiłem za... 107zł. :mrgreen:

Strus
20-02-2012, 23:11
A jaki problem kupic czarny tusz za kilkanascie zl ? Mam tego samego epsona i kupilem sobie od razu 3 czarne (tego koloru najczesciej uzywam) i jak sie jeden skonczy to wkladam drugi.
Ale wymienie sobie niebawem na 235W bo jest sporo mniejsza, ma ladniejszy ksztalt i ma wifi

shaolin1
20-02-2012, 23:18
Piszą ludzie że ten model który chcesz kupić ma też ten sam problem, czyli jak skończy Ci się jeden tusz to już nic nie działa. Swoją drogą akurat tusze do epsona są tańsze niż do "hape" ;)
Mimo wszystko jednak wolę to drugie bo żadnych akcji nie robi a jak Ci się kiedyś w nocy jakiś kolor przypadkiem skończy a nie masz w szafie zapasów tuszy to co zrobisz ? :)

Strus
20-02-2012, 23:26
Nie tylko Epson tak ma. Brother chyba te| ma taki malo przydatny fjuczer :)
Ja akurat potrzebuje urzdzenia jak najmniejszego i jak najladniejszego bo bedzie stalo w saolnie. A ze drukuje i skanuje od swieta to i jak najtanszego. I tak korzystam z zamiennikow ktore kosztuja grosze wiec nie martwilbym sie tym zbytnio :)

wosik
21-02-2012, 11:46
z poziomu komputera wywalał mi komunikat, że lampa się nagrzewa lub drukarka jest zajęta. no nic zainwestuję prawdopodobnie w te kartridże samoresetujące się i będę wygodnie uzupełniał, dzięki za potwierdzenie informacji.

Kyle
21-02-2012, 20:36
ps. da się w epson sprawdzić ile wydrukowała stron? (mam atramentową R200, dostałem w spadku i jestem ciekaw ile ma przejechane).