Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Żywiecczyzna
wolnyslimak
20-02-2012, 12:39
ZAPRASZAM
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/1092/ywiecczyzna.jpg)
Wszelkie komentarze mile widziane.
Świetnie wyszło, niebo fantastyczne,
ale i dół bardzo fajny z tymi podświetlony mgiełkami.
Ile klatek zrobiłeś, żeby otrzymać taki efekt ?
wolnyslimak
20-02-2012, 14:54
Dziękuję Ci. Poraz pierwszy zacząłem wykorzystywać programowalny pilot co pozwoliło mi na wyjście poza 30sec. Dzięki temu również mogłem zejść z ISO. Tutaj jest około 70klatek po 55sec. Pozdrawiam.
ankasz007
20-02-2012, 15:25
Jeśli wszystko do tej pory robiłeś na 30-sekundówkach, to szacun, ja już po pierwszym plenerze kupiłam programowalny wężyk :) Ale widzę, że niewiele dłużej teraz. Tak jasno było? Jakie ISO i przesłona? Był księżyc? W jakich godzinach?
Zdjęcie generalnie podoba mi się, ale coś mi nie pasuje w tym śniegu w PD - nie jest jakiś taki fioletowy? Coś z nim zrobiłeś?
wolnyslimak
20-02-2012, 17:42
Jeśli wszystko do tej pory robiłeś na 30-sekundówkach, to szacun, ja już po pierwszym plenerze kupiłam programowalny wężyk :) Ale widzę, że niewiele dłużej teraz. Tak jasno było? Jakie ISO i przesłona? Był księżyc? W jakich godzinach?
Zdjęcie generalnie podoba mi się, ale coś mi nie pasuje w tym śniegu w PD - nie jest jakiś taki fioletowy? Coś z nim zrobiłeś?
Z tyłu pada dość mocne światło odbite od księżyca oraz możliwe, że dociera światło o różnej temperaturze z lamp, których to na Skrzycznem nie brakuje (górna stacja wyciągów, schronisko oraz potężna antena nadawcza). ISO to 500 a przesłona to 6.3. Każda z klatek po 55.4sec. Generalnie jednak mz. w tym zdjęciu gra pora dnia. Zacząłem robić zdjęcie przy bezchmurnym ciemnym niebie a skończyłem o brzasku i niebie minimalnie zachmurzonym. Generalnie miałem taki spektakl przed sobą, że nawet 20 stopniowy mróz nie przeszkadzał. Dzięki i pozdrawiam.
pitbul60
20-02-2012, 21:25
Swietna fota ,piekne niebo ale i dol ma swoj urok, podoba sie .Pozdr
Jest pięknie. Niebo to raz, ale miasto w dole wygląda jak płynna, dymiąca lawa -- bardzo fajny efekt. :)
Stasiakov
20-02-2012, 22:15
Dopiero zdobywam wiedzę na temat krajobrazów ale szczerze Ci powiem, że pozamiatałeś mną ostatecznie!
To ja mieszkam w takim ciekawym miejscu...??? ;-) Brawo dla autora. Jest baśniowo.
wolnyslimak
21-02-2012, 08:31
Dziękuję Wam za ciepłe słowa. Był to jeden z ciekawszych moich wyjazdów. Nie dość, że trafiłem doskonałe warunki fotograficzne to jeszcze równie dobre narciarskie. Dla mnie Skrzyczne pozostanie magiczne. Pozdrawiam.
geralttt
21-02-2012, 21:21
Nie no superancko! To to to!
[shadow]
21-02-2012, 23:11
Interesują mnie tego typu zdjęcia bo planuję jakąś "sesję" zrobić, stąd moje pytania:
1. Nie przeszkadza Wam, że ślady gwiazd nie tworzą okręgów? Te z prawa są wręcz "wygięte" w drugą stronę...
2. Jak to się stało, że nie ma idealnych kręgów? :)
Nikonozaur
22-02-2012, 01:48
Robi wrażenie, dobra praca.
wolnyslimak
22-02-2012, 11:45
;2731942']Interesują mnie tego typu zdjęcia bo planuję jakąś "sesję" zrobić, stąd moje pytania:
1. Nie przeszkadza Wam, że ślady gwiazd nie tworzą okręgów? Te z prawa są wręcz "wygięte" w drugą stronę...
Właśnie te "nienaturalne" startrails'y...czyli ruch ziemi względem gwiazd jest idealny. Udało mi się częściowo połączyć północną z południową stroną nieba. Nie wiem dlaczego światła gwiazd zakręcają nagle w drugą stronę? Może jest to efekt obrotu wokół własnej osi? Proszę również o wytłumaczenie tego zjawiska... może KTOŚ bardziej oczytany zajmie stanowisko. Proszę...
jarekf34
22-02-2012, 11:51
Bardzo fajnie to wygląda :) Podoba mi się.
;2731942']Interesują mnie tego typu zdjęcia bo planuję jakąś "sesję" zrobić, stąd moje pytania:
Okręgi widać na zdjęciu tylko w przypadku fotografowania w kierunku bieguna. W kierunku południowym gwiazdy zostawiają ślady w postaci łuków wygiętych w stronę bieguna. Są wygięte w dwie strony w zależności na której półkuli niebieskiej się znajdują. Idealna prosta to równik niebieski.
Co do zdjęcia to pierwszy plan można by lepiej dopracować.
Bardzo ciekawe zdjęcie. Zwykle nie lubię takich kresek dla kresek, głównie z powodu nieciekawego horyzontu, ale tutaj dół jest nawet ważniejszy a góra to miły dodatek.
wolnyslimak
23-02-2012, 09:41
Miło mi, że się podoba. Też strasznie lubię to zdjęcie. Czeka już na duży wydruk. Pozdrawiam.
jacekz40
23-02-2012, 14:06
Miło mi, że się podoba. Też strasznie lubię to zdjęcie. Czeka już na duży wydruk. Pozdrawiam.
I wcale się nie dziwię, przepiękna foteczka :) Gratulacjone ;) jest się czym chwalić.
Jest pięknie, bardzo fajne zestawienie miasta na dole i pozornego ruchu gwiazd. Tak jak loki_p zauważył, że można by pierwszy plan lepiej dopracować... mimo to końcowy efekt bardzo fajny :)
Łoooooooooo gratuluję, chociaż wolałbym żeby te chmury nie rozmywały świateł w dolinach, ale chyba nie ma innej wersji tego zdjęcia?
wolnyslimak
28-02-2012, 21:55
Łoooooooooo gratuluję, chociaż wolałbym żeby te chmury nie rozmywały świateł w dolinach, ale chyba nie ma innej wersji tego zdjęcia?
No niestety też mocno żałuję, że wogóle położyłem się spać. Zacząłbym o 1-ej rano i byłoby doskonale. Tylko czy wtedy dotrwałbym do rana...?
malasana
28-02-2012, 23:17
Niesamowite, poprzednie robilo wrazenie, a to nokautuje. Kolory, gwiazdy, luna nad miasteczkiem. Bajeczny kadr.
nawet 20 stopniowy mróz nie przeszkadzał.
i warto było :) efekt świetny
Ładnie skomponowane z efektem.Pozdrawiam