Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W cieniu
To mój debiut w tym dziale, jeżeli chodzi o zdjęcia strzelane czymś dłuższym niż 24mm, więc będę wdzięczny za wszelkie wskazówki :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/pissouri_01s-1.jpg
źródło (http://tomasz.cc/photos/pissouri_01s.jpg)
dominikpl72
20-02-2012, 12:44
(...) zdjęcia [krajobrazu] strzelane czymś dłuższym niż 24mm (...)
Hehe - ten opis brzmi prawie tak skomplikowanie - jak kategoria przyznawania filmowych Oscarów :)
Co do samego ujęcia...
Kiedy widzę fotkę obrobioną tak jak Twoja - zawsze zastanawia czy kiedykolwiek w naturze widziałem, żeby mgiełki/zamglenia w dolinkach miały kształt uwzględniający ciemniejsze kontury otaczających je gór... Innymi słowy - zastanawiam się dlaczego grzbiety gór tworzą ciemniejszą "otoczkę" dla mgiełek ? Czy w naturze mgiełki nie snują się bardziej poziomo ? Czy na tych obszarach było coś (kontrast/levelsy/krzywe) obrabiane lokalnie ? Sam nie wiem co o takiej obróbce sądzić - czy jest to obróbka "naturalna" czy nie...
JaroPienza
20-02-2012, 13:46
Osobiście wyeliminował bym niebo, tak do szczytu po prawej. Co do mgieł w takich wąwozach to chyba dość naturalne,że punkty wyższe będą mniej zamglone i co za tym idzie bardziej kontrastowe. Tutaj nastąpiło prze ostrzenie. Zdjęcie ogólnie mocno fajne,ale zadbanie o szczeguły w takich wypadkach jest bardzo ważne. Widać ,że sobie radzisz ze światłem i kadrowanie. Ja czekam na następne zdjęcia
dominikpl72
20-02-2012, 14:20
Co do mgieł w takich wąwozach to chyba dość naturalne,że punkty wyższe będą mniej zamglone i co za tym idzie bardziej kontrastowe.
Jeżeli jest tak że "wyżej=mniej zamglone" to ja to oczywiście rozumiem... Ale chodzi mi o to że tutaj powyżej każdy grzbiet jest ciemniejszy niezależnie od wysokości, Właśnie to zjawisko nazwałem "ciemniejszym konturem" - czyli grzbiet opada i nadal jest ciemniejszy niż mgiełka na tej samej wysokości i w tej samej odległości gdzieś obok. I stąd moje rozważania o lokalnej obróbce kontrastu mgiełki - uwzględniającej bardziej kontury grzbietu niż to co wynika z fizycznej wysokości/odległości.
JaroPienza
20-02-2012, 14:34
Jeżeli jest tak że "wyżej=mniej zamglone" to ja to oczywiście rozumiem... Ale chodzi mi o to że tutaj powyżej każdy grzbiet jest ciemniejszy niezależnie od wysokości, Właśnie to zjawisko nazwałem "ciemniejszym konturem" - czyli grzbiet opada i nadal jest ciemniejszy niż mgiełka na tej samej wysokości i w tej samej odległości gdzieś obok. I stąd moje rozważania o lokalnej obróbce kontrastu mgiełki - uwzględniającej bardziej kontury grzbietu niż to co wynika z fizycznej wysokości/odległości.
Często tez wychodzą takie szczyty przy nadmiernym ostrzeniu i oczywiście kontrast deczko za duzo
Osobiście wyeliminował bym niebo, tak do szczytu po prawej. Co do mgieł w takich wąwozach to chyba dość naturalne,że punkty wyższe będą mniej zamglone i co za tym idzie bardziej kontrastowe. Tutaj nastąpiło prze ostrzenie. Zdjęcie ogólnie mocno fajne,ale zadbanie o szczeguły w takich wypadkach jest bardzo ważne. Widać ,że sobie radzisz ze światłem i kadrowanie. Ja czekam na następne zdjęcia
Dzięki za wskazówki!
Teraz widzę o co Ci chodzi - lokalnie nie zmieniałem kontrastu na poziomie samych szczytów, jedynie na całej zamglonej części, czyli mgiełki i szczyty z taką samą siłą, ale pewnie to właśnie rezultat nadmiernego kontrastu i wyostrzania, że szczyty za bardzo "wystają" z mgiełki. Dzięki za zwrócenie uwagi - chciałem za dużo szczegółów pokazać na całym obrazku :)
dominikpl72
20-02-2012, 15:13
@haetom - napisałem jeszcze PW w sprawie kadrowania :)
JaroPienza
20-02-2012, 15:24
Dzięki za wskazówki!
... chciałem za dużo szczegółów pokazać na całym obrazku :)
Rozumie :) mam ten sam problem. Mi sie wydaje ze to sie inaczej robi, ale trzeba by sie zapytac Marca Adamusa;)
dominikpl72
20-02-2012, 15:49
No to dość już tematu mgiełek :)
Wg mnie - proste kadrowanie tego ujęcia - - poprzez wyeliminowanie dołu - czyni z niego całkiem udaną panoramę:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img43.imageshack.us/img43/2203/pissouri01s.jpg)