Zobacz pełną wersję : Brak ostrzenia AF - d60
Mam małe pytanie. W wizjerze obraz żyleta - po zrobieniu zdjęcia - mydło jak cholera, całkowity brak ostrości. czy to AF? Przy różnych ustawieniach to samo.
p.s. lepiej łapie na manualu - jak ostrze na automatycznym AF - mam potwierdzenie ostrości ale... wychodzi kompletnie nieostre
haradrimm
20-02-2012, 01:00
Zapewne BF/FF wina albo body, albo obiektywu. Sprawdź puszkę z innym obiektywem i zobacz czy dalej to samo.
Raczej to jest body - po podpięciu innego obiektywu jest to samo. - Aparat potwierdza ostrość a zdjęcie wychodzi kicha
Ten sam obiekt ostrzony ręcznie -ostry (M na obiektywie), gdy z automatu (na obiektywie tryb A) -brak ostrości - co to jest?
To samo jest w 18-55 jak też w 35-ce
Ten sam obiekt ostrzony ręcznie -ostry (M na obiektywie), gdy z automatu (na obiektywie tryb A) -brak ostrości - co to jest?
To samo jest w 18-55 jak też w 35-ce
Daj sobie spokój z BF/FF - chociaż to "standardowa" odpowiedź na forum. :)
Poszukaj postów o czyszczeniu układu AF.
haradrimm
20-02-2012, 12:04
Wyczyszczenie układu AF to nie problem, aczkolwiek i tak obstawiałbym rozkalibrowanie się układu, więc raczej serwis...
Wyczyszczenie układu AF to nie problem, aczkolwiek i tak obstawiałbym rozkalibrowanie się układu, więc raczej serwis...
Aparat w serwisie - kalibracja puchy.
Po wymianie modułu zasilającego źle skalibrowano....
Domyślałem się, że to puszka - jak podpiąłem moja 35-kę , która trafiała wcześniej w punkt a teraz g... to już wiedziałem, że to nie problem z obiektywami