Zobacz pełną wersję : Gorąca stopka w kompakcie i lampa?
arkadiuszarek
19-02-2012, 20:23
Witam , czy ktoś z kolegów orientuje się czy np.w Panasonic Lumix DMC-FZ150 po podpięciu zewnętrznej lamy np SB900 , będzie śmigała w trybie manual? czy w ogóle będzie błyskać? Pozdrawiam.
nie wiem jak w tym Panasonicu, ale w Olympusie C5060 kazda lampa ze standardowa stopka smiga bezproblemowo (o ile ma niskie napiecie na stopce - dotyczy starych manuali). Jesli ten Panasonic ma standardowa stopke, to bedzie prawdopodobnie tak samo. Zasada dzialania standardowej stopki jest banalna ;)
Zasada dzialania standardowej stopki jest banalna ;)
Obecność standardowej stopki nie oznacza jeszcze, że z każdą lampą będzie ok. Np. Samsung EX1 taką stopkę ma, a z wieloma typami lamp współpracować nie chce. Mam starawą, ale wciąż cenioną lampę Vivitar 283, która na tym Samsungu odpala bez problemu. Za to studyjne (Delicacy, Fighter) nie chcą, próbowałem przy odwrotnej polaryzacji i też nic. Z wyzwalaczami radiowymi też działać nie chce, ale chyba nie ze wszystkimi. Takie problemy ze współpracą to jednak być może przypadłość tego Samsunga. Z reguły jak aparat ma stopkę, to współpracował będzie. Pamiętam też o doniesieniach sprzed kilku lat, że lustrzanki Canona nie chciały gadać z lampami mającymi odwrotną polaryzację (minus na styku), tak więc lepiej sprawdzić, żeby mieć pewność :)
arkadiuszarek
20-02-2012, 20:40
Wszystko jasne , dzięki , pozdrawiam.,