Zobacz pełną wersję : Lampa systemowa + beauty dish
studiofocus
19-02-2012, 01:58
Posiadam lampę systemową yongnuo 460II i zastanawiam się nad zakupem beauty do niej :
http://www.mega-pixel.pl/product-pol-669-Beauty-Dish-Sloneczko-do-lamp-systemowych-.html lub całego takiego zestawu :
http://www.mega-pixel.pl/product-pol-655-Zestaw-dyfuzorow-do-lamp-blyskowych-model-CA-1-Dyfuzor-typu-glob-plaster-miodu-beauty-dish-strumienica.html
Czy miał może z tym ktoś styczność? Czy warto i czy to da dobry efekt?
Dla mnie to wygląda na straszną lipę.
Po prostu, żeby uzyskać jakieś zmiękczenie światła to musi mieć ono większy rozmiar.
Nie da się go "zminiaturyzować".
Zauważ, że większość zdjęć chwalących działanie takich zabawek to zdjęcia makro.
Po prostu dają efekt tylko z małej odległości.
Mam takiego disha ale przyznam, że nie testowałem go zbyt intensywnie. Jakość wykonania jest przeciętna, słabo siedzi na lampie, światło przebija bokiem tworząc oprócz właściwego oświetlenia "pas światła", efekt śmieszny, mnie on wkurza. Może da się to jakoś uszczelnić, a może tylko mój egzemplarz jest jakiś dopasowany. Znam jednak fotoreportera, portrecistę z topowych gazet, chyba wprost czy przekroju, który nosi taki zestaw i mówi że to świetne kiedy trzeba sie ratować ministudiem a nie można brać statywów i parasoli a trzeba wziąć lampę do lewej ręki, aparat do prawej i cyknąć "coś ciekawego".
Dla mnie to wygląda na straszną lipę.
Po prostu, żeby uzyskać jakieś zmiękczenie światła to musi mieć ono większy rozmiar.
Nie da się go "zminiaturyzować".
Zauważ, że większość zdjęć chwalących działanie takich zabawek to zdjęcia makro.
Po prostu dają efekt tylko z małej odległości.
Dokładnie. Można przyjąć, że w odległości większej niż 3-5 średnice modyfikatora, jest to źródło w zasadzie punktowe (twarde). Strzeliłbym: źródło jest miękkie poniżej 2-3 odległości.
Znam jednak fotoreportera, portrecistę z topowych gazet, chyba wprost czy przekroju, który nosi taki zestaw i mówi że to świetne kiedy trzeba sie ratować ministudiem a nie można brać statywów i parasoli a trzeba wziąć lampę do lewej ręki, aparat do prawej i cyknąć "coś ciekawego".
Mówi czy widziałeś zdjęcia?
Można CIEKAWY portret zrobić z dowolnym światłem, również twardym (np. męski, górników, rolników itd).
Ja kiedyś widziałem lokalnego dziennikarza z oryginalnym "Garym Fongiem", on raczej wierzył w to, niż dawało rzeczywistą poprawę - tak jak ludzie wierzą w lekarstwo.
adrian9627
20-02-2012, 10:20
Dobra rada. Daj sobie z tym spokój bo niepotrzebnie wydasz pieniądze , a to będzie leżało i tak na szafie i się kurzyło.
Za mały rozmiar , ludzie kupują takie po 90 cm średnicy to jak takie coś ma dorównać ?
Mówi czy widziałeś zdjęcia?
Można CIEKAWY portret zrobić z dowolnym światłem, również twardym (np. męski, górników, rolników itd).
Tak, widziałem. I nie chce promować gadżeciarstwa w fotografii a po prostu przekazuję co mówił zasłużony fotograf z wieloletnim doświadczeniem na temat tych zabawek. Mi też one nie podchodzą.