Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw wybrac
element07
18-02-2012, 18:50
Witam posiadam nikona D80 i potrzebuje kupic obiektyw staloogniskowy z AF. Szczegolnie chcem nim robic zdjecia na imprezach,ew. jakis portret lub dane pomieszczenie.Ogólnie chcem by nadawl sie do tych rzeczy. Myslalem nad nikkor 35f1.4 Co polecacie?
Ogólnie chcem powiedzieć, że Nikkor 35 1.4 do dobry wybór. Chcem też zwrócić uwagę, że 35 1.8 taniej i też dobrze. Ogólnie.
Mariusz888
18-02-2012, 19:27
A ja CHCĘ zapytać jak to jest możliwe, że taki wątek zakłada użytkownik będący 2 lata na forum... :roll: przecież takich tematy są wręcz codziennie i osobiście uważam że moderacja powinna jest albo sklejać w odpowiednie wątki albo posyłać w kosmos...
Niemniej 35/1.4 to bardzo dobre szkło jednak osobiście do puszki typu D80 to faktycznie proponuję 35/1.8DX
element07
18-02-2012, 21:03
niestety 2 lata konto mialem nieużywane. Takze prosze sie nie czepiac. A moderacja jezeli taki watek powstal powinna go przeniesc albo zlikwidowac. ja osobiscie takiego watku nie znalazlem
Na imprezy to najlepszy 35/1.8. Jak sie zaleje piwem to mozna.wyrzucic i za 500zl kupic nastepny. No trpche ma wolny af wiec raczej na domowki, urodziny, gwiazdke. Na zabawy taneczne to juz koniecznie cos z hsm i sprawna lampa blyskowa. (: jak cie stac na 35/1.4 to mysle ze n17-55 tez cie zadowoli a bedzie bardziej uniwersalny
krzysiek.81
19-02-2012, 00:03
No trpche ma wolny af wiec raczej na domowki, urodziny, gwiazdke. Na zabawy taneczne to juz koniecznie cos z hsm i sprawna lampa blyskowa.
A od kiedy to nikkory mają HSM...???...no chyba,ze w ten sposób polecasz jakęs Sigme...?:)
A jeżeli Ci już chodzi o silnik ultradźwiękowy( bo pewnie to miałes na myśli) to 35 1.8 taki posiada. Może nie jest najszybsza ,ale np. nikkor 35 1.4 nie jest o wiele lepszy pod tym względem.
Mariusz888
19-02-2012, 00:12
mlmar - nie wiem czy jest sens komentować Twoją wypowiedź, ale:
No trpche ma wolny af
nie wiem co się u Ciebie robi na domówkach, że AF nie wyrabia - musi być ciekawie :)
to juz koniecznie cos z hsm
To koniecznie Sigma bo niestety tutaj wszystkie Nikkory odpadają - żaden nie ma HSM
jak cie stac na 35/1.4 to mysle ze n17-55 tez cie zadowoli a bedzie bardziej uniwersalny
Będzie bardziej uniwersalny, ale polecasz zupełnie odwrotną koncepcję - autor pisze o jasnym 35mm i takie jest 1.4 i 1.8 a 2.8 to już jednak dosyć istotna różnica w kontekście używania z D80 - wtedy faktycznie może się okazać (w wg mnie będzie na 100%), że bez lampy ani rusz... tylko pytanie czy autor chce błyskać?
ale np. nikkor 35 1.4 nie jest o wiele lepszy pod tym względem.
Masz czy tylko powtarzasz przeczytane w necie?
krzysiek.81
19-02-2012, 00:30
Mariusz888...jak widać w mojej stopce mam tylko wersję 1.8, natomiast opinie o szybkości AF napisałem na podstawie testów na optycznych.
Myślę ,że są w miarę wiarygodne....na pewno bardziej niż wiele wpisów na forum. ( więc w sumie masz racje,że się czepiasz :)...mogłem od razu zaznaczyć )
http://www.optyczne.pl/219.10-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_35_mm_f_1.4G_Autofokus.html
http://www.optyczne.pl/154.10-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_35_mm_f_1.8G_Autofokus.html
Macie racje, przy tańcach zdecydowanie lepiej sie sprawdze swm niż hsm, nie wiem co mi do łba strzeliło.. p: Moja odwrotna koncepcja wynikała z potrzeb założyciela tematu bo 35mm jest raczej słabe do danych pomieszczeń, no chyba że to dane architektoniczne to spokojnie można fotke planom budynku strzelić z większej odległości, ale dajmy na to przykład moje dane pomieszczenie ma 3x4 metry więc 35mm nawet jednej sciany nie uchwyci //:
element07
19-02-2012, 09:49
Nom moge pstrykac bo mam Sb-700, ale wole jasniejszy obiektyw, aby tej lampy jak najmniej uzywac. Chodzi mi bardziej czy 50 czy 35 bo swiatło wiadomo im nizsze tym lepiej sie pracuje.
Myslalem o nikor 50 f1.4D ??
Szczegolnie chcem nim robic zdjecia na imprezach,ew. jakis portret lub dane pomieszczenie
portret a pomieszczenie, to "nieco" inne sytuacje zdjęciowe. Również "domówkę" kojarzę bardziej z szerokim kątem (jednak zależy, kto ma jaki dom, trzeba zapytać służby "ile ja mam metrów". Zresztą zobacz zdjęcia z "nieco większych domówek" gwiazd mediów: same szerokie kąty)
W normalnych pomieszczeniach 35mm jest za wąski a do portretu za szeroki. Tyle warte te rady.
element07
19-02-2012, 11:54
hehe no wlasnie
tak to jest
Akurat w d80 35mm do portretu nie jest złe. Chociaż przy cenach 35/1.4 zastanowiłbym się czy nie opłaca się bardziej zainwestować w używanego d700 + 35/2. Podkręcisz sobie iso do 4000 czego w d80 nie zrobisz i światła masz więcej. Zawsze to większy lans taka puszka niż d80 a po sprzedaży d80 bedziesz miał akurat na taki zestaw. Problem wnętrz jednak nie zostanie nadal rozwiązany, chyba że w planach akurat jakiś pałacyk masz p:
Fociłem harce i tańce domowe. Tu pod względem jakości D700 zdecydowanie lepiej się sprawdzi, ale czy warto go kupować tylko w tym celu? Co do szkieł to nie ma zbyt wielkiego wyboru. Sigma 20/1.8, Nikkory 35 i 50, w wersji 1.4 najlepiej. Ten drugi. 35/1.4 do DX nie ma sensu kupować za bardzo chyba, bo lepiej w tym momencie kupić D700. A lampą i tak trzeba będzie niemal zawsze dopalić. Pytanie na ile mocno. W każdym razie wartą ją postawić sobie gdzieś na stole, czy regale by błyskała w sufit. Będzie dość naturalne oświetlenie i poradzisz sobie nawet z ciut ciemniejszymi obiektywami.
eee... czy ja cos przegapilem, czy zostaly usuniete jakies posty???
Kolega pyta o szklo do D80, a Wy mu doradzacie zmiane puszki na D700...
element07 wez okresl jeszcze jeden parametr:budzet!!!
bo tak jakbys nie zauwazyl roznicy cenowej miedzy 35 1,4 a 50 1,4...
element07
19-02-2012, 21:38
budżet okolo 1300zl
tbogdanowicz
19-02-2012, 21:49
Nikkor 35mm f 1,4 za 1300 ???
Coś chyba pokręciłeś.
Polece Ci 35 1,8G gdyz jest to szklo w rodzaju must have, no i nie ma w tej ogniskowej wyboru ze wzgledu na cene 35 1,4 (no jest jeszcze 35/2 ale "ciut drozsze" i chyba nie wykorzystasz go w D80)
50tek jest kilka do wyboru no i jezeli dojdziesz do wniosku ze musisz miec koniecznie cos ze swiatlem 1,4 to akurat tu zdecydujesz pomiedzy 1,4d i 1,4G-wg mnie G. Jesli uznasz ze wystarczy swiatlo 1,8 to budzetowa 50 1,8G
Jak porobisz zdjecia 35tka to moze zapragniesz cos dluzszego i wtedy uderzysz w 85, zwlaszcza ze teraz wchodzi wersja G jako alternatywa dla obecnej D.
No to tyle teoretyzowania z mojego pktu widzenia :)
eee... czy ja cos przegapilem, czy zostaly usuniete jakies posty???
Kolega pyta o szklo do D80, a Wy mu doradzacie zmiane puszki na D700...
nie, nie wycięte a ty dobrze zauważyłeś brak związku odpowiedzi z pytaniem. Takie są te wątki...
dodam jeszcze ze jest Sigma 30 1,4...
mnie juz to niejako nie dotyczy, ale moze ktos kto ma takie szkielko wypowiedzialby sie na jego temat -o ile to mozliwe- obiektywnie... bo cena w stosunku do N35 1,4 calkiem do przelkniecia/zaakceptowania.... a jasnosc obiektywu moze kusic...
..... (no jest jeszcze 35/2 ale "ciut drozsze" i chyba nie wykorzystasz go w D80)
a to niby dlaczego? Ja mam taki tandem i całkiem dobrze się ma.
wojtek87
26-02-2012, 20:24
polecam 35 1.8 DX, sprawa wolnego AFS'a jest troche wyolbrzymiana, jest mułem fakt ale jak przechodzi cały zakres. IMHO w trybie AF-C jest bardzo dobry, szczegolnie przeostrzając na krótkich odległościach (jak mowimy o imprezach we wnetrzach).
Zeby zamącić jeszcze bardziej to w moim przekonaniu 35 @ DX do wnętrza jest jeszcze troche wąskie, po przeliczeniu kąta widzenia masz kąt 50tki na FX.
Rozglądaj się za ogniskowymi 20-24mm.
Szturmowiec
03-03-2012, 01:56
No cóż. Ja na cropie pracuję z 50 mm. Wszystko zależy, jak zawsze, od potrzeb i upodobań fotografa. Nic odkrywczego nie da się tu napisać. Jak portret to 50-tka, jak troszkę szerzej, to 30-35. Światło 1.4 tak czy siak bardzo się przydaje... Pozdrawiam.