PDA

Zobacz pełną wersję : FotoPro - co sądzicie o statywach/głowicach?

husky83
18-02-2012, 17:06
Natrafiłem niedawno na stronkę http://fotopro.pl
Jestem akurat na etapie szukania dobrego, ale taniego statywu i nawet mnie ta firma zainteresowała... Czy ktoś miał do czynienia ze sprzętem FotoPro?
Podobno głowica FPH-52Q jest całkiem dobra (z forum vr360), jednak nie znalazłem żadnych opinii na temat samych statywów. Interesują mnie MGA-584 właśnie z głowicą FPH-52Q oraz MGA-684 z głowicą FPH-62Q.
Jeśli ktoś wie cokolwiek więcej o tej firmie, to bardzo proszę o informacje o jakości tego sprzęt...
Z góry dziękuję za wszelkie informacje :)

wasilewk
18-02-2012, 17:21
...Jestem akurat na etapie szukania dobrego, ale taniego statywu ...:)

A kto będzie kupował te niedobre i drogie ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)

de Fresz
18-02-2012, 19:09
Heh, miałem zakładać podobny wątek ;-) Sam jeszcze nie macałem, sprzedawca w jedym sklepie, gdzie handlują i Triopo i Benro i Sirui twierdził, że Fotopro nie odbiegają jakością wykonania od tych najlepszych chińczyków. Niestety aby się samemu przekonać, trzeba będzie poczekać, bo kompletnie te statwy wyssało z rynku - jak twierdził gość u dystrybutora w miesiąc znikło wszystko co mieli z serii MGA, dostawa będzie jakoś w marcu.

husky83
18-02-2012, 19:40
A kto będzie kupował te niedobre i drogie ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)
Może ktoś, kto ma za dużo kasy ;-)

sprzedawca w jedym sklepie, gdzie handlują i Triopo i Benro i Sirui twierdził, że Fotopro nie odbiegają jakością wykonania od tych najlepszych chińczyków
Do dobrze wróży :)

kompletnie te statwy wyssało z rynku - jak twierdził gość u dystrybutora w miesiąc znikło wszystko co mieli z serii MGA, dostawa będzie jakoś w marcu.
Czyli jest szansa, że ktoś z forum kupił i powie co nieco o tych wynalazkach :)

adolfik9501
18-02-2012, 23:22
Na ten przykład tutaj (http://dombowerphoto.blogspot.com/2011/07/fotopro-carbon-fiber-tripod-mgc-684n.html) macie opinię o karbonowym trójnogu.

draco1234
20-02-2012, 17:12
Potwierdzam Statywy Fotopro pojawią się w marcu, chętnych zapraszam do Łodzi, będzie można je pomacać i kupić w sklepie importera firmy Fo...foto.

weelkoo
20-02-2012, 21:23
Mam i polecam. Kupiłem taki zestaw: MGA-684 z głowicą FPH-62Q. Mam go jakoś od Świąt BN, jak do tej pory wszystko działa jak należy. Uważam, że wyposażenie jak i wykonanie jest w porządku. Niestety moje doświadczenia statywowe jest ogranicznone do FotoPro i jakiegoś WF (VF??), ale ja jestem zadowolony z zakupu. Jak go brałem, to była ostatnia sztuka, z wystawy. Może faktycznie ludziska się rzucili na te statywy...

husky83
21-02-2012, 09:22
Potwierdzam Statywy Fotopro pojawią się w marcu, chętnych zapraszam do Łodzi, będzie można je pomacać i kupić w sklepie importera firmy Fo...foto.

No do Łodzi niestety mam troszkę za daleko :( ale mam pytanko, bo mam wrażenie, że wiesz coś więcej... Jaki rodzaj szybkozłączki jest stosowany w tych głowicach? Chodzi o to, że potrzebuję też adaptera szybkozłączki do czegoś innego i chciałbym, żeby mieć jeden typ szybkozłączek - odpinam aparat ze statywu i wpinam w adapter... Tylko pytanie - jaki to rodzaj szybkozłączki i gdzie można kupić taki adapter :)

/ EDIT /
Patrząc na zdjęcia...
http://www.ebay.pl/itm/50mm-Quick-Release-QR-Adaptor-Arca-Swiss-Fit-3-8-/330605784668?pt=UK_Tripods_Heads_Stablisers&hash=item4cf9a3ee5c
Takie coś? Czy można takie coś dostać też w Polsce? Nigdy nie kupowałem na ebay i jakoś nie ufam im ;)

draco1234
21-02-2012, 11:31
Mocowanie szybkołączni do głowicy przypomina nieco imadło, jak widać na zdjęciach http://allegro.pl/statyw-fotopro-pga-584-glowica-kulowa-52q-i2085196773.html
Wygląda bardzo podobnie do tego, co przesłałeś w linku.
Takich adapterów nie mamy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, bym rzucił pytanie szefostwu, czy możemy mieć, dam oczywiście znać.

draco1234
21-02-2012, 11:37
Mam i polecam. Kupiłem taki zestaw: MGA-684 z głowicą FPH-62Q. Mam go jakoś od Świąt BN, jak do tej pory wszystko działa jak należy. Uważam, że wyposażenie jak i wykonanie jest w porządku. Niestety moje doświadczenia statywowe jest ogranicznone do FotoPro i jakiegoś WF (VF??), ale ja jestem zadowolony z zakupu. Jak go brałem, to była ostatnia sztuka, z wystawy. Może faktycznie ludziska się rzucili na te statywy...

Osobiście sprzedawałem ten statyw i potwierdzam, seria MGA rozeszła się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki.

Jakby co czekam na wszelkie opinie od użytkowników, będę wam je przekazywał wszystkie, nawet te niepochlebne, jeśli takie się pojawią.

Piszcie do mnie na forum lub na [email protected] bądź [email protected]

husky83
21-02-2012, 11:47
Takich adapterów nie mamy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, bym rzucił pytanie szefostwu, czy możemy mieć, dam oczywiście znać.
No to drugie pytanko - czy idzie 'rozbroić' głowicę - w sensie oddzielić adapter od kulki głowicy? Podobno we frotkach trzyma się to na gwincie + kleju i jak się podgrzeje to puszcza... Oczywiście w takim przypadku nie można już mówić o gwarancji, ale jestem tego w pełni świadomy :)
Tak więc drugie pytanie - czy możecie też mieć dostępne same głowice fph-52q? (do 'rozbrojenia') :)

To właściwie jest OT, ale mam nadzieję, że wybaczycie :)

draco1234
21-02-2012, 12:11
No to drugie pytanko - czy idzie 'rozbroić' głowicę - w sensie oddzielić adapter od kulki głowicy? Podobno we frotkach trzyma się to na gwincie + kleju i jak się podgrzeje to puszcza... Oczywiście w takim przypadku nie można już mówić o gwarancji, ale jestem tego w pełni świadomy :)
Tak więc drugie pytanie - czy możecie też mieć dostępne same głowice fph-52q? (do 'rozbrojenia') :)

To właściwie jest OT, ale mam nadzieję, że wybaczycie :)

Wygląda na to, że da się to rozebrać, po zdjęciu szybkołączki ukazuje się śruba... niestety dziś nie mam ze sobą kluczy imbusowych, by przeprowadzić demontaż, postaram się jutro to zrobić, chyba, że moja Żona urodzi, bo właśnie leży na porodówce, wtedy sprawdzę w pierwszym wolnym terminie.
Głowice są dostępne.

83krynio
22-02-2012, 20:03
Znacie może konkretny termin dostawy?

ayu
22-02-2012, 21:36
Powiem tak... mam od niedawna i używam MGA 584 + FPH 52Q. Statyw jest lekki i dobrze wykonany. Narazie tyle w wolnej chwili więcej szczegółów ewentualnie fotki bądź film.
p.s.
Nie wiem o co niektórym chodzi przecież te statywy są na rynku dostępne w jednym sklepie bez problemów w hpfoto. Obsługa bardzo miła. Zamówiłem jednego dnia koło 14-tej drugiego już był w południe u mnie w domu.

de Fresz
22-02-2012, 22:09
ayu fajnie gdybyś napisał jak wypada stabilność tego statywu - na długich czasach przy wietrze, z wysuniętą kolumną i na samych nogach.

ayu
22-02-2012, 23:00
Przy wietrze jeszcze go nie używałem. Stawiałem na nim PENa na razie tylko. Kupiłem go jako drugi statyw ( na wycieczki do panoram ). Sprawia dobre wrażenie i prezentuje się naprawdę świetnie oraz ma ciekawe rozwiązania. Do głowicy nie mam zastrzeżeń. Zatrzaski do nóg sprawiają może nieco kiepskie wrażenie ale spełniają swoją funkcję. W zestawie brakuje kolcy które szczególnie w zimie się sprawdzają a bez nich nogi nieco się rozjeżdżają na śliskim podłożu. Fajny patent to taka dodatkowa sakiewka na pasek. Śruby do blokowania nóg faktycznie potrzebują niewielkiego obrotu aby nogi można było rozsuwać. Statyw waży wraz z głowicą 1,71 kg. Na dzisiaj mogę tyle powiedzieć. Będę myślał nad filmem.

weelkoo
23-02-2012, 01:53
ayu fajnie gdybyś napisał jak wypada stabilność tego statywu - na długich czasach przy wietrze, z wysuniętą kolumną i na samych nogach.

Myślę, że stabilność jest OK. Robiłem zdjęcia w lutym na plaży, wieczorem, wiał wiatr od morza, dość mocno. Na statywie D300 + Sigma 17-70 lub Samyang 8mm. Przy czasach rzędu 30 sek. nie zaobserwowałem poruszenia statywu. Kolumny centralnej nie wysuwałem, ale nogi były rozsunięte na max. Również przy nogach rozstawionych "na pająka" statyw zachował stabilność.

husky83
23-02-2012, 09:58
a to ja mam pytanko - jaka jest wysokość statywu bez wysuwania kolumny? Głównie chodzi mi o ten niższy (584), ale przy wyższym i tak będę miał jakieś porównanie... No i może któryś z Was wie czy da się odczepić adapter szybkozłączki?
ayu, pytanko - masz osobny rotator do panoram, czy używasz wbudowanej głowicy (fph-52q/62q) do obracania głowicy panoramicznej? Szukam statywu właśnie do panoram, ale póki co nie chcę osobno kupować rotatora, a sporo osób odradza mi używanie głowicy kulkowej jako rotatora...

draco1234
23-02-2012, 12:15
Mimo kilku prób nie udało mi się poruszyć śruby mocującej adapter do kuli...

Dostawa statywów ma wjechać około 15 marca, jak tylko się pojawią, dam Wam znać.

ayu
23-02-2012, 13:22
ayu, pytanko - masz osobny rotator do panoram, czy używasz wbudowanej głowicy (fph-52q/62q) do obracania głowicy panoramicznej? Szukam statywu właśnie do panoram, ale póki co nie chcę osobno kupować rotatora, a sporo osób odradza mi używanie głowicy kulkowej jako rotatora...
Tak mam osobny rotator ale na początek z tą głowicą dasz radę. Posiada ona PODZIAŁKĘ W STOPNIACH CO BARDZO UŁATWIA SPRAWĘ.

de Fresz
23-02-2012, 13:42
Statyw waży wraz z głowicą 1,71 kg.

A to ciekawe. Strona Fotopro.pl podaje wagę dla zestawu z głowicą 1,37 kg, na tej aukcji (http://allegro.pl/statyw-fotopro-mga-584-z-glowica-52q-158-cm-i2123134898.html) podają masę samego trójnogu 1,06 kg, dla głowicy 0,31 kg. Ważyłeś go własnoręcznie?

Na dzisiaj mogę tyle powiedzieć. Będę myślał nad filmem.

Ja bym wolał zobaczyć efekty z parosekundowej ekspozycji na wietrze, najlepiej z lustra, ale to już oczywiście zależy od Ciebie ;-)

ayu
23-02-2012, 13:49
Tak ważyłem osobiście. Jak będzie wiatr to postaram się coś wrzucić.

Bomberp
11-03-2012, 10:26
ayu
Jaka jest średnica najmniejszej nogi w tym statywie?

ayu
11-03-2012, 21:06
W najcieńszym miejscu 16mm.

draco1234
15-03-2012, 12:57
Przed chwilą wjechała dostawa statywów i głowic, jeszcze nie wiem dokładnie co się pojawiło, grunt, że jest.
Wszystko powinno być w sprzedaży i w sklepie już jutro, zatem zapraszam na testy i oglądanie.
Pozdrawiam.

de Fresz
16-03-2012, 16:52
A byłbyś w stanie zważyć MGA-584 oraz MGA 684 (najlepiej osobno nogi, osobno głowicę) i podać ich realną masę? Bo rozbieżności pomiędzy tym, co firma twierdzi na stronie, a tym co podał kolega ayu jest całkiem znaczna.

83krynio
17-03-2012, 12:48
Po ponad miesiącu czekania na dostawę mga 684 wraz z głowica,wreszcie się pojawiły z tym że cena wzrosła o 90zł. Teraz chyba się zdecyduję na coś innego, jak pewnie większość osób...

83krynio
18-03-2012, 20:23
http://new.infoto.pl/statywy-statywy/statyw-fotopro-%E2%80%93-mga-584n-z-glowica-fph52q-1742s wejdź na ten link i zobaczysz ocb. niby jest do kupienia ale jak naciśniesz na koszyk to nie ma w magazynie.ale mniejsza o to czyli od 1 do 10 jak byś ocenił ten statyw?

Bomberp
19-03-2012, 10:13
Ja też czekałem z niecierpliwością na ten MGA-584 ale z tego co się dowiedziałem będą dopiero najwcześniej za dwa miesiące. Cena MGA-684 już jest mniej atrakcyjna a i waga większa, co dla mnie ma kolosalne znaczenie. Dlatego pozostał dylemat czy Triopo MT-3228X8C czy Sirui T-1004X (lżejszy ale bez monopodu).

83krynio
11-04-2012, 18:08
Poczekaj aż przyjadą 584. Myślę że tak samo cenę podniosą jak w 684.

bahuone
13-04-2012, 18:41
Ja bym nie zaufal statywowi gdzie sekcje sa "zakrecane" moze na poczatku by to jakos dzialalo, ale sprawia to wrazenie malo solidnej i nie wierze w cuda ze po jakims czasie sie to nie wyrobi i bedzie gorzej trzmac. Tym bardziej ze landsafciarze czesto zmieniaja wysokosc i ulozenie nog. Z drugiej strony wato sie zastanowic czy ten monopod mi jest do czegokolwiek potrzebny, bo skoro skupiam sie na jednej dziedzinie fotografii jak w moim przypadku tylko szaftow to po co mi monopod?

ayu
13-04-2012, 19:17
Ja bym nie zaufal statywowi gdzie sekcje sa "zakrecane" moze na poczatku by to jakos dzialalo, ale sprawia to wrazenie malo solidnej i nie wierze w cuda ze po jakims czasie sie to nie wyrobi i bedzie gorzej trzmac. Tym bardziej ze landsafciarze czesto zmieniaja wysokosc i ulozenie nog. Z drugiej strony wato sie zastanowic czy ten monopod mi jest do czegokolwiek potrzebny, bo skoro skupiam sie na jednej dziedzinie fotografii jak w moim przypadku tylko szaftow to po co mi monopod?

Nie wiem czy chodzi Ci o funkcje monopodu czy nogi/sekcje ale i tak to chyba nie ma większego znaczenia bo moim zdaniem się mylisz. Gwint to jest coś co wolniej się wyrobi niż zatrzaski. Jeżeli już będzie "zużywany" to po prostu załapie trochę dalej. Poza tym takie firmy jak np. Gitzo o ugruntowanej renomie i jakości nie mogą się mylić a cała ta chińszczyzna wzoruje się między innymi na nich. Jeżeli chodzi o szybkość rozkładania statywu skręcanego to naprawdę jest ona błyskawiczna szczególnie w omawianych tu produktach FOTOPRO.

draco1234
02-05-2012, 11:35
Pojawił się nowy model statywów: FLA584, taka prostsza wersja MGA584, różni się tyn, że ma klasyczne zaciski na sekcjach nóg, w nieco inny sposób robi się z niego monopod i nie składa się nogami do góry, tylko klasycznie, czyli zmiany raczej kosmetyczne, ale jak widziałem, zaciski mogą cieszyć.

ayu
05-05-2012, 18:36
Ja na początku byłem trochę nastawiony na nie do skręcanych nóg ale teraz stwierdzam że jest to lepsze rozwiązanie /moim zdaniem/.

Tapnięte z SGS przez Tapatalk

marszull
08-05-2012, 00:44
a tu nowosc z fotopro (http://www.fotopro.cn/en/displayproduct.html?proID=101414803&proTypeName=Color+tripod+-X4iw+53P%2Cblue+and+white+porcelain+tripod) dla fanow porcelany ;)

husky83
23-05-2012, 11:00
Byłem już nastawiony na używanego Manfrotto, ale znalazłem FotoPro i zacząłem się zastanawiać... Pomijając już jak długo czytałem opinie, różne fora i nie wiadomo co jeszcze i ostatecznie jestem właścicielem FotoPro MGA-584. Nie powiem 'super hiper', bo nie porównywałem z Manfrotto, ale moim zdaniem statyw warty swojej ceny. Bardzo stabilny, zakręcane nóżki są świetnym rozwiązaniem (wbrew pozorom). Jedynie wkurza mnie to, że przy składaniu trzeba go odwrócić (nogi składać do góry), co bardzo wydłuża czas składania/rozkładania. Jak dla mnie (amatora) statyw jak najbardziej ok ;) Mogę go tylko polecić :)

ayu
23-05-2012, 22:42
Dla mnie odwracane nogi to jest plus bo ten statyw mam na wycieczki i liczy się dla mnie długość po złożeniu. Zatrzaski to jak dla mnie to już historia.

maar
27-04-2013, 15:32
Chciałbym odświeżyć ten temat i poprosić użytkowników statywu MGA-584 o opinie. Jak ten statyw spisuje się po dłuższym okresie użytkowania? Na ile będzie pewnie trzymał zestaw N-7000 + T 70-300?

obiektywnywkuchni
29-09-2013, 18:33
Witam,

posiadam statyw fotopro MGA 684 i dla wszystkich, którzy szukają opinii podsyłam link do mojej recenzji: Recenzja - statyw Fotopro na obiektywniwkuchni/ (http://www.obiektywniwkuchni.pl/recenzja-statywu-fotopro-mga-684/). Jak narazie, jest bardzo stabilny i spełnia moje oczekiwania.

Pozdrawiam
Sławek

Maart
03-10-2013, 19:27
Również potwierdzam, statywy FOTOPRO seri MGA są zdecydowanie godne polecenia. Posiadam model MGA-584 z głowicą FPH-52Q i jestem zadowolony, ponieważ:

- jakość wykonania - na najwyższym poziomie, potwierdzona 6-letnią, polską gwarancją, zaryzykuje nawet stwierdzenie, że jakość jest wyższa niż w Benro czy Manfrotto (miałem porównanie),
- model wystaczająco wysoki, a przy tym mały po złożeniu (funkcja traveller) i stosunkowo lekki - a więc, przynajmniej dla mnie, optymalny. Można go używać jako stabilnego statywu w studio, jak i wziąć na długą pieszą wycieczkę w góry,
- wielofunkcyjna głowica o gładkim ruchu, wyposażona w 3 poziomiczki i podziałkę 360"; płytka wyposażona jest w gumę na zewnątrz co powoduje mocne jej przylgnięcie do korpusu, zakręcana jest ręcznie lub za pomocą monety,
- funkcja monopodu - jedna noga jest odkręcana i przekształca się w monopod,
- stabilnośc - elementy sa perfekcyjnie dopasowane do siebie dzięki czemu całośc bardzo dobrze się składa i rozkłada a zaciski spełniają swoją funckję; mimo, że noga składa się z 4 sekcji, to stablinośc na tym nie ucierpiała,
- bogato wyposażony zestaw - oprócz statywu otrzymujemy solidny futerał z oddzielną kieszenią na akcesoria, a wśród nich: klucz imbusowy do przekrecania podstawy głowicy, klucz do odkręcenia śruby mocującej tripod z głowicą, hak, dodatkowe gumowe zakończenia nóg statywu oraz maly pokrowiec na rzepy z karabińczykim - nie wiem do czego służy, być może ułatwia mocowanie statywu do toreb, plecaków,
- niska cena - na ile się orientuje nie ma na rynku statywu tej jakości, który posiadalby powyższe funkcje i parametry techniczne. Jest co prawda podobny, również ciekawy, tańszy model TRIOPO MT-128 + NB1S (http://www.swiatobrazu.pl/triopo-mt-128-i-nb-1s-test-statywu-i-glowicy-21760.html), ale jest jednak delikatnie gorzej wykonany i jedna z nóg nie przekształca sie w monpod.

karolt
09-02-2014, 14:22
Również potwierdzam, statywy FOTOPRO seri MGA są zdecydowanie godne polecenia. Posiadam model MGA-584 z głowicą FPH-52Q i jestem zadowolony, ponieważ:

Też właśnie kupiłem i jestem w szoku, że za tak małe pieniądze można dostać tak świetny statyw.

karolt
21-11-2014, 21:58
Ta, jednak nie tak różowo. Jak jest ta noga, co się ją wykręca, żeby zrobić monopod... Udało mi się ją wykręcić i wkręcić kilka razy, po czym wyrobił się gwint i statyw do koszta. O tyle jestem w szoku, że cały statyw jest mega solidny. A tu taki feler...

GonzoG
21-11-2014, 23:04
Mam MGA-684. Bardzo często używam w funkcji monopodu i nic się nie wyrabia. Z resztą nie bardzo wiem jak ma się wyrobić stalowa śruba i stalowy gwint od zwykłego wkręcania i to jeszcze bez specjalnie dużej siły, bo nie trzeba tego dokręcać aż siły braknie.

kornikbp
22-11-2014, 03:34
Ja rowniez mam pytanie do uzytkownikow. Czy da sie wyjac kolumne i w jej miejsce wsunac np uniwersalna triopo w-4?

O taka:
http://www.skapiec.pl/site/cat/3416/comp/2021336

24mm grubosci. Statyw potrzebuje do wielu zastosowan, z naciskiem na makro i boje sie ze bez takiej kolumny bedzie ciężko..

GonzoG
22-11-2014, 04:04
Kolumnę da się wyciągnąć, w końcu jest ona częścią monopodu.

Ale wątpię, żebyś zamocował tam tak cienką. Oryginalna jest chyba szersza. Teraz nie mam jak sprawdzić, ale rano mogę zmierzyć.

kornikbp
22-11-2014, 13:31
Jeśli to nie problem to poproszę o zmierzenie średnicy kolumny. Dzięki :)

GonzoG
23-11-2014, 00:54
Kolumna centralna ma 28mm i max 2mm wkręca się śruba blokującą.

kornikbp
23-11-2014, 01:38
Dzięki! W takim razie Triopo w4 nie podejdzie. Triopo w8 podobno ma 28mm, ale nie mogę jej nigdzie znaleźć do kupienia. Gdybym zdecydował się na taki statyw, to z pewnością opiszę tutaj pierwsze wrażenia. Pozdrawiam.

karolt
25-11-2014, 12:49
Tak wygląda gwint odłączanej nogi po kilkukrotnym użyciu - i nie nadaje się do użycia:
http://i.imgur.com/Dp7YGS8.jpg
Będę reklamował, zobaczymy...
Poza tą wpadką statyw jest super.

GonzoG
25-11-2014, 12:53
Tak wygląda gwint odłączanej nogi po kilkukrotnym użyciu - i nie nadaje się do użycia:
http://i.imgur.com/Dp7YGS8.jpg
Będę reklamował, zobaczymy...
Poza tą wpadką statyw jest super.

To ładnie musiałeś tę nogę dokręcać, aby tak załatwić.
U mnie nie ma śladu, że była ruszana.

kornikbp
25-11-2014, 17:46
Właśnie zamówiłem taki statyw ( MGA-684 + głowica FPH-62Q ). Brałem pod uwagę jeszcze Triopo 3230x8c ale 6 lat gwarancji robi swoje :)

Karolt - wygląda jakbyś krzywo próbował dokręcać gwint. Może niedoskonałość fabryczna lub zbyt zbyt dużo pośpiechu ;) Jeśli z gwarancją nic nie wyjdzie to ratuje rozwiercenie gwintu i wprasowanie tulei z takim samym gwintem.

GonzoG
25-11-2014, 19:11
A.... zapomniałem napisać swoich uwag...

a więc - do statywu brak zastrzeżeń... no może poza brakiem poziomego mocowania kolumny, ale to nie ta półka cenowa.

Natomiast z głowicą już tak różowo nie jest.
Blokada wysunięcia to 2 śruby wkręcone w płytkę od spodu, ale aby móc wyjmować płytkę z głowicy trzeba jedną z nich wykręcić, bo się płytki nie wysunie.
Śruba dokręcając płytkę - również nieporozumienie. Jest dość mała, pokryta dość śliską gumą, która dodatkowo nie trzyma się śruby i obraca się niezależnie. Jak się dokręci trochę mocniej, to do odkręcenia może być potrzebny dodatkowy sprzęt - np. kombinerki.

Mam też głowicę Freepower, Bower, Fancier (model 571H, więc mniejszą) czy jak je tam jeszcze zwą - tam blokada płytki jest na bolcu, który wciska się z boku, poza tym o wiele łatwiej płytkę wsunąć w głowicę niż w tej fotopro. Gumy na śrubach nie są śliskie, karbowane i wygląda, że przyklejone na "amen".

Jak ktoś ma możliwość to polecam zmianę głowicy.

nikoniarz
09-01-2015, 07:46
Nabylem rowniez produkt tej marki. Moje spostrzezenia:
-MGA 684N- jakosc bez zarzutu. Plastiki ograniczone do minimum, wszystko dziala poprawnie. Funkcjonalnosc jak dla mnie rowniez, aczkolwiek gdybym mial uzywac kolcow na spodzie nog to szlag by mnie trafil gdybym mial szarpac sie z tymi gumowymi korkami ktore je oslaniaja.
-FPH 62Q- sprawia wrazenie solidnej glowicy. Dziala plynnie. Mocowanie szybkozlaczki jak dla mnie nie sprawia zadnych problemow. Jedyne co by sie przydalo to osobne pokretlo do regulacji oporu i osobne do blokowania kuli.

kornikbp
09-01-2015, 15:18
I ja również nabyłem MGA-684N+FPH-62Q
Statyw jak dla mnie super, bez problemu trzyma np D800 + grip + 70-200. Pokrowiec na statyw również świetnej jakości. Jestem zadowolony :)

nikoniarz
09-01-2015, 23:34
Dziś poużywałem trochę 684N + 62Q i kolejne spostrzeżenia:
-odnoszę wrażenie, że maksymalny udźwig jest baaardzo mocno przez producenta naciągnięty zarówno w przypadku głowicy jaki i tripoda. O ile zamocowanie zestawu foto ważącego 3,2 kg nie stanowi większego wyzwania, o tyle deklarowane 20 kg dla głowicy oraz 10 kg dla tripoda uważam za przesadne. Myślę, że rozsądnym obciążeniem które osobiście byłbym w stanie zaserwować temu zestawowi to 5-7 kg.
-pierścień blokujący (nie śruba zabezpieczająca) kolumnę centralną mógłby być ciut wyżej w stosunku do mocowania nóg. Regulując kolumnę chwytając za pierścień naturalnym ruchem (dłoń małym palcem do dołu) jest problem wygodnie objąć owy pierścień, szczególnie jeśli ktoś ma "kawał łapy". Chwytając za pierścień odwrotnie (małym palcem w stronę szybkozłączki czyli do góry) pierścień dokręca się dużo pewniej, ale niestety mało komfortowo, szczególnie gdy statyw stoi. Ale oczywiście nie dyskwalifikuje to statywu z użycia. Ot, taka mała uwaga w kierunku ergonomii.

Z czasem dopiszę kolejne odczucia.

nikoniarz
11-01-2015, 13:17
Kolejna garść moich odczuć:
-statyw wraz z głowicą, hakiem oraz paskiem przy głowicy (czyli w 100%) kompletny waży dokładnie 2160 g.
-najszybsze zrobienie monopodu to odkręcenie nogi oraz kolumny centralnej i połączenie ich. Szkoda, że równie szybko nie można zmontować monopodu bez głowicy- byłoby lżej i poręczniej
-szkoda, że piankowe uchwytu nie są na każdej nodze. A jeśli już decydowano się na jeden, to mógł znaleźć się na nodze od monopodu. Owszem, na tej nodze mamy osłonkę mocowaną na rzepy, ale wg. mnie jakaś taka mało praktyczna- lubi się przesuwać, w dodatku pianka zdecydowanie przyjemniejsza w chwycie.
-śruba montażowa w szybkozłączce mogła by być jednak ciut dłuższa. Jeden zwój więcej bez problemu by się zmieścił w otworze montażowym przy body/gripie/stopce, przynajmniej w posiadanych przeze mnie.
-to moja pierwsza głowica kulowa więc po prostu nie zwróciłem na to uwagi podczas zakupu ale jednak wolałbym, by miała dwie osobne śruby do blokady kuli i do ustawiania oporu. Przynajmniej na chwilę obecną tak mi się wydaje. Możliwe, ze gdy poużywam dłużej to stwierdzę, że jedno pokrętło jest wygodniejsze w użyciu. Czas pokaże...

EDIT:
-pasek naramienny przy pokrowcu mógłby być odpinany w szczególności, że jest dostępny pasek za który można przytroczyć pokrowiec do plecaka bądź torby. Wtedy ten naramienny dynda sobie i przeszkadza.

Powyższe to oczywiście nie jest narzekanie. Bardzo zadowolony jestem z zakupu na chwilę obecną.

gniady
19-01-2015, 15:45
Jak wygląda sprawa skręcanych blokad nóżek? Zdecydowanie wolałbym zatrzaski, ale nie mają ich w ofercie.

Pozdrawiam

nikoniarz
19-01-2015, 17:22
Jak wygląda sprawa skręcanych blokad nóżek? Zdecydowanie wolałbym zatrzaski, ale nie mają ich w ofercie.

Pozdrawiam

Ale co masz na myśli pytając o skręcane blokady? Sprawują swoją funkcję bez zarzutu. Natomiast jeśli chodzi o zatrzaski to jest jeden tripod w ofercie Fotopro- model FLA-584N+. Jest do trochę mniejsza konstrukcja. A czy wystarczająca to już sam musisz ocenić.

ayu
19-01-2015, 20:08
Sręcane nogi to jest bardzo dobra opcja. Takie tylko robi Gitzo a oni byle czego nie wypuszczają. Szybko się je składa i rozkłada nie odstają jak zatrzaski, nie powinny nigdy dostać luzów w przeciwieństwie do drugiego rozwiązania. Każdy jednak kupuje co woli. Ja mam jeszcze duże Benro z takimi nogami i nie zamieniłbym na coś innego.

z telefonu

nikoniarz
19-01-2015, 20:55
Manfrotto używa zacisków i również wątpię, by wypuszczali coś niesprawdzonego. Dla mnie różnica między zaciskami a śrubami to tylko kwestia ergonomii- każdy bierze co mu bardziej odpowiada. Niegłupim plusem zacisków jest to, że widać kiedy jest niezamknięty, czego nie da się powiedzieć o śrubie. Dla mnie to mało istotne, ale dla kogoś może być to spory argument.

gniady
20-01-2015, 09:48
Dla mnie przewagą zatrzasków jest szybkość działania i wizualizacja stanu blokady. Nie wiem jak czasowo wygląda blokowanie nóżek skręcanych, ja na mrozie, gdy są mokre itp. Wiem, że blokada fotopro wymaga tylko 1/4 obrotu, ale... nie miałem okazji spróbować.

O skuteczność zatrzasków bym się nie martwił. Skoro w moim marketowym chińczyku działają niezawodnie kilka lat...

Pozdrawiam

wasilewk
20-01-2015, 10:55
...
O skuteczność zatrzasków bym się nie martwił. Skoro w moim marketowym chińczyku działają niezawodnie kilka lat...

Pozdrawiam

Też mam zatrzaski, ale w moim monopodzie Velbon, na mrozie, jedna się ułamała i jest kłopot. Mam zamiast niego Manfrotto ale już nie jest tak malutki i leciutki.

Pzdr.

Andron1
24-03-2015, 12:32
Mam pytanie do użytkowników. Waham się pomiędzy MGA-684 a MGA-584.
Tylko jest jeden duzy problem, chodzi o wysokość.
Gdzie nie sprawdzam jest inaczej.
Jaka jest rzeczywista wysokość do szybkozłączki przy wysuniętych wszystkich sekcjach:
opcja a) z minimalnie wysuniętą kolumną centralną
opcja b) z maksymalnie wysuniętą kolumną centralna
Głownie chodzi o MGA-584.

Mam 183 cm wzrostu i nie wiem czy 584 bedzie wystarczający.

Czy może lepiej dołożyć 100zl i korzystać z lepszej stabilności? (Jeśli dobrze rozumiem z minimalnie wysuniętą kolumną statyw będzie bardziej stabilny?)

p.s. Moj maksymalny jesli chodzi o wage to D5100 + Tamron 70-300 USD.Czyli jakieś 1,5+ kg

ayu
24-03-2015, 19:54
Mam pytanie do użytkowników. Waham się pomiędzy MGA-684 a MGA-584.
Tylko jest jeden duzy problem, chodzi o wysokość.
Gdzie nie sprawdzam jest inaczej.
Jaka jest rzeczywista wysokość do szybkozłączki przy wysuniętych wszystkich sekcjach:
Głownie chodzi o MGA-584.

Mam 183 cm wzrostu i nie wiem czy 584 bedzie wystarczający.

Czy może lepiej dołożyć 100zl i korzystać z lepszej stabilności? (Jeśli dobrze rozumiem z minimalnie wysuniętą kolumną statyw będzie bardziej stabilny?)

p.s. Moj maksymalny jesli chodzi o wage to D5100 + Tamron 70-300 USD.Czyli jakieś 1,5+ kg

Zmierzyłem i wyszło mi ok.:
a) 131 cm
b) 157 cm

Moim zdaniem MGA-584 to lekki statyw turystyczny poręczny i dobrze wykonany. Używam go już trzy lata i jestem zadowolony ale wykorzystuję go właśnie turystycznie i głównie z bezlusterkowcami m4/3. Jeżeli chcesz coś naprawdę stabilnego to musi być to zdecydowanie "cięższe".

nikoniarz
24-03-2015, 20:39
O moich spostrzeżeniach odnośnie 584 i 684 pisałem tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3496479&postcount=13). O samych wnioskach z posiadania MGA-684 również conieco pisałem w tym wątku. Jeśli masz jakieś wątpliwości do których się nie odnosiłem to pytaj.

Andron1
24-03-2015, 22:57
Ayu, Nikoniarzd3100 dzięki.

Nikoniarzd3100 szczególnie Tobie, nawet nie zwróciłem uwagi, że zestawy różnią się głowicą. Tak skupiłem się na statywie, że z automatu przyjąłem, że głowice są te same.
I jeszcze prośba do Ciebie, jakbyś miał chwilę to proszę zmierz tak jak Ayu dla swojego zestawu:

Druga sprawa, jak się sprzęt sprawuje? Jakieś nowe spostrzeżenia?

nikoniarz
25-03-2015, 22:13
Jeśli dobrze zmierzyłem to:
A) 144,5 cm
B) 173,5 cm

Andron1
27-03-2015, 10:59
No i zakupiłem MGA-684.
Pierwsze wrażenie bardzo dobre.
p.s.1 Po co są gumki na kolumnie centralnej? Uszczelka?
p.s.2 Jak jest z gwarancją, w sklepie twierdzą ze jest 2 lata, na stronie Fotopro 6lat. Trzeba się gdzieś zarejestrować, czy jak?

DJ crazy
27-03-2015, 11:04
Andron1 z jaką głowica kupiłeś ?

GonzoG
27-03-2015, 11:06
No i zakupiłem MGA-684.
Pierwsze wrażenie bardzo dobre.
p.s.1 Po co są gumki na kolumnie centralnej? Uszczelka?
p.s.2 Jak jest z gwarancją, w sklepie twierdzą ze jest 2 lata, na stronie Fotopro 6lat. Trzeba się gdzieś zarejestrować, czy jak?

To zależy kto jest gwarantem - sklep tez może dawać swoją gwarancję i nie ma to żadnego powiązania z gwarancją producenta/dystrybutora.

ayu
27-03-2015, 11:07
O ile pamiętam to ja już uszczelkę zgubiłem. Ogranicza ona wysuwane chyba.
Gratuluję zakupu.

z telefonu

nikoniarz
27-03-2015, 12:44
Po co są gumki na kolumnie centralnej?

One pełnią rolę zderzaków.

Andron1
27-03-2015, 12:49
Andron1 z jaką głowica kupiłeś ?

Standardowa z zestawu: FPH-62Q

DJ crazy
29-03-2015, 19:45
Andron i jak oceniasz tą głowice, możesz coś więcej o niej napisać?

nikoniarz
29-03-2015, 19:58

Również posiadam 62Q więc jeśli masz konkretne pytanie to pytaj. Bo tak ogólnie to jest okej...

GonzoG
29-03-2015, 20:01

Cofnij się o 3-4 strony.

DJ crazy
29-03-2015, 20:08
Jak to jest z tą płytą mocujaca, bo niektórzy piszą ze trudno się zakłada? Przy większym obciążeniu puszcza czy sztywno wszystko siedzi?

GonzoG
29-03-2015, 20:17
Jak by puszczały, to ktoś by o tym napisał.

nikoniarz
29-03-2015, 20:25
Jak to jest z tą płytą mocujaca, bo niektórzy piszą ze trudno się zakłada? Przy większym obciążeniu puszcza czy sztywno wszystko siedzi?

Ja osobiście nie widzę trudności przy zakładaniu. A co do większego obciążenia- 3,2 kg trzyma póki co pewnie. Jak kiedyś puści to na pewno dam znać.

DJ crazy
14-04-2015, 21:57
Orientuje się ktoś w jakim sklepie można dostać jeszcze MGA-684 z głowicą za około 550zł ? Zamówiłem z allegro i mi pieniądze oddali bo się im skończyły, a szukam w sklepach i wszystko na zamówienie, albo brak...

nikoniarz
15-04-2015, 23:22
Ja brałem w fotoaparacikach. Jechałem w sumie po 584 bo 684 widniał na stronie jako niedostępny. Aczkolwiek na miejscu okazało się, że jednak go mają. Dlatego warto zadzwonić i zapytać.

Andron1
16-04-2015, 09:09
Jak ja kupowałem to juz był ostatni na sklepie i mowili,że dystrybutor już też nie ma, wiec trzeba szukać

pet333r
20-05-2015, 12:39
Ktoś posiada może model CT-5a?

S@wyer
04-06-2015, 11:47
Właśnie widzę, że jest problem z dostępnością MGA-684 :/
Jedynie na alledrogo parę aukcji ale tak żeby iść pomacać i przymierzyć się do niego w sklepie to już problem.
Wycofali ze sprzedaży czy co ?

nikoniarz
04-06-2015, 11:56
Właśnie widzę, że jest problem z dostępnością MGA-684 :/
Jedynie na alledrogo parę aukcji ale tak żeby iść pomacać i przymierzyć się do niego w sklepie to już problem.
Wycofali ze sprzedaży czy co ?

Raczej było to dość "chodliwy" model. Prawdopodobnie wyprzedali. A czemu nie sprowadzają- być może wejdzie jakaś nowa seria. Można gdybać... Faktem jest, że 584 i 684 to świetne statywy w świetnych cenach, super wykonane i bardzo funkcjonalne. Cieszę się, że udało mi się nabyć jedną z ostatnich sztuk 684...

S@wyer
05-06-2015, 00:33
ja się nieco zgapiłem i teraz mam dylemat
będę musiał poszukać czegoś innego w podobnej cenie, pytanie tylko czy się coś znajdzie ...

nikoniarz
05-06-2015, 09:28
będę musiał poszukać czegoś innego w podobnej cenie, pytanie tylko czy się coś znajdzie ...
Rozważ Benro- jakość na poziomie Fotopro, ceny znośne... Mnie zniechęcił tylko system blokady kąta nóg. Nie twierdzę, że jest zły- po prostu ten w Fotopro w moim odczuciu okazał się bardziej ergonomiczny, łatwiej mi w tym przypadku coś naciskać niż wyciągać.

GonzoG
05-06-2015, 10:48
Zamiast Fotopro patrzcie na Triopo - ceny identyczne, a wybór modeli większy.

manfred
18-11-2015, 22:04
Który z nich ma głowicę z osobną śruba do kuli i do blokowania podstawy. Chodzi mi o możliwości robienia panoramy.

nikoniarz
18-11-2015, 22:15
Który z nich ma głowicę z osobną śruba do kuli i do blokowania podstawy. Chodzi mi o możliwości robienia panoramy.

Ale to przecież zależy od modelu głowicy. W Fotopro chyba wszystkie mają osobną blokadę do kuli i panoram.

manfred
18-11-2015, 23:16
No i super jutro jade w Kraków przyjrzeć się bliżej

mmluty
19-11-2015, 12:00
Popatrz jeszcze na taką głowicę http://www.cyfrowe.pl/aparaty/glowica-triopo-b-2n-kulowa.html
Posiada jeden bajer przydatny przy panoramach: drugą płaszczyznę obrotu umieszczoną nad kulą, co pozwala poziomować aparat również przy pomocy kuli, a nie koniecznie nogami statywu. Cena też jest przystępna.
Mam inną głowicę Triopo - B3 i mogę o wykonaniu powiedzieć że jest bardzo przyzwoite, regulacja pokrętłami płynna. Nogi Triopo nie przypadły mi specjalnie do gustu, ale głowice mają niezłe. Trudno mi coś powiedzieć o jej trwałości bo używam jej dopiero od kilku miesięcy, więc to się dopiero okaże.
Ja na Twoim miejscu kupił bym nogi Manfrotto z serii 190 lub 290 z kolumną 90 stopni (zawsze może się przydać) + głowicę która wymieniłem wyżej. Masz solidny zestaw w cenie 700-800zł. Mam na myśli oczywiście proste panoramy, bo jeżeli bardziej skomplikowane to wtedy popatrz na coś takiego http://www.cyfrowe.pl/aparaty/glowica-gigapan-epic-100.html

manfred
19-11-2015, 12:36
Dzięki za sugestię. Miałem 190 to mnie podkusiło i zamieniłem na 055. Ale strasznie to ciężkie i znowu cza się przeprosić z czymś lżejszym. Tak się zastanawiam nad Manfrotto beefre i własnie tą wspomniana głowicą. Lub wyszukam jakiś lekki carbonowiec.

Postanowione idzie Triopo GX-1027 plus Głowica Triopo B-2N kulowa. Co daje 1,3 kg i cenę 630.

mmluty
19-11-2015, 16:27
Jeżeli masz 055 to faktycznie kupowanie 190 albo nawet 290 byłoby bez sensu, ale myślałem że gdybyś chciał postawić na tym coś cięższego bez posiadania tego 055, to bedzie to jakiś kompromis. W Twojej sytuacji to ten wybrany zestaw powinien się dobrze sprawdzić, masz wariant "piechotny" i "czołgowy" w zależności od sytuacji na froncie. Satysfakcji z wyboru życzę.

manfred
19-11-2015, 16:33
Już leci do mnie to pewnie w poniedziałek bedzie. Do tego własnoręczna płytka plus manfrotto 577 i powinna wystarczyć na trekingowe panoramy.

salas
19-11-2015, 16:51
Panoramowanie w triopo b3 czytaj dolna sruba regulacji w glowicy nic nie daje. Dziala to mega opornie i calym statywem moge ruszyc zamiast przekrecic glowice. Bez znaczenia czy sruba jest odkrecona czy dokrecona. Juz o tym pisalem ja i inny uzytkownik na canonboardzie. Oprocz tego glowica jest spoko i w tej kasie godna polecenia.

manfred
24-11-2015, 13:03
Statyw jest już na miejscu. Zaskakuje mnie jego ultralekka waga. Dodatkowy haczyk w kolumnie centralnej poprawi jego stabilność. Panoramowanie w głowicy działa idealnie Nie mogę tylko rozszyfrować do czego służy pokrętło u podstawy głowicy. Jedno jest do blokady kuli wraz z płytką. Drugie jest do blokady obrotu całej głowicy wokół swojej osi a trzecie?

Merde
24-11-2015, 13:53
Statyw jest już na miejscu. Zaskakuje mnie jego ultralekka waga. Dodatkowy haczyk w kolumnie centralnej poprawi jego stabilność. Panoramowanie w głowicy działa idealnie Nie mogę tylko rozszyfrować do czego służy pokrętło u podstawy głowicy. Jedno jest do blokady kuli wraz z płytką. Drugie jest do blokady obrotu całej głowicy wokół swojej osi a trzecie?

Jedno pokrętło blokuje kulę "na sztywno", drugie (z podziałką) umożliwia w miarę płynne poruszanie aparatem - docisk ustawiasz w zależności od wiszącego na statywie sprzętu w taki sposób, by nie opadał pod własnym ciężarem, ale jednocześnie dało się ręcznie zmieniać jego położenie.
Trzecie pokrętło służy zaś do blokady obrotu względem osi pionowej (po odblokowaniu możemy robić np. panoramy).

manfred
24-11-2015, 14:05
Dzięki za pomoc. Już podczepiłem dodatkowo płytkę manfrotto i w poziomie za nie długi czas zacznę zabawę.

mmluty
24-11-2015, 17:11
Czy płytki Manfrotto pasują do tej głowicy? Ja słyszałem w sklepie, że to inny standard.

manfred
24-11-2015, 19:24
Nie pasują juz zamówiłem sobie dodatkowa za 20 zl

JK
24-11-2015, 19:45
Żeby nie mnożyć różnych standardów płytek, można też pomyśleć o czymś takim: http://www.stopfoto.pl/manfrotto-323-adapter-do-plytek-200pl,4,11478,9942
Przykręcamy to do dowolnej głowicy (ja mam właśnie na FotoPro) i nadal mamy jeden standard Manfrotto 200PL. Trochę drożej, ale wygodniej.

bahuone
14-01-2017, 22:58
Czy wśród nas jest ktoś, kto wytłumaczy mi jedną rzecz? Chciałem zakupić Fotopro MGA-684. Na stronie producenta opisany jest jako MGA-684N, a w większości aukcji na Alle są bez N. Czy ma to jakieś znaczenie, nie udało mi się tego ustalić. Dodatkowo w opisie też są pewne rozbieżności w specyfikacji w porównaniu z tą na stronie. Czy to jeden i ten sam statyw, i nie było różnych jego wersji? Czy ta z N to jakaś odświeżona wersja? Ceny w każdym przypadku takie same. Ktoś coś wie na ten temat?

GonzoG
15-01-2017, 03:02
To jest nowa wersja statywu. Część sklepów ma jeszcze stare, a cześć nowe, ale nie zmienili oznakowania.
Czym się różni od starszego bez "N" - nie wiem.

bahuone
15-01-2017, 09:18
Dzieki. Wszystko juz wiem.

Wymęczone na G2

nikoniarz
15-01-2017, 12:30
Kupowałem 2 lata temu, mam z literką "N".

bahuone
15-01-2017, 12:53
Ciekawa sprawa :)

Specyfikacja producenta: http://fotopro.pl/produkt/statyw_mga-684_z_glowica_kulowa_fph-62q.html

Tutaj specyfikacja tego z N:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/fotopro1-1.jpg
źródło (http://i305.photobucket.com/albums/nn222/bahuone/fotopro1.jpg)

A tutaj bez:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/fotopro2-1.jpg
źródło (http://i305.photobucket.com/albums/nn222/bahuone/fotopro2.jpg)

Screeny pochodzą z aukcji na Allegro.

GonzoG
15-01-2017, 13:16
Obie specyfikacje są w miarę poprawne, odnoszą się tylko do innych rzeczy.
Waga nóg - 1.6kg, waga z głowicą 2kg
wysokość minimalna - 24cm w pozycji normalnej i 5cm w pozycji odwróconej.

Ja właśnie sprawdziłem swój (kupiony prawie 3 lata temu) i też mam MGA-684N+, a na stronie było tylko MGA-684N - tak, "N"-ka była już dawno, tylko dodali plusa.
A jakiś rok, półtora temu czytałem, że fotopro wprowadziło nowsze wersje swoich statywów.

nikoniarz
15-01-2017, 13:31
Jak dla mnie na każdej aukcji jest ten sam statyw tylko opisy pomieszane. Nawet na oficjalnej stronie podane są dwie różne wysokości. A masa realna z głowicą to 2160 g.

ps. mój też jest z jakimś "plusem" na pudełku...

bahuone
16-01-2017, 11:19
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości skontaktowałem się z jednym z dystrybutorów marki Fotopro na Allegro (listę można znaleźć na stronie fotopro), i taką odpowiedź otrzymałem. Jakby ktoś miał podobne rozterki co ja, to być może skorzysta. Czyli warto brać z oficjalnej dystrybucji :) Z przyczyn oczywistych nie podam z kim się kontaktowałem.

W dystrybucji (jesteśmy oficjalnym dystrybutorem marki Fotopro) model 684 występuje w dwóch wersjach: MGA (aluminium) i MGC (karbon). Wszelkie dodatkowe znaki, symbole wynikają z polityki producenta, nie wnoszą większych zmian w sprzęcie. Kupując nowy statyw, otrzymuje Pan wersję z ostatniej dostawy oznaczoną przez producenta MGA-684N+ (wersja z + ma poprawioną konstrukcję głowicy).

nikoniarz
16-01-2017, 11:37
Czyli tak jak pisałem- prawdopodobnie na każdej z aukcji jest ten sam sprzęt a różnice wynikają jedynie z błędnego opisu. Zapewne wystarczy napisać do sprzedawcy by podał symbol z pudełka (lub wysłał zdjęcie) by mieć pewność, że to wersja z "plusem".

bahuone
16-01-2017, 12:18
Podejrzewam, że każdy oficjalny dystrybutor będzie miał w swojej ofercie tylko najnowsze wersje. Ale jak wspomina kolega powyżej, warto zapytać.

siemalysy
17-01-2017, 16:48
Hej :-)

Mam pytanie. Wczoraj szlag trafił mój pseudo statyw. Rozglądam się za czymś nowym, ale czymś co już można będzie statywem nazwać. Czytałem wątki, z których można wynieść to, że Fotopro MGA-684 + 62Q jest dobrym statywem i warto za niego zapłacić. Z drugiej jednak strony czytałem gdzieś w innym wątku, że statyw Manfrotto BeFree też jest dobry, a w dodatku mógłbym przystosować go do płytki peak design pro i to za nim przemawia. Może ktoś mi powiedzieć, który z nich jest lepszy? Czy w tej kwocie (oba kosztują podobnie) nie ma za dużego wyboru co wybiorę bo i jeden i drugi spełni moje oczekiwania?

bahuone
17-01-2017, 19:06
Wszystko zależy od potrzeb. Spisz sobie specyfikację obu na kartce i zastanów się, które z oferowanych przez nie opcji bardziej przemawia do Ciebie, i których będziesz używał częściej. Nikt nie powiem Ci czy będzie lepszy, no może poza zastosowanymi materiałami i jakością wykonania. On ma spełniać Twoje wymagania, a nie stać w kącie z karteczką nietrafiony zakup :)

Zwróć uwagę, że BeFree jest dużo niższy, ma też mniejszy udźwig. Ale pewnie ma lepsza głowicę :)

Kojocisko
17-01-2017, 19:31
Płytki PeakDesign możesz użyć praktycznie w każdym statywie. Kwestia przejściówki.
Ja kupiłem Manfrotto - ArcaSwiss i działa bez zarzutu. Ale możesz kupić adapter ArcaSwiss dokręcany do dowolnej płytki szybkiego mocowania.

siemalysy
17-01-2017, 22:57
Płytki PeakDesign możesz użyć praktycznie w każdym statywie. Kwestia przejściówki.
Ja kupiłem Manfrotto - ArcaSwiss i działa bez zarzutu. Ale możesz kupić adapter ArcaSwiss dokręcany do dowolnej płytki szybkiego mocowania.

Wszystko zależy od potrzeb. Spisz sobie specyfikację obu na kartce i zastanów się, które z oferowanych przez nie opcji bardziej przemawia do Ciebie, i których będziesz używał częściej. Nikt nie powiem Ci czy będzie lepszy, no może poza zastosowanymi materiałami i jakością wykonania. On ma spełniać Twoje wymagania, a nie stać w kącie z karteczką nietrafiony zakup :)

Zwróć uwagę, że BeFree jest dużo niższy, ma też mniejszy udźwig. Ale pewnie ma lepsza głowicę :)

Dzięki Panowie za odpowiedź. Będę musiał się zastanowić co dla mnie będzie odpowiednie. Byłem dziś w FotoJokerze i wpadł mi jeszcze w oko Benro iT25. Też wydaję się solidny, takie miałem odczucie, ale nie mogłem porównać z tymi o których pisałem w poprzednim poście. Raz jeszcze dziękuję :-)

GabberPL
11-02-2019, 16:04
Odświeżam temat, jako że dotyczy tej samej marki. Z tego co widziałem, w grudniu pojawił się statywy:
Fotopro X-go Predator
Fotopro X-go Chameleon
Ze statów widzę że, w porównaniu do MGA-584N i MGA-684N, charateryzują się:
- mniejszą wagą
- większym udźwigiem
- materiałem (aluminium w nowszym, stop alu i magnezu w starszych)
- zmieniony typ blokowania sekcji
- kolce
- niższa cena (o ok 100 pln)

Piszę ponieważ zastanawiam się nad zakupem jako uniwersalny, pierwszy tripod. Trudno powiedzieć jakie będzie użycie, raczej turystyczne.
Stare konstrukcje, z tego co czytam, mają dobre opinie, jeśli chodzi o ten segment cenowy.
Macał może ktoś w sklepie i może przedstawić wrażenia? Albo przedstawić alternatywy?

Krzysztofh
11-02-2019, 18:19
Mam MGA-584N i specjalnie nie widzę różnicy pomiędzy MGA-584N a tymi nowymi. Blokowanie sekcji takie same, kolce też ma, wymiary podobne i głowice również. Jestem zadowolony z tego MGA-584N, chociaż ostatnio nabyłem Sirui T -2205X.
Poza ty że carbon, to zdecydowanie lepsza głowica. No ale cena też inna.