PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Dzieci...

Paulincia89-16
18-02-2012, 14:51
<tak wiem, że nie zgrane kolorystycznie i mam nadzieję, że w dobrym dziale :oops: >

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img821.imageshack.us/img821/7572/dsc5103i.jpg)

2

źródło (http://img844.imageshack.us/img844/5452/marysia1.jpg)

3

źródło (http://img526.imageshack.us/img526/7118/dsc50103i6mm.jpg)

" Dzieci się boją zastrzyków, Cyganek i kominiarzy.
Ja bardzo się boję śmietników, tam leżą szczątki mej twarzy.
Dzieci chcą tulić lalki, ja do ziemi się tulę.
Ktoś wrzucił do umywalki me ciało ciepłe i miękkie. "

hanibal
18-02-2012, 14:51
ostatnie mocne... ale nie na miejscu... nawet bardoz nie miejscu

CathyNoo
18-02-2012, 14:54
ostatnie mocne... ale nie na miejscu... nawet bardoz nie miejscu

Dlaczego bardzo nie na miejscu?

Paulincia89-16
18-02-2012, 14:55
Ech właśnie tak myślałam, że to zdjęcie będzie wiązane z tragedią z Sosnowca.
Zdjęcie jest z szuflady 2010r. nie miałam absolutnie na myśli aby wiązać je z tamtymi wydarzeniami.
A słowa ? Może dziwnie to zabrzmi ale to słowa mojej ulubionej piosenki z dzieciństwa.

hanibal
18-02-2012, 14:57
Dlaczego bardzo nie na miejscu?

ja rozumie sztuke artyzm.. itd.. a w nim nie powinny uczestniczyc tak male dzieci.. zdjecie kadr tonacja.. wszystko powoduje u mnie bardzo złe odczucia...
ale moze tylko ja tak mam wiec prosze nie brac tego do siebie...

pokazujesz w secie zdjecia buzi dziecka a ostatnie.. to tak jak trup.. jak zmarłe... i rozumie przekaz i idee setu.. ale dla mnie to zdjecie personalnie ma makabryczny odbior... jelsi taki byl cel udalo sie w 200%

CathyNoo
18-02-2012, 15:05
Ja osobiście jestem pełna podziwu dla Pauliny,że mimo młodego wieku ma tak "dojrzały" sposób postrzegania świata.Niestety losy dzieci bywają również brutalne i makabryczne,przez co zdjęcia te są bardzo prawdziwe i wymowne.

Iza
18-02-2012, 16:13
w pełni zgadzam się z CathyNoo, szokujący i rewelacyjny set.

bognik
18-02-2012, 16:20
ja rozumie sztuke artyzm.. itd.. a w nim nie powinny uczestniczyc tak male dzieci.. zdjecie
Dzieci bardzo często uczestniczą w tym, w czym nie powinny uczestniczyć. I nie mam tu na myśli zdjęć, a piszę o życiu codziennym.
Nie wszystkie dzieci mają szczęśliwe i bezpieczne dzieciństwo.
Dlaczego na zdjęciach mamy ukazywać tylko pozytywy?

Mocne zdjęcia, ale jednocześnie bardzo dobre.

pmpmwd
18-02-2012, 19:55
Oceniając same zdjęcia - dwa pierwsze OK., trzecie do kosza - kadr żaden, przekaz żaden, jakiś odpad... natomiast fakt pokazania takich zdjęć w takim czasie uważam za czysty koniunkturalizm, przypomina mi to działania wszelkiej maści telewizji, które po jakimś wydarzeniu typu trzesienie ziemi, katastrofa morska czy lotnicza na drugi dzień pokazują filmy katastroficzne traktujące o takich samych wydarzeniach - nakręcanie sobie publiki, oglądalności, jak dla mnie obrzydliwe i tyle.

hanibal
18-02-2012, 20:01
Oceniając same zdjęcia - dwa pierwsze OK., trzecie do kosza - kadr żaden, przekaz żaden, jakiś odpad... natomiast fakt pokazania takich zdjęć w takim czasie uważam za czysty koniunkturalizm, przypomina mi to działania wszelkiej maści telewizji, które po jakimś wydarzeniu typu trzesienie ziemi, katastrofa morska czy lotnicza na drugi dzień pokazują filmy katastroficzne traktujące o takich samych wydarzeniach - nakręcanie sobie publiki, oglądalności, jak dla mnie obrzydliwe i tyle.

wlasnie chyba to czułem...

pmpmwd
18-02-2012, 20:02
Ech właśnie tak myślałam, że to zdjęcie będzie wiązane z tragedią z Sosnowca.
Zdjęcie jest z szuflady 2010r. nie miałam absolutnie na myśli aby wiązać je z tamtymi wydarzeniami.
A słowa ? Może dziwnie to zabrzmi ale to słowa mojej ulubionej piosenki z dzieciństwa.

Co z tego, że zdjęcie z szuflady z 2010r., ale pokazane teraz, a nie w 2010r. więc sorry, ale nie wierzę, że nie miałaś na myśli, uważam, że wręcz przeciwnie, właśnie miałaś na myśli bo skoro domyślałaś się, że tak, a nie inaczej zostaną te zdjęcia odebrane, powiązane i mimo to zamieścilaś je to... miałaś na myśli... czysty koniunkturalizm tu czuję... trochę to obrzydliwe...

maro842
18-02-2012, 20:57
Jestem Nowy na tym forum i bardzo mi przykro że moją przygodę tutaj muszę zaczynac od takiego posta, Przepraszam za to Moderatorów ,bo znam zasady i regulamin ale nie mogę inaczej !
Do autora jeśli szukasz wrażeń to jedz na miejsce i zrób konkretny reportaż z tego miejsca, i daj w innym dziale ,, Reportaż" a jeśli tylko próbujesz zasugerować to co się wydażyło i czekac na oklaski to dla mnie to tandeta i beszczelnośc takie pastwienie się nad cudzym nieszczęsciem bo tak to odebrałem, i nic więcej, a wiersz pod zdjęciem hi hi hi bezcenny na wiocha pl , tyle jak dla mnie. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam ale nie miałem takiego zamiaru to są moje odczucia co do zdjęc i opisu .

radekone
18-02-2012, 21:07
Bardzo dobre tak zdjęcia jak i cała seria. Przez myśl mi nawet nie przeszło, żeby wiązać zdjęcia z jakimś wydarzeniem. Ale to, że dla niektórych symbolika ogranicza się do wiadomości z ostatniego tygodnia nie oznacza, że autorka musi je śledzić, żeby kogoś zdjęciami nie urazić.
Z drugiej strony, jeśli faktycznie zamysłem było nawiązanie do wydarzeń, to zostało to poczynione w bardzo subtelny i udany sposób.
A dla nadwrażliwców bojących się rzeczywistości niech pozostaną zdjęcia kwiatków i dziewczyn z maxmodels.

CathyNoo
18-02-2012, 22:11
Jestem Nowy na tym forum i bardzo mi przykro że moją przygodę tutaj muszę zaczynac od takiego posta, Przepraszam za to Moderatorów ,bo znam zasady i regulamin ale nie mogę inaczej !
Do autora jeśli szukasz wrażeń to jedz na miejsce i zrób konkretny reportaż z tego miejsca, i daj w innym dziale ,, Reportaż" a jeśli tylko próbujesz zasugerować to co się wydażyło i czekac na oklaski to dla mnie to tandeta i beszczelnośc takie pastwienie się nad cudzym nieszczęsciem bo tak to odebrałem, i nic więcej, a wiersz pod zdjęciem hi hi hi bezcenny na wiocha pl , tyle jak dla mnie. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam ale nie miałem takiego zamiaru to są moje odczucia co do zdjęc i opisu .

Jeśli ktoś tu jest bezczelny to na pewno nie autorka zdjęć!Wypowiedziała się wyraźnie,że set nie ma nic wspólnego z tymi wydarzeniami.Czytając Twojego posta mam wrażenie,że wiocha.pl to miejsce odpowiednie dla Ciebie kolego.
PS.Popracuj nad poprawną polszczyzną ;)

maro842
18-02-2012, 22:30
Może dla Ciebie , ale sugerowała a dla mnie to już wystarczy

Rycerz
18-02-2012, 23:13
nie wiem co się wydarzyło w tym tygodniu, że nagle nie wolno pokazywać zdjęc dziecka na forum,
ale seria mocna jest

amirez
19-02-2012, 00:16
Ostatnie - wredne, niepotrzebne, paskudne, okropne, straszne, źle się kojarzy, nieładne, brzydkie, szkaradne, szpetne, ohydne, odpychające, koszmarne...
może dlatego wywołuje emocje. Chociaż trudno i strasznie ciężko podpisać "podoba się". Coś w akceptowalnym stylu? współczesnych konkursów foto i mediów.
Powstaje jedynie szersze pytanie /również na kanwie ostatnich wydarzeń/ czy takie zdjęcia są potrzebne. Moim zdaniem nie. To sytuacje, wypadki, wydarzenia których "relacjonowanie" wymaga wyczucia i delikatności. A dzisiaj coraz bardziej brakuje tej delikatności.

Iwek_22
19-02-2012, 00:49
Ostatnie - wredne, niepotrzebne, paskudne, okropne, straszne, źle się kojarzy, nieładne, brzydkie, szkaradne, szpetne, ohydne, odpychające, koszmarne....
Wszystkie przedstawione zdjęcia są okropne, brzydkie i złe...
Ostatnie zdjęcie nieudolnie określił amirez, ale ja dosadniejszych stwierdzeń nie znalazłem (oprócz tych zabronionych przez regulamin) - OKROPNE, WSTRĘTNE są te zdjęcia!

Edit:
Odnoszę wrażenie, że to prowokacja jakaś, patrząc na avarar autora (i taką mam nadzieję)...

Sygrida
19-02-2012, 00:55
bardzo mocne... hipnotyczne, wstrząsające. Pierwszy portret juz robi wrażenie - dziwne oczy, dziwna mina, drugie jest łagodne, ale niesie jakiś smutek, ostatnie wstrząsa, nawet nie czytając motta... Bardzo mocny set. Gratuluję! zmusza do refleksji, zatrzymania się, przyjrzenia...

pmpmwd
19-02-2012, 02:01
Jeśli ktoś tu jest bezczelny to na pewno nie autorka zdjęć!Wypowiedziała się wyraźnie,że set nie ma nic wspólnego z tymi wydarzeniami.Czytając Twojego posta mam wrażenie,że wiocha.pl to miejsce odpowiednie dla Ciebie kolego.
PS.Popracuj nad poprawną polszczyzną ;)

Mnie to nie przekonuje, zdjęcia zrobione w 2010r. czyli dwa lata temu o takiej, a nie innej tematyce zostały zamieszczone teraz, po takich, a nie innych wydarzeniach w Sosnowcu, dlaczego nie rok temu, pół roku temu, dwa miesiące temu? Do dwóch pierwszych nic nie mam, jak napisalem powyżej to dobre zdjęcia - portrety, ale to trzecie nie broni się niczym, po prostu kosz.

Rycerz
20-02-2012, 00:51
Wszystkie przedstawione zdjęcia są okropne, brzydkie i złe...

???
nie przesadzasz?

ZooM
20-02-2012, 23:44
Witam, większość krytyki płynącej pod adresem autorki zdjęć jest strasznie infantylna. Człowiek dojrzały nie powinien poddawać się takim atawizmom. \\\oj kojarzy mi się, jesteś zła a zdjęcia to prowokacja itd - Bezsensu nic nie wnoszące komentarze! Strasznie mnie ciekawi które z osób wieszających psy na autorce jest rodzicami...

Ja pomimo tego iż niedawne wydarzenia niezwykle mnie zbulwersowały i przyznaje nie szczędziłem przekleństw w ocenach czynu jakiego dopuściła się matka Madzi z sosnowca, zupełnie nie połączyłem w głowie tych faktów tragedia <> set.

A teraz na temat.

1. W moim odczuciu najsłabsza z uwagi na brak przekazu. Myślę że zdjęcie wiele zyskało by za sprawą spojrzenia "modelki" w obiektyw

2. Intrygujące, w pierwszym momencie ujrzałem pokorę żeby zaraz po tym zauważyć ułożenie ust sugerujące raczej zapatrzenie w punkt (ciekawość), niesamowita zmiana nastroju zależnie od tego gdzie skupimy swój wzrok. Ciekawe bo emocje dzieci są takie obnażone (bo dzieci przecież nie udają). Jednym słowem ciekawe.

3. Cholera dla niektórych może być bardzo sugestywne, z tym się zgodzę, mi zdjęcie uświadomiło jak bardzo dzieci różnią się od nas dorosłych. A mówię tu o tym że zdjęcie kobiety w takiej pozie było by wyuzdane, to zdjęcie w połączeniu z tym setem, jest pełne niewinności, może w odróżnieniu od dwóch pierwszych beztroskie. Biała bawełniana sukienka z wyszywanymi kwiatkami na tym skupił się mój wzrok. Moje wyobrażenie "brakującej części" jest twarz dziecka zapatrzonego w przelatujące chmury.

Wydaje mi się wartościowym stworzyć prace nad którymi można chwilę podumać.