Zobacz pełną wersję : laptop - matryca 1400x1050 - nie za duża ?
krzysztof jot
27-02-2007, 20:55
Witajcie.
Mam IBMa 14 xali 1024x a teraz trafia mi się z matrycą PRO - tez 14 cali - a rozdzielczość 1400 x 1050 i koledzy odradzają, że "drobnica" straszna, nie do normalnej eksploatacji. Mają racje ? czy nie ?. Troche sie boje, a nie mam jak naocznie sprawdzic, macie takie wieksze rozdzielczosci i jakies swoje zdanie ?
Al Bundy
27-02-2007, 21:10
Drobnica jak masz standard czcionki. Przeca w XP można ustawić wszystko a wyższa rozdzielczość przy oglądaniu zdjęć to bajka. PS też lepiej wygląda - bierz jak możesz...
Krzysztofie, zmieniasz sobie wielkość czcionek i jest super, a czcioneczki gładkie, wszystkie krzywe również ładnie wyglądają - ja bym brał (tylko szkoda że zwykle dodatkiem jest to cholerne lustro w którym widzisz siebie zamiast obrazu na ekranie :()
krzysztof jot
27-02-2007, 21:18
tylko szkoda że zwykle dodatkiem jest to cholerne lustro w którym widzisz siebie zamiast obrazu na ekranie :()
otóz nie - IBM w T43 nie ma lustra, katy matrycy 178* - swieci jak monitor :) to jeden z powodów ze rozgladam sie tylko za IBM'ami. Drugi to obudowa i klawiatura - niezniszczalne :)
przeciez nie napisałem, że zawsze jest lustro tylko że zwykle jest :), nie wymagaj ode mnie znajomości wszystkich modeli laptopów wszelkich firm i tego jakie mają wyświetlacze :D
pozdrawiam
Erie
sebbirch
27-02-2007, 23:50
Cześć !
Używam IBM'a T60 właśnie z taką rozdzielczością wyświetlacza - po przesiadce z T40 przez parę dni wszystko wydawało mi się strasznie małe ;-) ale teraz bez zmieniania wielkości czcionek, ikon itd. jestem bardzo zadowolony - wyśiwetlacz jest super no i oglądanie zdjęć to sama przyjemność - jak Możesz to się nie zastanawiaj tylko kupuj !!! POLECAM :-)
polecam jeszcze wyższą rozdzielczość ja mam Lenowo z rozdziałką 1650 x 1050 dopiero w tej rozdzielczość np. PS ma gdzie trzymać boczne paski narzędziowe.
Używam IBM-a (teraz nowego Lenovo) i pracuję w tej właśnie rozdzielczości. Jest super. Co więcej, doradzam znajomym kupno laptoka tylko z rozdzielczościami podobnymi. Mnie się super pracuje. Dużo się mieści na ekranie. a czcionkę możesz trochę zwiększyć. Jak czasami muszę coś zrobić na Acerze który pracuje na 1024x768 to jest to dla mnie koszmar :(:(:(
Mam thinkpada T42, matryca też ma rodzielczość 1400x1050, ale dobrze działa, szkoda, że to służbowy sprzęt :/ Jedynym minusem jest rozmiar samej matrycy, jest mała i jeżeli chcesz na nim pracować w PS to lepiej podłącz zewnętrzny monitor. Używam tego na codzień w pracy, świetna sprawa. Poza tym jest bardzo wytrzymały, ale brzydki jak jasna cholera!
krzysztof jot
28-02-2007, 13:53
Dzieki wszystkim za cenne uwagi.
adrian ta brzydota :) dla mnie akurat jest wielkim plusem. Klasyka. Zreszta T40 przeraził designem moją córkę jak go dostała, a teraz wszyscy jej zazdroszcza a ona go kocha ;) Solidna klasyka a nie jakies chromowane błyskotki z pcv :)
To komputer do pracy "w terenie" - szybka wysyłka zdjec z imprezy itp - a koncowe prace - bede nadal tradycjonalistą - to ja wole solidną klawiature, monitor 21" itp :) wiec wieksze prace mnie nie będą męczyć.
Ja tam wolę, jak przy okazji fajnie wygląda. Na przykład jak MacBook Pro :mrgreen:
nie wiem czy nie za pozno z moja opinia....
..ale ta rozdzielczosc jest jak najbardziej czytelna i dajaca sie uzywac w laptopie.
Juz z kilkanascie miesiecy mam Della z taka rozdzielczoscia i sobie chwale.
Krzysiek już dostał odpowiedzi w innym takim samym wątku
tak myslalem, tym bardziej ze nie czesto zagladam w tematy techniczno/poradnicze :)
ja używam nawet 1650x1050 w lenovo ale 15" i jestem zachwycony (to takie tańszy IBM)
Robert S.
05-03-2007, 00:09
Ja mam 1680x1050 na 17'' w Apple MBP i wydaje mi się, że większa byłaby męcząca. Podobną rozdzielczość miałem w Asusie V6V przy 15'' i w windowsie musiałem wytężać wzrok, wszystko maleńkie.
Mialem 1920x1200 - wszystko malenkie, ale zdjecia ogladalo sie, a nawet obrabialo bajecznie...
Do zdjec - im wieksza rozdzielczosc, tym lepiej.
pzdr.