PDA

Zobacz pełną wersję : Podgląd głębi ostrości d70s

KRZAG
27-02-2007, 20:24
Byłem dziś w sklepie (MM) ponieważ szykuję się do zakupu lustrzanki, ale sprzedawca nie był w stanie na żadne z moich pytań odpowiedzieć, ucieszyłem się jak po 10 min szukania znalazł akumulator i mogłem się sam pobawić:)
Postanowiłem zapytać fachowców.
czy jest możliwy podgląd głębi ostrości w tym aparacie w wizjerze? Jeśli tak to jak to zrobić?
Czy to zależy od obiektywu, aparatu, obu tych elementów?

Troszkę dziwne mi się wydaje, aby funkcję jaką pełnił poczciwy Zenit domyślnie, uniemożliwiała taka machina jak
d70s.

Pozdrawiam

BugsBunny
27-02-2007, 20:34
tak, jest do tego przycisk na korpusie, pod obiektywem po prawej stronie
działa ze wszystkimi obiektywami AF

5iatka
27-02-2007, 20:38
tylko, ze dzieki wspanialej konstrukcji wizjera w praktyce nie widac roznicy ( po wcisnieciu przycisku podgladu GO ) :)

baku127
27-02-2007, 20:56
A czy ktokolwiek z Was używa podglądu głebi ostrości?
Pozdrawiam

lavok
27-02-2007, 20:58
hmm nie używam bo po wciśnięciu przycisku GO podnosi mi się lustro.... :)))) a i wcześniej sporadycznie z tej funkcji korzystałem.. pozdr

blekota
27-02-2007, 21:29
j.w dobrze że przez ten wizer widać co sie kadruje, bo ostrzenie ręczne i podgląd go to już zapomnij

Tomy
27-02-2007, 21:47
Witam!
Moi przedmówcy mają rację! Ciężko w D70 lub D70s ocenić GO. Jedynym sposobem jaki dla mnie w miarę działa to:
1. Robić to w miarę możliwości przy dobrym świetle.
2. Nie spieszyć się tzn. przyzwyczaić oko przez kilkadziesiąt sekund do ciemnego wizjera. Nie da się ocenić GO w kilka sekund. Wpatruj się w wizjer a po dłuższej chwili zaczniesz dostrzegać lub nie(w zależności od wartości przysłony) szczegóły w tle.

SHOX!
28-02-2007, 11:23
Podgląd Go to porażka, nie używam bo nic nie widać :) a co do manualnej ostrośći to nie widze, żadnego problemu, elegancko pracuje, wizjer dla mnie jest bez zastrzeżeń.