Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nikkor 55-300 vr made in china , nigdy !!!

kynekx
17-02-2012, 20:31
Witam , dziś udałem się do sklepu Fotojoker w Rzeszowie nastawiony na 100% na zakup nikkora 55-300 vr i... po tym jak Pan sprzedawca dał mi go do ręki przeszła mi ochota na ten zakup ; po pierwsze nic nie czułem w ręce , po drugie plastikowy badziew z napisem : made in china za 1300 zł ? o nie !!! , poprosiłem o nikkora 70-300 vr , o to co innego , kupiłem za 2100 i to na raty , teraz czekam na pogodę i idę na łowy , kochani nie dajcie się nabrać na tą chińszczyznę , kto w ogóle pozwala to produkować ? czy firma Nikon nad tym panuje ? Pozdrawiam

darkmajin
17-02-2012, 23:51
mówisz Tajlandia lepsza? :), za 1000 kupisz używkę na gwarancji, 70% rzeczy w twoim domu jest z chin, iphone 4s jest z chin, może z 5,6 lat temu to było g..no, ale takie stereotypy to schowaj w kieszeń od dawna wiadomo że jak się chińczyka przypilnuje to zrobi dobrze....

..ale skoro będziesz robił lepsze zdjęcia "wielce metalowym" 70-300 cieszę się twoim szczęściem bo to dobry plastikowy obiektyw z elementami metalowymi ;)

micz87
17-02-2012, 23:57
no coz, kolega chyba niedlugo doceni stare manuale jezeli ciezszy znaczy lepszy :D Obrazek te dwa nikkory daja podobny.

LordYoghurt
18-02-2012, 00:04
Urzekła mnie twoja historia...

luxmin
18-02-2012, 11:36
Witam , dziś udałem się do sklepu Fotojoker w Rzeszowie nastawiony na 100% na zakup nikkora 55-300 vr i... po tym jak Pan sprzedawca dał mi go do ręki przeszła mi ochota na ten zakup ; po pierwsze nic nie czułem w ręce , po drugie plastikowy badziew z napisem : made in china za 1300 zł ? o nie !!! , poprosiłem o nikkora 70-300 vr , o to co innego , kupiłem za 2100 i to na raty , teraz czekam na pogodę i idę na łowy , kochani nie dajcie się nabrać na tą chińszczyznę , kto w ogóle pozwala to produkować ? czy firma Nikon nad tym panuje ? Pozdrawiam

ale dzięki temu masz najbardziej kompaktowy obiektyw 300 mm ogólnie chyba z wszystkich takich obiektywów nie tylko w naszym systemie

STomasz
18-02-2012, 14:53
no coz, kolega chyba niedlugo doceni stare manuale jezeli ciezszy znaczy lepszy :D Obrazek te dwa nikkory daja podobny.

Dokładnie ;)
Jeden woli lżejszy i poręczniejszy, a drugi woli wielki i metalowy obiektyw, a efekt ten sam ;)

KUBAS95
18-02-2012, 15:42
To skoro kolega kynekx tak lubi solidne szkła to czemu od razu nie kupił N200-400/4 albo 500/4? Przecież to ciężkie, metalowe "kobyły" z napisem "Made in Japan" ;)

Władca Pixeli
18-02-2012, 16:32
mówisz Tajlandia lepsza? :), za 1000 kupisz używkę na gwarancji, 70% rzeczy w twoim domu jest z chin, iphone 4s jest z chin, może z 5,6 lat temu to było g..no, ale takie stereotypy to schowaj w kieszeń od dawna wiadomo że jak się chińczyka przypilnuje to zrobi dobrze....
http://gielda.onet.pl/apple-zgadza-sie-na-kontrole-warunkow-u-swych-dost,18726,5026894,1,news-detal

jarvik
18-02-2012, 18:16
akurat twierdze to samo co autor watku... nie dosc ze wciskaja nam chinski shit to jeszcze co niektorzy uznaja to za norme :D otóż nie! cała ta chińska tandeta powinna być zakazana albo obłożona podwójnym podatkiem w UE.. jeśli ktoś nie rozumie, że trzeba chronić rodzimy rynek pracy a nie napychac kiese jednostkom to brak słów. Spokojnie godząc się na niższe zyski właścicieli mielibyśmy więcej miejsc pracy i lepsze jakościowo produkty. Ja nie mam żadnego interesu w tym, że kwitnie na handlu i produkcji kraj totalitarny... cóż obłuda świń przy korycie nie ma granic (mówię o dysydentach którzy głośno krytykują dyskryminację i wyzysk a równocześnie szeroko uchylają kieszeni na chińskie towary)

88y
18-02-2012, 18:21
akurat twierdze to samo co autor watku... nie dosc ze wciskaja nam chinski shit to jeszcze co niektorzy uznaja to za norme :D .

Nikkor 35 F1.8 DX ....
chyba N 50mm F1.8 D i jeszcze pewnie kilka

Nikkor 55-300 był lepszy kilka miesięcy temu, bo kosztował poniżej 1000zł, teraz troszkę się pogorszył, ale nie zmienia to faktu, że nie musisz go kupować. Są na niego klienci i w połączeniu z 18-55 maja komplet obiektywów (i dużo jest takich osób).

Jakby Nikkor 55-300 miał napis Made in Japan albo Made in Germany to byłby lepszy?.

witek309
18-02-2012, 20:23
Pozwolę się nie zgodzić z autorem wątku, miałem oba obiektywy, obrazek dają identyczny, choć mi suiektywnie bardziej podoba się ten z 55-300 zwłaszczana długim końcu, kupiłem za 800, jak była to nowość i nie żałuję, jest lekki, nieduży, nie wzbudzam sensacji chodząc z nim, a że made in china, a kup sobie kubek ze schroniska z doliny chochołowskiej i popatrz n spód, możesz się zdziwić!!!

KUBAS95
18-02-2012, 21:08
akurat twierdze to samo co autor watku... nie dosc ze wciskaja nam chinski shit to jeszcze co niektorzy uznaja to za norme :D otóż nie! cała ta chińska tandeta powinna być zakazana albo obłożona podwójnym podatkiem w UE.. jeśli ktoś nie rozumie, że trzeba chronić rodzimy rynek pracy a nie napychac kiese jednostkom to brak słów. Spokojnie godząc się na niższe zyski właścicieli mielibyśmy więcej miejsc pracy i lepsze jakościowo produkty. Ja nie mam żadnego interesu w tym, że kwitnie na handlu i produkcji kraj totalitarny... cóż obłuda świń przy korycie nie ma granic (mówię o dysydentach którzy głośno krytykują dyskryminację i wyzysk a równocześnie szeroko uchylają kieszeni na chińskie towary)

To wg. Ciebie nie liczy się jakie zdjęcia robi obiektyw tylko skąd pochodzi?? Mam Nikona D200 z Tajlandii i mam go wyrzucić albo zezłomować tylko dlatego, że ma na dole napis "Made in Thailand"? W życiu tego nie zrobię i szczerze mówiąc mam gdzieś, że był wyprodukowany w Tajlandii, bo robi super zdjęcia. Podobnie jest z AF-S 55-300VR - jak robi dobre zdjęcia to daruj sobie i wykorzystuj szkło, a nie chwal się tym, że jest "Made in China", a skoro tak bardzo Ci to przeszkadza to zaklej sobie ten napis czarną taśmą.

witek309
18-02-2012, 21:10
Kubas95 popieram!

fafniak
18-02-2012, 21:20
Mam wrażenie że nie zrozumieliście o co chodzi jarvikowi, ale to dość powszechne :(
Przeczytajcie jeszcze raz - jak nie pomoże - to jeszcze raz i jeszcze raz .....

witek309
18-02-2012, 21:26
to niech założy jarvik watek polityczny, najlepiej na forum "Gazety polskiej"

Fortaigne
18-02-2012, 23:03
Mam wrażenie że nie zrozumieliście o co chodzi jarvikowi, ale to dość powszechne :(
Przeczytajcie jeszcze raz - jak nie pomoże - to jeszcze raz i jeszcze raz .....

Świeta prawda. Nie chodzi mu o jakość zdjęć, a o wykonanie które niezaprzeczalnie jest gorsze. Plastikowy bagnet, kręcenie mordką ( większy kłopot z połówkowymi ) oraz gorszy jak to okreslili wczesniej w róznych wątkach "plastik - fantastick". I tyle...a wspominka o Chinach to slogan mający podkreslić że gorzej wykonany ( w domysle made in china - gówno ). Niech sobie ma obrazek podobny, natomiast sa to dwa różne szkła w wykonaniu i nikt nie zaprzeczy kto trzymał je w ręku.

puciek
18-02-2012, 23:27
Świeta prawda. Nie chodzi mu o jakość zdjęć, a o wykonanie które niezaprzeczalnie jest gorsze. Plastikowy bagnet, kręcenie mordką ( większy kłopot z połówkowymi ) oraz gorszy jak to okreslili wczesniej w róznych wątkach "plastik - fantastick". I tyle...a wspominka o Chinach to slogan mający podkreslić że gorzej wykonany ( w domysle made in china - gówno ). Niech sobie ma obrazek podobny, natomiast sa to dwa różne szkła w wykonaniu i nikt nie zaprzeczy kto trzymał je w ręku.

A co ma do tego wykonanie i kręcenie modrą? Skoro Nikon tak sobie zaprojektował ten obiektyw, to nie ważne, czy ten plastikowy obiektyw wykonają w Chinach, Tajlandii czy Japonii - i tak będzie to tylko plastikowy obiektyw! Sorry, kiedyś wszystko Made In Tajwan było beeee niedobre, zuo i tfu tfu, ale weszło Made in China i te Made In Tajwan zrobiło się super dobre w porównaniu do Made In China! Chińczycy robią coraz więcej i osiągają coraz lepszą jakość. To nie jest już rynek wschodzący, a rynek rozwijający się.

Fortaigne
18-02-2012, 23:37
A co ma do tego wykonanie i kręcenie

No to, że o tym pisze autor postu. Nie spodobało mu się wykonanie 55-300 i stwierdził ze 70-300 jest solidniejsze, a to akurat prawda. O obrazku i innych pierdołach nie pisał wiec po co sie napinać...A kręcenie mordą ma to do tego że wykonany dla mnie jest lepiej obiektyw ( konstrukcyjnie) który pozwala mi swobodnie korzystać z akcesoriów a nie poprawiać po każdym ostrzeniu filtr....
A co do miejsca wykonania to tez nie zrozumiałeś, oba mogą wykonać w Chinach ( lata mi to ) natomiast autor pisząc Made in China użył przenośni na często uklepany skrót myślowy ze chińskie to gówno ( a tak odebrał 55-300 - jego wykonanie ) ...bardziej Ci już nie potrafię wytłumaczyć :)

Iwek_22
18-02-2012, 23:38
...To nie jest już rynek wschodzący, a rynek rozwijający się.
... i zaskakujący niejednokrotnie, już się o tym przekonujemy, a w niedługim czasie ..., aż strach się bać co zrobią z konkurencją (szkoda, że nie zawsze w czystej grze).

fafniak
18-02-2012, 23:54
... (szkoda, że nie zawsze w czystej grze).
nie ma czegoś takiego w interesach - tym bardziej w tym przypadku
Ajakim kosztem to osiągają? - onejrzyjcie sobie chiny w kolorze blue i sfabrykowany krajobraz

<| MICHAŁ |>
19-02-2012, 00:03
nie karmic trola!!!

darkmajin
19-02-2012, 00:17
...plastikowe G z chin, to ich wina ! czemu nie użyli metalu! ah te chińczyki wszystko zepsują dostali plany metalowego 55-300 o ostrości macro szkła, a zrobili padake!
dodatkowo to ich wina że ten obiektyw jest taki drogi! ukamienować!!

Iwek_22
19-02-2012, 00:31
...
Ajakim kosztem to osiągają? - onejrzyjcie sobie chiny w kolorze blue i sfabrykowany krajobraz
no, a teraz to przetłumacz :-)

fafniak
19-02-2012, 00:46
pospieszyłem się
obejrzyjcie sobie "Chiny w kolorze blue" i "Sfabrykowany krajobraz"

witek309
19-02-2012, 08:51
No to, że o tym pisze autor postu. Nie spodobało mu się wykonanie 55-300 i stwierdził ze 70-300 jest solidniejsze, a to akurat prawda. O obrazku i innych pierdołach nie pisał wiec po co sie napinać...A kręcenie mordą ma to do tego że wykonany dla mnie jest lepiej obiektyw ( konstrukcyjnie) który pozwala mi swobodnie korzystać z akcesoriów a nie poprawiać po każdym ostrzeniu filtr....
A co do miejsca wykonania to tez nie zrozumiałeś, oba mogą wykonać w Chinach ( lata mi to ) natomiast autor pisząc Made in China użył przenośni na często uklepany skrót myślowy ze chińskie to gówno ( a tak odebrał 55-300 - jego wykonanie ) ...bardziej Ci już nie potrafię wytłumaczyć :)

o obrazkach i inncy pierdołąch - hehe, wiesz, w fotografii, to chyba obrazek jest najwaŻNIEJSZY, a kręcenie mordką może być pierdołą!

micz87
19-02-2012, 09:05
Panowie co do jakości wykonania obiektywu to jest zrobiony wg wytycznych Nikona. Chińczycy tylkomsię ich tezymaja, stad popieram jarvika. IPad, z którego to pisze jest świetnie wykonany, mój pad od xboxa jest tak masywny, że kotlety można nim ubijać :D Za to tanie nikkory, nie wazne czy z Chin, Tajlandi czy Japonii sa hmm... no samo wiecie ;)

zakwas
19-02-2012, 12:32
akurat twierdze to samo co autor watku... nie dosc ze wciskaja nam chinski shit to jeszcze co niektorzy uznaja to za norme :D otóż nie! cała ta chińska tandeta powinna być zakazana albo obłożona podwójnym podatkiem w UE.. jeśli ktoś nie rozumie, że trzeba chronić rodzimy rynek pracy a nie napychac kiese jednostkom to brak słów. Spokojnie godząc się na niższe zyski właścicieli mielibyśmy więcej miejsc pracy i lepsze jakościowo produkty.

To my mamy w III RP fabrykę Nikona? Chyba coś mnie ominęło...

zakwas
19-02-2012, 12:37
to niech założy jarvik watek polityczny, najlepiej na forum "Gazety polskiej"

Następny "młody wykształcony z dużego ośrodka"?

krzysiozboj
19-02-2012, 12:55
Chronić swój przemysł to trzeba było dawno, też np zaporowymi cłami, choć np przemysł motoryzacyjny pokazuje ze nie zawsze to proste - starczy przed granicą celną zrobić małą "demontownię" gdzie odkręci się koła i wyciągnie silnik a za granicą "montownie" gdzie się to z powrotem do kupy poskłada. Jako ciekawostkę można podać np że przy niedawnych wybuchu wulkanu w wyniku czego przestały kursować samoloty, to BMW wstrzymało produkcję gdyż zabrakło części produkowanych w ... Chinach, a taki "niemiecki" samochód.
Z chińską tandetą też nie jest tak do końca jednoznaczna sprawa, oni zwyczajnie od dawna robią to czego nauczyli się niedawno europejczycy. Znów zahaczę o motoryzację - kiedyś np silniki spokojnie wytrzymywały 500tys do mln kilometrów przebiegu, żartuje się że mercedes omal nie zbankrutował wypuszczając niezawodne W124, dzisiaj silniki liczy się tak by przejechały 200-250 tys km po czym ... naprawa ma być nieopłacalna. Tu spokojnie mógłbym podać kilka "drobiazgów" które łatwo policzyć jeśli idzie o żywotność a nie idzie tanio ich później naprawić.

Temat kompletne OT, cholernie szeroki i śliski choćby z tego względu że nie ucieknie tu ani od polityki ani od sposobu funkcjonowania korporacji, dla jednych i drugich jesteśmy tylko głupawą masą konsumentów którą trzeba sprytnie sterować za pomocą sztuczek socjotechnicznych ;)

fafniak
19-02-2012, 13:08
Następny "młody wykształcony z dużego ośrodka"?

chyba nie... raczej "wykształcony" przez medialną papkę pseudo polityczną

Michaelius
19-02-2012, 13:48

Swoja droga to niezly hardkor by dolozyc do 70-300 w obecnych warunkach cenowych. Jak bralem swojego to bylo z 500 zeta roznicy teraz 800.

Fortaigne
19-02-2012, 14:24
o obrazkach i inncy pierdołąch - hehe, wiesz, w fotografii, to chyba obrazek jest najwaŻNIEJSZY, a kręcenie mordką może być pierdołą!

Najbardziej przykre jest to iż 90% piszacych nadal nie rozumie o czym wątek...nie deliberujemy czy warto dokładac 800 zł ( bo nie warto ), czy obrazek jst podobny czy nie ( bo jest ) autor zwrócił tylko uwagę że 55-300 jest gorzej wykonany od 70-300 a to jest fakt i tyle...Na wykonanie składa się kilka składowych i czy komus sie to podoba czy nie 55-300 wykonany jest gorzej. A to czy warto dokładać ze względu na cene i jakosc obrazka to inna sprawa. Nie zmienia to faktu na temat wykonania ma rację bo taką różnicę juz w poprzednich wątkach widziało mnóstwo userów, wiec nie dopisujcie w kolejnych postach że sie nie oplaca bo obrazek bo cena...nie o tym wątek - przeczytac jeszcze raz ze zrozumieniem i tyle. Ktoś kto kupuje sam zadecyduje czy dołożyć czy nie...

moro
19-02-2012, 14:30
To aż wątek trzeba zakładać żeby to światu ogłosić ?

Fortaigne
19-02-2012, 14:36
To aż wątek trzeba zakładać żeby to światu ogłosić ?

Znakomite podsumowanie tego bezsensownego wątku. Pewnie nie bo o tym kazdy wie :)
EOT.

witek309
19-02-2012, 14:37
chyba nie... raczej "wykształcony" przez medialną papkę pseudo polityczną

fafniak chcesz porozmawiać o moim wykształceniu?? zapraszam na priv, może Ty się pochwalisz, może masz nawet mature......

nokinnikon
19-02-2012, 14:39
Świeta prawda. Nie chodzi mu o jakość zdjęć, a o wykonanie które niezaprzeczalnie jest gorsze. Plastikowy bagnet, kręcenie mordką ( większy kłopot z połówkowymi ) oraz gorszy jak to okreslili wczesniej w róznych wątkach "plastik - fantastick". I tyle...a wspominka o Chinach to slogan mający podkreslić że gorzej wykonany ( w domysle made in china - gówno ). Niech sobie ma obrazek podobny, natomiast sa to dwa różne szkła w wykonaniu i nikt nie zaprzeczy kto trzymał je w ręku. Bagnet jest metalowy co tylko potwierdza, że nie masz pojęcia o tym szkle i nie miałeś go w ręce a co za tym idzie Twoja wypowiedź jest niewiarygodna.

fafniak
19-02-2012, 14:46
fafniak chcesz porozmawiać o moim wykształceniu?? zapraszam na priv, może Ty się pochwalisz, może masz nawet mature......

Widzisz problem w tym że chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem. "Wykształcony" - dałem cudzysłów specjalnie....potem piszę o czymś jeszcze- zauważyłeś? Nie oznacza to że deprecjonuję twoje wykształcenie, raczej to że wyglądasz na mocno "uwiedzionego" medialnym bełkotem niektórych mediów ;)

witek309
19-02-2012, 14:53
Widzisz problem w tym że chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem. "Wykształcony" - dałem cudzysłów specjalnie....potem piszę o czymś jeszcze- zauważyłeś? Nie oznacza to że deprecjonuję twoje wykształcenie, raczej to że wyglądasz na mocno "uwiedzionego" medialnym bełkotem niektórych mediów ;)

konotacja semantyczna leksemu "uwiedziony" może być zarówno pozytywna jak i pejoratywna, przyjmę tę pierwszą opcję, toteż Twoją istotną dla wątku wypowiedź, potraktuję jako komplement!

fafniak
19-02-2012, 15:01
To twój wybór - mi nic do tego

Co do samych obiektywów - poczekajmy kolejne 3-4 lata z tymi plasticzanymi wydmuszkami nie będzie najlepiej.Wystarczy obejrzeć niektóre tamrony 28-75 2.8

nokinnikon
19-02-2012, 15:50
D 300 też ma elementy z tworzywa sztucznego (pokrywa lampy, baterii, slotu itd) i w moim nic się z nimi nie dzieje tak samo jak nic złego się nie dzieje z plastikowymi elementami posiadanych przeze mnie obiektywów a każdy (te stare i te nowe) takie elementy posiada.

wasilewk
19-02-2012, 16:12
Ale nie plastikowy bagnet !
http://i241.photobucket.com/albums/ff257/SSRodriguez/Nikon%20Lens%20Fix/ss_rodriguezNLR3.jpg

Michaelius
19-02-2012, 16:16
Jakos jak sprzedawalem 4 letni 18-55 czyli plastik maksymalny to chodzil jak zloto i jedyne slady zuzycia mial w postaci powycieranych napisow.

wasilewk
19-02-2012, 16:18
Jakos jak sprzedawalem 4 letni 18-55 czyli plastik maksymalny to chodzil jak zloto i jedyne slady zuzycia mial w postaci powycieranych napisow.

Ty mi tu nie...

Mam Nikkora 70-300G - to wiem.:wink:

Pzdr.

nokinnikon
19-02-2012, 16:35
Ale nie plastikowy bagnet !
http://i241.photobucket.com/albums/ff257/SSRodriguez/Nikon%20Lens%20Fix/ss_rodriguezNLR3.jpg Przy połączeniu dwóch elementów ten który powinien pierwszy ulec uszkodzeniu powinien być na tyle słabszy aby w waronkach krytycznych uległ uszkodzeniu pozostawiając drugi bez uszkodzeń. Wydaje mi się, że "wada" w postaci plastikowego bagnetu nie jest do końca jednoznaczna. Jakby mi miało wyrwać obiektyw to niech on się uszkodzi, nie puszka.

wasilewk
19-02-2012, 16:38
Przy połączeniu dwóch elementów ten który powinien pierwszy ulec uszkodzeniu powinien być na tyle słabszy aby w waronkach krytycznych uległ uszkodzeniu pozostawiając drugi bez uszkodzeń. Wydaje mi się, że "wada" w postaci plastikowego bagnetu nie jest do końca jednoznaczna. Jakby mi miało wyrwać obiektyw to niech on się uszkodzi, nie puszka.

Tak, ale kwestia siły, jakiej trzeba użyć, żeby to wyrwać: mam też inną trzysetkę z metalowym bagnetem i przynajmniej się nie martwię.

Pzdr.

wasilewk
19-02-2012, 16:51
Przy połączeniu dwóch elementów ten który powinien pierwszy ulec uszkodzeniu powinien być na tyle słabszy aby w waronkach krytycznych uległ uszkodzeniu pozostawiając drugi bez uszkodzeń. Wydaje mi się, że "wada" w postaci plastikowego bagnetu nie jest do końca jednoznaczna. Jakby mi miało wyrwać obiektyw to niech on się uszkodzi, nie puszka.

Jednym słowem takiego byś nie przypiął ?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/eos350d_jupiter6-1.jpg
źródło (http://galactinus.net/vilva/retro/eos350d_jupiter-6_files/eos350d_jupiter-6.jpg)
(A ja nim większość reporterki opędzałem przez kilka lat za czasów Gierka...)

nokinnikon
19-02-2012, 17:45
Przypnę każdy, mówiłem o wypadkach - przypadkach i co bym wolał. Zabić się można w samochodzie bez poduszek i z poduszkami co wcale nie znaczy, że nie jeździmy tymi pierwszymi.

STomasz
19-02-2012, 22:57
Jak dbasz tak masz ;)

jarvik
19-02-2012, 23:06
tak uwazam :) nie mogę? czy mam patrzyć np. na to co Niemcy powiedzą... tak jak niektórzy z ACTA... :D

JanTarn1
20-02-2012, 01:08
A nie można po prostu przestrzelać obu obiektywów i samemu zdecydować, czy warto kupić droższy i solidniej wykonany czy tańszy i delikatniejszy. Przy okazji da się wstępnie sprawdzić obrazek. M. zd. ten ostatni jest porównywalny, ale jakość wykonania już nie (choć w obu bagnety są metalowe). Jest też wariant trzeci - zakup używanego N 70-300 VR (można znaleźć w stanie idealnym) - praktycznie w cenie nowego N 55-300. Ja wybrałem tę drogę. Dlatego nie mam nic przeciwko, gdy ktoś kupuje droższą wersję, bo kiedyś ją sprzeda za niższą cenę. W szyscy będziemy zadowoleni...

matomi
20-02-2012, 11:17
Ale gdyby tak w przyszłości planowac przesiadkę na FX, to chyba warto 70-300 :)

kynekx
20-02-2012, 11:55
made in japan czy made in germany to przepaść w porównaniu z made in china i to w każdej dziedzinie , zwłaszcza technicznej

krzysiozboj
20-02-2012, 12:47
made in japan czy made in germany to przepaść w porównaniu z made in china i to w każdej dziedzinie , zwłaszcza technicznej

Chyba już nieco wyświechtany slogan nie mający przełożenia na rzeczywistość.
Wszystko rozbija się o projekt i kontrolę jakości a samo "made in Germany" już prawie nic nie znaczy, wystarczy ściągnąć z Chin prawie gotowe ustrojstwo, czymś go uzupełnić (w skrajnym wypadku nawet samą nalepką) i już mamy "made in ..." a wpisz sobie dowolny kraj. Ja to znam od strony przemysłu maszynowego.

Kuba.No
20-02-2012, 13:14
Trochę przydługawy cytat i z tematu audio, ale świetnie mi tu pasuje:

"...Kiedy podczas rozdania nagród EISA spotkałem przedstawiciela firmy i powiedziałem prowokacyjnie, a po części z lizusostwa uzasadnionego uroczystymi okolicznościami, że po przeniesieniu produkcji do Chin jakość obudów wcale się nie pogorszyła, usłyszałem równie bezceremonialną odpowiedź: Po wyprowadzeniu jej z Wlk. Brytanii zdecydowanie się poprawiła! A mówił to Brytyjczyk, nie Chińczyk. "

Cytat z testu: audio.com.pl (http://audio.com.pl/testy/monitor-audio-rx8:1)

karp1225
20-02-2012, 15:29
a ktoś z was miał w rękach i porównywał 55-300 chińską z japońską ? - są takie same czy różnią się wykonaniem ? - przecież te szkła muszą spełniac te same normy.Nawet H-D przeniósł fabrykę motocykli do Chin ...czy to znaczy że "chińskie" motory są gorsze ?

mOSAd
20-02-2012, 15:38

Bzdura. To cena ma wpływ na jakość, a nie miejsce produkcji. Wbrew pozorom może być całkiem odwrotnie. Chcąc wykonać np. w Polsce coś, co będzie kosztowało 2000 zł. A z tego zysk dla firmy wyniesie załóżmy 10% na sztuce, wówczas produkt polski musiałby być gorszej jakości, niż ten z Chin, gdyż tam są niższe koszty produkcji. To czy wtryskarkę, obrabiarkę, zgrzewarkę obsługuje Chińczyk, czy Polak, to nie ma znaczenia dopóki cykl produkcji jest identyczny i kontrola jakości odpowiednia. To jednak ten ostatni czynnike jest dość ważny, a bardzo często zaniedbywany z powodu sporych kosztów. Miałem do czynienia z produktami z dumną naklejką "made in Germny", które były wykonywane w zależności od podzespołu w Chinach, Polsce, Niemczech, Czechach, Słowacji. I mogły być lepsze lub gorsze w zależności od tego, czy chcieliśmy zaoszczędzić kilka centów na kondensatorach, czy zastosować lepsze. Czy dać bardziej wytrzymałe układy, czy słabsze. Czy użyjemy masowego, średniego, ale taniego zasilacza, czy zaprojektujemy i wykonay własny, który będzie pięć razy lepszy, ale dwa razy droższy. Czy mamy wprowadzać do sieci energecznej takie, czy inne zakłócenia. Jakich norm przestrzegać, a na jakie przymknąć oko. Klient nie widzi z tego kompletnie nic. Zero. To wszystko siedzi w środku. Wpływa na żywotność, awaryjność oraz... Zysk. A to, w którym regionie świata było to składane, nie gra za dużej roli.

88y
20-02-2012, 15:42
a ktoś z was miał w rękach i porównywał 55-300 chińską z japońską ? -
Chyba nigdy nie były 55-300 produkowane w Japoni (może prototypy) Wszystko China. Na dokładkę dla uprzedzonych do chińskich produkcji radze nawet nie oglądać się za nowym Nikkorem AF-S 85mm 1.8G :lol:

krzysiozboj
20-02-2012, 15:59
Skoro poszedł już taki OT to za ciut większy pewnie modowie mnie nie ukamienują ;)

To że miejsce produkcji przestało mieć znaczenie to chyba już napisano wystarczająco wiele razy. Ja napisałbym że od kiedy o produkcie przestał decydować inżynier a zaczął marketingowiec to nawet znaczek firmowy kiedyś gwarantujący pewną jakość, dzisiaj przestał mieć już takie znaczenie. Jeśli marketingowiec wyda decyzję iż żywotność produktu xxx ma wynosić xxx to dobry inżynier tak pokieruje całością że produkt xxx w czasie przewidzianym bedzie prawie że bezawaryjny a po nieznacznym upływie tego czasu będzie nadawał się do śmietnika.

Kiedyś to była gra między kosztami i jakością, teraz wszedł czynnik żywotności. Hipotetyczny przykład - Jeśli wyprodukowanie np silnika spalinowego o żywotności 1 mln km kosztuje 1 tys $$ a wyprodukowanie takiego który po 200 tys zacznie się sypać kosztuje 1,2 tys $$, przy czym suma za jaką go możemy sprzedać w obu wypadkach to 1,5 tys $ to zapewniam każdego że bardziej opłacalna będzie produkcja silnika o mniejszej żywotności mimo tego że jednostkowo na nim zarabiamy mniej. To tyczy każdej gałęzi.

A numer na masową skalę zastosowano chyba po raz pierwszy prawie sto lat temu przy tzw spisku żarówkowym, gdzie kilku producentów żarówek dogadało się co do skrócenia żywotności tychże w celu ... zwiększenia ilości sprzedanych szt i zwiększenia zysku.

edit
i pisze to nie marketingowiec a inż którego szlag trafia że poszło to tym torem, to nie jest rozwój cywilizacyjny, to uwstecznianie społeczeństw, niby jakiś tam postęp jest ale musimy pracować coraz więcej by trzymać się jakiegoś minimum społecznego, więc postęp złudny.
tu zacytowałbym Cejrowskiego - jeśli murzyn w dziczy pracuje 2h dziennie by utrzymać rodzinę to kto za kim 100 lat w rozwoju skoro my musimy na to samo pracować kilkanaście godzin.

nokinnikon
20-02-2012, 23:11
55-300 jest wykonany idealnie, nic w nim nie trzeszczy, nie odstaje, nie zacina się, VR pracuje ciszej niż w 70-300. Tak więc mówienie, że jest gorzej wykonany jest nieporozumieniem. Jedyne co pewne to to, że jest wykonany przy zastosowaniu innych materiałów niż 70-300 i mówię tu o obudowie bo nie rozbierałem ani jednego chociaż oba miałem (55-300 mam) Pytanie czy "plastik" jest gorszy od metalu, napewno posiada inne właściwości. Zalety to napewno waga i nie koroduje wada np jest palny. Co do wytrzymałości metal w obecnej dobie jest wypierany przez kompozyty, które są tak samo wytrzymałe mechanicznie a lżejsze. W naszym przypadku moim zdaniem najważniejszy jest uzyskiwany obraz i tego bym się trzymał. Z mojego doświadczenia obrazek jest porównywalny a sam obiektyw (55-300) zapewne wytrzyma długie lata bo przecież wszyscy dbamy o sprzęt i nie tłuczemy nim na lewo i prawo

krzysiozboj
21-02-2012, 09:32
Kompozyty, czy generalnie plastiki mają tą cechę że z czasem mocno tracą swoje właściwości, szczególnie te wytrzymałościowe. Po jakimś czasie masz np 30% wyjściowej wytrzymałości i nagle zaczyna się wszystko łamać czy kruszyć. Tego nie masz w przypadku metalu. Kompletnym nieporozumieniem jest mówienie że na dłuższą metę nie ma różnicy czy to metal czy tworzywo sztuczne, ten z tworzywa za kilkanaście czy więcej lat musi lądować w śmietniku, ten z metalu niekoniecznie.

wasilewk
21-02-2012, 10:05
Kompozyty, czy generalnie plastiki mają tą cechę że z czasem mocno tracą swoje właściwości, szczególnie te wytrzymałościowe. Po jakimś czasie masz np 30% wyjściowej wytrzymałości i nagle zaczyna się wszystko łamać czy kruszyć. Tego nie masz w przypadku metalu. Kompletnym nieporozumieniem jest mówienie że na dłuższą metę nie ma różnicy czy to metal czy tworzywo sztuczne, ten z tworzywa za kilkanaście czy więcej lat musi lądować w śmietniku, ten z metalu niekoniecznie.

Popieram !

Weźmy inny przykład: rynny w domu.
Syn wybrał metalowe (choć dach kryty ceramiką) a mechanik na moje pytanie odpowiedział, że co prawda droższe ale posłużą lata (o wiele dłużej niż plastikowe). Powód: rozszeżalność cieplna.

Myślę, że w obiektywach jest tak samo.

Pzdr.

nokinnikon
21-02-2012, 20:29
Kompozyty, czy generalnie plastiki mają tą cechę że z czasem mocno tracą swoje właściwości, szczególnie te wytrzymałościowe.Pozwól, że się z Tobą odnośnie tej utraty właściwości nie zgodzę.

krzysiozboj
22-02-2012, 00:00
Pozwól, że się z Tobą odnośnie tej utraty właściwości nie zgodzę.

Co zrobisz jeśli jutro pobawię się i poszukam danych technicznych które to potwierdzą? Dzisiaj już mi się nie chce a na szybko nie zrobię tego bo za dawno nie miałem z tym do czynienia.

edit
taki szybki przykład który prawie każdy z nas zna z autopsji - folia, taka przezroczysta, stosowana np do robienia tuneli ogrodniczych. Wytłumacz mi co się z taką folią dzieje po ok roku jak słoneczko i zmiany temp ją potraktują jeśli to nie są "zmiany właściwości"?
edit2
inny przykład który dotyka prawie każdego z tego forum - dlaczego nie zaleca się jazdy na oponach zimowych które mają ładne kilka lat mimo że wysokość bieżnika jest dobra? Jeśli nie ma "zmian własności" to co się zmieniło? lub nie zmieniło a są jakies inne powody?

darkmajin
22-02-2012, 08:32
również się nie zgadzam, obiektyw to nie folia, taka przezroczysta, stosowana np do robienia tuneli ogrodniczych, ani opona zimowa

jakieś właściwości się zmieniają, ale po czasie kiedy szkło jest już równolatkiem z twoim dzieckiem

jarvik
22-02-2012, 09:37
po paru latach te cuda plastikowe będą się telepać jak... zresztą wiele przykładów jest z tamronami...

krzysiozboj
22-02-2012, 10:40
również się nie zgadzam, obiektyw to nie folia, taka przezroczysta, stosowana np do robienia tuneli ogrodniczych, ani opona zimowa

jakieś właściwości się zmieniają, ale po czasie kiedy szkło jest już równolatkiem z twoim dzieckiem

Jest mi przykro, podobnie jak plasticzki w słoiku są to tworzywa sztuczne, aż tak dużo ich nie ma jeśli idzie o rodzaje, można je jakoś tam modyfikować, sprawiać że będa miały np inną odporność na słoneczko czy skoki temp, można im zmieniać własności mechaniczne czy fizykochemiczne ale ... zaklinanie tutaj niczego nie da.

darkmajin
22-02-2012, 10:41
wszyscy słyszeli, nieliczni widzieli, pojedyncze osoby znają z autopsji, kochany internet :)

podtrzymuje to co napisałem w poprzednim poście...

Badyl81
22-02-2012, 11:26
Nikkorowi 70-300VR do bycia metalowym obiektywem trochę chyba brakuje jednak.

wasilewk
22-02-2012, 11:38
Nikkorowi 70-300VR do bycia metalowym obiektywem trochę chyba brakuje jednak.

Tu myślimy o 'większym plastiku':

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/afg70300-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afg70300.jpg)

krzysiozboj
22-02-2012, 12:07
wszyscy słyszeli, nieliczni widzieli, pojedyncze osoby znają z autopsji, kochany internet :)

podtrzymuje to co napisałem w poprzednim poście...

Tak, kochany internet gdzie anonimowo można każdą głupotę pocisnąć.

bardzo popularny o szerokim zastosowaniu polipropylen

http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i1/i6/i0/i1/r1601/BrzozowskaStanuchA_WplywWarunkow.pdf

taki szybki link z netu

Poczytaj sobie odrobinkę o tym co robią promienie UV z polimerami. I jak mi jeszcze napiszesz że to się stabilizuje, że producent tak to zrobi że UV za 1000 lat nie ruszy tego tworzywa, że nie wyliczy żywotności takiej jaka mu pasuje to już kompletnie nie ma pola do polemiki.

Bo to że popularne tworzywa tracą/zmieniaja swoje własności pod wpływem temp a szczególnie UV to już chyba nie mamy co dyskutować? To że palnąłeś głupotę i podtrzymujesz ją to już chyba jasne jest?

edit
a masz jeszcze jeden link, z taką wyliczanką na dole co z tego się robi
http://opakowania.com.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Polipropylen-tworzywo-konstrukcyjne-w-%C5%BCyciu-codziennym-26127.html

darkmajin
22-02-2012, 14:13
łotewer.. nie powiedziałem że materiał jest nieśmiertelny tylko że jego wytrzymałość przekroczy czas "życia" obiektywu w Twojej walizce, gdzieś czytałem że nikon chyba 10 lat przewiduje dla tego plastiku mało mnie ten temat obchodzi zresztą, sam piszesz o różnych właściwościach różnych stopów więc nie linkuj mi worków na śmieci EOT z mojej

krzysiozboj
22-02-2012, 14:33
Cytat:
Napisał krzysiozboj Zobacz post
Kompozyty, czy generalnie plastiki mają tą cechę że z czasem mocno tracą swoje właściwości, szczególnie te wytrzymałościowe.
Pozwól, że się z Tobą odnośnie tej utraty właściwości nie zgodzę.

To napisałeś. A jak dostałeś linki to zaczynamy wykręcać kota ogonem i coś insynuować.

O jakich stopach Ty piszesz? Gdzie ja coś napisałem o właściwościach stopów? Wiesz co to jest stop?

edit
A jak już doczytasz co to jest stop to znów mógłbym Cię nieco zszokować, bo mógłbym Ci i tutaj opisać jak można liczyć żywotność elementów wykonanych ze stopów, co zrobić by struktura stopu z czasem się zmieniała a tym samym i własności, nie tylko mechaniczne. Ale to już by dla ciebie było o wiele za dużo, to nieco inna półka wiedzy niż żywotność tworzyw sztucznych, bo o jednych znajdziesz tony informacji w necie a o drugich ... prawie nic.

Ale tak jak pisałeś, net pozwala na pisanie głupot i wcale nie tzreba się później do nich odnosić.

nokinnikon
22-02-2012, 19:29
Czy dekielki są plastikowe, czy metalowe. Czy zauważył ktoś zmianę własciwości, szczególnie wytrzymałościowych. Wiek moich dekielków jest równy obiektywom i jakoś się nie kruszą nie pękają nie wietrzeją nie zmieniły wyglądu (plastik błyszczy jak by wyszły dopiero co z fabryki. Myślę, że linkowanie do prac naukowych w których zresztą jest mowa o komorach klimatycznych nie ma sensu bo nie porównują np dwóch elementów wykonanych z różnych materiałów. Można znaleźć wiele przykładów, że elementy plastikowe wytrzymują znacznie więcej niż metalowe choćby samochody w których blacha ma dziury na wylot a plastikowy zderzak może być z powodzeniem wykorzysyany jako częśc zamienna.Ja osobiście nie widziałem jak wykonany jest 55-300 w środku i z czego wykonane są elementy ze sobą współpracujące natomiast plastikowa obudowa mi nie przeszkadza.

wasilewk
22-02-2012, 19:39
....Ja osobiście nie widziałem jak wykonany jest 55-300 w środku i z czego wykonane są elementy ze sobą współpracujące natomiast plastikowa obudowa mi nie przeszkadza.

Chodzi o ten:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/afd70300-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afd70300.jpg)
i ten:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/10/afg70300-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afg70300.jpg)

Wg Ciebie: jest Ci wszystko jedno. A mnie nie jest, bo ten drugi ma plastikowy bagnet - a już widziałem urwane dwa motylki w takim obiektywie.

Pzdr.

adolfik9501
22-02-2012, 19:42
Chyba już nieco wyświechtany slogan nie mający przełożenia na rzeczywistość.
Wszystko rozbija się o projekt i kontrolę jakości a samo "made in Germany" już prawie nic nie znaczy, wystarczy ściągnąć z Chin prawie gotowe ustrojstwo, czymś go uzupełnić (w skrajnym wypadku nawet samą nalepką) i już mamy "made in ..." a wpisz sobie dowolny kraj. (...)

Na poparcie: http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,10972818,Niemiecki_przemysl_walczy_o_praw o_do_etykiety__made.html

krzysiozboj
22-02-2012, 20:20
Czy dekielki są plastikowe, czy metalowe. Czy zauważył ktoś zmianę własciwości, szczególnie wytrzymałościowych. Wiek moich dekielków jest równy obiektywom i jakoś się nie kruszą nie pękają nie wietrzeją nie zmieniły wyglądu (plastik błyszczy jak by wyszły dopiero co z fabryki. Myślę, że linkowanie do prac naukowych w których zresztą jest mowa o komorach klimatycznych nie ma sensu bo nie porównują np dwóch elementów wykonanych z różnych materiałów. Można znaleźć wiele przykładów, że elementy plastikowe wytrzymują znacznie więcej niż metalowe choćby samochody w których blacha ma dziury na wylot a plastikowy zderzak może być z powodzeniem wykorzysyany jako częśc zamienna.Ja osobiście nie widziałem jak wykonany jest 55-300 w środku i z czego wykonane są elementy ze sobą współpracujące natomiast plastikowa obudowa mi nie przeszkadza.

1. mówisz o zmianach właściwości tworzyw sztucznych w czasie? czy odporności tychże na korozję? Rozróżniasz te dwa pojęcia?
2. Mógłby Ci tłumaczyć po co się robi warunki przyspieszające proces starzenia ale miej odrobinę chęci i podedukuj sam.
3. Jeśli tak lekko kwestionujesz opracowania naukowe to jeszcze lżej potraktujesz inne, wiki pewnie wykpisz z miejsca. Ja to tłumaczę tylko Twoją skrajną niewiedzą w temacie i chęcią wykpienia wszystkiego "bo mnie dekielki nie pękają".
4. Mógłbym też tłumaczyć jak bedzie się zachowywała się w czasie partia jakichś elementów które są poddane cyklicznie pewnemu obciążeniu gdy wytrzymałość tych elementów będzie w czasie powoli spadała, mógłbym ale po co mam się męczyć skoro taka wiedza raz jest łatwo dostępna a dwa pewnie wykpiłbyś to jakimś głupawym stwierdzeniem.

ps
Powiedzmy że z 2 będziesz miał cholerne kłopoty, wyjaśnię - jeśli chcesz sprawdzić jakiś materiał (np jakieś nowe tworzywo), jego zachowanie w czasie i odporność na czynniki na które będzie narażone to masz dwie drogi - pierwsza to taką którą znasz z "dekielków", robisz "dekielek" i obserwujesz go 10-20 lat po czym decydujesz czy dany materiał na dekielki się nadaje czy nie. jest też druga droga której kompletnie nie rozumiesz w tym co podlinkowałem - tworzysz warunki do przyśpieszonego starzenie by na produkcie zasymulować w krótkim czasie to co normalnie trwałoby o wiele dłużej, wtedy wiesz np po kilku dniach a nie kilku latach czy dany materiał na dekielki się nadaje czy nie.

Nie chce mi się za bardzo też tłumaczyć jak projektuje się elementy narażone na obciążenia, jak liczy się żywotność tego (a obiektywy też takowe posiadają), jeśli ktoś przyjmuje że to się nie liczy, że nie przewiduje się czasu bezawaryjnej pracy ustrojstwa a robi się "na pałę" to ta wiedza i tak bedzie dla niego czarną magią. Ot sytuacja gdy dane urządzenie do jakiegoś czasu statystycznie jest prawie bezawaryjne a po tym czasie sypie się jak wściekłe to wpływ sił nieczystych.

Michaelius
22-02-2012, 21:17
Nikon 18-55 wyszedl w 2005 roku jak za 3 lata zaczna sie rozpadac ze starosci to uznamy, ze to zlom ;)

nokinnikon
22-02-2012, 21:29
1. mówisz o zmianach właściwości tworzyw sztucznych w czasie? czy odporności tychże na korozję? Rozróżniasz te dwa pojęcia?
2. Mógłby Ci tłumaczyć po co się robi warunki przyspieszające proces starzenia ale miej odrobinę chęci i podedukuj sam.
3. Jeśli tak lekko kwestionujesz opracowania naukowe to jeszcze lżej potraktujesz inne, wiki pewnie wykpisz z miejsca. Ja to tłumaczę tylko Twoją skrajną niewiedzą w temacie i chęcią wykpienia wszystkiego "bo mnie dekielki nie pękają".
4. Mógłbym też tłumaczyć jak bedzie się zachowywała się w czasie partia jakichś elementów które są poddane cyklicznie pewnemu obciążeniu gdy wytrzymałość tych elementów będzie w czasie powoli spadała, mógłbym ale po co mam się męczyć skoro taka wiedza raz jest łatwo dostępna a dwa pewnie wykpiłbyś to jakimś głupawym stwierdzeniem.

ps
Powiedzmy że z 2 będziesz miał cholerne kłopoty, wyjaśnię - jeśli chcesz sprawdzić jakiś materiał (np jakieś nowe tworzywo), jego zachowanie w czasie i odporność na czynniki na które będzie narażone to masz dwie drogi - pierwsza to taką którą znasz z "dekielków", robisz "dekielek" i obserwujesz go 10-20 lat po czym decydujesz czy dany materiał na dekielki się nadaje czy nie. jest też druga droga której kompletnie nie rozumiesz w tym co podlinkowałem - tworzysz warunki do przyśpieszonego starzenie by na produkcie zasymulować w krótkim czasie to co normalnie trwałoby o wiele dłużej, wtedy wiesz np po kilku dniach a nie kilku latach czy dany materiał na dekielki się nadaje czy nie.

Nie chce mi się za bardzo też tłumaczyć jak projektuje się elementy narażone na obciążenia, jak liczy się żywotność tego (a obiektywy też takowe posiadają), jeśli ktoś przyjmuje że to się nie liczy, że nie przewiduje się czasu bezawaryjnej pracy ustrojstwa a robi się "na pałę" to ta wiedza i tak bedzie dla niego czarną magią. Ot sytuacja gdy dane urządzenie do jakiegoś czasu statystycznie jest prawie bezawaryjne a po tym czasie sypie się jak wściekłe to wpływ sił nieczystych.Dobrze, że mam surowicę. Po co tyle jadu. Nie zrozumiałeś, przepraszam, to ja się niejasno wypowiedziałem, Chodzi o to, że doskonale wiem na czym polega tworzenie warunków do przyspieszonego starzenia. Chciałem jedynie powiedzieć i chyba powiedziałem lecz umknęło to Twojej uwadze, że sensowniej dla naszych rozważań byłoby do takiej komory klimatycznej włożyć jednocześnie element plastikowy i metalowy i zobaczyć jak te elementy wyglądają po przeprawadzeniu próby. Odpowiadając na pytanie 1 mówiłem o jednym i drugim.

nokinnikon
22-02-2012, 21:44
Chodzi o ten:

Wg Ciebie: jest Ci wszystko jedno. A mnie nie jest, bo ten drugi ma plastikowy bagnet - a już widziałem urwane dwa motylki w takim obiektywie.

Pzdr. 55-300 ma bagnet metalowy

wasilewk
22-02-2012, 21:49
55-300 ma bagnet metalowy

W takim razie narzekanie na plastik - to już kwestia własnych upodobań, bo innych (w normalnych cenach) nie produkują.

Pzdr.

krzysiozboj
22-02-2012, 22:27
.... chyba powiedziałem lecz umknęło to Twojej uwadze, że sensowniej dla naszych rozważań byłoby do takiej komory klimatycznej włożyć jednocześnie element plastikowy i metalowy i zobaczyć jak te elementy wyglądają po przeprawadzeniu próby. Odpowiadając na pytanie 1 mówiłem o jednym i drugim.

A wyjaśniłbyś mi po co metalowy? Bo mam wrażenie ze po raz kolejny kompletnie nie wiesz o czy mówisz. co Ty chcesz badać w tej metalowej części w owej komorze? Ewentualną korozję powierzchniową czy zmiany właściwości mechanicznych? Jeśli zmiany właściwości mechanicznych to mam dla Ciebie ciekawostkę - do tego takich prób nie potrzeba, teoria wraz z praktyką w tym temacie jest od baaaardzo dawna znana, uczą tego już w zawodówkach o profilu mechanicznym.

Przeczytałeś w ogóle co to za próba/test była z tego linku i czego dowodziła? A może zapytam inaczej - wiesz od czego się ta dyskusja o tworzywach sztucznych zaczęła i o co w niej chodzi?

edit
zresztą szkoda grochem o ścianę walić, można tłumaczyć 1000 razy że inżynier bez żadnego problemu może zaprojektować żywotność urządzenia na taki czas jaki mu marketingowiec wyznaczy, że to wcale nie takie trudne a tworzywo sztuczne jest tu wręcz idealnym materiałem a kupa nieuków i tak będzie to kwestionowała na swój sposób no bo ... jak można takie rzeczy policzyć i zaprojektować skoro "nie można bo dekielkowi nic się nie stało", dla mnie koniec głupawej dyskusji, dyletantowi łopatą do głowy prostych rzeczy nie włoży.

nokinnikon
22-02-2012, 22:42
Przeczytałeś w ogóle co to za próba/test była z tego linku i czego dowodziła? A może zapytam inaczej - wiesz od czego się ta dyskusja o tworzywach sztucznych zaczęła i o co w niej chodzi?Dowiodła, że materiał, który nie jest używany do produkcji obiektywów ulega ......Natomiast jeżeli chcesz się dowiedzieć od czego...i o co....musisz wrócić do początku i sam do tego dojść. Dyskusja polega na wysłuchiwaniu argumentów i przedstawiania swoich a nie na obrażaniu adwersarza.

Władca Pixeli
23-02-2012, 04:46
Made in China to nie tylko materiały ale także czynnik ludzki.
Dawno temu nie kupowało się aparatów Zenit wyprodukowanych pod koniec roku (pogoń w wykonaniu rocznego planu i totalny brak kontroli jakości) oraz wykonanych w.... poniedziałek :mrgreen: (problem pracowników w Europie wschodniej :wink:)

kzkzg
23-02-2012, 04:56
szybkie pytanie, co brać: 55-300vr czy tamron 70-300 vc usd?

GWS
24-02-2012, 17:46
Chińskie, e tam kupiłem.
Plastik faktycznie bardziej "plastikowy" w niż np. w 18-105, nie wiedziałem że określenie "kręci mordką" dotyczy także pierścienia ostrości, ale to nie problem. Optycznie jestem pozytywnie zaskoczony, a jeżeli chodzi o VR to nawet więcej niż pozytywnie jestem zaskoczony.
Tak, żeby nie było różowo i w duchu wątku to irytujące jest, że instrukcja może być po czesku, słowacku, rumuńsku i ukraińsku.. ale nie po polsku.

pokerist
25-02-2012, 16:35
irytujące jest, że instrukcja może być po czesku, słowacku, rumuńsku i ukraińsku.. ale nie po polsku.

A takie piękne mamy prawo, że musi być w jezyku polskim jeśli sprzedawane na terenie RP....Przyjdzie kontrola da upomnienie lub nałoży "kosmiczną" karę w wysokości 500 zł i interes toczy sie dalej....

GWS
25-02-2012, 17:50
Oddając sprawiedliwość importerowi, to ulotka po polsku jest, taka ogólna do wszystkich obiektywów. W sam raz żeby zamachać "o proszę oto instrukcja PO POLSKU"

sokrates
25-02-2012, 22:02
Made in China to nie tylko materiały ale także czynnik ludzki.
Dawno temu nie kupowało się aparatów Zenit wyprodukowanych pod koniec roku (pogoń w wykonaniu rocznego planu i totalny brak kontroli jakości) oraz wykonanych w.... poniedziałek :mrgreen: (problem pracowników w Europie wschodniej :wink:)

baaa... najlepsze były te z tzw. środka tygodnia, wiem, sam taki miałem Zenit TTL :-)

jarvik
27-02-2012, 19:48
pierwszy jaki znalazłem "pstryk" z tego szkła 70-300 vr oczywiście... cena dobrych używek wg mnie wyklucza rozmyślanie nad 55-300

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/141/dsc0177resizer850q100m.jpg/)

STomasz
28-02-2012, 15:02
I co w twoim przykładzie ma wykluczać rozmyślanie nad 55-300, oba obiektywy optyczne wypadają tak samo, więc pierw porównaj i mniej w reku oba, a dopiero później polecaj ludziom bądź odradzaj.

Ja dla mnie to wole zaoszczędzić 800zł i mieć NOWY, prosto z pudełka obiektyw na pełnej gwarancji. Nie widzi mi się wydać tyle kasy na używkę 70-300 w której być może za chwilę padnie VR (co się często zdarza).

Jak kogoś stać i lubi to niech kupuję 70-300, ja wolę zapłacić mniej i mieć lżejszy zestaw na spacery i wycieczki który jest tak samo dobry optycznie.

jarvik
28-02-2012, 15:32
optycznie nie wypadaja tak samo... tak dla scislosci bo 70-300vr mozna podpiac pod fx... ale rozumiem, ze dla niektorych nie ma to znaczenia..

matomi
28-02-2012, 16:11
Tutaj można sobie poczytać i pooglądać to i owo: http://mansurovs.com/nikon-55-300mm-vr-review
Wygląda na to, że nie jest źle, jak niektórzy piszą :)

A gdyby ktoś chciał porównać do 70-300mm, to na tej samej stronce:
http://mansurovs.com/nikon-70-300mm-vr-review

witek309
28-02-2012, 20:07
I co w twoim przykładzie ma wykluczać rozmyślanie nad 55-300, oba obiektywy optyczne wypadają tak samo, więc pierw porównaj i mniej w reku oba, a dopiero później polecaj ludziom bądź odradzaj.

Ja dla mnie to wole zaoszczędzić 800zł i mieć NOWY, prosto z pudełka obiektyw na pełnej gwarancji. Nie widzi mi się wydać tyle kasy na używkę 70-300 w której być może za chwilę padnie VR (co się często zdarza).

Jak kogoś stać i lubi to niech kupuję 70-300, ja wolę zapłacić mniej i mieć lżejszy zestaw na spacery i wycieczki który jest tak samo dobry optycznie.

i nie pożałujesz, obiektyw sprawdza się super !

STomasz
29-02-2012, 09:36
optycznie nie wypadaja tak samo... tak dla scislosci bo 70-300vr mozna podpiac pod fx... ale rozumiem, ze dla niektorych nie ma to znaczenia..

A testowałeś razem te obiektywy, w tych samych warunkach, że twierdzisz iż dzieli je różnica w sensie optycznym? Znając życie nie...
I po co ktoś ma płacić 800zł więcej tylko za to że może podpiąć go pod Fx, ja nie planuję zakupu pełnej klatki za kilka/kilkanaście tysięcy złotych, więc jest mi to zbędne tak jak i dla wielu innych osób którzy nie żyją z fotografii...

jarvik
02-03-2012, 18:16
co nie znaczy, że nie jest to chińska tandeta... jak kiedyś napisał ktoś gdzieś chińczycy to nawet potrafią toksyczne zabawki dla dzieci robić to co dopiero inne rzeczy... ;D

digit
02-03-2012, 18:29
Cóż Chińczycy zrobią to, na co jest zamówienie. Nawet tandetną zapewne rakietę, która poleciała w kosmos.... Miałem 70-300 mam 55-300 wykonanie gorsze to fakt, ale nie zauważyłem, żeby się rozpadał a cena o połowę niższa w obrazku brak różnic...

adamkloc
25-03-2012, 15:52
Najbardziej mnie śmieszą wypowiedzi ludzi którzy ani jednego ani drugiego obiektywu nie mają:)Np.wypowiedzi że 55-300 ma plastikowy bagnet:):):)hahaha człowieczku który to napisałeś widziałeś go z bliska czy tylko teoretyzujesz bo się naczytałeś na forach???Bagnet jest metalowy i lepiej uszczelniony niż w 70-300.Ja posiadam obydwa obiektywy wykorzystuję je do spottingu i powiem że jeden i drugi jest tak samo świetny a 55-300 w zakresie od 200 do 300mm jest rewelacyjny.Fakt jest może plastikowy, kręci mordą jak to niektórzy piszą ale coś kosztem czegoś a co do napisu Madei in China to fakt razi i nie powinno tak być że wszystko jest z Chin ale to już polityka i my szaraki musimy się nauczyć z tym żyć bo nic nie wskóramy ale obrażanie sprzętu i skreślanie go tylko dlatego że ma taki napis bez sprawdzenia go w boju moim zdaniem jest bez obrazy wariactwem.

marcin_G
25-03-2012, 16:44
kochani nie dajcie się nabrać na tą chińszczyznę , kto w ogóle pozwala to produkować ? czy firma Nikon nad tym panuje ? Pozdrawiam
Odpręż się trochę - 98% zysku takich firm jak Nikon produkowane jest na dalekim wschodzie. Produkty z Japonii (obiektywy / korpusy / lornetki) to pojedyncze rodzynki. Gdyby ten obiektym miał być produkowany w Japonii (ale nadal z plastiku), były 2x droższy i nadal równie tandetny. Gdyby miałby być w przeważającej części z metalu, kosztowałby 4x więcej, ważył 3x więcej i sprzedawał się 10x gorzej. Tak było z manualem 50-300/4,5ED: perfekcyjna optyka, perfekcyjna mechanika, bardzo dobre światło, szkło ED i....wcale nie szedł jak bułeczki, bo był za duży, za ciężki i za drogi....
Bolesne, ale prawdziwe :(

jarvik
25-03-2012, 19:10
i to jest właśnie myślenie wychowanego sobie klienta przez panów zdzierców... jakoś dawniej produkowano w japonii i to obiektywy z metalu a nie plastikowe wydmuszki i nie kosztowały 2x drożej... przykro słuchać takich opinii.. cena produkcji tych wydmuszek spadła 3 krotnie a cena zakupu pozostała taka sama! ale niektórzy to jak te 3 małpki sony nie widzę, nie słyszę i nie mówię. 3x więcej to zarabia producent na gorszych jakościowo produktach!

"jest moze plastikowy i kreci mordka ale.." taaaa... i jest tani... to szkło do aparatów amatorskich d3100 itp ta sama klasa

adamkloc
25-03-2012, 19:52
i to jest właśnie myślenie wychowanego sobie klienta przez panów zdzierców... jakoś dawniej produkowano w japonii i to obiektywy z metalu a nie plastikowe wydmuszki i nie kosztowały 2x drożej... przykro słuchać takich opinii.. cena produkcji tych wydmuszek spadła 3 krotnie a cena zakupu pozostała taka sama! ale niektórzy to jak te 3 małpki sony nie widzę, nie słyszę i nie mówię. 3x więcej to zarabia producent na gorszych jakościowo produktach!

"jest moze plastikowy i kreci mordka ale.." taaaa... i jest tani... to szkło do aparatów amatorskich d3100 itp ta sama klasa

To nie jest podejście wychowanego sobie klienta tylko czyste realia teraz wszystko masz made in china , made in malesia,made in taiwan i my tego nie zmienimy teraz każdy szuka kosztów i taniej siły roboczej.A skąd ty możesz wiedzieć ile kosztuję wyprodukowanie takiego obiektywu???A i mam takie pytanie czy ty robisz zdjęcia najwyższej klasy korpusem Nikona i szkłami z najwyższej półki skoro twierdzisz że to szkło do amatorskich aparatów???Masz wypaczone podejście myśląc że jak coś jest nie metalowe i "tanie" (bo dla mnie cena obecnie ok 1500zł to nie jest tanie) to jest gówno warte.Nikt Ci nie karze kupować tego co jest ogólnie dostępne chcesz kupuj sobie szkła za 10tysi made in japan twoja wola tylko powiedz mi po co?????

Pierwszy jaki znalazłem "pstryk" z tego szkła 55-300VR, według mnie wyklucza rozmyślanie nad 70-300VR za taką cenę-cytując mniej więcej kolegę jarvik

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img408.imageshack.us/img408/332/dsc01862filtered.jpg)

Dodam że jest to jeden z 14tysięcy "pstryków" wykonany tym obiektywem i 95% jest takiej jakości na 300mm. Więc proszę się zastanowić:)

jarvik
25-03-2012, 20:08
brawo.. zdjęcie o wiele ładniejsze... jak ktos nie zamierza przejść na fx i nie lubi używek (70-300 mozna kupić za ok 1000zl) to jego wybór... a tak naprawdę trwałość ocenimy za 3-4 lata...

adamkloc
25-03-2012, 20:12
Jak ktoś przejdzie na FX skoro go stać na taki korpus to i stać go będzie na nowe szkło pod FX a po co przepłacać za szkło pod FX jak sie nie ma takiego korpusu tylko jak twierdzisz amatorski korpus typu D300s:)A co do używek to używany sobie można kupić rower a nie szkło do aparatu:)jak ktoś się chce bawić w fotografię to raczej inwestuje w coś nowego co sie równa pewnego i z gwarancją bo to nie są zabawki za 100zł:)P.S.ale żeby była jasność jeżeli chodzi o produkty z Chin mam takie samo podejście bo UE powinna to ukrócić bo przez nich mamy kryzys na świecie i rosnące bezrobocie.

JanTarn1
25-03-2012, 21:27
adamkloc napisał: Jak ktoś przejdzie na FX skoro go stać na taki korpus to i stać go będzie na nowe szkło pod FX a po co przepłacać za szkło pod FX jak sie nie ma takiego korpusu?

- Żeby uzyskać na DX lepszą jakość zdjęć poprzez wykorzystanie tylko środkowej części obiektywu, gdzie zniekształcenia są najmniejsze.

adamkloc napisał: A co do używek to używany sobie można kupić rower a nie szkło do aparatujak ktoś się chce bawić w fotografię to raczej inwestuje w coś nowego co sie równa pewnego i z gwarancją bo to nie są zabawki za 100zł.

- Faktycznie, ja jeżdżę na używanym rowerze kupionym okazyjnie za 3K, bo nowy kosztuje ponad 2x tyle, przy czym nie jest to jedyna pasja, której się oddaję. Tak samo kupowałem część szkieł, które mnie interesowały - a kosztowały j/w. I spora część czytających to forum też. Więc dopuszczam zakup używki w dobrym stanie - aby uzyskać lepszą jakość optyczną zamiast niższego modelu na gwarancji. I chociaż póki co stać mnie także na zakup nowych szkieł (j/n), to jakoś nie mogę się zdobyć na wyśmiewanie innych. I chyba nie tego dotyczy niniejsze forum. Ale chętnie przeczytamy, co wchodzi w skład Twojej szklarni - na gwarancji...

adamkloc
25-03-2012, 21:48
Nie chodziło mi żeby kogoś obrażać ani wyśmiewać jak to tak zabrzmiało to przepraszam!!!Tylko ja jestem typem człowieka że wolę dozbierać niż kupować używki.A czy tutaj chodzi o chwalenie się własną szklarnią? nie jest zbyt obfita ale była kupowana nowa mimo że średnio mnie na to stać ale każdy kupuje to na co go w danej chwili stać i to co jest mu potrzebne.Obecnie posiadam Nikkor 70-300VR, Nikkor 55-300VR, Nikkor 35mm f/1.8, Nikkor 85 f/1.8, Nikkor 18-55,.Na moje potrzeby wystarcza to co mam.Ale zdania nie zmienię na temat 55-300VR jest to świetny obiektyw za dobre pieniądze.I jeszcze raz przepraszam jak kogoś uraziłem nie to miałem na myśli.P.S. A obecnie zbieram na Sigmę 120-400mm i też nową:)

krzysiozboj
25-03-2012, 22:04
Ktoś musi kupować nowe by ktoś mógł odkupywać później za normalniejsze pieniądze ;) Szkła drogie i specjalistyczne często ostro tracą na wartości zaraz po zakupie, często jest to 30% i więcej "ulgi" za szkło w idealnym stanie i na gwarancji.

adamkloc
25-03-2012, 22:07
Ktoś musi kupować nowe by ktoś mógł odkupywać później za normalniejsze pieniądze ;) Szkła drogie i specjalistyczne często ostro tracą na wartości zaraz po zakupie, często jest to 30% i więcej "ulgi" za szkło w idealnym stanie i na gwarancji.

Dokładnie:)

JanTarn1
25-03-2012, 23:12
OK. Przeprosiny przyjęte i szacun, że nastąpiły. Każdy ma własny budżet i potrzeby, własne zdanie. Używajmy po prostu argumentów merytorycznych - wpływających na jakość fot - a nie mierzących wg ceny sprzętu. Notowania giełdowe to nie na tym forum.
A N 55-300 jest faktycznie OK, dobry i kompaktowy, choć m. zd. lepszy jest T 70-300 VC (wydajniejsza stabilizacja i ostrość na 300, solidniej wykonany), N 70-300 VR (najszybszy, najsolidniejszy i najbardziej plastyczny z w/w). Ale jeszcze lepiej mieć 70-200 z 2,8 i stabilizacją - z własnych subiektywnych doświadczeń.

pokerist
25-03-2012, 23:45
Niby podobne niby nie warto...ale w kazdym watku o wyborze tele do 2 K polecaja na 1 miejscu 70-300 vr piszac o przewadze w wykonaniu, szybkosci etc :) , czyli jednak sporo lepiej wykonany i temat mozna zamknac, jakosc fot podobna owszem ale nie tlyko to wazne, liczy sie celnosc szybkosc i jakosc wykonania a to lepsze w 70-300 vr nad czym tu wiecej deliberowac? kto chce doplaci kto nie chce nie.

adamkloc
26-03-2012, 17:36
Niby podobne niby nie warto...ale w kazdym watku o wyborze tele do 2 K polecaja na 1 miejscu 70-300 vr piszac o przewadze w wykonaniu, szybkosci etc :) , czyli jednak sporo lepiej wykonany i temat mozna zamknac, jakosc fot podobna owszem ale nie tlyko to wazne, liczy sie celnosc szybkosc i jakosc wykonania a to lepsze w 70-300 vr nad czym tu wiecej deliberowac? kto chce doplaci kto nie chce nie.

Co do celności i szybkości obydwa są takie same fakt 70-300 lepiej wykonany i moim zdaniem tutaj sie kończą jego przewagi:)

adamkloc
26-03-2012, 17:37
OK. Przeprosiny przyjęte i szacun, że nastąpiły. Każdy ma własny budżet i potrzeby, własne zdanie. Używajmy po prostu argumentów merytorycznych - wpływających na jakość fot - a nie mierzących wg ceny sprzętu. Notowania giełdowe to nie na tym forum.
A N 55-300 jest faktycznie OK, dobry i kompaktowy, choć m. zd. lepszy jest T 70-300 VC (wydajniejsza stabilizacja i ostrość na 300, solidniej wykonany), N 70-300 VR (najszybszy, najsolidniejszy i najbardziej plastyczny z w/w). Ale jeszcze lepiej mieć 70-200 z 2,8 i stabilizacją - z własnych subiektywnych doświadczeń.

Fakt 70-200 plus konwerter hmmm chciałbym i ja:)

bboy4
28-03-2012, 09:07
Słuchajcie , czy ktoś widział gdzieś sample 55-300 + TC Kenko 1.4 DGX?? AF działa w miarę znośnie??

adamkloc
29-03-2012, 20:37
Jeżeli pytasz o AF w 55-300VR to działa bardzo dobrze:)