PDA

Zobacz pełną wersję : Wakacje 2012 - chore ceny w naszym kraju - skąd taniej?

Zoidberg
17-02-2012, 16:58
Witam,
Właśnie planuje po cichu wakacje 2012 - pomyślałem o Cyprze. Jak zawsze kryteria mam te same - hotel 4*, All-inclusive, 2 tygodnie, koniec sierpnia-początek września. Skład osobowy - 2 osoby dorosłe + 1 dziecko 6 lat.

Hotel cichy (jadę odpocząć a nie szaleć), plaża piaszczysta (ze względu na dziecko). I wyskakuje mi np. ceny rzędu 7-9 tyś za osobę (!!!) - za dziecko trochę mniej.
Czy to nie chore? 15-20 tyś za 2 tygodnie na Cyprze w hotelu wcale nie jakimś tam mega wypas?

Macie jakieś sposoby na wczasy? Podobno słyszałem opinie że jadąc z Niemiec czy nawet Czech jest znacznie taniej.

login_87
17-02-2012, 17:05
Tez czytałem kiedys ze z Niemiec taniej. Oni rezerwują zdecydowanie wiecej miejsc i maja wieksze mozliwosci negocjacji cen.
ps Ja znalazlem troche taniej http://www.itaka.pl/wyszukiwarka-ofert/index.php#termin_od=01.08.2012/termin_do=15.09.2012/duration_from=10/destinations=Cypr/from=WAW,WZZ/impreza_type=0/standard_od=40/food_type=1/child_ages=6

verus
17-02-2012, 17:13
Jeśli wakacje organizuje pośrednik to automatycznie cena znacząco rośnie.
To chyba normalne.
Jedź bez pośrednika - wyjdzie Cię taniej i lepiej zorganizujesz sobie urlop.
Tak jest w każdej branży gdzie są obecni pośrednicy.

ropusz
17-02-2012, 17:17
Może kwestia kierunku. W Tunezji (też piaszczysta plaża) masz w 5* all inclusive za 2-os dorosłe i dziecko 6 lat na 2 tyg. za ok 11 tys. Może Cypr zmierza w kierunku Grecji i chroni się w ten sposób przed upadłością?

Greg77
17-02-2012, 17:32
Jezeli dajesz rade po anglicku to polecam to http://www.holidaylettings.co.uk/search_easy.asp?loc_country=21#loc_region=3505 wynajem od osob prywatnych, loty organizujesz sobie sam a jak dobrze pokombinujesz to w cenie za osobe bedziesz mial caly urlop z wynajetym samochodem;)

np: http://www.holidaylettings.co.uk/rentals/peyia/207115

Woo
17-02-2012, 18:34
Z Gliwic masz blisko na Pyrzowice i do Balic, a z tych dwóch lotnisk można znaleźć wiele ciekawych połączeń wakacyjnych. Do tego przeszukać booking.com i coś się powinno znaleźć. I radziłbym celować bardziej we wrzesień niż w sierpień, wtedy powinno być trochę taniej.

andrzej_laskowski
17-02-2012, 18:52
Cena faktycznie z kosmosu. Oczywiście różne miejsca są nastawione na różnego rodzaju turystę (być może Cypr zaczyna kandydować do klasy premium) i stąd też porównywalne (hotel, czas, standard) wakacje na Sardynii są kilkukrotnie droższe niż nieopodal w Tunezji. Wiadomo dlaczego tak jest i nie ma co się oburzać.
Jednak nie ma niczego na Cyprze czego byś nie miał na wyspach greckich, a tych masz wybór ogromny i dobrej klasy hotel za 2 tyg masz max za 4tys.
Sam polecam zachodnią Kretę jako względnie tanie i piękne miejsce na wakacje.
Jak cię nie odstraszają arabskie klimaty to wrzesień zeszłego roku 2+2 hotel 4* ALL (naprawdę dobry Sailor's Beach Club w Turcji) to wydatek 8,6 tys zł.
Ofertę kupowałem na tydzień przed wylotem.
I uprzedzając pytanie euro kosztowało nie mniej niż dziś więc nie widzę przyczyny aby ceny miały w tym roku być znacząco wyższe.

Z drugiej strony wiosną zeszłego roku płaciłem 7800 zł za tydzień na Ibizie w średniej klasy czterogwiazdkowym hotelu. I taniej nie mogłem znaleźć.

ropusz
17-02-2012, 19:03
Sam polecam zachodnią Kretę jako względnie tanie i piękne miejsce na wakacje

Tu może być problem z piaszczystą plażą, chyba że codziennie będziesz jeździł na Elafonisi.

B.K.
17-02-2012, 19:08
Elafonisi.
Jest i Balos, albo Falasarna. Bliżej, chociaż zależy skąd :)

ropusz
17-02-2012, 19:13
Raczej chodziło mi o to, że ciężko będzie znaleźć hotel przy piaszczystej plaży w zachodniej Krecie.

andrzej_laskowski
17-02-2012, 19:38
Raczej chodziło mi o to, że ciężko będzie znaleźć hotel przy piaszczystej plaży w zachodniej Krecie.
No to fakt, bo prywatnych sypanych piaskownic nie liczę.
Piaskowego kryterium w/w oferta nie spełnia.

Sam wychodzę z założenia że wakacje to ma być wypoczynek, a wliczam też w to podróż.
Z tego względu wypady nad Adriatyk samochodem, czy do Frankfurtu na tanie loty mz odpadają. 20 i więcej godzin w samochodzie z całą rodziną mnie by zabiło w połowie drogi. Wolę dołożyć 20, czy 30 % kwoty i mieć na lotnisko 20 minut, oraz święty spokój w podróży.
Ale jak komuś kilkadziesiąt godzin za kółkiem nie robi różnicy ( czy też nie rusza go czatowanie na lotnisku po przesiadce) to z w/w huba mamy setki, jak nie tysiące ofert non stop.
Na lotnisku jest kilkadziesiąt biur podróży które mają o 20-30 % niższe ceny od naszych. Choć to nie jest regułą.
Sam raz skorzystałem, ale od lat im bliżej na lotnisko tym mz lepiej. Nawet jak nie najtaniej.

moro
22-02-2012, 17:25
A może ktoś polecić coś w Turcji. Hotel z aquaparkiem i dobrym jedzeniem w all opcji. Tak aby z dziećmi (3+11 lat) nie kosztowało więcej niż 8,5 tyś. (razem cztery osoby) dwa tygodnie - druga połowa czerwca.

ropusz
24-02-2012, 09:39
Ja w Turcji mogę polecić hotel Selge Beach. Ogromny basen, wielkie zjeżdżalnie, kilka małych zjeżdżalni w brodziku, super jedzenie, własny amfiteatr. Z minusów to dużo ruskich :-) i brak klimatyzacji w holu. Ceny sobie sprawdź np. na Travelplanet.

wonito
24-02-2012, 11:13
Moja żona znalazła coś ciekawego w Bułgarii tylko nie Złote piaski ani Słoneczny Brzeg tylko chyba ciut niżej
piaszczysta plaża czysta woda(ponoć) hotel 4* i all inclusive extra czy multi cos takiego
drinki i jedzenie 24h siłaka dużo basenów, hotelowa plaże 50 m do morza, klima reg. z pokoju
Aqua park w miejscowości, animacje dla dzieci w jezyku polskim, baseny i zjeżdzalnie dla dzieci również.
wszystko za 6800 zł w tym gwarancja niezmienności ceny i ubezpieczenia i mozliwośc rezygnacji w jakimś tam terminie... cena na dwie osoby dorosłe plus 5 letnie dziecko ale rezerwacja zrobiona miesiąc temy.