Zobacz pełną wersję : D5100 - Plamka na wizjerze
Witam! Ostatnio zauważyłem, patrząc przez wizjer na jasną ścianę, małą jaśniejszą plamkę, umiejscowioną praiwe idealnie na centralnym punkcie AF. Na zdjęciach i w trybie LV tego nie widać. Co to jest i czy to normalne? Z góry dziękuję za pomoc.
Tak to jest normalne i wielokrotnie wałkowane. :)
W takim razie przepraszam za powielenie tematu. A można wiedzieć jaka jest geneza tej plamki, skąd się ona bierze?:smile:
Poczytaj o konstrukcji matówki, użyj szukajki forumowej.
Masz syf na matówce albo gdzieś dalej po drodze do wizjera. A na zdjęciach i LV tego nie widać, bo droga światła do matrycy jest inna niż do wizjera
Wydaje mi się z tego co już przeczytałem, że to jednak pil74 ma racje, przynajmniej wolałbym, aby tak było :P
Witam! Ostatnio zauważyłem, patrząc przez wizjer na jasną ścianę, małą jaśniejszą plamkę, umiejscowioną praiwe idealnie na centralnym punkcie AF. Na zdjęciach i w trybie LV tego nie widać. Co to jest i czy to normalne? Z góry dziękuję za pomoc.
To normalne, tak ma być, jeśli przełączysz na boczne punkty pojawią się cienkie czarne linie zasilające poszczególne punkty AF.
Sniper10000
19-02-2012, 02:51
To normalne, tak ma być
O.O