PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Edyta v2

tot1977
16-02-2012, 18:48
Witam.
Co prawda nie rozpieszczacie mnie komentarzami pod moimi zdjęciami, i tak naprawdę sam nie wiem co o tym sadzić ale cóż, jak nie WY to kto mi powie co i jak ;)
Tak wiec ponownie Edytka.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://tomasztyburski.pl/wp-content/uploads/2011/10/DSC_8789m.jpg)

2.

źródło (http://tomasztyburski.pl/wp-content/uploads/2011/10/DSC_8811m.jpg)

3. wersja b&W

źródło (http://tomasztyburski.pl/wp-content/uploads/2011/10/DSC_8811mm.jpg)

Pozdrawiam.

hanibal
16-02-2012, 19:20
podobaja ci sie te zdjecia?

tot1977
16-02-2012, 20:36
hanibal nie mogę obiektywnie się wypowiedzieć. Ale jak juz coś mam napisać to 1 mi pasuje , nie podoba mi się to że modelka podniosła ręką włosy, co do obróbki liczę na wasze opinie. Oczywiście pozostaje kwestia światła ehh. Co do 2 i 3 zdjęcia to mam mieszane uczucia ale bardziej przeważają na tak.
Ale to moje niestety nie obiektywne zdanie.
hanibal przeglądam wszystkie twoje prace i chyle czoła, jak możesz napisać coś co mi pomoże to proszę napisz ;)
Pozdrawiam

nickt
16-02-2012, 22:29
1 mogła by być fajna....jest generalnie fajnie obrobiona...przynajmniej mi się podoba kolorystyka i kontrast. Ja bym się jeszcze pobawił na włosach. Oświetlenie takie miękkie, że mi by to pasowało nie na takim tle i nie w takim cięciu, popróbuj może czegoś na "życiowym" tle a nie na ścianie ;) I może niech modelka czasem spojrzy Tobie w oczy ;) No i najważniejsze jest dobre Pierd... ;)

sethcracow
17-02-2012, 01:01
no sorry ale hanni ma rację - podobają Ci się te zdjęcia ?

hanibal
17-02-2012, 04:46
1 usta tragiczne... tak jakby warga jej widiala no i cos bialego pomiedzy wargami.. niebardzo kadr jakos nie lezy o swietle nie bede sie wypowiadal bo to studyjne i ja newiele o nim wiem.. ale napewno nie powino byc takie
2 to samo swietlnie zwroc uwage na brode... nie wyglada za dobrze
3. nie stosuj nik na wstepie lub jakiego kolwiek innego konwetera do bw. najpier sam sprobuj sie nauczyc konwersji 9 polecam na poczatek gradient map ) po co ten szum ?

ogolnie kolorystyka na nie
kadry na nie
modelka miodna wiec walcz nadal a napewno pozwoli ci zrobic niesamowite zdjecie... bo to ona je stowrzy jesli zadbasz o detale i szczgoly... ty tylko nacisnies spust
i wtedy beda ochy i achy

rada : sprobuj pania ustrzelic w kadrze centralnym obiektyw na wysokosci oczu moze ciuteke pod...
popros modelke by zamknela oczy wziale gleboki oddech i w momencie wypuszczania powietrza spojrzala na ciebie ...
efekt gwarantowany...

oczywiscie swiatlo zastane.. wlosy rozloz dokolola glowy wiesz nie po jednej stronie... niech zalozy koszulke by miala nagie ramiona...
pozniej podbij kolor i kontrast pobaw siena stemplu i wygladz niedoskonalosci...

efekt gwarantowany

Los_Pablos
17-02-2012, 10:32
Wiem że nie mój wątek ale, dzięki hanibal za ww. uwagi i rady. Wydaje mi się że tak właśnie powinny wyglądać komentarze pod zdjęciami. Na pewno wiele osób skorzysta.

tot1977
17-02-2012, 11:48
.... popróbuj może czegoś na "życiowym" tle a nie na ścianie ;) I może niech modelka czasem spojrzy Tobie w oczy ;) No i najważniejsze jest dobre Pierd... ;)

No tak "sesja" była w studio i życiowe tło odpadło ;D. Co do spojrzeń wybrałem kilka własnie takich kadrów, dlaczego ? wydały mi się "romantyczne" i z "klimatem". Oczywiście materiału jest więcej gdzie modelka ma oczy otwarte ;)
Dzięki Tom za opinie !

Piękna Dziewczyna, przynajmniej tak mi się wydaje :)

No tak ;) dzięki choć nie wiele wniosłeś tym wpisem do poprawy mojego warsztatu ;)

no sorry ale hanni ma rację - podobają Ci się te zdjęcia ?

Seba ;> tak jak napisałem podoba mi się 1 ;)

.....
rada : sprobuj pania ustrzelic w kadrze centralnym obiektyw na wysokosci oczu moze ciuteke pod...
popros modelke by zamknela oczy wziale gleboki oddech i w momencie wypuszczania powietrza spojrzala na ciebie ...
efekt gwarantowany...

oczywiscie swiatlo zastane.. wlosy rozloz dokolola glowy wiesz nie po jednej stronie... niech zalozy koszulke by miala nagie ramiona...
pozniej podbij kolor i kontrast pobaw siena stemplu i wygladz niedoskonalosci...

efekt gwarantowany

Takich postów mi brakuje na forum, za to coraz częściej przypomina to digarta czyli bezwartościowe wpisy. No cóż dobrze ze kilka osób z doświadczeniem ma ochotę na pomoc i wskazanie popełnianych błędów.

Wiem że nie mój wątek ale, dzięki hanibal za ww. uwagi i rady. Wydaje mi się że tak właśnie powinny wyglądać komentarze pod zdjęciami. Na pewno wiele osób skorzysta.

Święta racja.

Od siebie dodam tyle że sam rzadko komentuje zdjęcia ale nie jest to spowodowane moja niechęcią tylko niewiedzą z zakresu fotografii. Nie chce aby każdy mój post wyglądał tak jak część już wstawianych czyli super ale do du.. . Nie potrafię technicznie ocenić zdjęcia to go nie oceniam. Mam nadzieję że to się kiedyś zmieni.

Oczywiście proszę nie odbierać mojego posta jako atak na userów !. Po prostu warto czasem przedstawić choć jeden argument który psuję odbiór fotografii. To na pewno pomoże zarówno osobie która zdjęcie wykonała jak i tym którzy przeglądając zdjęcia czytają również posty pod nimi. Każdy sobie z tego swój wniosek wyciągnie.

Pozdrawiam was serdecznie ;)

Los_Pablos
17-02-2012, 12:32
Do pełni szczęścia jeszcze tu opinii mOSAd'a brakuje :)

tot1977
17-02-2012, 13:20
Do pełni szczęścia jeszcze tu opinii mOSAd'a brakuje :)

mOSAd ma już chyba dość moich gniotków ;P

pmpmwd
17-02-2012, 13:34

Tak i wszyscy będą mieli takie same zdjęcia, a modelki rozedmę płuc :)

1 mogła by być fajna....jest generalnie fajnie obrobiona...przynajmniej mi się podoba kolorystyka i kontrast. Ja bym się jeszcze pobawił na włosach. Oświetlenie takie miękkie, że mi by to pasowało nie na takim tle i nie w takim cięciu, popróbuj może czegoś na "życiowym" tle a nie na ścianie ;) I może niech modelka czasem spojrzy Tobie w oczy ;) No i najważniejsze jest dobre Pierd... ;)

Mógłbyś rozwinąć to ostatnie zdanie? bo jeżeli to to o czym myślę to nadaje się to co najmniej do moderacji, a Ty chyba nie za bardzo nadajesz się do pracy z ludźmi.

Zdjęcia nie są złe, na pewno wygrane w stosunku do np. tych: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201931 :) to co najbardziej przeszkadza to "brak" tła, biel w tle tu nie pasuje, na jedynce przydałby się jakiś klimat np. łazienkowy ewentualnie sypialniany, na dwójce pub'owo-barowy?, biblioteczny?... kombinuj :)

Patryk Olczyk
17-02-2012, 13:52
A ta modelka to jakaś Twoja osobista, czy moze mozna się z nią na zdjęcia wybrac?:)

tot1977
17-02-2012, 13:52
Mógłbyś rozwinąć to ostatnie zdanie? bo jeżeli to to o czym myślę to nadaje się to co najmniej do moderacji, a Ty chyba nie za bardzo nadajesz się do pracy z ludźmi.

Może ja wytłumaczę kolegę.
Byliśmy razem na wypadzie nikoniarzy w Uniejowie, nie wdając się w szczegóły chodzi o błyskanie lampami ;).
Wiem że nie wszyscy wiedzą co to mogło znaczyć także wyjaśniam ;).

Pozdrawiam

A ta modelka to jakaś Twoja osobista, czy moze mozna się z nią na zdjęcia wybrac?:)

To nie osobista modelka ;)
W zasadzie Edyte poznałem przez ... digarta kilka m-cy temu. Raz na jakis czas rozmawialiśmy o fotografii. Pomysł na sesje był spontaniczny. Edyta po raz 1 była po tej stronie aparatu. Mogę się zapytać czy jest zainteresowana sesją z bardziej doświadczonym kolega ;). Jakby co pisz na prv. bo tu nie ma sensu tego tematu kontynuować.

mOSAd
17-02-2012, 20:47
Czasem zwlekam z komentarzem, by zobaczyć jak się wątek rozwinie. A czasem inni już wystarczająco dużo napiszą. Czasem nie warto wprowadzać za dużo informacji na danym etapie.
Tutaj może zaczynając od plusów. Światełko jest całkiem akceptowalne. Jest miękko, cień pod szyją na jedynce klasyczny, okolice nosa w porządku. Świecenie jedynki ma charakter modowy, glamourowy. Tu dobrze się wpisało w taką koncepcję studyjne tło, a i cienie na nim są w porządku. Natomiast moim zdaniem należało pociągnąć tę koncepcję dalej i użyć zupełnie innych układów ciała, kadrów, może kompozycji. Tu pomieszałeś zdjęcie o charakterze dowodowym z glamour i portretem. Skończyło się na tym, że jest nijako. Z detali oczywiście wspomniane usta, ale co innego decyduje o słabym odbiorze. Chodzi o proporcje ciała w kadrze i kształty. Zwróć uwagę jak dużo miejsca poświęciłeś na rękę. Zajmuje ona prawie jedną trzecią przestrzeni. Dodatkowo perspektywa uczyniła ją większą i grubszą niż jest w rzeczywistości. Wyszło to potężnie i ciężko. Drugi element, mniej intuicyjny, ale dający podobne wrażenia, to układ bluzki wzdłuż opuszczonej ręki. Oraz samo cięcie tej ręki. Luźna bluzeczka opada właśnie w ten sposób, ale znieksztalca to figurę modelki. Jeżeli dokładnie taki kadr byłby zaplanowany na poważniejszej sesji, to domyślam się, że zaraz zostałoby to skorygowane spięciem materiału jakimś spinaczem na plecach, tak by nie tworzyć nieprzyjemnego wrażenia. Jedynka cierpi zatem na brak dobrego ustawienia ciała w kadrze i pokazania go w efektowny sposób. Samo światło ma tu potencjał. Zabrakło lepszego pomysłu i dobrego wykonania. Profesjonalne modelki są świadome swego ciała i wiedzą jak się ustawiać, jak kierować ciało, ubranie, jakie miny się sprawdzają. Z okazjonalnymi modelkami zawsze to loteria i o wiele więcej musi się nagimnastykować fotograf.
Co do dwójki i trójki to tu mamy sytuację odwrotną. Czyli o wiele bliżej do portretu niż studio i glamour. A zatem zarzutem podstawowym będzie sztuczne tło oraz samotny rekwizyt bez kontekstu. Jako wprawka ok, ale jako coś więcej - nie bardzo. Światło nadal w miarę w porządku. Przede wszystkim gryzie tu białe tło.
Sporym wyzwaniem i podniesieniem poprzeczki była fotografia białej tkaniny. Tu czycha wiele pułapek. Ale jest nieźle.