Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze obiektywu ;)
ForbiddenFruit14
16-02-2012, 13:57
Witam,
Właśnie zamówiłam sobie Nikona d3000 samo body i poszukuję jakiegoś dobrego obiektywu do niego. To moja pierwsza lustrzanka więc jestem w tym temacie absolutnie zielona ;D
Szukam raczej uniwersalnego obiektywu - najlepiej coś koło 24-85 - żebym mogła robić nim wszystko. Od krajobrazów po portrety - ale nie do przesady - obiektywy typu 18-200 mnie nie interesują. Chciałabym żeby zdjęcia były dobrej jakości - jak najmniejsza dystorsja i dosyć niska liczba przysłony ;] Na stronie Nikona znalazłam jeden obiektyw, który w sumie by mi odpowiadał - 24-85 mm f/2,8-4D IF AF NIKKOR - jednak z tego co wyczytałam w tym modelu jest ogromna dystorsja - tak więc nie wiem. Dodam też, że zależy mi na przystępnej cenie.
Hahah troszkę mam tych wymagań - nie wiem czy taki wgl się znajdzie ;p
Oczywiście, że taki obiektyw się znajdzie, kwestia, czy budżet podoła.
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=363&typ=0&moc=0 - tu masz na szerokim końcu 17mm, w sam raz do krajobrazu, na długim końcu 55mm, co na DX jest całkiem przyzwoitą portretową ogniskową, no i dodatkowo stałe światełko f/2.8 do cięższych warunków. Tym obiektywem zrobisz prawie wszystko.
W obiektywie, który podałaś (24-85) nie będziesz miała autofocusa ze swoim D3000. Szukaj obiektywów, które mają w nazwie AF-S, tylko takie dają 100% funkcjonalność z Twoim body.
24mm to też niezbyt fortunna ogniskowa na DX, szukaj czegoś szerszego.
Pewnie i tak skończy się na 18-55 albo 18-105. Poczytaj o tych obiektywach.
Na poczatek kup uzywanego Nikkora AF-S 18-70/3.5-4.5 DX i bedzie super. Kat widzenia bedzie jak dla 27-105 przy pelnej klatce wiec dosc uniwersalne.
Jak Drdin wspomial, potrzebujesz obiektywow z wbudowanym silnikiem SWM (oznaczenie AF-S na obiektywie), bo D3000 jest uproszczona lustrzanka i nie posiada wbudowanego silnika do automatycznego ustawiania ostrosci.
Robert_P
16-02-2012, 14:59
Przystępna cena - pojęcie bardzo względne + bardzo wysokie wymogi to trochę ciężko ...
Na forumowej giełdzie wisi np. Sigma 18-50/2,8
Ta Sigma moze byc mina z BF lub FF.
A ja polecę S17-70 f4 - masz silnik, masz macro i ten 1mm z przodu daje sporą różnicę w stosunku do kitowych 18mm
Nikkor 16-85 (1200-1300 używany), Nikkor 18-105(600 pln używany), albo Tamron 17-50 2.8 (800 PLN używany).
ForbiddenFruit14
16-02-2012, 15:50
Bardzo dziękuję za pomoc. Na prawdę dużo mi to dało :smile: No i teraz zastanawiam się między Nikorrem 16-85, Nikorrem 18-105, a Sigmą 17-70. Który najlepiej się sprawdzi?
żółto-czarny
16-02-2012, 16:52
Chodzi o Sigmę 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM? Ma beczkę przy 17 mm, ale i tak N 18-105 ma gorszą opinię z powodu swojej beczki @18 mm, co w połączeniu z jednym, dodatkowym milimetrem z przodu przemawia na korzyść Sigmy. Szczególnie przy architekturze. No i oczywiście dodatkowe światełko może się czasem przydać.
ForbiddenFruit14
16-02-2012, 17:00
Tak właśnie ta.
Z tego co zauważyłam raczej nie ma aparatu z tej półki cenowej, który by tej beczki nie miał ;) No i właśnie to światło to kolejny plus na korzyść Sigmy. Nikkory za to mają większą rozciągłość ogniskową - no ale nie mam zamiaru tego obkupywać jakością.
To nie aparat "robi beczke" a obiektyw. Zbudowanie obiektywu z ogniskowa 18mm bez dystorsji poduszkowatej jest ekonomicznie nieuzasadnione, bo nikt nie zaplaci za tak drogie szklo.
Dluzsze obiektywy (amatroskie) tez maja z tym problemy.
A co do jasnosci, po co Ci szklo majace 2.8 tylko przy najkrotszej ogniskowej i do tego trzeba je przymknac do 3.5-4.0 aby pozbyc sie winietowania oraz aby ostrosc w miare rowno rozkladala sie w calym kadrze.
ForbiddenFruit14
17-02-2012, 12:14
Niby tak ale przy dłuższych ogniskowych jasność dochodzi do 4.0,a w tamtych obiektywach do 5.6. No chyba, że dalej też trzeba przymykać? Jak mówiłam nie znam się na tym za bardzo dlatego prosiłam o pomoc :)
Kazdy obiektyw trzeba przymknac 1.5-2 dzialki aby byl najostrzejszy oraz najlepszy optycznie w stosunku do swoich mozliwosci. Jasne szklo typu 2.8 lub jasniejsze (2.0, 1.8 ...) poprawi sprawnosc dzialania AF oraz doda mozliwosc zabawy z glebia ostrosci.
ForbiddenFruit14
17-02-2012, 19:14
Czyli jednak na pewno jest to plus ;)
Dziękuję bardzo za informację - chyba zdecyduję się na sigmę :)
karolznin
17-02-2012, 22:50
bdb dobry wybór (miałem wszystkie 3 omawiane i została ta sigma)
-tylko sprawdź w sklepie jak się sprawuje z twoim aparatem bo czasami trzeba wybrać z kilku sztuk. Można także wysłać do darmowej kalibracji z body.
Skoro taki dobry wybor, to dlaczego nalezy sprawdzac i wybierac z 3, 5 lub 10 te jedna ktora moze bedzie dobra albo wysylac aparat do serwisu ... i tez nie za darmo, bo przesylka kosztuje oraz pozbywamy sie aparatu na pare dni.
Tak na marginesie, jak ma sprawdzic laik, ktory nie wie czego ma szukac.
karolznin
18-02-2012, 13:16
-Przesyłka 40 zł przy cenie obiektywu około 1700 to nie jest argument na nie (rezultat zaskoczył nie jednego niedowiarka).
-Obiektywy producentów niezależnych mają to do siebie że czasami trzeba trochę powybierać.
Ja tylko podałem swoją opinię, popartą własnym doświadczeniem na temat tych szkieł, uświadamiając jednocześnie z czym może się wiązać wybór sigmy. Mam nadzieję że Autor wątku sam jest w stanie określić czy obiektyw trafia w punkt czy nie (zawsze można poprosić kogoś znajomego, bardziej doświadczonego o pomoc).
Tak na marginesie, obiektywy nikona także trzeba czasami powybierać :)