PDA

Zobacz pełną wersję : Jak porównać katalogi?

manfred
16-02-2012, 09:13
Witam serdecznie w tą zimową porę. Posiadam dwa katalogi nr 1 i nr 2. W nr 1 mam wszystkie nefy które wywołałem do jpg i zapisałem do katalogu nr 2. W katalogu nr 2 pokasowałem kilkanaście zdjęć a teraz chciałbym te same zdjęcia usunąć z katalogu nr 1. Niestety nie wiem jak to porównać w TC. Może ktoś zna prosty sposób i okaże pomoc.

puciek
16-02-2012, 09:27
użyj Total Commandera

manfred
16-02-2012, 09:29
Przecież napisałem że staram się to zrobić w TC ale nie wiem jak porównać same nazwy zdjęć. Chyba, że pomożesz?

puciek
16-02-2012, 11:33
W jednym oknie jeden katalog, w drugim - drugi i naciskasz Shift+F2. Z tym, że będzie to porównanie po nazwach plików, a nie po ich wielkościach.

manfred
16-02-2012, 11:41
Dziwne bo mi zaznacza oba katalogi na czerwono :-(

puciek
16-02-2012, 12:26
Właśnie przed chwilą sprawdziłem - dwa katalogi, a i b i w nich 10 plików - takich samych. Z jednego - b - usunąłem 2 pliki i wcisnąłem Shift + F2. W katalogu b zaznaczyło dwa pliki, których nie było w katalogu b. Więc ta funkcja działa poprawnie.

rozkosznie
16-02-2012, 12:35
Pliki nie są takie same, tylko ich nazwy i tutaj chyba TC ma problem, bo prawdopodobnie nie porównuje po nazwie lub tylko po nazwie. Nie mogę znaleźć w sieci informacji na jakiej zasadzie są porównywane pliki w katalogach przy użyciu tej funkcji. Może w pomocy programu będzie coś więcej.

edit:

Jeżeli w obydwu listach występują pliki o tych samych nazwach, sprawdzona zostanie także data – nowsze pliki zostaną podświetlone w odpowiedniej liście

kkokosz
16-02-2012, 12:49
Są dwie możliwości: ustawiamy w panelu lewym jeden katalog, w prawym drugi i Shift+F2 lub menu Zaznacz/Porównaj katalogi. Jeśli zaś chcemy porównać zmiany w plikach (czyli mamy pliki o takich samych nazwach, ale niektóre są obrobione na przykład), to można zaznaczyć zawartości obu katalogów i z menu Plik wybrać Porównaj według zawartości. Wówczas TC wyświetli porównanie plików i można zobaczyć zmiany w samych plikach (co ma sens w zasadzie tylko dla plików tekstowych).

manfred
16-02-2012, 13:22
Właśnie przed chwilą sprawdziłem - dwa katalogi, a i b i w nich 10 plików - takich samych. Z jednego - b - usunąłem 2 pliki i wcisnąłem Shift + F2. W katalogu b zaznaczyło dwa pliki, których nie było w katalogu b. Więc ta funkcja działa poprawnie.
Posłuchaj w jednym katalogu 10 Raw a w drugim 10 wywołanych z tych rawów jpg. Usuwam jeden jpg i oczekuje, że TC zaznaczy mi usunięty jeden RAW. I RAW i JPG mają takie same nazwy.

Venger
16-02-2012, 13:32
Użyj wiec na chwilę dla któregoś z katalogów funkcji TC zmiany nazwy i automatem TC pozmieniaj rozszerzenia (Plik - Narzędzie wielokrotnej zmiany) a jpg lub NEF , poźniej porównaj i skasuj a potem znów automatem przywróć własciwe rozszerzenia i po problemie

RobertMiernik
16-02-2012, 13:35
Na forum był programik napisany przez któregoś członka...

manfred
16-02-2012, 13:39
Użyj wiec na chwilę dla któregoś z katalogów funkcji TC zmiany nazwy i automatem TC pozmieniaj rozszerzenia (Plik - Narzędzie wielokrotnej zmiany) a jpg lub NEF , poźniej porównaj i skasuj a potem znów automatem przywróć własciwe rozszerzenia i po problemie
Zrobiłem tak jak piszesz i niestety TC pokazuje, że wszystkie 19 plików jest innych.

Venger
16-02-2012, 14:16
Dziwne bo ja też to zrobiłem w jednym katalogu 6 jpgów, w drugim 6 innych, te same nazwy 1.jpg, 2.jp itp. W jednym katalogu skasowąłem nr 3 i 5 i po wybraniu opcji porównaj katalogi te włqasnie pliki elegancko mi zaznacza w katalogu drugim....

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://modm.bialystok.pl/tc.jpg)

manfred
16-02-2012, 15:00
A zrób tak jak wcześniej napisałem "Posłuchaj w jednym katalogu 10 Raw a w drugim 10 wywołanych z tych rawów jpg. Usuwam jeden jpg i oczekuje, że TC zaznaczy mi usunięty jeden RAW. I RAW i JPG mają takie same nazwy."

Venger
16-02-2012, 15:12
Zrobiłem tak jak piszesz

No to zrobiłeś czy nie tę zmianę rozszerzeń tymczasową..... Zdecyduj się, bo pisałem abyś na chwilę zmienił rozszerzenia aby były takie same a pozniej se je przywrócisz...

Tak jak chcesz Total Commander nie zrobi - mozę sa jakes dodatkowe wtyczki tego nie wiem jak masz ochote to poszukacj na stronei TC.
Mi wystarcza to co zaproponowałem - nie robię tego na codzień.

manfred
16-02-2012, 15:18
Zrobiłem i nie działa o czym napisałem w poście nr 12. Ja chce porównywać oryginalne nefy z jpg a Ty mi proponujesz abym porównywał jpg z jpg.

puciek
16-02-2012, 15:43
To takiego porównania w TC nie zrobisz.

Sendilkelm
16-02-2012, 16:20
Ja też nie widzę problemu. Venger podpowiada dobrze. Działa jak należy. Swoją drogą głupio, że przy porównywaniu po nazwach nie ma opcji: nie porównuj rozszerzeń. To by załatwiło kombinacje ze zmianą rozszerzenia.

Robisz tak:
Zmieniasz rozszerzenia na NEF. Generalnie robisz tak, żeby w jednym i w drugim katalogu były dokładnie te same nazwy z rozszerzeniami. Wsio ryba, które na co. Zaznaczasz wszystkie te wywołane, czyli te, których jest mniej, tak aby zaznaczyć bez tych, które mają zostać skasowane. Robisz "Save Selection To File". Przechodzisz do drugiego katalogu. Tam robisz "Load Selection From File". Masz zaznaczone te same co w katalogu w którym są wywołane. Robisz Invert Selection i masz zaznaczone te, których nie ma w jpgach. Kasujesz i na koniec zmieniasz rozszerzenia.
Samo Save Selection i Restore zapamiętuje okienko, więc jeśli chcesz bez zapisywania do pliku to musisz zrobić tak:
Zaznaczasz wszystkie. Robisz Save. W tym samym okienku przechodzisz do katalogu z NEFAMI. Robisz Restore Selection. Invert. Viola!

manfred
16-02-2012, 18:41
Jutro na spokojnie przetestuje na zapasowych plikach.

2pompony
16-02-2012, 18:53
Ale cudujecie. Ja bym wrzucił oba katalogi (ten z jpgami i ten z NEFami) do osobnego katalogu. Słowem jeden nadrzędny, a w nim dwa podfoldery.

Potem wszedłbym do tego nadrzędnego, dałbym CTRL B (pokazuje zawartość obu podfolderów w jednym oknie) - i bazując na tym, że ikonki NEFów są inne niż ikonki jpgów od razu można zobaczyć, gdzie kolejność w kolumnie i porządek ikonek jest zaburzony. I można wtedy na spokojnie i szybko wyrzucić niepotrzebne pliki.

Oczywiście jeśli z jakichś powodów nei działa sposób ze zmianą rozszerzeńplików i automatycznym porównaniem.

Kurtz
16-02-2012, 19:20
Mozna tez napisac sobie to tego stosunkowo prosty skrypt w powershellu. ^^

se8
16-02-2012, 19:30
DELNEF:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=190980

kwadratt
16-02-2012, 19:48
Posłuchaj w jednym katalogu 10 Raw a w drugim 10 wywołanych z tych rawów jpg. Usuwam jeden jpg i oczekuje, że TC zaznaczy mi usunięty jeden RAW. I RAW i JPG mają takie same nazwy.

Skopiuj wszystko do jednego katalogu, w windows explorer wybierz sortowanie po nazwie pliku, widok->lista.

Pliki powinny wyswietlac sie na zmiane,

1.nef
1.jpg
2.nef
2.jpg

itp., itd.

jesli usunales jakiegos jpg-a to wyswietli dwa nef-y jeden pod drugim,

1.nef
1.jpg
2.nef
3.nef
3.jpg

itd.

jesli usunales *.nef to analogicznie bedziesz mial dwa jpg jeden pod drugim

Pozdrawiam

manfred
16-02-2012, 20:04
No i temat pozamiatał se8 programem adiksw. Dzięki za idealne rozwiązanie. kwadrat dzięki ale praca na 300-400 plikach mnie przeraża .

Władca Pixeli
16-02-2012, 20:44
Można również napisać do autora programu Total Commander albo opisać problem na jego forum.
Gość jest otwarty na nowe opcje w programie.
Wielokrotnie w przeszłości zgłaszałem do niego różne propozycje.
Część z nich została zrealizowana.

manfred
16-02-2012, 20:52
Napisałem.