Zobacz pełną wersję : Koszt wymiany migawki NIKON D3
Witam, szukałem na forum, ale jest tylko wątek D2H.
Ktoś wymieniał już migawkę w D3 ? Jaki mieliście przebieg ? Jaki koszt migawki w serwisie ?
Pozdrawiam Darek
widzę, że zainteresowało Cię ogłoszenie na giełdzie; faktycznie ciekawe. Sam bym się chyba połakomił jakbym miał środki..
bednario
16-02-2012, 10:00
sama migawka to nie wszystko ... zorientuj się ile kosztuje wymiana mechanizmu lustra i popychacz przysłony ...ogólnie cała "mechanika"
siedemczwartych
16-02-2012, 13:33
znajomy w tamtym roku jak czyścił matrycę, to nie zwrócił uwagi, że aku jest na wyczerpaniu.
Jeszcze podniósł lustro i otworzył migawkę, ale w trakcie czyszczenia aku osłabł i wszystko sie zamknęło razem z narzędziem do czyszczenia.
Koszt wymiany razem z filtrami (chyba) to ok 5000.
Jak ktoś potrzebuje dokładnie wiedzieć to mogę zadzwonić i podpytać o szczegóły.
znajomy w tamtym roku jak czyścił matrycę, to nie zwrócił uwagi, że aku jest na wyczerpaniu.
Jeszcze podniósł lustro i otworzył migawkę, ale w trakcie czyszczenia aku osłabł i wszystko sie zamknęło razem z narzędziem do czyszczenia.
Jak ktoś potrzebuje dokładnie wiedzieć to mogę zadzwonić i podpytać o szczegóły.
on troche napsuł.
sama migawka to nie wszystko ... zorientuj się ile kosztuje wymiana mechanizmu lustra i popychacz przysłony ...ogólnie cała "mechanika"
no właśnie, bardziej chodzi mi o koszt migawiki i mechanizmów. tych co musza byc wymienione po zdechnięciu migawki
widzę, że zainteresowało Cię ogłoszenie na giełdzie; faktycznie ciekawe. Sam bym się chyba połakomił jakbym miał środki..
no jest kilka ciekawych egzemplarzy.
słyszałem od kolegi z forum ze koło 3 tysięcy ? ktoś potwierdzi ?
oj cos nakrecil znajomy... Puszka nie pozwoli podniesc lustra do czyszczenia jak akku ma malo pradu
Dokładnie jest jak Slon napisał: aku poniżej 60% nie pozwoli na podniesienie lustra. Chyba, ze kolega czyścił kilka godzin.
poszedł na łatwiznę (ja też niestety tak robię) ustawiam czas "B"
poszedł na łatwiznę (ja też niestety tak robię) ustawiam czas "B"
troszke kosztowny ten skrot....
Jutro będę w serwisie, to mogę zapytać. Pytałem o D700 i kosztuje to około 1000zł, z czego sama migawka to koszt 465,85zł. Reszta to koszt gum i robocizna. Wymianę migawki warto zgrać z wymianą innych części, bo aparat i tak już jest rozebrany ;)
Z tego co zrozumiałem można wymienić samą migawkę bez innych mechanizmów.
W kwietniu ubiegłego roku płaciłem ok. 1700 zł. Cena obejmowała czyszczenie matrycy.
siedemczwartych
16-02-2012, 16:14
oj cos nakrecil znajomy... Puszka nie pozwoli podniesc lustra do czyszczenia jak akku ma malo pradu
nic nie nakręcił... to fakt autentyczne... jeszcze pamiętam, że jechał na rajd do Francji i na szybko wymieniał migawkę.
A czy zrobił na podniesionym lustrze czy na B tego nie wiem.
A ciekawe czy aparat mając 61% energii nie podniesie lustra by za chwilę przy spadku wszystko zamknąć?
I nie trzeba czyścić kilka godzin, wystarczy mieć pecha by tak się stało.
A ciekawe czy aparat mając 61% energii nie podniesie lustra by za chwilę przy spadku wszystko zamknąć?
U mnie nie zamknął. Raz zacząłem na 65%, a skończyłem na 53% i nic się nie stało. Mam wrażenie, że liczy się tylko początkowa wartość - musi być na 60% (B nie biorę pod uwagę, bo to tylko proszenie się o kłopoty).
Ja niedawno pisalem do serwisu Nikona wlasnie w sprawie kosztu wymiany migawki w D3. Odpisali ze to koszt ok. 1500zl
Jutro będę w serwisie, to mogę zapytać.
zapytaj i co jeszcze trzeba tam jeszcze przy okazji wymienić. poza gumami
]W kwietniu ubiegłego roku płaciłem ok. 1700 zł[/B]. Cena obejmowała czyszczenie matrycy.
dzieki !
Czekam jeszcze na info o wymianach migawki w D3-kach, piszcie śmiało
krolewicz
16-02-2012, 19:12
nie prościej zadzwonić do serwisu i zapytać?
robin102
16-02-2012, 22:46
Albo napisać zapytanie :
[email protected]
ostatnio nawet odpowiadają :)
dla przykładu z odpowiedzi:
wymiana migotki w D700 to około 900zł
fotoGRAFIK
16-02-2012, 23:09
Kolego 1700zł kosztuje, jak masz NPS to 1200zł Pozdrawiam
hmm to nie taka tragedia, myślałem ze są to koszta po 2-3 tys zł (sama migawka) :) 900zł w D700 to już wogóle fajnie wiedzieć, mimo że moje puszki 50k jeszcze nawet nie mają, z czego jedna pewnie 25k nawet nie dobiła... :)
nie prościej zadzwonić do serwisu i zapytać?
jak bym sie dodzwonił od razu chętnie bym to zrobił.
Kolego 1700zł kosztuje, jak masz NPS to 1200zł Pozdrawiam
to za wymiane migawki ? tylko ? czy jakies inne jeszcze podzespoły wymieniają ?
jaki miałeś przebieg jak padł ?
kolego d3 przewidziany jest niby na 300 000. Ja mam d700 który ponoć jest na 150 000 ,a ja już wypykałem 315 000 i migawka lata dalej. Przy chyba 250k-280k padł mechanizm podnoszenia lustra - 1000 zł z groszami przez NPS. Więc nie przejmuj się migawką w tym d3 bo dopiero jest "dotarta" :D
Mario__M
17-02-2012, 09:15
A nie prościej i bezpieczniej byłoby zakupić droższy egzemplarz z małym przebiegiem i nie martwić się o wymianę mechanizmów, migawek itp ?!?! I masz święty spokój i sprzęt pracuje na siebie, a nie się zastanawiasz co jeszcze wymienić/naprawić ;)
W serwisie powiedzieli, ze koszt wymiany migawki to 1500zl (w tym wymiana gum, bo aparat oczywiscie musi zostac rozebrany).
no to nie ma tragedii w d200 z mechanizmem przysłony to ok 2000zł
Wiadomość z dziś wymiana migawki plus gumy plus czyszczenie matrycy i tylnego wyświetlacza od wewnątrz bo oczywiście ja go pobrudziłem :) 1890,14 zł brutto
Ale dałeś aparat do serwisu i powiedzieli ,że migawka padła?
nie musieli mówić przestał się otwierać i koniec przed tym zaczęła wydawać dziwne dźwięki
Przy padzie migawki może i matryca poleciec ponoć. Daj znać jak ograniesz temat jak poszło i na ile cię skaleczyli.
O matrycy nic nie gadał jak dzwonił ogólnie tyle koszty co na górze pisałem plus za czyszczenie matrycy szkiełka lcd od środka i gumy nowe 1890,14