Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] temat oklepany jak wschód słońca
... co nie znaczy że nie można się z nim zmierzyć :-)
Temperatura sięgnęła -25 st. C, o czym wspomniał /tu/ niedawno Tomek...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/lZY1Vcmv7H2QjrbBLX-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fg/fe/fixx/lZY1Vcmv7H2QjrbBLX.jpg)
Nikonozaur
15-02-2012, 23:37
Techniczna klapa. Już nawet nie mówię tu o nieostrości 1/3 kadru, nadmierne merdanie suwaczkami zabiło to zdjęcie.
tak mówisz? hmm, nieostrość mi nie straszna... no, przysiądę jeszcze raz te suwaczki ;-)
Nie jest źle, całkiem przyjemny widok.
Nie widzę tu jakiegoś braku ostrości.
jacekz40
16-02-2012, 13:29
Piotrze dół kadru masz nieostry (o to chodziło Andrzejowi) z prostej przyczyny ;) punkt ostrzenia poszedł trochę wyżej. Tu nic nie uratujesz, tylko cięcie :)
grzegorzdz72
16-02-2012, 16:20
Piotrze dół kadru masz nieostry (o to chodziło Andrzejowi) z prostej przyczyny ;) punkt ostrzenia poszedł trochę wyżej. Tu nic nie uratujesz, tylko cięcie :)
Dokładnie tak, jak napisał Jacek. Powinieneś robić zdjęcie na dużęj przesłonie (np. f/16) i punkt ostrzenia ustawić u dołu kadru, wtedy całość będzie ostra
Ciekaw jestem dlaczego koniecznie GO ma zawierać cały kadr.
Być może zamiast jasnych szkieł za grubą kasę warto zaopatrzyć się w "mauupkę" i wszystko będzie ostre.
Jacenty Z.
17-02-2012, 01:32
Ciekaw jestem dlaczego koniecznie GO ma zawierać cały kadr.
Nie traktowałbym tego w kategoriach dogmatycznych, tylko jako jakiś pomysł na ogarnięcie tego kadru.
Najdalszy plan i tak ostry nie będzie, ze względu na mgłę - zresztą chyba nawet nie ma takiej potrzeby żeby ostry był. Środkowy jest mało widoczny. A pionowy układ kadru aż się prosi o pierwszy plan ze szczegółami tej rysy na lodzie (wprowadzającej widza w głąb kadru) i wyraźną fakturą powierzchni.
Byłaby też wtedy perspektywa strukturalna i wizualna równowaga między ostrym a nieostrym (w tej chwili wydaje się być zachwiana na korzyść nieostrego). Nawet jeśli może to miał być artystyczny minimalizm, który ja na przykład akurat nie do końca czuję...
A pionowy układ kadru aż się prosi o pierwszy plan ze szczegółami tej rysy na lodzie (wprowadzającej widza w głąb kadru) i wyraźną fakturą powierzchni.
No dobra, gość łapie ostrość na dole, czyli jakieś 2-3m przed, nie osiągnie pewnie jeszcze hiperfokalnej i mamy piękne rozmycie już od połowy kadru.
A jednak przydaje się ta dość wyraźnie zarysowana ściana lasu.
Jacku i Grzegorzu pozdrowienia przede wszystkim :-)
wszystko co piszecie skrzętnie zapamiętuję i rysa mogła by być ostra od samego początku - w czasie kiedy robiłem tę fotkę znałem zasadę i miałem wiedzę jak zrobić zdjęcie żeby GO była na całym kadrze ;-)
Skoncentrowałem się na odblasku słońca, który pomimo zaśnieżenia znalazł sobie drogę do mnie praktycznie przez cały lód...
Podsumowując: to mi szkoda ciąć ten dół a poza tym jestem emocjonalnie związany z tym zdjęciem :-)
Pozdrowienia równiez dla tomajk :-)
a tu fotka "bez suwaczków", no ciut ciut tylko na rozjaśnienie. Wcześniej pokazany efekt osiągnąłem większym rozjaśnieniem, mocniejszym kontrastem i nasyceniem.
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/88MAMbQKo0y89dRUTX-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/pb/bg/eav5/88MAMbQKo0y89dRUTX.jpg)
grzegorzdz72
18-02-2012, 01:27
No dobra, gość łapie ostrość na dole, czyli jakieś 2-3m przed, nie osiągnie pewnie jeszcze hiperfokalnej i mamy piękne rozmycie już od połowy kadru.
A jednak przydaje się ta dość wyraźnie zarysowana ściana lasu.
Prawdopodobnie punkt ostrości był na środku kadru, tak więc nie wydaje mi się, że jeśłi by ostrość była brana 2-3m niżej rozmycie byłoby od połowy kadru (oczywiście przy f/16 jak już wcześniej pisałem), a poza tym linia drzew i tak jest lekko zamglona więc tam i tak nie ma możliwości uzyskania pełnej ostrości.
Większość obiektywów powyżej f11 robi się bardzo kiepska a Ty proponujesz f16, czy może chodzi o sprawdzenie syfów na matrycy.
Maksymalną sensowną przysłoną w większości obiektywów jest f8 jasne stałki najlepiej sprawują się przy przymknięciu max do 100%
Poza tym takie domykanie światła zmusza do podnoszenia ISO a to jeszcze gorzej wpływa na fotkę niż płytka GO.
Nie chcę dalej brnąć w ten zaułek, napisałem jakie jest moje zdanie, nie krytykuję nachalnie czyjeś pracy, staram się pomóc na miarę mojej wiedzy.
grzegorzdz72
18-02-2012, 15:07
Poza tym takie domykanie światła zmusza do podnoszenia ISO a to jeszcze gorzej wpływa na fotkę niż płytka GO.
Jest jeszcze coś takiego jak statyw, tak więc podnoszenie ISO nie jest konieczne.
Nikonozaur
18-02-2012, 19:57
[...] a tu fotka "bez suwaczków" [...]
No i nie trzeba było od razu tak gadać? Jest zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o stronę techniczną, co do nieostrości mój pogląd nie zmienia się. Przy takiej focie bardzo ważne jest zaserwowanie pierwszego planu w ostrości by oddanie szczegółu (tu ów rysunek na lodzie) zastąpiło coś zdecydowanie mocnego, coś co zwykle otwiera zdjęcie, jakiś kamień, drzewko, płot itp. Głębia ostrości służy między innymi po to, by uwypuklić element, który chce się pokazać. Nie uwierzę, że chodzi o pozbawioną szczegółów ścianę lasu... ;)
No i nie trzeba było od razu tak gadać? Jest zdecydowanie lepiej jeśli chodzi o stronę techniczną, co do nieostrości mój pogląd nie zmienia się. Przy takiej focie bardzo ważne jest zaserwowanie pierwszego planu w ostrości by oddanie szczegółu (tu ów rysunek na lodzie) zastąpiło coś zdecydowanie mocnego, coś co zwykle otwiera zdjęcie, jakiś kamień, drzewko, płot itp.
W ogóle to mam tyle szczęścia, że rozmowy o /mych/ fotkach są merytoryczne - dzięki wszystkim :-)
Andrzeju Nikonozaurze, tyle tu zostało powiedziane o ostrości, że w sumie chciałbym to zobaczyć raz jeszcze - na ostro... nie zarzekam - może się kiedyś uda ;-). Ale co do kwestii "suwaczków" ... wolę jednak pierwszą wersję - jest wierniejsza w kolorze śniegu, nieba. Chyba bo pamięć już nie ta ;-)
jacekz40
20-02-2012, 15:17
Większość obiektywów powyżej f11 robi się bardzo kiepska a Ty proponujesz f16, czy może chodzi o sprawdzenie syfów na matrycy.
Maksymalną sensowną przysłoną w większości obiektywów jest f8 jasne stałki najlepiej sprawują się przy przymknięciu max do 100%
Nie chcę dalej brnąć w ten zaułek, napisałem jakie jest moje zdanie, nie krytykuję nachalnie czyjeś pracy, staram się pomóc na miarę mojej wiedzy.
Słoneczko jest w kadrze i jego wygląd też jest ważny, także nawet f20 dla tego kadru mógłbym z czystym sumieniem zaproponować ;) a syfki da się usunąć, nie ma problema :) Spokojnie z tymi przysłonami jakby tylko użyteczne było f8, to można większość obiektywów wrzucić do kosza.
Panowie
po piwku robię się wylewny - po rękach będę Was całował, że nie skończyliście na "świetne" albo "do bani" ;-)