Zobacz pełną wersję : Nikon d40x jakie obiektywy do robienia zdjęć aut ?
maciekkarkocha
15-02-2012, 01:23
Jak w temacie :) Jakie obiektywy byście polecili do robienia zdjęć aut ?? Przeważnie będą to zloty tuningowe jak i jakieś sesje mojego auta :) Na razie mam 18-55 VR i 55-200 :) Chę jeszcze zaznaczyć że to moja pierwsza lustrzanka :) Dopiero zaczynam zabawę :) Z góry dzięki za info :)
Jeżeli samochody nie będą szybko się poruszać, to te obiektywy zupełnie Ci wystarczą.
darkmajin
15-02-2012, 08:33
no to już masz komplet po co Ci nowy obiektyw?, Jak się uprzesz to 200mm f2 da ci ładną GO do tego polar* C-PL3L bardzo fajny zestaw,
jak zejdziesz na ziemie to dokupisz DOBRY polar do tego co już masz i zaczniesz robić zdjęcia, jak chcesz już koniecznie wydać pieniądze to wybierz sobie odpowiadającą tobie ogniskową i zakup coś jasnego dla małej GO + polar*
*polar - filtr polaryzacyjny
no to już masz komplet po co Ci nowy obiektyw?, Jak się uprzesz to 200mm f2 da ci ładną GO do tego polar* C-PL3L bardzo fajny zestaw,...
jak niby na 55-200 ma zrobić sobie f2 ? Co najwyżej f4.
Autor wątku nie sprecyzował, czy zamierza robić ujęcia w czasie wyścigu (tutaj rzeczywiście przyda mu się teleobiektyw, czy akurat dokładnie ten, który posiada kwestia dyskusji) czy np. wnętrz samochodów. Jeśli wnętrz to 18mm może być zbyt wąsko. Jeśli rzeczywiście nie obejmie wnętrz aut wtedy nie pozostaje nic innego jak rozglądać się za Tokiną 11-16, albo którymś z nikorrowskich szerokich szkieł (droga opcja).
I jeszcze jedno - imo zakładanie polara do 55-200 mija się z celem.
darkmajin
15-02-2012, 09:54
doczytaj kolego trochę zanim napiszesz, chciał żeby mu polecić obiekty w to poleciłem obiektyw, a nie żeby zjechał zoomem do f2... to raz, dwa to był sarkazm i po trzecie primo skoro patrzysz na polara jak na zabieracz światła to nie zakładaj może nie wiesz co to daje przy fotografii samochodów...
autor określił się na tyle dobrze że można założyć że zdjęcia będą raczej z zewnątrz statycznych aut, ile można fotografować swoją furę wewnątrz? na zlotach też ludzie raczej nie wpuszczają do samochodów...
Art Erie
15-02-2012, 10:16
Jeżeli samochody nie będą szybko się poruszać, to te obiektywy zupełnie Ci wystarczą.
Nie ma znaczenia, czy będą się poruszać, czy nie. Do panoramowania zwykle trzeba mocno przymknąć szkło. Przy zdjęciach w ruchu bardziej martwiłbym się o AF.
[...] Jeśli wnętrz to 18mm może być zbyt wąsko. Jeśli rzeczywiście nie obejmie wnętrz aut wtedy nie pozostaje nic innego jak rozglądać się za Tokiną 11-16, albo którymś z nikorrowskich szerokich szkieł (droga opcja).
I jeszcze jedno - imo zakładanie polara do 55-200 mija się z celem.
18mm da radę, choć wiadomo że dobrze by było mieć Tokinę 11-16. Polar przy takich fotach jest bardzo potrzebny.
Oczywiście najlepiej mieć lepsza puchę i komplet jasnych szkieł, ale dopóki kolega nie spróbuje - dopóty nie będzie wiedział czego naprawdę potrzebuje. To co masz to minimum i na początek wystarczy.
dokup 35tke 1.8 lub jakąś 50tkę 1.8 i wystarczy do sesji czy jakiś detali. Na zloty 18-55 spokojnie wystarczy. Pod wieczór pomogłaby jakaś lampa albo statyw, to już musisz sam sobie odpowiedzieć po jakiś dwóch zlotach. Chociaż do wieczorno-nocnych sesji to statyw koniecznie.
Żadne 200tki nie będą Ci potrzebne. Jak masz jakieś pięknie zrobione wnętrze, które masz zamiar często fotografować to jak tu koledzy doradzają coś szerokiego, a jak nie to też szkoda kupować. Do własnego użytku to na 18mm coś wykombinujesz.
ale dopóki kolega nie spróbuje - dopóty nie będzie wiedział czego naprawdę potrzebuje.
dokładnie tak. bez sensu kupować coś przed jakimikolwiek próbami fotograficznymi.
Art Erie
15-02-2012, 10:41
[...] Pod wieczór pomogłaby jakaś lampa albo statyw[...]
Lampa wieczorem to już wyższa szkoła jazdy, ale w słoneczny dzień bardzo przydatna.
maciekkarkocha
15-02-2012, 14:03
Dzięki za sugestie :) Co do fotografowanych auto to będą to zdjęcia w miejscu. Uczęszczam na bardziej wystawowe zloty VAG'ów :)
maciekkarkocha
15-02-2012, 14:36
Jeszcze takie pytanie :) Może trochę głupie ale np jak robię zdjęcia na funkcji manual to jak ustawiać przysłony i iso ?? I o co chodzi z tym przymknięciem szkła ?? Proszę o wyrozumiałość dopiero się uczę :)
Może trochę głupie ale np jak robię zdjęcia na funkcji manual to jak ustawiać przysłony i iso ?? I o co chodzi z tym przymknięciem szkła ?? Proszę o wyrozumiałość dopiero się uczę :)
Nie rób w Manualu - rób w AUTO. Serio.
PS Poczytaj jednak co nieco o podstawach fotografii. Masa tego w internecie i księgarniach
Art Erie
15-02-2012, 15:03
Jeszcze takie pytanie :) Może trochę głupie ale np jak robię zdjęcia na funkcji manual to jak ustawiać przysłony i iso ?? I o co chodzi z tym przymknięciem szkła ?? Proszę o wyrozumiałość dopiero się uczę :)
Hmmm. W Twoim przypadku akurat przymknięcie szkła nie będzie potrzebne, dlatego że: jeśli będziesz robił foty auta N18-55 na 50mm ( na krótszej ogniskowej będziesz miał przerysowania perspektywy) to przy f4 całe auto zmieści Ci się w GO ( głębia ostrości, doczytaj jaki ma związek z przesłoną ).
Co do zależności przesłony i ISO (czułości matrycy) - im mniejsza liczba f - tym większy otwór przesłony ( dziurka przez którą wpada światło na matryce ) - czyli potrzebna jest mniejsza czułośc matrycy. Staraj się robić zdjęcia na najniższym ISO ( podnosisz tylko wtedy, gdy brakuje Ci światła ); zwiększenie wartości przesłony ( większe f - czyli mniejszy otwór ) daje nam większą głębię ostrości, co w tym przypadku nie jest porządane. Jak już doczytasz o GO, to będziesz wiedział, że: ustawiasz f 4 i focisz auto na 50mm z około 6m, jednocześnie dobierając tak tło, aby było możliwie dużo pustej przestrzeni za autem, dzięki temu dostaniesz rozmyte tło a samochód będzie na zdjęciu ostry (cudów się nie spodziewaj 18-55 to nie N200/f2).
Odnośnie trybu M, to doczytaj w instrukcji o drabince, choć na początek łatwiej użyć trybu A (ustawiasz f4, ISO 100, czy 200 - co tam masz) aparat sam dobiera czas; pomiar światła na początek matrycowy, przy srebrnym metaliku daj korektę +0,7EV i nie rób zdjęć pod słońce.
Przemek80
15-02-2012, 15:35
doczytaj kolego trochę zanim napiszesz, chciał żeby mu polecić obiekty w to poleciłem obiektyw, a nie żeby zjechał zoomem do f2... to raz, dwa to był sarkazm i po trzecie primo skoro patrzysz na polara jak na zabieracz światła to nie zakładaj może nie wiesz co to daje przy fotografii samochodów...
autor określił się na tyle dobrze że można założyć że zdjęcia będą raczej z zewnątrz statycznych aut, ile można fotografować swoją furę wewnątrz? na zlotach też ludzie raczej nie wpuszczają do samochodów...
Właśnie w tym rzecz,że nie poleciłeś innego obiektywu....Napisałeś 200mm,sugerując obiektyw co ma autor.
darkmajin
15-02-2012, 20:22
autor ma 55-200mm i tak bym napisał jeżeli o niego by chodziło, a ja pisałem o 200mm f/2 jeżeli nie wiesz jakie nikon ma obiektywy w ofercie to rzeczywiście mogłeś nie wiedzieć, tylko akurat tego powinieneś poznać ;)
Przemek80
15-02-2012, 22:57
Tego obiektywu to chyba nikt oprócz Ciebie nie brał pod uwagę.Wiesz ile on kosztuje?
A ja myślę, że nic więcej autorowi na początek nie potrzeba + filtr polaryzacyjny.
Lepsze obiektywy zdjęć same nie zrobią.
W miarę doświadczenia coś szerokiego i coś tele, oba jasne i drogie.
Reszta to półśrodki i szukanie dziury w całym.
Proponuję zacząć robić zdjęcia.
maciekkarkocha
16-02-2012, 01:11
Tak tez zrobię :) Zima trochę odpuści zacznę robić zdjęcia auta :) Wstawię tutaj i dacie mi wskazówki co i jak :)
maciekkarkocha
16-02-2012, 14:45
A więc dziś była okazja coś pstryknąć bo auto na chwile wyjechało z garażu :) Coś takiego mi wyszło :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/816/dsc1023.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/718/dsc1033ju.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/825/dsc1029mg.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/839/dsc1024p.jpg/)
Art Erie
16-02-2012, 16:13
Jak zejdziesz z f do 4, to nie będziesz miał tak ostrego tła; kadry sobie dopracujesz, w przyszłości polar do likwidacji odbić i będzie git.
Edit
Przeczytaj mój poprzedni (ten przydługi post ) i zobacz jaka jest różnica pomiędzy pierwszym i ostatnim zdjęciem ( przy krótkiej ogniskowej masz wszystko powyginane).
maciekkarkocha
16-02-2012, 16:39
Jak zejdziesz z f do 4, to nie będziesz miał tak ostrego tła; kadry sobie dopracujesz, w przyszłości polar do likwidacji odbić i będzie git.
F4 dokładnie o co chodzi ??:)
Art Erie
16-02-2012, 16:46
F4 dokładnie o co chodzi ??:)
Tak. Dodatkowo tutaj masz kalkulator http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/
Przemek80
16-02-2012, 19:57
Proponuje koledze najpierw poczytać i zaznajomić się z podstawowymi zasadami fotografii. Nie piszę tego z złośliwości,ale mieć lustrzankę i chcieć robić zdjęcia a nie wiedzieć co to F4 to trochę skandal :)
golf zacny, ładnie zrobiony z dbałością o detale. Twój?
Art Erie
16-02-2012, 20:23
maciekkarkocha wszystkie fotki zrobiłeś na F8, poczytaj coś o podstawach; każdy kiedyś zaczynał i nikt się z tą wiedzą nie rodzi.
maciekkarkocha
16-02-2012, 21:23
Tak mój . Spoko chciałem się zapoznać mniej więcej co i jak :) Może ktoś poradzi na żywo
Art Erie
16-02-2012, 21:28
[...]Może ktoś poradzi na żywo
Ale co na żywo? Pokręć tym, naciśnij tamto? "Pane tak se ne da" - musisz ogarnąć podstawy fotografii i nauczyć się obsługi aparatu; w przeciwnym razie to my będziemy tłumaczyć, ale ty nie będziesz rozumiał :(
maciekkarkocha
16-02-2012, 23:55
Ale co na żywo? Pokręć tym, naciśnij tamto? "Pane tak se ne da" - musisz ogarnąć podstawy fotografii i nauczyć się obsługi aparatu; w przeciwnym razie to my będziemy tłumaczyć, ale ty nie będziesz rozumiał :(
Bardziej mi chodzi o to " co gdzie i jak " :) Jak na poł automacie , jak na manualu itp :)
Przemek80
17-02-2012, 00:03
Tego nie da się nauczyć w jeden dzień.Wiesz co to przysłona,migawka,ISO,ogniskowa,głębia ostrości,ekspozycja,kompozycja itp...itd...? To są podstawy.Naucz się najpierw tego i obsługi aparatu.
Art Erie
17-02-2012, 09:55
Bardziej mi chodzi o to " co gdzie i jak " :) Jak na poł automacie , jak na manualu itp :)
Szczegóły obsługi są opisane w instrukcji i od tego nie uciekniesz :)
Na półautomatach robi się głównie reporterkę i wszystko gdzie nie ma czasu na ustawianie rzeczy, które komputer ustawi tak samo jak człowiek, tylko szybciej.
Manual, to zwykle studio i inne sytuacje gdzie "mamy czas"; dodatkowo przypadki w których automat przestaje sobie radzić, lub chcemy uzyskać efekt którego automat nam nie umożliwia. Oczywiście istnieje niemałe grono, które używa wyłacznie M "bo tak lubi i już".
Jak zapewne sam widzisz, musisz poznać obsługę, podstawy i wyrobić sobie swój własny styl pracy :)
maciekkarkocha wszystkie fotki zrobiłeś na F8, poczytaj coś o podstawach; każdy kiedyś zaczynał i nikt się z tą wiedzą nie rodzi.
Z tym, że niektórzy również umierają z tym stanem posiadania.
Książka Twój wróg, nic nie czytaj, bo oczy psują a po trudnej książce głowa boli.
Panowie oraz Panie Odgrzewam kotleta :P Sory ale nauczony jestem że zbednych tematów się robi jak najmniej zwłaszcza gdy sie różnią...
Jestem w posiadaniu Nikona D50 z Kitem 18-55 niestety brakuje czasami mi światła i szerokiego kąta...
ale do sedna, chciał bym robić zdjęcia samochodów raczej takich które stoją ale światło zastane (czyli takie jakie jest bez lamp - tak rozumiem) mój temat do złudzenia przypominał by temat który znalazłem u wuja Google tyle że z forum Canona
http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/obiektyw-do-fotografowania-samochodow-67728/
Zdjęcia które ktoś tam zapodał są takimi jakie chciał bym uzyskać :-)
wyczytałem że dobry do tego był by obiektyw o stałej ogniskowej z dobrym swiatłem...
ale jest zonk (taki program był idź na całość) gdyż szukam szkła w okolicach 150 Funtów :-)
Gdybyście byli łaskawi i mogli powiedzieć co używanego mógłbym kupić z tej strony bym był bardzo wdzięczny.
http://www.mpbphotographic.co.uk/
Dzięki wielkie i jeszcze raz sorry za tego kotleta xD
Panowie oraz Panie Odgrzewam kotleta :P Sory ale nauczony jestem że zbednych tematów się robi jak najmniej zwłaszcza gdy sie różnią...
Jestem w posiadaniu Nikona D50 z Kitem 18-55 niestety brakuje czasami mi światła i szerokiego kąta...
ale do sedna, chciał bym robić zdjęcia samochodów raczej takich które stoją ale światło zastane (czyli takie jakie jest bez lamp - tak rozumiem) mój temat do złudzenia przypominał by temat który znalazłem u wuja Google tyle że z forum Canona
Zdjęcia które ktoś tam zapodał są takimi jakie chciał bym uzyskać :-)
wyczytałem że dobry do tego był by obiektyw o stałej ogniskowej z dobrym swiatłem...
nie wiem, kto powiedział o wymaganiu "dobrego światła", zdjęcia gdzieś tam przywoływane są i tak mocno przysłonięte.
(Za wyjątkiem tych w ruchu, tu dłuższe ogniskowe).
Zdjęcia samochodów typu "salonowego" są same w sobie trudne, myślę że problem będzie w umiejętnościach a nie w zakupie akurat szkła. W tym co ja rozumiem jako "światło zastane" nie zrobisz dobrego zdjecia samochodu o oczekiwanej ekspresji. Właśnie świadomie użyte światło daje efekt.
no ok wejdz w moje tematy (nie ma ich wiele) i temat chyba o vw na pewnym forum mało mnie nie pogonili za fatalność wykonania tych zdjęć... ja rozumiem czym jest histogram i zagadnienia ekspozycji... i staram się tego trzymać jednak że sądzę ze z obiektywem innym nić 18-55 mógłbym uzyskać inne niekoniecznie lepsze efekty... zdjęcia które przedstawiłem są zdjęcia zlotowymi i samochodów niecodziennych których w moich okolicach nie brakuje :-) i fajnie by było gdyby szkło choć trochę pomogło mi przedstawić takie samochody w ciekawszy sposób choć i tak sądzę ze swoim szkłem i umiejętnościami z w.w zdjęc uzyskałem ciekawe efekty