PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pochmurna Irlandiia

borysek01
15-02-2012, 01:21
Coś z dzisiaj.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/2rrl4lv-1.jpg
źródło (http://i43.tinypic.com/2rrl4lv.jpg)

moshica
15-02-2012, 09:55
zastanawiam się co to zdjęcie ma przedstawiać....

pavel_9
15-02-2012, 09:57
pewnie "coś" :)

borysek01
15-02-2012, 14:36
To jest żart rozumiem? A co niby krajobraz ma przedstawiać? Historyjke ci opowiedzieć?

Jestem w szoku....

moshica
15-02-2012, 16:16
W tej chwili przedstawia błiżej nieokreślone coś... chmury ? przepraszam nei widzę, wzgórze ...być może, a moze drzewa, sam nie wiem, wzrok mi błądzi .....

Mi1980
15-02-2012, 16:29
zastanawiam się co to zdjęcie ma przedstawiać....

Pochmurną Irlandię :)

JaroPienza
15-02-2012, 16:32
To jest żart rozumiem? A co niby krajobraz ma przedstawiać? Historyjke ci opowiedzieć?

Jestem w szoku....

Ja też jestem w głębokim szoku :shock: Nie mogę się nadziwić. Jest ... a gdzie to jest w I... co ?? wygląda na ... trawnik (chaszcze) za moim blokiem w Lublinie :D ma Balladyny ,może znasz?

Al Koholik
15-02-2012, 16:41

Jestem w szoku....

To nie ty, tylko zdjęcie ma opowiadać historię. Z tego zdjęcia nic nie wynika. Jest na nim wszystko, a tak być nie powinno.

Kubuś24
15-02-2012, 21:44
korony drzew świecą

borysek01
15-02-2012, 22:31
To nie ty, tylko zdjęcie ma opowiadać historię.

To tak jakby powiedzieć (a raczej skrytykować kogoś zdjęcie). "To zdjęcie gór mi się nie podoba ponieważ nie opowiada mi historii."

Krajobraz to nie reportaż lub portret. Równie dobrze możesz pójść i skrytykować 75% tego działu gdyż większość zdjęć to po prostu np. Pola.

JaroPienza
15-02-2012, 22:51
poczytaj sobie to http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=91776

i dogłębnie przeanalizuj.

Widzę ,że mocno przy swoim pstryku obstajesz i krytyki nie znosisz.

T_P_
15-02-2012, 22:54
Witaj,

To tak jakby powiedzieć (a raczej skrytykować kogoś zdjęcie). "To zdjęcie gór mi się nie podoba ponieważ nie opowiada mi historii."...

W pewnym sensie nie sposób się z Tobą zgodzić... Jednak niemal zawsze pozostaje jakieś ale...

W mojej ocenie samo określenie "Coś z dzisiaj." zastanawia widza, co autor chciał przestawić swoim zdjęciem... Jeżeli zaś zabrakło pomysłu na tytuł, który stricte nawiązywałby do zdjęcia, to warto zwrócić uwagę na to, czy fotografia ma ciekawy kadr i światło.
Wybacz, ale w Twoim zdjęciu nie ma ani jednego ani drugiego, dlatego też zdjęcie nie zatrzymuje na dłużej. Jeżeli mogę coś doradzić, to w pierwszej kolejności szukaj ciekawych kadrów, staraj się uporządkować elementy, które uwieczniasz i ściślej ukazuj wieloplanowość, gdyż pozostawiony skrawek pola u dołu obecnie raczej szkodzi fotografii aniżeli dodaje "smaczku".
Jeżeli nauczysz się już patrzeć, to nie pozostaje nic innego, jak poczekać na ciekawe światło...

Życzę wytrwałości w fotografii krajobrazu, T_P_

borysek01
16-02-2012, 00:33
Dziękuje TP - to było bardzo pomocne i powoli potrafię zrozumieć koncept.

Krytykę perfekcyjnie mogę przyjać. Nawet chciałbym żebyście mnie zasypali takowymi zdaniami, lecz jest za tym jedno ale - niestety. Krytyka musi mieć sens i być konsktruktywna by wnosiła do tematu jakikolwiek sens. A jak widać - ja takiej krytyki potrzebuje gdyż me zdjęcia krajobrazowe nie powalaja - niestety. Dlatego mam pytanie - gdzie jest ta krytyka? Niestety, ale tylko TP umiał w tym temacie wnieść wnioski. Rozumiem, zdjęcie powinno mieć swoja magie, ale zamiast skrytykować kompozycje krajobrazowa (na której się nie znam.) lepiej było powiedzieć że brakuje historii? Znów nie sadze. Ja - osobiście strzelam reportaż dość często, i rozumiem co macie na myśli gdyż potrzebuje historii w mojej sekwencjii zdjęc, ale nie oszukujmy się - wychodzicie bardzo dziecinnie krytykujac zdjęcie na takich podstawach. Jest różnica zatem między konstruktywna krytyka a tym co wy piszecie.

Przemyślcie to dwa razy.