Zobacz pełną wersję : Nikon D5000.
Otóż nie jestem pewien czy to jest problem , ale gdy ustawiam obiektyw na Autofocus to gdy biorę na LV i obiektyw / aparat ustawia ostrość dosyć długo nawet przy obiektywie 18-55mm , od razu mówię , że są to moje ''początki'' z tym Nikonem , w przeciwieństwie do Canona 1100D który ostrość dostosowuje szybko.
Oraz mam kilka pytań:
1.Czy megapiksele mają duże znaczenie w zdjęciach ?
2.Co to czułość matrycy ISO ?
3.Co to migawka ?
4.Czy Nikon D5000 jest dobrym aparatem ?
5.Jaki jest Nikon D5000 w przeciwieństwie do Nikona D5100 (pomijając ekranu obracającego się który według mnie by się przydał)
Bez urazy, ale kup sobie jakąś książkę i zacznij od podstaw... W necie też masz pełno informacji...
np. tu: http://www.optyczne.pl/poradniki.html
Jacenty Z.
15-02-2012, 02:22
Również bez urazy, ale fotografia to taka pani, którą wypadałoby najpierw trochę poznać i poświęcić jej trochę czasu, a wtedy samo wyjdzie czy to będzie romans, pomyłka, czy dłuższa znajomość. Zaś z tego co piszesz można odnieść wrażenie, że wcale Ci na tej znajomości nie zależy, a jedynie chciałbyś ją "zaliczyć" na pierwszej randce, a przy okazji jeszcze upewnić się, czy Twoje narzędzie trzyma się standardów;)
Sorry, ale to właśnie zdobywanie elementarnej wiedzy i zadanie sobie trudu sprawiło, że kiedyś zeszliśmy z drzewa...
Otóż nie jestem pewien czy to jest problem , ale gdy ustawiam obiektyw na Autofocus to gdy biorę na LV i obiektyw / aparat ustawia ostrość dosyć długo nawet przy obiektywie 18-55mm , od razu mówię , że są to moje ''początki'' z tym Nikonem , w przeciwieństwie do Canona 1100D który ostrość dostosowuje szybko.
Oraz mam kilka pytań:
1.Czy megapiksele mają duże znaczenie w zdjęciach ?
2.Co to czułość matrycy ISO ?
3.Co to migawka ?
4.Czy Nikon D5000 jest dobrym aparatem ?
5.Jaki jest Nikon D5000 w przeciwieństwie do Nikona D5100 (pomijając ekranu obracającego się który według mnie by się przydał)
Będę dobrym samarytaninem i odpiszę krótko:
1. Mają znaczenie jeżeli chcesz uzyskać duży wydruk zdjęcia, który będzie się dało oglądać ze stosunkowo niewielkiej odległości. Ewentualnie umożliwiają późniejsze "przycięcie" zdjęcia z zachowaniem przyzwoitej jakości.
2. Matryca jest naświetlana, tak samo jak kiedyś naświetlało się film. Warto na początek powiedzieć, że proces rejestrowania zdjęcia polega na "zbieraniu" światła odbitego od fotografowanej sceny - na jego ilość wpływają 3 czynniki (ISO, czas otwarcia migawki, szerokość otworu przysłony). Prawidłowe ich ustawienie powoduje odpowiednie naświetlenie zdjęcia, przy czym każdy z tych czynników ma specyficzny wpływ na zdjęcie. Zwiększenie czułości na światło - jak sama nazwa wskazuje - spowoduje, że matryca zarejestruje tego światła więcej w tym samym czasie. Warto nadmienić, że wraz ze zwiększaniem ISO pojawiają się na zdjęciu szumy (w postaci ziarna i przekłamań kolorów), zmniejsza się kontrast oraz zakres tonalny.
3. Migawka jest złożona z 2 kurtyn, jedna otwiera dostęp światła do matrycy, druga zamyka - czas pomiędzy tymi dwoma czynnościami jest określony jako czas otwarcia migawki. Decyduje on - tak jak ISO - ile światła zarejestruje matryca, przy czym wpływa również bezpośrednio na zamrożenie/rozmycie ruchu na zdjęciu. Wraz z wydłużaniem czasu otwarcia migawki, matryca rejestruje coraz więcej światła.
Warto też tutaj napisać o przysłonie - bo o to pewnie też spytasz. Jest to otwór w obiektywie znajdujący się w pobliżu korpusu aparatu. Zbudowany jest z tzw. "listków", umożliwiających regulowanie jego wielkości. Oczywistym jest, że im większy otwór - tym więcej światła dotrze do matrycy w tym samym czasie. Nasuwa się wtedy pytanie - po co więc go zmniejszać. Wielkość otworu przysłony ma również bezpośredni wpływ na wielkość "krążka rozproszenia światła", a co za tym idzie na głębię ostrości - mówiąc prościej, wpływa na ilość ostrych i "rozmytych" elementów na zdjęciu (im większy otwór, tym mniej elementów które można uznać za ostre i bardziej rozmyte tło).
4. Bez obrazy, ale na Twój poziom wiedzy o wiele za dobrym. Rzeczy o które pytasz, można się bez problemu nauczyć na jakimkolwiek aparacie sprzed x lat. Nie znasz kompletnych podstaw, także radzę sporo poczytać. Ja osobiście uczyłem się z filmików na youtube - polecam kanały "FroKnowsPhoto", "Adorama TV" (anglojęzyczne, polskie też pewnie jakieś się znajdą ale nie będzie tam tyle informacji). Do poczytania z polskich stron polecam Szeroki Kadr - z czego pamiętam w początkowych poradnikach zaczynali od podstaw jak właśnie migawka/ISO/przysłona.
5. Ehh...
KLIK (http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=911&add1=1373)
Powiem szczerze, że w połowie pisania tego posta zacząłem się zastanawiać po co to robię, ale szkoda mi było nie dokończyć. Może komuś to pomoże
Dziękuję za odpowiedzi , a co do książki , to posiadam jedną , ale póki co ma ją moja przyjaciółka , i dostanę ją dopiero w marcu. : )
Przemek80
17-02-2012, 22:51
W księgarniach książek nie brakuję.Bez urazy,ale jesteś kolejnym przykładem co to "kupiłem lustrzankę i będe robił wspaniałe zdjęcia".Odpowiedzi na te pytania co zadałeś to bez problemu znajdziesz w internecie w pierwszych wyświetleniach Google.
Witam,
Chcę zakupić Nikona D5000.
Jakie są wasze opinie?
Niektóre D5000 na początku produkcji miały problem z zasilaniem, sprawdź numer seryjny na stronie http://advisory.nikonrepair.eu/language_select.aspx
Ile masz zamiar wydać?
Miałem dwa egzemplarze tego modelu, egzemplarze bez problemu z zasilaniem, obrazek praktycznie jak z D90.
Troszkę lepiej się go trzymało jak obecny D5100, był nieco wyższy.
martinezX
03-12-2013, 22:36
Na początek w komplecie z nikkorem 35 1.8 jest niesamowita frajda, niedużym kosztem.
michal.p59
05-12-2013, 14:01
35 1.8 to super szkło, polecam na początek też 18-105. Co do książek polecam podejść do najbliższej biblioteki. Na 100% mają tam książki o fotografii cyfrowej.
wrzesientomek
06-12-2013, 17:35
Miałem D5000 przez 2 lata. Żadnych problemów z zasilaniem, pomijając używanie w gripie kombinacji oryginalnej baterii i zamiennika. Raz na miesiąc, może nawet rzadziej wyskakiwał jakiś komunikat błędu (nie pamiętam treści) i musiałem wyłączyć i włączyć aparat. Nikkora 35 do niego nie polecam. Zakup tego szkła był jednym z powodów (na spółkę z sigmą 120-400 z BF) przesiadki na D300s. AF sobie po prostu nie radził z taką płytką głębią ostrości. Myślałem, że podobnie do sigmy ma BF, ale potem z D300s trafiał bez korekcji. Do D5000 najlepszym wyborem jest 18-105.
incognitus
08-12-2013, 19:06
Ja również od około 2 lat używam okazyjnie (aparat należy do mojej dziewczyny) D5000, nigdy nie było problemów z zasilaniem (model został kupiony chyba w drugiej połowie 2010 roku).
Opinie o sprzęcie? Ma fajną matrycę, dobre kolory, zadowalająco niskie szumienie nawet przy tych wyższych czułościach, korpus nie za wielki, ale sądzę, że odpowiedni jak na swój segment. Akumulator ma tylko 1080 mAh, ale na szczęście aparat jest w miarę energooszczędny.
Co do minusów - najczęściej brakującą funkcją aparatu dla mnie jest brak możliwości regulacji WB w Kelwinach...
Vaceratti
13-02-2014, 21:09
Mam pytanie- jaką średnicę ma kitowy obiektyw do D5000 z ogniskową 18-55? Muszę wiedzieć, bo chcę kupić adapter odwróconego mocowania. BTW. słyszałem kiedyś, że nie na każdym obiektywie to działa. Będzie działaś tutaj- na tym kitowym szkle?
Mam pytanie- jaką średnicę ma kitowy obiektyw do D5000 z ogniskową 18-55? Muszę wiedzieć, bo chcę kupić adapter odwróconego mocowania. BTW. słyszałem kiedyś, że nie na każdym obiektywie to działa. Będzie działaś tutaj- na tym kitowym szkle?
52 mm gwint na filtry.
Zapomnij.
Odwrotnego mocowania używa się do obiektywów z mechanicznym ustawieniem przesłony (pierścień przesłony + możliwość jej zablokowania).
Bez tego masz aż 2 możliwości jej ustawienie - otwarta i zamknięta - ani jedna ani druga pozycja nie nadaje się zbytnio do makro.
Vaceratti
13-02-2014, 23:52
http://www.youtube.com/watch?v=Re5yHlOEmSQ
Na tym filmiku dziewczyna robi to w taki sposób, że przysłonę ustawia na tradycyjnym (długi czas- 5s jak na filmiku), odkręca obiektyw- przysłona zostaje i wkręca na makro- wtedy ma przysłonę taką jaką ustawia tradycyjnie. Pytam się o to, bo mało siedziałem ostatniego czasu w fotografii, a zdjęcia makro bardzo mi się podobają.
adrianek32
13-02-2014, 23:58
lepiej juz kupic pierscienie posrednie z przeniesieniem automatyki albo najtansze szklo makro
Vaceratti
14-02-2014, 00:28
Pierścienie są w cenie 150 i więcej, a na ten moment mnie na to nie stać. Czytałem trochę o szkłach makro i ludzie piszą, że słabe trochę, bo większość jest +2 dioptrii, a to nie daje zbyt fajnego efektu. Jest jeszcze jakiś sposób z dwoma obiektywami, że jeden jest jakby filtrem (podobno jakieś stare się nadają). Ile w tym prawdy?
http://www.youtube.com/watch?v=Re5yHlOEmSQ
Na tym filmiku dziewczyna robi to w taki sposób, że przysłonę ustawia na tradycyjnym (długi czas- 5s jak na filmiku), odkręca obiektyw- przysłona zostaje i wkręca na makro- wtedy ma przysłonę taką jaką ustawia tradycyjnie. Pytam się o to, bo mało siedziałem ostatniego czasu w fotografii, a zdjęcia makro bardzo mi się podobają.
A widzisz jak ma aparat ?? W Nikonie jest mechaniczne, a nie elektryczne sterowanie przesłoną.
Pierścienie są w cenie 150 i więcej, a na ten moment mnie na to nie stać. Czytałem trochę o szkłach makro i ludzie piszą, że słabe trochę, bo większość jest +2 dioptrii, a to nie daje zbyt fajnego efektu. Jest jeszcze jakiś sposób z dwoma obiektywami, że jeden jest jakby filtrem (podobno jakieś stare się nadają). Ile w tym prawdy?
Szkła do makro = obiektyw do makro.
A to +2, +4 czy +10 dioptrii to soczewki, czy czasami zwane konwerterami - jak Raynox 250.
A ten sposób na 2 obiektywy niczym się nie różni od odwrotnego mocowania. Tylko, że nie bezpośrednio do aparatu, a do obiektywu - jeden warunek - oba obiektywy muszą być wytrzymałe, a w szczególności ten wpięty w aparat, bo jak nie, to się rozleci.
I nie ma znaczenia czy mocujesz na obiektywie, czy do aparatu - musi spełniać dokładnie te same warunki.
adrianek32
14-02-2014, 01:01
to lepiej poczekaj z zakupem i dozbieraj do czegos lepszego, kupisz soczewki ktore sa slabe i szczegolnie na brzegach psuja jakosc obrazu, w/g mnie jedynie pierscienie albo obiektyw makro ew. Raynox, ja bym nic innego nie kupil za duzo zabawy a efekt bardzo sredni