Zobacz pełną wersję : Udostępnanie drukarki via WiFi - proszę o pomoc
Witajcie.
Mam ogromną prośbę o pomoc w skonfigurowaniu komputera tak, aby na laptopie znajdującym się w pokoju obok można było drukować na PC'cie z podłączonym routerem WiFi i drukarką.
Ogólnie schemat wygląda tak - mój komputer (PC) podłączony jest do sieci, posiada podłączony Router (D-Link 524) i drukarkę.
W pokoju obok znajduje się laptop podłączony do mojej sieci WiFi i chciałbym, żeby po kliknięciu na jakiś dokument na laptopie, wydrukował się on w pokoju obok na drukarce.
Wiem, że coś takiego można zrobić (kiedyś mi się udało, ale na innym kompie), dlatego będę wdzięczny za łopatologiczne wyjaśnienie krok po kroku co mam zrobić :)
Pozdr.
http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Share-a-printer
Przepraszam, zapomniałem napisać....
PC posiada system Win XP, a laptop 7.
Zobacz czy jesteście w tej samej grupie roboczej. Jeśli tak, to po udostępnieniu drukarki na PC powinieneś ją widzieć w laptopie. Na W7 wystarczy kliknąć w drukarkę, a sterowniki w laptopie same się zainstalują.
Ale drukarka jest podłączona do PC, czy do routera?
Drukarka podłączona jest do PC.
Do PC podłączony jest również modem (sieć kablowa) i router (żeby móc odbierać net w całym mieszkaniu).
Coś jest nie tak :(
W PC'cie mam włączone udostępnianie drukarki, ale kiedy w laptopie biorę "Dodaj drukarkę" to jej nie znajduje.
Jakieś rady?
grudzinsky
15-02-2012, 10:21
u mnie zeby dzialala drukarka po sieci wi-fi musialem ja podlaczyc do kazdego kompa i zainstalowac. podczas instalacji musialem wybrac siec, z ktora ma sie drukarka laczyc i to wszystko. teraz z dowolnego kompa podlaczonego do sieci wi-fi moge drukowac.
Jakoś udało mi się to zrobić :p choć sam nie wiem do końca jak.
Wydrukowałem jedną stronę, tylko sterownik drukarki w Win7 jest trochę dziwny i nie było w nim opcji takich jak "drukuj jako tekst" tylko "jako fotografia" lub "najlepsza fotograficzna", ale do tego też jakoś dojdę.
Udało mi się także udostępnić na laptopie zasoby multimedialne z PC'ta (filmy, muzykę itp), ale to już nie było jakoś bardzo skomplikowane.
Ty w ogóle masz to wszystko jakoś po hebrajsku porobione... Albo ja czegoś nie rozumiem. Z tego, co piszesz, to modem kablowy masz podłączony do PC, do tego samego PC, poprzez drugą kartę sieciową masz podłączony router, który tylko daje dostęp do Wi-Fi, tak? Czyli, żeby była sieć bezprzewodowa, musi być włączony PC, żeby działało połączenie mostkowe i udostępnianie łącza. Bez sensu. Modem powinien być podłączony do routera, to router powinien udostępniać sieć zarówno kablem, jak i bezprzewodowo (czyli robić to, do czego został stworzony). Wtedy żaden komputer nie musi chodzić, żeby np. w telefonie, czy laptopie była sieć. To samo z drukarką. Żeby wydrukować, musisz mieć włączony komputer, do którego fizycznie kablem podłączona jest drukarka. A kup sobie printserwer za kilkadziesiąt złotych, podłącz go do sieci, do niego drukarkę i będziesz mógł drukować zawsze i wszędzie, a drukarka będzie mogła stać nawet i w kuchni (o ile poprowadzisz tam kabel sieciowy), o bezprzewodowych serwerze wydruku nawet nie wspominam...
Wiesz, może ja się niezbyt dokładnie wysłowiłem.
Komputer nie musi być włączony, żeby sieć działała, czyli router jest podłączony poprawnie.
Modem jest podłączony do routera (tyle tych kabli, że się sam plączę).
Teraz udało mi się (jakoś) skonfigurować i drukarka działa przez wifi - ale czy komp musi być włączony, żeby coś wydrukować, to tego już pewien nie jestem (nie sprawdzałem).