Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon d80 help please :)

DyM86
14-02-2012, 21:37
Witam!
Domyślam się, że takie pytanie pojawiało się wcześniej, jednak po zapoznaniu się z informacjami jakie udało mi się już znaleźć postanowiłem stworzyć nowy wątek. Na swoją obronę podaję fakt iż ilu użytkowników (pytających) tyle różnych pytań i ilu radzących tyle różnych odpowiedzi. Udało mi się znaleźć porady jak fotografować śluby, krajobrazy, macro, podpatrywać ludzi na ulicach itd. Przechodząc do sedna... :)

Kupuję Nikona d80 (samo body prawdopodobnie) celem robienia amatorsko na początek, portretów tudzież zdjęć na zwykłych imprezach rodzinnych i domowych popijawkach ze znajomymi ;) w domu jak również i w plenerze. Ew. czasem jakiś koncert czy inna tego rodzaju impreza. Moje fundusze to ok 1000-1500 zł (czy jak kto woli 100-300Ł bo mieszkam w Mamchesterze obecnie). Szkło/szkła zakupię prawdopodobnie na eBayu - używki.[/B]

A teraz co już wiem: Do portretów nikkor 50mm 1.8 bo stosunkowo tani i jakość dobra. Tylko czy taki obiektyw poradzi sobie z wariactwami domówki? Dlatego właśnie pomyślałem o zakupie drugiego w postaci kitu nikona 18-55mm bądź 18-135mm bądź czegoś nieco lepszego o ile pieniążków wystarczy. Na koncerty domyślam się, że koniecznie zoom ze stabilizacją, ale nie jest to moim priorytetem.

Napiszę jeszcze, że podana przeze mnie kwota jest kwotą początkową, za którą chcę kupić przynajmniej jeden z tych obiektywów na start, więc 50mm może poczekać kilka tygodni. Zależy co poradzicie ;)

Pomóżcie zwykłemu śmiertelnikowi na starcie z foto przygodą :)

apple
14-02-2012, 21:55
Witam, wariactwa domówki z 50mm to nie bardzo bo za wąski;) Może na początek Tamron 17-50 f/2.8 ?

carac
14-02-2012, 21:59
witam, używałem (i używam) d80 z nikkorem 18-200 VR jako bardzo uniwersalne szkło plenerowe (spacerzoom). W domu całkiem dobrze radzi sobie nikkor 35-70/2.8. Mysle, ze dobrze mieć też lampę, np. SB800. Poza tym, skoro to Twoja pierwsza lustrzanka, to na początek może i stałka 50/1.8 wystarczy, a w miarę nabierania doświadczenia sam dojdziesz do wniosku, czego Ci tak naprawdę brakuje.

Woo
14-02-2012, 22:23
50-tka to dobry wybór - tanie szkło i świetna jakość obrazu, na "wariactwa domówki" będzie za wąskie ale na portrety się nada

18-55 - mam ten obiektyw w wersji VR. Jakość obrazu jest niezła ale jest strasznie ciemny, szybko gubi jasność wraz ze zwiększaniem ogniskowej. Poza koniecznością podkręcania ISO ogranicza to także możliwości zabawy z głębią ostrości. W parze z lampą zewnętrzną można nim działać na domówkach, bez lampy jest trudniej - trzeba się liczyć z szumami. Gdybym dzisiaj kupował tzw. szkło uniwersalne wybierał bym pomiędzy Nikkorem 18-105 i Tamronem 17-50 f/2.8 VC. Używka 18-55 będzie pewnie do kupienia za grosze, a pozwoli Ci się ona zorientować jakich ogniskowych najbardziej potrzebujesz.

Radziłbym wziąć pod uwagę Nikkora 35 f/1.8. Dobry obraz nawet na pełnej dziurze i dość uniwersalna ogniskowa sprawia, że jest on bardzo pomocny w warunkach domowych (może poza zdjęciami grupowymi)

MYSZ
14-02-2012, 22:23
Na koncertach tych bardziej klubowych jak i większych poradzisz sobie z 50. Przemyśl czy nie warto wersji ze światłem 1,4, to bardzo pomaga :) Za resztę do imprez "domowych" kup taniego kita 18-55. Wspomagany lampą (wbudowaną w body) zrobisz nim wszystkie "kotlety". Jeden uniwersalny obiektyw to 35 1,8.

DyM86
14-02-2012, 23:12
hehe tak jak pisałem ilu radzących tyle porad :confused: :-P ale muszę przyznać, że sytuacja wygląda już nieco jaśniej :-) :-)

Art Erie
14-02-2012, 23:23
hehe tak jak pisałem ilu radzących tyle porad :confused: :-P ale muszę przyznać, że sytuacja wygląda już nieco jaśniej :-) :-)

Żeby było "ciemniej", to wszyscy maja rację :)
Na początek T17-50/2,8 (jest sporo wersji, MZ wersja z silniczkiem będzie optymalna; stabilizacja przy tej ogniskowej raczej nie jest konieczna) lub ciemniejszy N18-55 da Ci wgląd na dobór ogniskowej choć posiadanie N35/1,8 jest raczej "obowiązkowe" przy DX; chyba że bardziej podpasuje Ci 50mm. Ale na poczatek raczej zoom.

dirttrack
15-02-2012, 00:06
Ja ma 50mm do portretów do świetnie daje sobie radę. Mam też 35 jest dużo szerzej, może o niej pomyśl...