Zobacz pełną wersję : Pytanie do monitorowych GURU - NEC MultiSync PA271W 27"
Witam serdecznie.
Przymierzam się do zakupu NEC MultiSync PA271W 27". Proszę o Waszą opinię w tej kwestii. Myślałem również o NEC MultiSync PA241W 24".
Doradźcie coś plissssss.
Zastosowanie to przede wszystkim fotografia ślubna i portrety.
potrzebuję jeszcze do tego zakupić komputer stacjonarny. Workflow to LR + PS.
Z góry dzięki za info
tak w ogóle to zastanawiam sie również nad iMac 27. ale wydaje mi się że w porównaniu do jakości obrazu NEC to będzie to poroniony pomysł
Na iMacu sie da pracowac, zaufaj mi;)
tak też myślałem. matryca w iMacu błyszczy się jak psu j...
maczki maja dobre wyswietlacze, jednak z monitorem graficznym to sie nie rowna;)
darkmajin
13-02-2012, 22:35
ja tam odradzam, 271 jest głównie do macro i krajobrazów obrabianie ślubów i portretu nie ma na nim najmniejszego sensu... żebyś procka nie zapomniał dobrać do tych ślubów
... no ludzie no jakaś masakra... to jest jakiś nowy trend trolowania czy co
"obrabianie ślubów i portretu nie ma na nim najmniejszego sensu..."
proszę o więcej info w tym temacie
Proszę o większą czujność na podawane dawki ironii. To może być zabójcze ;)
chyba mu chodziło o to, że na 27" fajnie się obrabia rzeczy w sprawie szczegółów jak architektura, macro, packshoty a nie portrety i śluby jako ogół zdjęcia - coś w tym jest.. no ale jeśli ktoś się bawi w usuwanie skaz z twarzy to do portretu jak najbardziej,
hmm no nie wiem nie wiem ale 5k wydawać na monitorek :D
zaraz wstawię chyba temat jaki monitor do 2500 ;)
darkmajin
23-02-2012, 15:11
no nieźle...
Anar zastosuj się do zaleceń kolegi ku6i ;)
poza tym to średnia cena monitora są droższe, a ten jest przy tym wyjątkowo dobry jest na ten temat odpowiedni wątek zajrzyj
nie do ślubów.... co za bzdura
Pracuję łącznie ponad 2250 godzin na tym monitorze (1 rok).
Nie wyobrażam sobie obecnie mniejszej rozdzielczości niż 2560px
Foto album 30x30 mogę składać w skali 1:1
TAK JEDEN DO JEDEN!!!
W PSie mam otwarte jedno główne zdjęcie (ok 15x2 lub 20X28cm licząc na oko) plus mam na wierzchu dwie kolumny narzędzi po prawej
W Brigde mogę widzieć albo 100 zdjęć lub więcej, lub kilkanaście plus mam dodatkowe miejsce na belki
Firefox/Safari zajmują 1/2 ekranu, drugie pół Thunderbird - i wszystko jest czytelne i nie zgniecone...
i tak mógłbym jeszcze dalej.
a tak poza tym pracuję na dwóch monitorach, z czego drugi jest do netu i innych pierdół
ALE WAŻNA SPRAWA
Ten monitor bardzo kiepsko pracuje na 1920px - to nienaturalna dla niego rozdzielczość. Obraz jest nie ostry
Większość wtyczek HDMI, DVI etc wydalają tylko fullhd czyli 1920px
Aby pracować na monitorze trzeba pracować na bardzo dobrej jakości HDMI która pozwala na większe rozdzielczości lub przez DisplayPort.
Z Display port miałem problem, gdyż pracuję na MAC PRO i MacBook Pro - oba mają wyjścia Mini Display Port.
Znalezienie dobrej jakości kabla MiniDP -> DPort trwało ok 1 miesiąca a w tym czasie miałem 3 zwroty zakupionych kabli......
Większość wtyczek HDMI, DVI etc wydalają tylko fullhd czyli 1920px
Coś Ty próbował, że takie wnioski? ... single link? :smile:
tak, próbowałem oba, dual nie zawsze się sprawdzał a raczej w ogóle się nie sprawdził bo na nim nie pracuję
Jest jakaś wtyczka z Apple za ok 500zł która ma kilka kabelków - ale też ponoć są problemy z przeniesieniem 2560px
de Fresz
23-02-2012, 23:59
Dżizas, chłopie, weź Ty przeczytaj instrukcje od tego monitora, co? Do takiej rozdziałki musisz mieć połączenie dual-link.
darkmajin
24-02-2012, 09:27
nie do ślubów.... co za bzdura
ludzie czizes żartowałem - żart , sarkazm etc.
piłem do tego że autor pisał gównie obróbka ślubów i portretu jak by to miało jakieś znaczenie...
widzę że internet co po niektórych ogłupia najpierw czytają że 35 ni jak portretu nie strzelą zaraz wejdzie trend na monitory do różnych "dyscyplin"
przeczytać - pomyśleć
EOT
tak, próbowałem oba, dual nie zawsze się sprawdzał a raczej w ogóle się nie sprawdził bo na nim nie pracuję
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/facepalm-1.gif
źródło (http://cdn.gearslutz.com/board/images/smilies/facepalm.gif)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/facepalm-1.gif
źródło (http://cdn.gearslutz.com/board/images/smilies/facepalm.gif)
Faktycznie, muszę przyznać że dałem ciała
Mea culpa...
Pisałem zbyt szybko, myśląc o kilku rzeczach na raz.
Chodzi o to, że sprawdziłem i sigle i dual-link'a niestety bez poprawnego rezultatu.
Wyjściem było zamówienie odpowiedniej przejściówki MiniDislayPort na DisplayPort.
CO lepsza sprzedający nawet nie wiedzieli jakie są parametry techniczne czyli czy dane przejściówki/kable są wstanie przenieść tak wysoką rozdzielczość.
snakemaycry
26-02-2012, 16:11
HDMI od 1.3 jest w stanie pociągnąć rozdziałkę powyżej 1920 na single linku. Kwestia czy karta i kabel mają taką możliwość :)
HDMI od 1.3 jest w stanie pociągnąć rozdziałkę powyżej 1920 na single linku. Kwestia czy karta i kabel mają taką możliwość :)
Co z tego, jeśli monitor tego nie przyjmie.
Dzięki serdeczne za info. Przede wszystkim chodzi mi właśnie o ergonimie przy robieniu składu fotoksiążek. No i jakość samego monitora jest dla mnie ważna