PDA

Zobacz pełną wersję : ACDSee pro v.8 i RAW

themoon
27-02-2007, 11:28
witam !! drazylem wiele odnosnie programu do NEF-ow poszedlem nawet na badziak komputerowy do stodoly kupilem CS2 ku temu by moc czytac NEF-y z D80 i oszukali mnie decydenci jedni. dostalem triala...:( ale mam acdsee pro v8 i pytanie skad mozna pobrac wtyczke by mogl obslugiwac RAW? bede chwialil po odpustach kto wskaze sciezke...

JK
27-02-2007, 11:34
A ile dałeś za tego triala? :lol: Nie, żebym chcał triala kupić, tylko interesuje mnie, na ile można naciągnąć nieświadomego klienta. :wink:

Erie
27-02-2007, 11:46
WIELKIE LOL

nie dość, że chciałeś kupić pirata, to się tym chwalisz na forum i jeszcze prosisz o wskazówki, co masz teraz zrobić

hmm, to proste - bierzesz kartę, idziesz do bankomatu, wypłacasz parę tysięcy idziesz i kupujesz CS2, a jak Cię nie stać to może zainteresować się darmowymi programami jak RAW Therapee, który czyta NEFy z D80 bez problemu i pozwala na bardzo dużo w zakresie korekcji

co do CS2 i triala to możesz ściągnąć sobie wtyczkę do RAWów ze strony Adobe i będą Ci działały NEFy z D80, podobnie z ACDSee - strona producenta i pobrać sobie TRIAL wersji PRO i do niej pobrać wtyczkę do NEFów

pozdrawiam
Erie

KSIĘŻAK
27-02-2007, 12:15
Sprzedają po 40 zeta

andi
27-02-2007, 12:17
Do samego "oglądania" nef'ów jest też totalnie darmowy xnview.

Pozdrawiam,
andi

themoon
27-02-2007, 14:36
WIELKIE LOL

nie dość, że chciałeś kupić pirata, to się tym chwalisz na forum i jeszcze prosisz o wskazówki, co masz teraz zrobić

hmm, to proste - bierzesz kartę, idziesz do bankomatu, wypłacasz parę tysięcy idziesz i kupujesz CS2, a jak Cię nie stać to może zainteresować się darmowymi programami jak RAW Therapee, który czyta NEFy z D80 bez problemu i pozwala na bardzo dużo w zakresie korekcji

co do CS2 i triala to możesz ściągnąć sobie wtyczkę do RAWów ze strony Adobe i będą Ci działały NEFy z D80, podobnie z ACDSee - strona producenta i pobrać sobie TRIAL wersji PRO i do niej pobrać wtyczkę do NEFów

pozdrawiam
Erie

ERIE jak masz tak pisac to lepiej nic nie pisz bo nie o tym watek.
mam adcsee pro szukalem wtyczki nie znalazlem wiec pytam moze ktos wie...
jesli masz same oryginalne programy pogratulowac i pozazdroscic ale wiesz mam uczulenie na hipokryzje i nie stosuje jej w swojskim gronie jakim jest np. to forum /teraz mam obawy ze sie pomylilem/

40pln

JK
27-02-2007, 14:42
No widzisz. Sam się o to prosiłeś. Chciałeś okiwać Adobe, to ktos inny okiwał Ciebie. Mam tylko nadzieję, że nauka nie pójdzie w las.

themoon
27-02-2007, 14:46
i ku przestrodze dla innych...
a wracajac do tematu pomoze ktos??

Erie
27-02-2007, 15:07
cholera jasna, przeciez napisałem że na stronie ACDSee jest ta pie....na wtyczka, oprócz tego, że na tym forum (nie stosując się do jego zasad) propagujesz piractwo, to dodatkowo jestes na tyle leniem że nie potrafisz jej znaleźć? ja ściągnałem ją po chwili czytania co i jak:

Aby ściągnąć RAW Plug-in 2.2.13 należy sie zarejestrować, zalogować, a następnie pobrać sobie ten plik z działu updates, dla leniwego Księżyca podaję od razu link:
http://www.acdsee.com/support/downloads/updates/product?name=acdseepro&version=rawplugin

btw tam jest również opis co nalezy zrobić aby działało D80 (oj szkoda że po angliesku, ale pewnie znasz ten język):

After you have downloaded the necessary files as indicated above, follow the instructions outlined below.
Exit ACDSee Pro.
Launch Windows Explorer™ to navigate to the following folder:
C:\Program Files\Common Files\ACD Systems\PlugIns2.
Right-click on ID_DCRaw.apl, select Rename and name the file ID_DCRaw.old. This effectively creates a backup of the original RAW Decoder.
Copy ID_DCRaw.apl from the Desktop to:
C:\Program Files\Common Files\ACD Systems\PlugIns2.
Copy the XML file (i.e. Manufacturer_CameraModel.XML) from the Desktop to:
C:\Program Files\Common Files\ACD Systems\PlugIns2\RAW Defaults
Restart ACDSee Pro and browse to a folder containing the RAW images. ACDSee Pro should now be able to view these files.

pozdrawiam
Erie

PS a ja mam uczulenie na Ciebie i Twoje lenistwo, więc jesteśmy kwita - polecam Amertil

Smurf
28-02-2007, 00:20
Swego czasu na forum pewien użytkownik "chwalił sie" ściągniętym przy pomocy e-mula programem Fuji Hyper Utility. Moją uwagę, że jest to piractwo wiekszość forumowiczów potraktowala jako czepianie się, nie widząc w tym nic zdrożnego.
Jaka jest różnica pomiędzy nielegalnym oprogramowaniem Fuji, a Adobe?

themoon
28-02-2007, 01:05
ERIE widze ze popadasz w nieporzadane nerwy zupelnie niepotrzebnie. nie propaguje tylko pisze ku przestrodze co moze spotkac nieobytego czlowieka z programami na gieldzie komputerowej i czy ja prosilem oryginal czy pirata tego nie wiesz ale dostalem triala cos zupelnie innego niz sie umawialem. z angielskim mam na bakier ale postaram sie za twoja pomoca jakos pobrac wtyczke do NEF a jak sie nie uda bede prosil ponownie moze ktos pomoze... albo i nie.

i nie widze roznicy czy to program FUJI czy ADOBE sciagniety stad czy zowad bez licencji. zapewne niektorzy musieli kupic oryginal adobe i oczekuja tego od innych i tych jest wiekszosc a fuji nie musieli wiec nie oczekuja tego od reszty. ale moze tylko tak mi sie wydaje...

bombel
28-02-2007, 01:38
Nie chcę się zbytnio wtrącać, ale rozmowa fragmentami zahacza o purenonsens:

i czy ja prosilem oryginal czy pirata tego nie wiesz

Serio chcesz powiedzieć, że prosiłeś o oryginała (za 40 zł)? :mrgreen:

themoon
28-02-2007, 01:48
Nie chcę się zbytnio wtrącać, ale rozmowa fragmentami zahacza o purenonsens:

Serio chcesz powiedzieć, że prosiłeś o oryginała (za 40 zł)? :mrgreen:

nie no chodzilo mi ze ja niby propaguje a nigdzie nie napisalem ze zrobilem interes i ze polecam wrecz przeciwnie zostalem wywalony po rogach i uprzedzam innych...

Erie
28-02-2007, 09:01
Księzycu kochany dostałeś przepis na ściągnięcie tej wtyczki do ACDSee, skorzystaj proszę, a nie pogrążaj sie bardziej pisząc o tym co miałeś, a czego nie miałeś na celu kupując PSa za 40 PLN.

Pozdrawiam
Erie

themoon
28-02-2007, 10:06
bosko

themoon
28-02-2007, 13:47
ERIE juz mi wszystko na priv wytlumaczyl ACDSee gra i buczy jesli ktos potrzebuje pomocy w tym temacie sluze pomocna dlonia...
pozdr...

ALF
01-03-2007, 02:06
piractwa na forum nie możemy tolerować bez względu na to czy fuji czy adobe....zamykam