Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Zamek Krzyżtopór
Witam!
Taki obrazek pod ocenę daję. Zamek obfocony do bólu, ale od tej strony zdjęć dużo nie ma, więc dodaję swoje :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol7/94/69/download/6926832.jpg)
Naprawdę jest tak tragicznie? W sumie brak komentarzy to też komentarz...
Kajtuś Czarodziej
14-02-2012, 17:59
Jakby Ci to napisać, żeby Ciebie zmotywować a nie obrazić...
To że kolory są poprawne, to jeszcze nie czyni zdjęcia dobrym.
Główny obiekt zajmuje 1/4 kadru - Dlaczego?
Z prawej strony pusto i nic się nie dzieje, dlaczego to fotografowałeś?
To zdjęcie jest tak nudne i pozbawione kompozycji, że patrząc na nie można popaść w depresję.
Gdy na nie spojrzałem aż musiałem sprawdzić czy jestem na forum nikona czy na plfoto.
Napisz ludziom, co kierowało Tobą przy robieniu tego zdjęcia? Popatrz na nie "na trzeźwo" i pomyśl "co autor miał na myśli".
Opisz to. Skoro umieściłeś tu zdjęcie, to teraz opowiedz nam o tym zdjęciu, bo ono samo nic nie mówi. Nie przedstawia żadnej historii.
Podjąłeś próbę najcięższą z możliwych, a mianowicie sfotografowanie obiektu, który wszyscy znają na pamięć.
Masz blisko, więc wracaj tam i próbuj, próbuj, próbuj... aż w końcu zrobisz zdjęcie, które będzie samo mówiło swoją historię.
Jakby Ci to napisać, żeby Ciebie zmotywować a nie obrazić...
(...)
Gdy na nie spojrzałem aż musiałem sprawdzić czy jestem na forum nikona czy na plfoto.
Na pewno nie tak.
To zdjęcie jest tak nudne i pozbawione kompozycji, że patrząc na nie można popaść w depresję.
No ok, czyli zdjęcie nudne i nie powinno ujrzeć światła dziennego. Może tak. Skoro to zdjęcie wywołuje u Ciebie atak depresji, to jednak jakieś emocje są ;)
Napisz ludziom, co kierowało Tobą przy robieniu tego zdjęcia? Popatrz na nie "na trzeźwo" i pomyśl "co autor miał na myśli".
Opisz to. Skoro umieściłeś tu zdjęcie, to teraz opowiedz nam o tym zdjęciu, bo ono samo nic nie mówi. Nie przedstawia żadnej historii.
Nie sądzę, że zdjęcie architektury musi koniecznie opowiadać jakąś historię, a tym bardziej ja jej nie będę dopowiadał. Może i to zdjęcie jest kiepskie, ale nie zamierzam go bronić jakimiś historyjkami, czego to nie czułem robiąc to zdjęcie i czego to ono nie przedstawia. Co na zdjęciu jest - widać. Kompozycja mierna? - ok, nikomu się nie podoba? - trudno. Czasem tak jest, a po to jest forum, żeby zweryfikować czy coś się nadaje, czy nie. Tu wyszło, że się nie nadaje. [/QUOTE]
Podjąłeś próbę najcięższą z możliwych, a mianowicie sfotografowanie obiektu, który wszyscy znają na pamięć.
Masz blisko, więc wracaj tam i próbuj, próbuj, próbuj... aż w końcu zrobisz zdjęcie, które będzie samo mówiło swoją historię.
Myślę, że tam wrócę jeszcze nie raz. ;)
Mimo małego zgrzytu bardzo dziękuję Ci za komentarz. Kubeł zimnej wody na głowę to dobra sprawa. :)