Zobacz pełną wersję : No to nacieszyłem się SSD :(
Jak ktoś zaglądał do mojego wątku to wie ż ekupiłem specjalnie mały OCZ agility 30giga na to zeby mieć tam cache lightrooma i PSa no i windowsa 7
Dysk wytrzymał niecałe 2 dni.....
przestał być "widziany" bios w czasie startu cos widzi ale nie rozpoznaje - windowsy to samo...
sprawdzony dysk także w kieszeni - też nie jest rozpoznawany....
Ależ się wpakowałem :(
Gdyby to był pierwszy SSD to chyba bym ich unikał - dobrze ze do lapka kupiłem samsunga a nie ten szajs OCZ.
Teraz wysyłka.... serwis....stracony czas i nerwy.
Dobrze, że jest na gwarancji... Mi Intel bez gwary zaczął sypać błędami w SMART. Mam nadzieję, że uda się go postawić na nogi, bo jak nie, to kasa w plecy.
A ten intel jest z jakiejś nowej serii czy też starszy typ?
X25-M (czyli 34nm) z laptopa HP. Dysk niby działa, tylko że potrafi się cały system zatrzymać albo BSOD walnąć. Na forum Intela znalazłem, że na tego typu błąd może pomóc zaoranie dysku za pomocą Secure Erase. Zobaczymy.
Nie siedzę w tym tak głęboko.... nowy/stary?
A co do mojego to podejrzewam ze nie mogę powołać się na niezgodność towaru z umową? (bo działał - programy zostały zainstalowane i przestał działać)
gringo222
13-02-2012, 00:31
Nie siedzę w tym tak głęboko.... nowy/stary?
A co do mojego to podejrzewam ze nie mogę powołać się na niezgodność towaru z umową? (bo działał - programy zostały zainstalowane i przestał działać)
Rękojmia działa dłużej niż do czasu instalacji programów ... bo 1 rok. Możesz żądać usunięcia wady lub wymiany na nowy.
Zasadniczo to 2 lata, a nie rok. Nie rekojmia, a niezgodność towaru z umową. I co najważniejsze do 6 miesięcy nie ciąży na Tobie obowiązek udowodnienia że niezgodność istniała w momencie zakupu towaru.
ciekawe :
http://www.behardware.com/articles/843-7/components-returns-rates-5.html
szkoda ze wcześniej tego nie dorwałem :(
slavo - czy ma znaczenie że kupowałem na firmę? (coś mi się wydaje że tak....)
Ale jakim cudem mam powoływać się na niezgodnosć towaru z umową - jak dysk działał
Podstawową funkcjonalnością jest niby "działanie" , ale czy to wystarczy?
No niestety wybrałeś chyba najbardziej awaryjna firmę oferująca te urządzenia. Sporo złych opinii i na polskich forach.
moje dwa OCZ vertex 2 120GB poszły do piachu... właśnie czekam na trzeci egzemplarz po wymianie gwarancyjnej..
Zakupy na firmę mają znaczenie. Ale tu się nie wypowiem. Orientuje się wyłącznie z punktu widzenia konsumenta z racji wielu przebojów przy zakupach, ot takie szczęście koslawe.
No i co z tego że działał? :-) może posiadał jakąś fabryczną wadę przez którą przestał działać (owa niezgodność właśnie).
Ja prywatnie użytkuje ssd od samsunga, odpukac bez awarii. A w serwerze w firmie 4 x-25 od Intela. Jedna padła w przeciągu 1.5 roku.
niezgodność nie działa przy zakupie na FV na firmę, niestety... przerabiałem to :(
Podobnie jak i dodatkowa ochrona z tytułu zakupów na odległość. O tyle co wiem w kwestii firmy.
Azazel85
13-02-2012, 01:08
niezgodność nie działa przy zakupie na FV na firmę, niestety... przerabiałem to :(
Bo przy zakupie na FV na firmę działa rękojmia - niemalże to samo co niezgodność dla konsumenta.
A gdzie kupiłeś dysk? Chyba każdy szanujący się sklep stacjonarny w przypadku awarii po 2 dniach od kupna wymieniłby klientowi towar od ręki na inną sztukę.
proline, poprzednia wymiana trwała około... 40 dni...
o kuźwa.... ja też proline
dlaczego to tyle trwało?
Czyli coś jest ze sprzętem OCZ nie tak. Ja miałem kiedyś ich kartę SD, taką fajną z wbudowaną wtyczką usb. Padła po 2 tygodniach.
Proste, nie mają na stanie, więc odsyłają dysk do producenta i czekają na nową sztukę.
a próbowałeś dogadać się ze dopłacisz i weźmiesz innej firmy ?
krolewicz
13-02-2012, 09:30
głupoty opowiadacie, żaden sklep komputerowy nie zajmuje się obsługą gwarancyjną, wysyłają do serwisu producenta i oni tam stwierdzają co się stało z dyskiem i czy przysługuje na to gwarancja
że niby wchodzisz do proline (czy innego sklepu), mówisz że dysk padł i mają Wam z półki ściągnąć nowy, bo tak ?:)
a może ten dysk wcześniej zaliczył glebę, wyciągnęliście bebechy ze środka albo cholera wie co jeszcze?
jak ktoś leci w kulki to OCZ
Jakieś 2 miechy temu gdy zastanawiałem się nad kupnem SSD i poczytałem trochę for na portalach sprzętu PC to odnośnie wyboru firmy, utkwiło mi pamięci jedno - tylko nie OCZ. fafniak, na przyszłość to jednak radziłbym Ci, by w temacie PC dowiadywać na typowo sprzętowych (PC) forach.
a próbowałeś dogadać się ze dopłacisz i weźmiesz innej firmy ?
próbowałem - odmowa... na mój dysk leci już gwarancja od daty zakupu... ale z szefostwem firmy jeszcze nie rozmawiałem
czyli jestem udupiony z tym dyskiem...
Tyle się mówi(i ło) by omijać OCZ. Jestem też zdania że użyteczność dysku 30 GB (realnie ledwie 28 GB - taki pendrive ;) ) jest dosyć ograniczona jak na dzisiejsze czasy (mała pojemność).
Wiesz - miał służyć tylko jako cache dla systemu , lightrooma i PSa (te programy były też na nim zainstalowane) - dlatego wybrałem 30GB - to i tak aż nadto.
Szkoda że jak poprzedni temat założyłem to nikt nie przestrzegał przed OCZ :(
O samym dysku znalazłem bardzo niewiele.
Dałem 255zł
dobrze ze do lapka kupiłem samsunga a nie ten szajs OCZ.
Teraz wysyłka.... serwis....stracony czas i nerwy.
Mam OCZ juz od roku, tyle, ze nie Agility a Vertex2, slowa nie powiem, rewelacyjnie wszystko dziala bez zajakniecia.
Miales pecha, dysk raczej o malej ilosci opini w sieci, malo kto kupuje 30GB dysk, wiec opini malo, wpakowales sie, ale zeby jechac na OCZ gdzie sa innii uzytkownicy bardzo zadowolenie to chyba przesada;)
jeżeli cię uraziłem to przepraszam bardzo- moja wypowiedź dotyczyła tej konkretnej sytuacji
jeżeli cię uraziłem to przepraszam bardzo- moja wypowiedź dotyczyła tej konkretnej sytuacji
Nie, nie uraziles, w drugim watku napisalem RTobie o driverach pod Spydera 3 Pro do W7;)
fenixpol
13-02-2012, 16:54
Mi również padł OCZ Vertex, wysłałem dysk z tytułu gwarancji i czekam już trzeci tydzień. Faktycznie warto przedzwonić i się dopytać czy jest możliwość za dopłatą zamiany na dysk innej firmy :/
Ja teoretycznie dostałem informację ze nie będzie problemu - zobaczymy jak w rzeczywistości będzie
a ja mam vertexa 2 60GB i działa bez problemów... ale faktycznie jak zobaczyłem ten link (http://www.behardware.com/articles/843-7/components-returns-rates-5.html) to następny biorę intela:)
mieli wpadke, problem zostal juz wyeliminowany, zastanawia mnie tylko dlaczego sklepy wciaz sprzedaja te wadliwe dyski;)
fenixpol
13-02-2012, 17:56
Zadzwoniłem do serwisu, powiedzieli że spokojnie mogę wymienić na inny model. Miałem Vertexa2 80GB, co byście polecili zamiast niego? Chciałbym się zamknąć w kwocie 600zł.
mieli wpadke, problem zostal juz wyeliminowany, zastanawia mnie tylko dlaczego sklepy wciaz sprzedaja te wadliwe dyski;)
Bo mają na stanie i trzeba zepchnąć ;o)
Bo mają na stanie i trzeba zepchnąć ;o)
Ale wadliwe serie wymienia producent, to, ze sprzedaja dalej to jawne swinstwo i dodatkowo pewnie nie przyjmuja reklamacji i odsylaja do producenta.
O ile si enie myle to byl problem z modulami pamieci w nowszych "poprawionych" modelach OCZta......najwieksze jaja byly z Sandy Bridge....ale podobno to juz historia.
Ale wadliwe serie wymienia producent, to, ze sprzedaja dalej to jawne swinstwo i dodatkowo pewnie nie przyjmuja reklamacji i odsylaja do producenta.
Na wyspach siedzisz to nie rozumiesz. A przecież to proste: po co wysyłać, wymieniać jak można sprzedać i klient będzie się bujał.
No troche racji masz, odzwyczailem sie od tej "kultury"......"co mi pan z tymi wlosami....ja tu mieso mam"!:D:D:D
Ja chcę wziąć
Kingston SSDNow V200 SATA3 2.5" 64GB Notebook Bundle SV200S3N7A/64G
Ja też mam od jakiś 10-11 miesięcy OCZ-AGILITY3 120GB i na razie nie ma problema. Jeżeli ma być to by było dobrze jak by to się stało w okresie gwarancyjnym albo wogóle :smile:
fenixpol
13-02-2012, 18:42
Trochę się rozejrzałem i chyba zdecyduję się na Dysk Intel 320 SSDSA2CW080G3K5
fafniak - przykro, ze cie to spotkalo. Po przeczytaniu kilku for nt SSD, OCZ (a wlasciwie SandForce) odpadlo, bo nie lubie BSODow. Juz mialem brac Intela, ale odrobine taniej wyszedl Szajsung ktory ma firmowy kontroler. Jak dotad odpukac - dziala od 3 miesiecy.
Do lapka też zakupiłem samsunga (ten 830) i pięknie pracuje.
Ten miał być taki mały , tani..... bo nie na system - teraz okazuje się ze będą kłopoty z odinstalowaniem i ponownym zainstalowaniem PSa :( (część softu "została" na tym ssd - deinstalator głupieje)
Ten miał być taki mały , tani..... bo nie na system - teraz okazuje się ze będą kłopoty z odinstalowaniem i ponownym zainstalowaniem PSa :( (część softu "została" na tym ssd - deinstalator głupieje)
A nie da sie poprostu przeinstalowac PSa?
Tego będę próbował jak dotrze do mnie drugi dysk ssd (drugi w sensie takim że sprawny/nowy)
No to wniosek taki, ze nie warto przenosic cache na inny dysk, jak padnie to mamy powazny klopt:D
Jeszcze wiekszy kłopot jak padnie taki systemowy ;D
hehehe, dlatego zanim kupilem to przeczytalem fure informacji w sieci i opinii, ale fakt,z e ja kupilem OCZ Vertex2, wtedy to byl jeden z nowszych i opinie byly bardzo dobre. Dysk ktory kupiles jest dosc malo znany, jak pisalem malo jest opinii o nim, bo malo kto kupuje dysk o takiej pojemnosci. W czasach kiedy one wychodzily, bylo malo chetnych, bo byly bardzo drogie, stad malo o nim w sieci.
marcinch
17-02-2012, 13:11
Mi po 2 dniach tez z BIOS'a znikął dysk korsarza, ale w ARESCIE od ręki wymienili, podobno to popularne wśród dysków SSD. Teraz jakiś błąd mi wypluwa z win7 ale tylko wtedy jak daje lapka w stan oszczędzania energii-czyli nigdy bo sam procek i7 lepiej tym steruje.
Ale za jakis czas z tego powodu przed upływem 2 lat za "niezgodność z umową sprzedaży" idę żeby kasę oddali i odrazu za to 2 razy większy SSD :D
Każdy kto pracował na SSD nigdy nie wróci do zwykłego dysku (jako głównego systemowego)
Właśnie doszedł nowiusieńki jeszcze zimny dysk :)
60tka kingstona v+200 - zaryzykowałem ostatni raz sandforca... mam nadzieję że tym razem będzie ok...
Pozostaje zyczyc powodzenia, nie ma zadnej gwarancji, ze dany dysk padnie, powinien dzialac bez problemu i sadze, ze drugi raz nie trafisz na uszkodzony;)
mam taką nadzieję
spadam do roboty męczyć się z kamerą - wieczorkiem może się uda zamontować nowość :)
marcinch
17-02-2012, 13:51
Pozostaje zyczyc powodzenia, nie ma zadnej gwarancji, ze dany dysk padnie, powinien dzialac bez problemu i sadze, ze drugi raz nie trafisz na uszkodzony;)
Ja mam w lapku 120 gb SSD+fabryczny seagate 750gb+ zewnętrzny 1TB
Weź jakiś program do kopii zapasowych i niech zrzuca regularnie (za 1TB dałem ok 250zł)
miałem dwa Kingstony i padły oba - juz nie chce SSD
marcinch
17-02-2012, 14:29
Podobno dyski INTELA bezpieczne są, ale drogie
musiałeś ;) ?
Dla kontrastu - a ja mam vertexa3 i, po drobnych zabiegach, działa.
musiałeś ;) ?
Z trudem sie powstrzymalem, dwoch znajomych plakalo przez Kingstony:D
No mam nadzieję ze ten v+200 to naprawdę dopracowany jest tak jak zapewniał sprzedawca...(tak wiem naiwny jestem wierząc sprzedawcy)
Co prawda nie mam SSD, ale jak się interesowałem tematem, to wiele osób polecało Cruciala M4. Podobno pozbawiony wad SandForce (inny kontroler).
Przyszła kryska na matyska... SSD OCZ Agility 2 odszedł dziś niespodziewanie w samotności pogrążając właściciela w rozpaczy :D
Nie jestem już w temacie od roku więc spytam - co teraz warto brać ok 60-80Gb? Intele staniały więc może się skuszę. Czy te Samsungi 830?
Z kim nie rozmawiałem to był zachwycony solidnością i "równą" pracą tych samsungów - podobno w zestawieniu z innymi dyskami są najbardziej równe w swoich osiągach - brak dołów ale i brak jakiś wybitnych transferów
Oceniane są bardzo dobrze
Mogę potwierdzić - mam "830" 256 GB i chodzi bezawaryjnie od grudnia. Co prawda na uprzęży SATA 2, więc o osiągach napiszę (w granicach 240/230 odczyt/zapis) ale nie będzie to miarodajne. Jeśli miałbym się czepić to tylko tego że nie jest bezgłośny - słyszę czasem popiskiwanie (!?).
krokus66
23-02-2012, 13:07
Dla kontrastu - a ja mam vertexa3 i, po drobnych zabiegach, działa.
Żebyś nie czuł się zbytnio osamotniony.:D Właśnie nabyłem OCZ Vertex 3 SSD 120 GB.
Żebyś nie czuł się zbytnio osamotniony.:D Właśnie nabyłem OCZ Vertex 3 SSD 120 GB.
Zrób update firmware ;o)
Psychotrop
23-02-2012, 14:32
jak teraz kupił, to będzie miał najnowszy firmware :)
"CURRENT FIRMWARE RELEASE is v2.15"
p.s.
też zanabyłem vertexa 3 :)
jak teraz kupił, to będzie miał najnowszy firmware :)
"CURRENT FIRMWARE RELEASE is v2.15"
p.s.
też zanabyłem vertexa 3 :)
Mój się lekko przykurzył na półce w magazynie, był o 2 apdejty do tyłu.
Ależcie się rzucili na tego Vertex 3. Jakaś promocja, czy co? ;)
Mogę potwierdzić - mam "830" 256 GB i chodzi bezawaryjnie od grudnia. Co prawda na uprzęży SATA 2, więc o osiągach napiszę (w granicach 240/230 odczyt/zapis) ale nie będzie to miarodajne. Jeśli miałbym się czepić to tylko tego że nie jest bezgłośny - słyszę czasem popiskiwanie (!?).
wow, czyli niemal od dwóch miesięcy. faktycznie miarodajna opinia :)
co do popiskiwania to raczej nie ssd... stawiałbym na jakieś elementy płyty głównej. też mi to doskwiera na Gigabytowym Z68 przy niskich napięciach procka ale ja to chyba gacek jestem i każdy niepożądany dźwięk mnie irytuje :D
Właśnie zamówiłem Intela 520 60Gb, zaważyła znacznie dłuższa gwarancja producenta. Jednak lepiej mieć 5 lat niż 3 a jak widać w przypadku tych dysków nie jest to bez znaczenia. Transfery - dla miłośników syntetyków - też ma lepsze niż odpowiednik Samsunga 830.
Apropos dysków pod tempy/kesze to który wytrzymuje największą liczbę zapisów?
Psychotrop
23-02-2012, 20:57
vertex 3 ma MTBF określony przez producenta na 2miliony godzin :)
Właśnie zamówiłem Intela 520 60Gb, zaważyła znacznie dłuższa gwarancja producenta. Jednak lepiej mieć 5 lat niż 3 a jak widać w przypadku tych dysków nie jest to bez znaczenia. Transfery - dla miłośników syntetyków - też ma lepsze niż odpowiednik Samsunga 830.Mnie interesują co prawda modele 250 GB+ , ale z tego co widzę Intel 520 240 GB ma transfery daleko za murzynami w porównaniu do Samsung 830 256 GB (Intel 212MB/s vs. Samsung 392MB/s).
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2011/AS-SSD-Sequential-Write,2783.html
Apropos dysków pod tempy/kesze to który wytrzymuje największą liczbę zapisów?... te oparte na kostkach SLC
vertex 3 ma MTBF określony przez producenta na 2miliony godzin :)
to nic nie znaczy niestety...
moje dwie sztuki Vertex 2 też miały MTBF 2mln godzin, a oba poszły do piachu...
wow, czyli niemal od dwóch miesięcy. faktycznie miarodajna opinia :)
Pożyjemy zobaczymy - w sumie niewiele dłużej te "830" są na rynku, a w razie czego mam w pełni gotowy HDD (wyjęty z laptopa przy przesiadcena SSD). Pechowcowi to i cegła w drewnianym... - pierwszy HDD WD w lapku padł po kilku miesiącach.
Od Intela odstraszyła mnie cena (i chyba 520 jeszcze nie było na rynku kiedy kupowałem SSD), poza tym w moim przypadku to czy transfer wyniesie 420 MB/s czy 470 MB/s nie ma znaczenia - jak mawiają górale: "wyżej SATA II nie podskoczysz" ;)
Mnie interesują co prawda modele 250 GB+ , ale z tego co widzę Intel 520 240 GB ma transfery daleko za murzynami w porównaniu do Samsung 830 256 GB (Intel 212MB/s vs. Samsung 392MB/s).
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2011/AS-SSD-Sequential-Write,2783.html
Przeczytałem już chyba cały internet ;) w poszukiwaniu dostępnych testów porównujących te dyski i jakoś nigdzie nie doczytałem się opinii, jakoby Samsung miażdzył Intela. Wyciągnąłeś tą opinię na podstawie tego jednego wykresu?
Test z Twojego linka wiele mi nie mówi. Tutaj trochę bardziej rozwinięta procedura testowa
http://www.anandtech.com/show/5508/intel-ssd-520-review-cherryville-brings-reliability-to-sandforce/3
w której nie widzę tej przewagi.
Poza tym naprawdę przestałem się ekscytować syntetycznymi benchmarkami. Te dyski są już tak szybkie, że przy codziennej pracy nie jestem w stanie odczuć jakiejkolwiek różnicy a różnicę w niemal dwukrotnie dłuższej gwarancji odczuć już mogę.
Co racja to racja - troche jak podniecanie się że jeden samochód jest lepszy bo ma 4.8s do setki, a inny tylko 5.0s... ;)
Dluga gwarancja dobra rzecz, aczkolwiek wolalbym sprzęt ktory sie nie sypie od takiego ktory musialbym wymieniac kilkukrotnie w ramach gwarancji. Zobaczymy jak sobie z tym poradzi Samsung.
Oczywiście, też wolałbym cieszyć się wieloletnią , bezawaryjną pracą niż korzystać z dobrodziejstw gwarancji. Widzę jednak, że te producenckie MTBF-y - idące w miliony godzin można w kapcie wsadzić więc postanowiłem tym razem postawić na producenta cieszącego się nieposzlakowaną opinią w dziedzinie dysków SSD i produkującego sprzęt dopracowany do granic możliwości. Samsung i Crucial M4 byli w kręgu zainteresowań ale zaważyła dostępność dysków u mojego dostawcy, cena wymiany od ręki, bez czekania miesiąc na wymianę gwarancyjną padniętego Agility 2 na nowego Intela 520 (dopłata ok 150zł więc jest nieźle prawda? ;) ), renoma producenta, świetne opinie i wyniki testów oraz gwarancja. Jeśli pójdzie coś nie tak a Samsung zachowa nadal tak świetne opinie to z pewnością będzie następny :)
No i od dwóch dni śmigam na nowym dysku... firmy Samsung 830 128Gb :lol:
Intela w ostatniej chwili zabrakło więc zaproponowali mi od ręki, na jeszcze lepszych warunkach Samsunga. Może to i dobrze... czas pokaże :)
Póki co podoba mi się Magician - w końcu coś konkretnego i funkcjonalnego w przeciwieństwie do tego badziewia z OCZ...
u nas w firmie planowaliśmy nabyć Corsair Force 3 GT 120GB, ale w sklepie nasz kumpel zdecydowanie polecał Intele jako mniej awaryjne... OCZ zdecydowanie odradzał ze względu na dużą ilość zwrotów. Co z tego, że na gwarancji... We wtorek/środę będą już podpięte. Zobaczymy ile pośmiga ;)
Stoję przed wyborem dsyku SSD do notebooka. Jaki wybrać dysk 120-128GB do 600zł?
Na razie przychylam się do Agility 3. Dobrze czy źle? ;)
Ktoś ma zamontowany dysk talerzowy zamiast napędu w notebooku? Jak takie rozwiązanie się spisuje?
Ktoś ma zamontowany dysk talerzowy zamiast napędu w notebooku? Jak takie rozwiązanie się spisuje?
Ja mam, jak to z talerzowym:lol:
zurkow, OCZ jest dość awaryjny i lepiej jest kupować dyski Intela.
SSD w urządzeniach mobilnych sprawdza się wyśmienicie, choćby zważywszy na konstrukcyjną specyfikę, gdzie wstrząsy nie mają tak katastrofalnych skutków jak przy zwykłych HDD.
Dyski SSD mają jednak dość poważne wady, więc trzeba najpierw je poznać i zdecydować, czy warto inwestować w tą technologię.
Pełny ich opis masz w wątku o dyskach SSD.
Stoję przed wyborem dsyku SSD do notebooka. Jaki wybrać dysk 120-128GB do 600zł?
Na razie przychylam się do Agility 3. Dobrze czy źle? ;)Za 50zł więcej jest Samsung 830 (dużo szybszy np. zapis liniowy 150MB/s Agility i niemal 400 MB/s Samsung - wersje 240 i 256 GB).
.
Prosze nie uogulniac to tak jak kazdy mowi o tym, ze seagate jest awaryjny, problem juz zostal rozwiazany, ja mam OCZta ponad rok i zadnych problemow.
Patrzyłem na Intela 320, tylko znowu krąży opinia, że jest problem w przypadku niestabilnego zasilania (nagły jego brak).
Za 50zł więcej jest Samsung 830 (dużo szybszy np. zapis liniowy 150MB/s Agility i niemal 400 MB/s Samsung - wersje 240 i 256 GB).
Wydajność większej różnicy mi nie robi. Zamierzam podłączyć do laptopa z SATA 1 - przesiadka z Seagete Momentus XT, a nie chcę wracać do zwykłego talerzowca.
Jeśli miałbym dokładać to wolę w większą gwarancję bezawaryjności niż wydajność.
Prosze nie uogulniac to tak jak kazdy mowi o tym, ze seagate jest awaryjny, problem juz zostal rozwiazany, ja mam OCZta ponad rok i zadnych problemow.
Twój nie i moje dyski też nie, ale my to nie pępek świata. ;)
Patrzyłem na Intela 320, tylko znowu krąży opinia, że jest problem w przypadku niestabilnego zasilania (nagły jego brak).
...
Widzisz, problem tylko w jednym kondensatorze, którego w tańszych modelach dysku po prostu nie ma, ale nie ma też i problemu, bo jak słyszałem chcesz instalować w notebooku, gdzie dzięki akumulatorowi, stan kompletnego i gwałtownego braku zasilania należy do rzadkości.
Wczoraj odebrałem kolejny dysk po wymianie :) Tym razem zamiast zakupionego OCZ Vertex 2 120GB (padły mi dwie sztuki od lipca 2011 dla zapominalskich ;) ) dostałem OCZ Agility 3. Zobaczymy jak długo pociągnie...
Psychotrop
06-03-2012, 18:08
pewnie długo :)
to już zupełnie inne dyski.
Wczoraj odebrałem kolejny dysk po wymianie :) Tym razem zamiast zakupionego OCZ Vertex 2 120GB (padły mi dwie sztuki od lipca 2011 dla zapominalskich ;) ) dostałem OCZ Agility 3. Zobaczymy jak długo pociągnie...
Mnie od czerwca zeszłego roku padły dwa OCZ Vertex 2 60MB. Tym razem dopłacając nieco wziąłem taki dysk jak qooba. Odpukać, ten chodzi od 130 godzin bez problemu.
Na razie przychylam się do Agility 3. Dobrze czy źle? ;)
Teraz jednak przychylam się do Intela. 100zł za większe prawdopodobieństwo bezawaryjnej pracy to jakoś przeżyję.
Jaką kieszeń polecacie na drugi dysk zamiast napędu optycznego?
zurkow, zanim pójdziesz do sklepu, przeczytaj ten tekst:
http://www.dobreprogramy.pl/mordzio/Modernizacja-laptopa-dwa-dyski-w-laptopie-cali,27614.html
A tak na marginesie, to pomysł jest niezły.