Zobacz pełną wersję : Slicznotka z Chin vs Sabinka z Japonii
ROzpoczynam pierwsza runde i poszukuje znajaczego sie na rzeczy referee ( znaczy sedziego)
Znalazłem taką oto przecudnej urody ślicznotkę z Chin -
http://fripers.pl/product_info.php/info/p162_Wyzwalacz-na-podczerwien-FreePower.html
Chciałem ją wystawić przeciwko moim dwóm Sabinkom z Japonii - Sabina 600 i Sabinka 900 - lubie te większą bo jest co potrzymać w ręce...
CZY TE DAMY MOGĄ ZE SOBA JAKOŚ WSPÓŁPRACOWAĆ?
Tzn. Czy niewidoczny promień z oczy tej Chinki sprawi że Sabinki zaczną błyskać oczkami?
Chciałbym tę Chinkę wziąć na moje "body" a Sabinki postawić kilka metrów dalej, tak żeby patrzyły na nas, z nadzieją że jakoś zareagują na taki układ? Co WY NA TO ?
CZY JEST SZANSA NA JAKIŚ TRÓJKĄT W TAKIM UKŁADZIE????
Może macie już doświadczenia w zabawach w podobnej konfiguracji!
a po co takie kombinacje? To nie lepiej wyzwalac lampą wbudowaną?
Uprzejmie prosze o odpowiedz - ponieważ posiadam jeszcze średni format czyli Pentax 645nII i chciałbym moc korzystac z lamp systemowych Nikona ktore juz posiadam. Dlatego chce upiec dwie pieczenie na jednym ogniu bez wydania 1000 PLN na SU-800 który i tak nie bedzie działał ze średnim Pentaxem.
Art Erie
12-02-2012, 18:09
Ta twoja " Ślicznotka" wyzwala urządzenia wyposażone w czujnik podczerwieni (fotokomórkę), ustaw lampy w tryb fotoceli i powinno działać; nie wiem jak to jest W SB900/600, ale SB 800 ma tryb fotoceli (sprawdż w instrukcji).
Lekki off-topic ;)
Podczerwień? Chyba wolałbym radio (nadajnik na aparat, jeden odbiornik do lampy, druga lampa w "trybie fotoceli" wyzwalana błyskiem pierwszej, później drugi odbiornik).
No tak
Ale mam sb-900 i dwie lampy sb-600.
Chciałbym moc bezprzewodowo odpalać je nie tylko w moim d700 ale także w średnim obrazku czyli Pentax645nII.
I oczywiście nie chce płacić dwa razy - czyli najchętniej chciałbym mieć bezprzewodowy nadajnik który jest wielosystemowy tzn działa i z Nikonem i z Pentaxem i jeden odbiornik ktory obsłuży sb-900 a ona potem jako master obsłuży dwie sb-600.
Cos polecacie na taka konfiguracje?
Najważniejsza jest tu uniwersalność miedzy korpusami bo mam jeszcze OM-4 Ti Olympusa i czasami mam chec błysnac....
Art Erie
12-02-2012, 20:45
[...]czyli najchętniej chciałbym mieć bezprzewodowy nadajnik który jest wielosystemowy tzn działa i z Nikonem i z Pentaxem i jeden odbiornik ktory obsłuży sb-900 a ona potem jako master obsłuży dwie sb-600....]
Takie cuda to tylko w Erze. Napisz konkretnie w jakich warunkach chcesz pracować i w jakim trybie mają pracować lampy. Bo jak narazie, to ta "Ślicznotka" daje Ci mniejsze możliwości niż lampa wbudowana.
Wbudowaną obsłużysz CLS, w marcu będzie dostępny KING za około 500zł/komplet + 200 pare zł za dodatkowy odbiornik i podobno ma banglać w CLS po radyjku.
Co do Pentaxa, to nie wiem; ale pewnie da się kupić jakieś proste i tanie radyjka i błyskać Sabinami wyłącznie w M.
Każdy najtańszy radiowy, przekazujący tylko sygnał wyzwolenia, jest wielosystemowy. Oczywiście wtedy masz tylko manual, i biegasz do każdej lampy aby zmieniać ustawienia.
Jeśli się nie mylę, d700 ma wbudowany sterownik ("wprogramowany")? Więc chyba możesz porozstawiać towarzystwo (lampy) po kątach, i sterować z samego aparatu, bez dodatkowych zakupów? A do manuala (i pozostałych systemów) zestaw radiowy.
Fotocela to też tylko manual. BTW SB-600 nie posiada trybu fotoceli, więc i tak trzeba ją rzucić na jakieś radio.