PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektywy sigmy, a pomiar 3D

myst
12-02-2012, 11:18
Jestem Lajkonikiem w N, więc zapytam - najwyżej dostanę po głowie ;-)

W instrukcji D700 znalazłem informację nt. pomiaru światła 3D. Otóż wg instrukcji, pomiar ten działa jedynie ze szkłami serii G.
Czy Sigmy, nie będące serią G wspomagają ten pomiar? Da się to jakoś sprawdzić?

Opezet
12-02-2012, 20:16
Nie mam teraz D80 pod ręką, więc nie sprawdzę, ale z tego co pamiętam to działa.

Jacenty Z.
13-02-2012, 02:17
Nie pamiętam dokładnie różnicy pomiędzy pomiarem matrycowym a matrycowym 3D (mam dużo tańszy korpus), lecz chyba to jakoś się wiąże z obecnością (rodzajem?) procesora w obiektywie (i brakiem pierścienia przysłony).

Co ciekawe, np. Sigma 50/1.4 HSM zapisuje się w EXIF jako szkło 50/1.4 G, tak samo jak jej odpowiednik od Nikkora, i już ktoś miał tu kiedyś zagadkę jak te szkła po EXIF-ie odróżnić.

Nie demonizowałbym problemu. Pewnie też mając D700 wiesz o pomiarze światła wystarczająco dużo, by światłomierz w korpusie był tylko pomocą, a nie wyrocznią;)

myst
13-02-2012, 10:12
Głównie chodzi mi o pracę z lampą - ponoć pomiar 3D jest w stanie rozpoznać obiekty bliżej aparatu i do nich dostosować moc błysku, co było by korzystne ze względu na różne światełka w tle itp..

wasilewk
13-02-2012, 10:18
Głównie chodzi mi o pracę z lampą - ponoć pomiar 3D jest w stanie rozpoznać obiekty bliżej aparatu i do nich dostosować moc błysku, co było by korzystne ze względu na różne światełka w tle itp..

A to zupełnie co innego. W SB-900 masz wzorek, lampa sama się ustawi do ogniskowej i jeszcze aparatowi poda odległość.

Pzdr.

myst
13-02-2012, 15:43
czyli pomiar matrycowy 3D nie ma się nijak do pracy lampy? Masz jakieś źródło tej wiedzy? Pytam, bo chętnie doczytam :)

markB
13-02-2012, 17:30
Pomiar matrycowy 3D działa ze wszystkimi obiektywami typu D, bo został wprowadzony stosunkowo dawno, jeszcze przed pojawieniem się obiektywów G (czyli pozbawionych pierścienia przysłon). Faktycznie bierze pod uwagę odległość od aparatu i odpowiednio modyfikuje błysk z lampy. Jednak wielokrotnie używałem z nowymi lampami obiektywów bez D i rzadko pojawiały się problemy.

wasilewk
13-02-2012, 19:54
czyli pomiar matrycowy 3D nie ma się nijak do pracy lampy? Masz jakieś źródło tej wiedzy? Pytam, bo chętnie doczytam :)

Miałem na myśli śledzenie 3D.

http://foto.jasiu.pl/02.html

dandan
14-02-2012, 15:21
wasilewk, chyba się trochę zakręciłeś.

Lampa w żaden sposób nie mierzy odległości, a już na pewno nie za pomocą wzorka. Śledzenie 3D autofokusa również działa bez udziału lampy
Pomiar światła 3D działa ze wszystkimi szkłami D i G oraz szkłami niefirmowymi jeśli tylko mają w środku osprzęt do odczytu odległości. Pomiar 3D za zadanie chyba jedynie przy pracy z lampą podać jej info o odległości, by nie przepalić planu, na który jest ustawiona ostrość.

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś Nikkory miały dużo dokładniejsze odczyty odległości niż Sigmy EX. Gdzieś na archiwum pl.rec.foto leży mój post z odczytów 28-70/2.8 EX i chyba kilku nikkorów.

edit, znalazłem, ale to stare informacje:
https://groups.google.com/group/pl.rec.foto/browse_thread/thread/79ea6844f3765972/2a1eb88928986666?hl=pl&lnk=gst&q=w+nikonach+dzia%C5%82a#2a1eb88928986666

wasilewk
14-02-2012, 20:31
wasilewk, chyba się trochę zakręciłeś.

Starałem sie odkręcić...

Lampa w żaden sposób nie mierzy odległości, a już na pewno nie za pomocą wzorka. Śledzenie 3D autofokusa również działa bez udziału lampy
Pomiar światła 3D działa ze wszystkimi szkłami D i G oraz szkłami niefirmowymi jeśli tylko mają w środku osprzęt do odczytu odległości. Pomiar 3D za zadanie chyba jedynie przy pracy z lampą podać jej info o odległości, by nie przepalić planu, na który jest ustawiona ostrość.
...

A z tym nie zgodzę się, bo za dużo razy w ciemnym kościele lampa uratowała mi sesję, podczas gdy ktoś bez tej możliwości musiał zrezygnować (miał Olympusa).
Oto przykład (czerwone linie), że dzięki wzorkowi aparat ustawia poprawnie ostrość:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wasilewb.neostrada.pl/FD.jpg)

Gdybym nie miał tego wzorka to w ciemnawym kościele odległość by leżała, bo wewnętrzna lampka AF w aparacie ma za mały zasięg.

Pzdr.

dandan
15-02-2012, 09:58
A z tym nie zgodzę się, bo za dużo razy w ciemnym kościele lampa uratowała mi sesję, podczas gdy ktoś bez tej możliwości musiał zrezygnować (miał Olympusa).
Oto przykład (czerwone linie), że dzięki wzorkowi aparat ustawia poprawnie ostrość:

Gdybym nie miał tego wzorka to w ciemnawym kościele odległość by leżała, bo wewnętrzna lampka AF w aparacie ma za mały zasięg.

Pzdr.

Ja się nadal upieram, że lampa w żaden sposób nie mierzy odległości.

kazzi
15-02-2012, 15:01
Pomiar światła 3D został wprowadzony w Nikonie F90 i miał za zadanie polepszyć współpracę korpusu z lampą SB25.Odległość odczytywana z obiektywu była brana pod uwagę przy obliczaniu
mocy błysku potrzebnego do prawidłowego naświetlenia.Wzorek rzutowany przez lampę tylko pomagał w prawidłowym ustawieniu odległości i lampa w żadnym wypadku nie wykonywała pracy za
układ AF we korpusie.Obiektywy,które przekazywały informację do korpusu o ustawionej odległości zaczęto oznaczać przez dodanie w nazwie literki "D"Dzisiaj to już standard więc nie ma potrzeby
takiego wyróżniania.Nie wiem skąd pomysł,że to lampa mierzy odległość do obiektu i podaje info do korpusu.W takim przypadku bezproblemowo aparat ustawił by ostrość nawet z zasłoniętym
obiektywem,a że tak się nie stanie łatwo sprawdzić.

myst
15-02-2012, 17:04
kazzi: czy wiesz może jak w praktyce to działa, tzn na ile pomaga ta informacja z obiektywu do korpusu/lampy nt. odległości? Pytam bo przymierzam się do zakupu 180/2.8 bez'D' i nie wiem jak to będzie funkcjonować ?

kazzi
15-02-2012, 19:04
Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć bo nigdy nie robiłem takich testów z powodu braku takich samych obiektywów z "D" i bez.W praktyce to musiały by być jakieś nietypowe warunki np postać na tle
otwartego krajobrazu itp.Z tego co tu czasami było wspominane,to praktycznie nie ma to znaczenia.Nie sądzę abyś tym obiektywem fotografował z użyciem lampy błyskowej i palniku ustawionym na
wprost.Tylko w EXIFie nie będzie informacji o ustawionej odległości.Natomiast o tym czy informacja o ustawionej odległości wpływa jakoś na pracę AF-a nie mam kompletnie pojęcia.Nie ma co przejmować
się niuansami,obiektyw ma świetną opinię niezależnie od tego czy ma "D" czy nie.

wasilewk
15-02-2012, 19:48
Ja się nadal upieram, że lampa w żaden sposób nie mierzy odległości.

Oczywiście masz rację - ale faktycznie pomaga w tym i mi pomogła.

Pzdr.