Zobacz pełną wersję : Szybki obiektyw ?
barool90
11-02-2012, 19:26
Witam!
Zastanawiam się jaki Waszym zdaniem był by najlepszy ( oczywiście w rozsądnej cenie) obiektyw do fotografowania obiektów w ruchu przy stosunkowo słabym oświetleniu. W moim przypadku są to wyścigi gokartów w hali przy sztucznym oświetleniu. Chciałem poznać Waszą opinię ponieważ mam z tym problemy mianowicie ciężko mi złapać dobrze wyostrzonego gokarta zbliżającego się w moją stronę ( no i przy tym światło z którym walczę lampą błyskową żeby w miarę go zamrozić ).
wasilewk
11-02-2012, 19:30
Nie znam szybszego niż ten:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/afs2470-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs2470.jpg)
Paweł Krystek
11-02-2012, 19:51
No chyba, że ten - lepiej się sprawdzi w tym zastosowaniu ;-)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/stabilizowanyprofesjonalistaafsnikkor702-1.jpg
źródło (http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/artykuly/102521/stabilizowany-profesjonalista-afs-nikkor-70200mm-f28g-ed-vr-ii.jpg)
Nie znam szybszego niż ten:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/afs2470-1.jpg
źródło (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs2470.jpg)
Tez tak uważałem do czasu gdy kupiłem 14-24 ;-)
Pytanie co to jest dla ciebie rozsadna cena - jesli szklo polecane przez S4INTa jest za drogie (a mysle ze jest) to polecalbym 70-200/2.8.
jest jeszcze pytanie jaka puszka robisz fotki - jak sie w niej sprawuje sledzenie AF.
barool90
11-02-2012, 21:07
Zdjęcia robię d90 i ogólnie prosił bym o jakieś rady co do takiej fotografii bo nie jestem ani trochę z nich zadowolony ...
Jak szukasz czegoś taniego to polecam 18-105 f3.5 do Twojego body (format DX).
Jest szybki i tani tyle że światło ma słabe.
Zdjęcia robię d90 i ogólnie prosił bym o jakieś rady co do takiej fotografii bo nie jestem ani trochę z nich zadowolony ...
wstaw przykładowe zdjęcia, bo może wina nie leży po stronie sprzętu
Nie znam D90 - jesli ma takie ustawienie to zmien tryb AF na AF-C (ciagly, ze sledzeniem). Zlap obiekt w punkcie AF i trzymaj spust do polowy wcisniety - pozwol puszce zlapac i sledzic obiekt, potem tylko docisnij spust do konca.
Drugi sposob - tryb AF na AF-S, ustaw wstepnie ostrosc na jakis obiekt stacjonarny w tej odleglosci w jakiej bedziesz mial gokarta na zdjeciu. Trzymaj spust do polowy wcisniety do czasu kiedy gokart nadjedzie w miejsce na ktore ostrzyles i wtedy zrob zdjecie.
Michał Jędrak
12-02-2012, 02:05
Najszybszy obiektyw jaki kiedykolwiek dotykałem to 200mm/2.0. Śliczny
70-200 nie miałem, ale też podobno sobie radzi. Pamiętaj, że bardzo wiele zależy of aparatu.
Obiektywy typu rybie oko też sa szybkie. Ba, nawet te manualne ;)
Pytanie dziwne, bez podanego zakresu ogniskowych jakie interesują autora. No i jaki budżet.
Na świeżym powietrzu fotografowałem gokarty przy użyciu D80 oraz dwóch obiektywów 70-200VR oraz 85/1.4D. Oba dały mniej więcej ten sam odsetek dobrych zdjęć. Trzeba się liczyć z pewną sporą ilością odpadów niestety. Zakres najczęściej używanych środkowych ogniskowych w zoomie to okolice 96-160mm. Z 200mm powstało 33% zdjęć. Z 70mm 14% zdjęć. Procent zdjęć wykonanych stałką 85 to 36%, pozostałe zoomem. Większość kadrów to samochody w pełnej krasie, z dowolnej strony. Jednak by uzyskać zbliżenia, 85mm jest za krótki. I tu już potrzeba tych 200mm lub kadrowania potem na komputerze. A z kiepskich warunków będzie z tym słabo. Ja używałem czasu 1/640s w większości przypadków. Ty będziesz musiał sprawdzić jaki jest optymalny lub iść tu na kompromis.
Doświetlałem wszystkie zdjęcia wykonane przy użyciu 70-200 lampą błyskową (SB-800). Zdjęcia z 85mm - 30% z lampą, 70% bez.
Panoramowanie na czasach 1/50s wyszło najlepiej. Przy 1/40s nie udało mi już się uzyskać przyzwoitej jakości. Część doświetlana lampą, część nie. Doświetlane wyszły lepiej - ostrzej. Być może optymalna byłaby 1/60s.
W ciemnej hali pozostaje pytanie o działanie autofokusa oraz co dalej z obiektywem będziesz planował robić. Ponieważ AF działa tym lepiej im więcej do niego dociera światła, to teoretycznie lepiej powinien się sprawdzić obiektyw 85/1.4. Obojętnie w której wersji (teoretycznie G lepsza niż D). Dodatkowo pozwoli na uzyskanie niższych wartości ISO. Natomiast obiektyw 70-200 zawiera tę ogniskową i jest o wiele bardziej uniwersalny w przyszłości. Jednak jest ciemniejszy.
Jeżeli byś obiektyw wypożyczał, to brałbym oba.
Alternatywy:
Odpowiedniki Sigmy (85/1.4 oraz 70-200 OS). Ta wypożycza swoje obiektywy chętnie.
Nikkor 80-200/2.8D - od biedy, gdyż na 2.8 nie jest tak fajnie ostry jak 70-200
Nikkor 80-200/2.8 AF-S - świetny obiektyw, ale musiałbyś mieć jakieś dojście do niego cudowne, bo już nie jest produkowany, drogi i nie tak częsty
Nikkor 180/2.8 - jako dodatkowy do 85-ki, gdyby zoom był z jakiegoś powodu nieosiągalny
Można tez próbować ostrzyc ręcznie! Jeżeli to masz ochotę spróbować to Samyang 85/1.4 wydaje się być jednym dobrym pomysłem. No i coś o dłuższej ogniskowej, ale tu nie mam pomysłu za bardzo. Może po prostu jakiś starszy Nikkor 180/2.8. Chyba, że Sigma 150/2.8 Macro. W trybie AF pewnie nie da rady, ale ręcznie - być może.
Z braku innych opcji można użyć ciemniejszego zooma zawierającego wspomniane ogniskowe. I posiłkować się bardziej lampą błyskową i wyższym ISO. Ale efekt nie będzie raczej za specjalny.
barool90
12-02-2012, 09:54
muszę tylko poczytać jak wstawiać zdjęcia i jak tylko będę miał czas to to zrobię
Jak zalezy Ci na szybkosci AF w D90 od razu zapomnij o szklach AF napedzanych silnikiem w body (przez srubokret). Silnik ktory jest w D90 to jest popierdulka, ktora nie radzi sobie ze szklami, gdzie musi ruszac duza i ciezka grupa soczewek, np. w AF 80-200/2.8 wersja pompka czy nawet nowsza wersja 2 piercieniowa. Tak na marginesie, to chyba zadna cyfrowka nie ma tak mocnego silnika jak mily F90 czy F100/F5. Do tego dochodzi uklad AF, pomimo postepu technilogicznego uklad AF z F100/F5 nadal uwazam za wzor dzialania AF. Niby tylko 5 pol ale 3 krzyzowe, srodkowe polo o podwojnych krzyzu, oraz 2 pola boczne o pochylonych krzyzach, prosty algorytm, mocny silnik. Nie pamietam co ma D90 ale chyba to samo co D200, wiec szalu nie ma. Multi-CAM 1000, jedno pole krzyzowe.
Jak zalezy Ci na szybkosci, to szukaj szkiel z wbudowanym silnikiem SWM (AF-S) oraz te ktore maja IF albo jeszcze lepiej RF. Choc nie wiem czy N robi jakiekoliwek szklo AF-S z ustawianiem ostrosci przez tylna grupe soczewek (RF). Poza tym kazde szerokie szklo bedzie szybsze od dlugiego szkla, poniewaz wynika z optyki. Jak napisal Jacek, kazde rybie oko bedzie najszybsze :)
barool90
12-02-2012, 11:00
muszę poczytać jak się wstawia zdjęcia i jak tylko będę miał czas to to zrobię
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img707.imageshack.us/img707/6674/dsc0190dz.jpg) jedno z nielicznych zdjęć które uznaję za takie które mogę przesłać dalej ale i tak jest bardzo marne
a zdjęcia robię tylko dla zabawy i zaczynam więc proszę o wyrozumiałość, a w obiektywach chciałem zrobić rozeznanie nad czym ewentualnie mógł bym pomyśleć bo finansowo jednak muszę poczekać , a tak dla sprostowania póki co posiadam obiektyw kitowy czyli 18-105 1:3,5-5,6 ED oraz dziadziusia Sigma 75-300 1:4-5,6 ( ten na stępie odpada do takiej fotografii)
ah i zapomniał bym to zdjęcie było robione pożycznym Nikkorem 35mm
jak już poczytałeś to: czemu takie wielkie :( - regulamin się kłania ( zostawiam poglądowo ).
Ale to zdjęcie raczej jest trafione jeśli chodzi o AF... tylko czas za długi imo i dlatego nie jest żyleta.
barool90
12-02-2012, 12:05
to akurat tak bo nie jechał w moją stronę tylko skręcał chociaż i w takiej pozycji ciężko było mi złapać poza tym te kolory, nie radziłem sobie w takich warunkach
Moim zdaniem to nie problem kolorów tylko źle ustawiony balans bieli.
Na 1.6 niewprawionemu fotografowi może być ciężko wstrzelić sie ostrością , tym bardziej gdy pojazd jest w ruchu
barool90
12-02-2012, 13:02
no tak tylko problem z tym że przy większej przysłonie zdjęcia były już ciemne więc walczyłem z migawką ale wtedy nie dało się fajnie zamrozić
a z balansem bieli nie miałem pomysłów próbowałem różnych ustawień
światło starałem się odbijać od ścian bo sufit odpada bo strasznie wysoko i najgorsze było to że wszystko było w miarę fajnie tylko przerastało mnie światło odbijane przez kask i szybkę, przez to zdjęcia nie wyglądały dobrze i ani trochę naturalnie
jest coś takiego jak edycja - nie musisz tworzyć tylu postów.
Ja zrobiłbym tak: Filtr zółty na lampę, ręcznie BW 2500K, powinno być lepiej... Lampa raczej na wprost jako dopełnienie a nie główne swiatło
barool90
12-02-2012, 13:14
a nie będzie tak że całe światło zostanie odbite przez 1 plan a to co za nim będzie bardzo ciemne ?
i tak to co masz z tyłu to światło zastane, nie wiem czym błyskasz, ale małe szanse aby odbite światło lampy doświetliło halę.
barool, w ciągu 10min od napisania posta możesz go edytować i nie musisz wtedy pisać 3 postów w ciągu 3 minut...
barool90
12-02-2012, 13:30
artman, dzięki tak teraz będę robił :), marek2004 błyskam Sigmą EF-610 DG ST na pewno masz rację i dzięki za świetne rady, ale i tak jeszcze dużo czytania i ćwiczenia przede mną :D
W Twojej sytuacji zacząłbym od zapoznania się z arkanami używania lampy (polecam stronę Strobist 101, a jeżeli nagielski to problem to są polskie tłumaczenia tej strony w necie). Sądzę że to znacznie poprawi jakość zdjęć bo po prostu czas masz za duży. Co do celności AF to nie sądzę żeby D90 w takim kiepskim oświetleniu radził sobie lepiej z jakimkolwiek szkłem (tym bardziej Nikkorem 35 1.8 na pełnej dziurze lub okolicach)... Ale jeżeli już chodzi o obiektyw to chyba najsensowniej co do ceny i światłosiły która jest Ci potrzebna to poluj na Sigmę 70-200 2.8 - nie to co Nikkor w tym zakresie ale też jest szybka.
W tej sytuacji nie blyskalbym blyskogratem. Jako kierowca nie chcialbym dostac po oczach lampa walaca na wprost. Monopod pod aparat, nauka panoramowania i mozna spokojnie utrzymac czasy rzedu 1/20 lub nawet dluzsze.