Zobacz pełną wersję : Tania lampa na początek?
Soserious
11-02-2012, 14:09
Witajcie :) Zwracam się do was z o pomoc ;) Mianowicie miałem ostatnio parę propozycji fotorelacji imprez w klubach, jednakże z powodu braku własnej lampy błyskowej - odmawiałem. Wypożyczenie lampy błyskowej na jeden dzień to koszt około 30zł + stres czy coś na tej imprezie się jej nie stanie.
i tutaj moje pytanie: Jaką lampę polecacie na początek? Zależy mi na tym, żeby była dość tania, chciałbym się na niej nauczyć pracować z światłem lampy zewnętrznej, a później kupić coś lepszego. Można powiedzieć że tak do 500zł. To dobra opcja, czy może od razu lepiej kupić coś droższego, i bardziej zaawansowanego, na lepszym sprzęcie się nauczyć i go opanować? Dochodzi tutaj jeszcze fakt, że de facto na lampie tańszej, więcej się zarobi, ponieważ mniej włożyliśmy w nią kasy. Dodatkowo jeśli coś na takiej imprezie się stanie, nie będzie zgrzytania zębów i złości.
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-speedlite-yn460-do-nikon-nowosc-i2098372020.html czy coś takiego w ogóle się do czegoś nadaje?
Z góry dzięki za pomoc. Jeśli uważacie że lepiej od razu coś lepszego i na tym się uczyć, to moje fundusze to około 1000zł. I nie musi być to lampa ani nowa, ani systemowa.
pozdrawiam!
Edit: Jeśli od razu z kopyta brać coś bardziej profesjonalnego to głównie myślę o SB-700/800 lub Nissin Speedlite Di866 MK II.
Przesyłam link do tego z lampami YN460 II
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=168815&page=16
foto4deg
11-02-2012, 14:20
Do 500 pln z czystym sumieniem polecę nissin di622 mark II - http://www.youtube.com/watch?v=-xBdtixgcFw. Dobra lampa, z ttl-em, uzywam jej od roku i jestem bardzo zadowolony. Do klubów nada się znakomicie, sam pstrykałem przy jej użyciu zdjęcia w klubie. Ta yn-460 II to zupełny manual jest, bardziej się nada do strobingu, niż na sanki.
Soserious
11-02-2012, 14:23
Jeśli kompletny manual, to chyba ciezko... BsK1, znalazłem ten wątek ;)
a co myślicie o tym: lepiej kupić coś taniego i na tym się nauczyć, czy od razu coś lepszego i droższego?
Jeżeli to 30zł jest dużą częścią zarobku za te fotorelacje, to szkoda czasu i zdrowia, naprawdę :D
Co na początek-przeglądałeś podobne tematy? Pojawiają się średnio raz na tydzień.
Według opinii z tamtych wątków, najtaniej z sensem to Nissin 622 mark 2, dalej Metz 48af-1, 50af-1, Nikon sb600, sb700, Metz 58af-1,58af-2, Nikon sb900, sb910. Niektórzy chwalą sobie Nissin 866mkII, ale inni piszą, że jest dość "wolna" w obsłudze.
YN460 to tylko manual, 20-30lat temu ludzie dawali radę, to Ty też możesz, ale raczej tego nie polecam.
Używane-jak wyżej, będą tańsze.
Luźna uwaga-jeśli na imprezie coś się stanie z czymkolwiek, tzn. lampą, obiektywem, aparatem to z uśmiechem mówisz klientowi "nie ma zdjęć" czy wyciągasz z torby zestaw zapasowy? ;)
Soserious
11-02-2012, 14:26
Jeżeli to 30zł jest dużą częścią zarobku za te fotorelacje, to szkoda czasu i zdrowia, naprawdę, nie, ale grosz do grosza... a poza tym, powiedzmy na każdej imprezie 30 zł zostaje Ci w kieszeni i jeszcze mozesz sobie korzystać kiedy chcesz z lampy ;)
Ja ostatnio kupiłem na alledrogo Tumax 386 za 105zł z przesyłką - w pełni sprawną. Wiem, że kicha w porównaniu do SB600 ale za taką cenę nie kupi się lampy klasy SB600 z obsługą iTTL. Wcześniej kupiłem Supak PZ40x - pierwsza edycja, która nie obsługuje iTTL więc z D80 mogłem pstrykać tylko w manualu ale powiem szczerze, że to i tak lepiej niż z lampą wbudowaną. Sunpak kosztował 90zł z przesyłką. Więc. Jak nie jesteś profesjonalistą, a chcesz nauczyć się błyskać zewnętrzną lampą, to możesz zakupić lampę bez iTTL - nawet nikonowską SB24, jak zarabiasz kasę, to możesz kupić już coś lepszego - albo nissin 622 mark II albo SB600 albo YN 565.
Ps. Dla mnie - totalnego amatora wystarczają te dwie lampy, tym bardziej, że tumax ma fotocelę i iTTL.
Ja ostatnio kupiłem na alledrogo Tumax 386 za 105zł z przesyłką - w pełni sprawną. Wiem, że kicha w porównaniu do SB600 ale za taką cenę nie kupi się lampy klasy SB600 z obsługą iTTL. Wcześniej kupiłem Supak PZ40x - pierwsza edycja, która nie obsługuje iTTL więc z D80 mogłem pstrykać tylko w manualu ale powiem szczerze, że to i tak lepiej niż z lampą wbudowaną. Sunpak kosztował 90zł z przesyłką. Więc. Jak nie jesteś profesjonalistą, a chcesz nauczyć się błyskać zewnętrzną lampą, to możesz zakupić lampę bez iTTL - nawet nikonowską SB24, jak zarabiasz kasę, to możesz kupić już coś lepszego - albo nissin 622 mark II albo SB600 albo YN 565.
Ps. Dla mnie - totalnego amatora wystarczają te dwie lampy, tym bardziej, że tumax ma fotocelę i iTTL.
Tylko, że SB-24 chodzą po min 200zł.. no i jest to już stara konkstrukcja, bo z lat 80, nigdy nie wiesz, jaki ma przebieg.
Jeśli ma być do 500zł to polecam Nissina Di622 Mark II, ale jak zaczniesz używać lampy zewnętrznej, to już nigdy nie otworzysz wbudowanej (chyba, że do CLS), więc może lepiej od razu kupić coś lepszego, z czym będziesz mógł pracować co najmniej kilka lat. lampa jest akurat częścią sprzętu foto, którą chyba najrzadziej się zmienia (no chyba, że posiadasz topowe szkła), i lepiej od razu wyskoczyć z większego budżetu, żeby nie kupować kilkukrotnie.
Osobiście powiem Ci z doświadczenia, że lampa pokroju Nikon SB-600/Metz 48 AF-1 spokojnie Ci wystarczy, a nie zrujnujesz budżetu.
Jeśli chcesz zarabiać, to najpierw musisz zainwestować.
Soserious
11-02-2012, 15:31
A wybierając między SB-700/800 i Nissinem Di866 mk2 i Nissinem di622 mk2? i do tego Metz 44 AF-1?
foto4deg
11-02-2012, 16:50
A wybierając między SB-700/800 i Nissinem Di866 mk2 i Nissinem di622 mk2? i do tego Metz 44 AF-1?
Pytanie, do czego ta lampa ma służyć. Pomiędzy dwoma pierwszymi, a di622 mkII i Metzem jest spora różnica, jakościowa i cenowa. Jak już wcześniej napisałem, jeśli ma to być lampa do klubu, to di622 lub metz w zupełności wystarczą. SB-700/800 i Di866 to są lampy o wiele droższe i jak nie masz za dużo kasy, to szkoda byłoby ich do klubu.
Soserious
11-02-2012, 17:12
Nie jest mi potrzebna tylko do klubów, foce również portrety ;) Tak więc właśnie rozważam to czy lepiej teraz kupić gorszą, nauczyć się i kupić porządną, czy od razu z kopyta kupić coś porządnego...
Kupić przeciętną, np. tą 622, a później zobaczysz, czy dokupisz YN560 czy sb910 ;)
sokrates
11-02-2012, 17:28
używana SB600 może? Na używane wyższe modele (SB800/900) bym uważał, mogły być używane zawodowo i dość mocno wybłyskane, SB600 to raczej amatorska lampa i jeśli tak była używana jeśli nie będziesz miał pecha będzie praktycznie jak nowa :-)
foto4deg
11-02-2012, 17:36
Z tego co widzę, mieszkasz w Krakowie, w którym są chyba sklepy ze sprzętem, prawda? Idź, pomacaj, zobacz, która lepiej Tobie leży, zabierz aparat, jak porządny sklep, to pozwolą wypróbować.
Wychodzę z założenia, że jak nigdy nie miałeś do czynienia z zewnętrzną lampą, to tak jak chawison.pl napisał, di622 markII w zupełności Tobie wystarczy, za resztę, którą byś wydał na np: di866 lub sabinkę dokup dyfuzor, filtry na lampę, ewentualnie....yn-460 II będziesz miał 2 lampki do strobingu :D
Do Twoich zastosowań najlepsza będzie Nissina Di622 Mark II. Ma TTL, a jak uszkodzi się na imprezie to będzie strata do przełknięcia.
Soserious
12-02-2012, 12:15
A będzie również przydatna do portretu?
foto4deg
12-02-2012, 12:40
Niby dlaczego miałaby się nie nadawać? Tylko sabinami da się robić portrety? Kolega kilka postów wcześniej pisał, że kilka lat temu zdjęcia robili tylko manualami i portretu też im wychodziły.
Nissin 622mkII ma dużą liczbę przewodnią (44), ruchomą głowicę w pionie i poziomie z odbłyśnikiem i rozpraszaczem, iTTL, zoom. IMO w zupełności wystarczy na portrety
Soserious
12-02-2012, 12:41
A jak np jej współpraca z CLS'em? fotocela?
A co z Metzami? Warto dopłacić np. do 44 af-1?
foto4deg
12-02-2012, 13:07
CLS i fotocela działają bez problemu.
Nissin di622mkII a metz? spójrz tutaj http://www.google.com/search?q=metz+44+czy+nissin+di622mark+II&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a#hl=pl&client=firefox-a&hs=h0s&rls=org.mozilla:pl:official&sa=X&ei=5pw3T-SLFI3esgal-tCeDA&ved=0CBoQBSgA&q=metz+44+czy+nissin+di622+mark+II&spell=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=e3cf0c051668c5d0&biw=1366&bih=677
Ja tez mogę Ci polecić Nissina 622 MII. Niedawno sam zastanawiałem sie nad wyborem podobnej lampy i nie żałuje swojego wyboru. Sprawdza sie w przeróżnych warunkach i jeszcze ani razu nie miałem okazji na nią narzekać. Niedawno dokupiłem do niej wyzwalacz radiowy i moge powiedzieć, że super sobie radzi jako lampa doświetlająca. Polecam
o Nissini Di622MK II na forum jest dość dużo. w granicy 500zł to bardzo atrakcyjna lampa. Ja jednak kupiłbym na Twoim miejscu Metza 44 AF-1. jest o ok. 100zł droższy (to przy tej cenie dość sporo, bo 20%)
ps. jeśli masz do zainwestowania do 1k PLN to Metz 50 AF-1 + gadżety do tego (z tym, że kwota 1,000 to nie jest - jak dla mnie - mało)
adolfik9501
14-02-2012, 09:55
o Nissini Di622MK II na forum jest dość dużo. w granicy 500zł to bardzo atrakcyjna lampa. Ja jednak kupiłbym na Twoim miejscu Metza 44 AF-1. jest o ok. 100zł droższy (to przy tej cenie dość sporo, bo 20%)
Ino trza zauważyć, że M44Af1D jest słabszy od Di622 II (LP dla ISO100 i 35mm zoom 27:32) oraz nie ma funkcji (przynajmniej na razie) fotoceli (choć w przypadku D300 [CLS/AWL] to traci na atrakcyjności), podział błysku w M tylko 1/1-1/2-1/8-1/64 (gdzie Di622 II ma 1/1-1/32 co 1EV), nie posiada wejść X-sync (mini jack, PC).
ps. jeśli masz do zainwestowania do 1k PLN to Metz 50 AF-1 + gadżety do tego (z tym, że kwota 1,000 to nie jest - jak dla mnie - mało)
Z tą częścią wypowiedzi się zgadzam ;)
Celeborn
14-02-2012, 11:44
Ja od 2ch lat używam Sunpaka PZ42X. Do zastosowań amatorskich zdecydowanie wystarczy.
adolfik9501
14-02-2012, 11:56
Ja od 2ch lat używam Sunpaka PZ42X. Do zastosowań amatorskich zdecydowanie wystarczy.
Oczywiście, że wystarczy, jednak po co w tej samej cenie się ograniczać, skoro możemy mieć ekstra CLS/AWL.
Nie wiem czy minimalizacja kosztów na poziomie yn-467 nie będzie wystarczająca.
Do klubu i portretu chyba nie trzeba jakiegoś mega palnika?
Za to przyda się powtarzalność i przewidywalność pracy lampy.
Gdzieś czytałem, że nissin 622 ma z tym problemy.
Soserious
14-02-2012, 13:20
jeszcze zastanawiam się czy nie kupić trochę później, a teraz odkładać kasę na Nissin D866 mk2...
A pracowałeś kiedyś z lampą? Może warto wydać te 30 zł aby potestować co Ci jest faktycznie potrzebne.
Soserious
14-02-2012, 22:31
nie, nie pracowałem jeszcze nigdy z lampą zewnętrzną, ale na pewno będę z niej często korzystał - do portretu, fotorelacji imprez (głównie w klubach) i sesji par
Podczepiam się pod temat z "głupim" pytaniem.
Czy ma sens nabyć SB np. 24 za nieduże pieniądze, zakładając, że będzie potrzebna od czasu do czasu do jakiegoś zastosowania w pomieszczeniu? Używam dużo manualnych szkieł, więc tryb M króluje. Przejrzałam różne lampowo-amatorskie wątki, ale nie chcę pakować 500-600zł w lampę, bo myślę, że na razie na tyle jej nie wykorzystam.
Magician
20-03-2013, 23:49
@lenai
Też na początku kupiłem lampę do manuala. O ile do zdjęć statycznych było ok, to przy codziennym foceniu zdecydowanie lepiej u mnie się sprawdza coś co obsługuje iTTL (taką nabyłem w drugiej kolejności). Jakbym miał teraz wybierać to od razu kupiłbym coś z iTTL.
Borat1979
21-03-2013, 00:02
Niektórzy chwalą sobie Nissin 866mkII, ale inni piszą, że jest dość "wolna" w obsłudze.To chodzi pierwszą wersja Di866 która miała wyjątkowo "mułowate" menu w MkII to poprawili.
malwinka
21-03-2013, 11:01
Nie chcę już czytać wszystkiego co polecali inni ale na początek dobre jest coś takiego: http://www.foto-tip.pl/sklep/tumax_dpt588afz_lampa_blyskowa_do_nikon-p-2361.html a jak zobaczysz, potestujesz czy potrzeba Ci czegoś więcej, ogarniesz tą to możesz pomyśleć o czymś innym, ale według mnie ta daje radę! A cena świetna, tego tumaxa są też tańsze, a naprawde przyzwoite lampy, posiadam ją jako drugą od jakiegoś roku i nie narzekam!
Cena może świetna, ale jak wspominałam 600zł na lampę nie chciałabym wydawać...
Borat1979
21-03-2013, 17:27
A cena świetna, tego tumaxa
6 stów za tumaxa to żadna świetna cena.
zawsze sie zastanawialem kto kupuje Tumaxa ... tymbardziej za 600 pln... :)
ps. kup sobie yongnuo yn-565 za ta kase...
Celeborn
22-03-2013, 09:46
Albo Meike mk900
Mam jedno pytanie - chyba istotne przy tanich lampach.
Czym jest zoom w lampach, do czego służy i czy da sie bez tego żyć?
zoom w lampach: tutaj (http://www.google.pl/#hl=pl&q=zoom+lampa+b%C5%82yskowa&spell=1&sa=X&ei=eZxNUemQOMHTtAaWr4CABw&ved=0CCgQvwUoAA&bav=on.2,or.r_qf.&fp=de04a47253a3e3eb&biw=1366&bih=666)
Borat1979
23-03-2013, 14:27
Mam jedno pytanie - chyba istotne przy tanich lampach.
Czym jest zoom w lampach, do czego służy i czy da sie bez tego żyć?
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/jak_to_dziala_czesc_4_lampy_blyskowe
Z góry przepraszam za głupie pytanie, ale w życiu nie używałam lampy zewnętrznej, a instrukcja D300s niewiele na ten temat mówi...
Załóżmy, że mamy coś takiego:
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-metz-44-af-3-n-mecablitz-i3118678906.html
Jak się ją zamontuje do aparatu, to pomijając konieczność manualnego ustawiania parametrów, lampa będzie wyzwalała błysk przy naciśnięciu spustu migawki?
Będzie błyskać. Zarówno na pierwszą kurtynę, jak i drugą.
Nie polecam tego Metza - stara lampa i dość ciężka w obsłudze w trybie manualnym. Lepiej będzie kupić YN-460 II - nowa ok 200zł.
Natomiast jak nie masz doświadczenia w ustalaniu poprawnej ekspozycji przy lampie manualnej - przesłonę i moc błysku ustala się na podstawie odległości od fotografowanego obiektu i czułości - to zdecydowanie lepiej będzie zainwestować w lampę z i-TTL.
Wiem jak się robi zdjęcia z lampą manualną i nie należy to do łatwych, zadań. Już nie mówiąc o sytuacji w której jest na tyle mało światła, ze nie możesz odczytać tabeli z ustawieniami ekspozycji.
Tak, będzie normalnie wyzwalała błysk. A jeśli chodzi o wybór lampy to faktycznie nie trafiłeś, lepiej dołożyć trochę i kupić coś lepszego.
Dzięki!
edit:
na razie mam takie typy:
http://allegro.pl/lampa-nissin-speedlite-di466-do-nikona-466-i3104970143.html
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-metz-36-af-5-dystrybutor-nikon-i3123321772.html
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-yn-465-do-dslr-nikon-ttl-i-ttl-i3133547693.html
którą byście wybrali?