PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc z padającą siecią.

andrzej_laskowski
11-02-2012, 12:41
Witam.
Mam nadzieję że w dobrym dziale poproszę o poradę.
Jakiś rok temu dostałem od UPC modem z WIFI.
Działał doskonale z jednym komputerem i laptopem.
Stopniowo przybywało odbiorników i teraz jest ich osiem. Komputer, trzy laptopy, Xbox, telewizor, Boxee (odtwarzacz multimedialny) i telefon.
I podejrzewam że w tym tkwi problem iż sieć pada kilka razy dziennie. Jedyne co pomaga to restart modemu.
Nie działają w tym czasie torrenty, czy jakieś nadmierne obciążenie, wystarczy ze kilka osób ma w tym samym czasie włączony komputer.
Sieć dział jako domowa i wszelkie testy ze strony producenta (Thompson) nie pokazują żadnych błędów z połączeniem.
Może ktoś ma jakiś pomysł zanim zadzwonię do UPC z prośbą o wymianę modemu.
Jak każdy prawdziwy mężczyzna chciałbym sobie z tym poradzić sam, ale niebardzo wiem co mogę zrobić aby się upewnić ze to wina modemu, a nie np zbyt dużego obciążenia sieci domowej.

Z góry dziękuję za pomoc.

nigel
11-02-2012, 22:45
Ale po co sie niepotrzebnie wysilac ? Zadzwon do UPC, przyniosa nowy modem. Jak problem bedzie sie powtarzal, to wtedy bedziesz walczyl. Jesli nie, to zaoszczedzisz kupe czasu :)

Artur_A
11-02-2012, 23:26
Problem może wynikać z ilości urządzeń, ale nie dotyczyć obciążenia sieci, a realizacji bezpiecznej łączności. Dużo modeli modemów wi-fi, słabo sobie radzi z obsługą WPA2 przy kilku urządzeniach podpiętych na raz. Wyłącz szyfrowanie, ukryj nazwę sieci (żeby ktoś nie wlazł) i sprawdź czy problem ustąpił. Jeżeli tak, to zazwyczaj wystarczy zaktualizować firmware.
Ale na początek posłuchaj rady nigela, jest naprawdę dobra ;)

ropusz
11-02-2012, 23:39
Ja u siebie mam tak, że przegrywając przez WiFi z PC na dysk NAS to mi się, jakby router (mam router oddzielnie od modemu) wywala i muszę go restartować. Mam tak z jednym laptopem. Na innych tego nie ma, więc podejrzewam, że to karta sieciowa tego laptopa jest winna. Słowem sprawdź czy to nie jest winien jakiś sprzęt inny niż modem.

mOSAd
15-02-2012, 01:08
W ruterze oddzielnym od modemu problem sprawiały torrenty u mnie. Po jakimś czasie zapychały ruter na tyle, że konieczny był restart. Najczęściej to wina oprogramowania siedzącego w urządzeniu. Nie ważne ile urządzeń, po czym się łączą - to jest błędne działanie i proponowalbym nalegać na wymianę na coś innego w ramach reklamacji u dostawcy.

Lukdz
17-02-2012, 22:45
Raczej winne jest oprogramowanie routera, które nie radzi sobie z taką ilością urządzeń. Postaraj się o wymianę, ale WYRAŹNIE zaznacz, że masz sporo sprzętu.

freefly
18-02-2012, 03:15
UPC ogranicza ilość komputerów możliwych do podłączenia, przy 10 Mbps do 3 oraz przy 25 Mbps do 5. Tak było w ubiegłym roku.

Tom01
18-02-2012, 12:15
Nie ma czegoś takiego zwis po obciążeniem sieci Wi-Fi. Jeśli korzysta z niej wiele urządzeń to po prostu wolniej działa. Jeśli przestaje działać i wymagany jest reset to sprzęt jest warty funta kłaków. Sprawę rozwiązuje się stawiając własny, dobrej jakości router z punktem W-Fi. Wcześniej czy później większość do tego dochodzi sama. Kwestia tylko po jakiej liczbie przerobionych chińskich routerków.

marcinch
18-02-2012, 16:54
Moim zdaniem problem jest w Uploadzie

Mając w domu 10mb/s połączenie 10mb/s jest do downloadu, a tylko 1mb/s uploadu.
Na 99% też masz takie łącze asynchroniczne i sam torrent zapycha Ci 100% uploadu a efekty takie są

Tom01
18-02-2012, 16:57
Moim zdaniem problem jest w Uploadzie

Wątkotwórca napisał: "sieć pada kilka razy dziennie. Jedyne co pomaga to restart modemu." Między "pada" a "zapycha" jest pewna różnica.