PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc w zgraniu Lampy z body

adamvariant
11-02-2012, 11:50
to mój pierwszy post więc przede wszystkim się przywitam. nazywam sie Adam jestem z chorzowa posiadam Nikon "budżetowy" D40, ale jak to mówią " nie sprzęt się liczy tylko umiejętności :)".
stopniowo poszerzam swój arsenał i tak chronologicznie zakupiłem:
BODY + KIT 18-55
szkiełko 50mm 1.8 D
wyzwalacz radiowy Phottix TETRA + 2 odbiorniki
lampę SB-22s (która będzie na sprzedaż niebawem)
oraz odebrałem ostatnio najnowszy nabytek czyli nieszczęsną lampę METZ 40MZ-2 ze stopką sony/minolta

i tu zaczyna sie mój problem:
aby podłączyć lampę do body lub do odbiornika phottix musiałem zakupić ADAPTER ISO/MINOLTA-SONY, tak też uczyniłem, ale niestety lampa nie błyska, ładuję się, TEST działa , ani z body ani też na wyzwalaczu radiowym nie wyzwala błysku :( i tu moje pytanie co to może być i co z tym zrobić?

z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi

Art Erie
11-02-2012, 12:03
[...]oraz odebrałem ostatnio najnowszy nabytek czyli nieszczęsną lampę METZ 40MZ-2 ze stopką sony/minolta[...]

Masz zamiar zmienić system? Jeśli nie, to sprzedaj tą lampę i kup do systemu Nikona; choćby "chińczyka", ale żeby działał bez zbytniej ekwilibrystyki.

adamvariant
11-02-2012, 12:43
kolego dziękuję za sugestie, ale lampa nie będzie montowana w ogóle na sankach tylko i wyłącznie radiowo na statywie oświetleniowym.

więc jeśli ma ktoś jakiąś sugestię jak ugryźć ten problem to bardzo proszę

Grzybu
11-02-2012, 12:53
Jeśli wyzwalacze działają z lampą SB, to wina leży po stronie Metza lub przejściówki. Chyba nie pozostaje nic innego jak spotkać się z jakimś użytkownikiem systemu S/M i sprawdzić gdzie leży błąd. Na wszelki wypadek podaj jeszcze jakie masz ustawienia lampy w aparacie...
Lampę w aparacie masz ustawioną na M ???

r_m
11-02-2012, 13:49
Porządna lampa, z systemem wymiennych stopek i dość rozbudowanymi funkcjami, więc sugestia sprzedaży jest lekko nietrafiona ;)
Sprawdziłeś w instrukcji, czy lampa jest odpowiednio ustawiona, na manual, z wyłączonymi funkcjami dodatkowymi?
Najprościej byłoby sprawdzić, czy wyzwala się ze stopki, potrzebujesz kawałek drutu i opis styków stopki, np. ten:
http://www.mhohner.de/sony-minolta/flashcomp_techref.php - zwarcie drutem odpowiednich styków powinno wyzwolić lampę (zwarcie nieodpowiednich-nie wiem, może spowodować uszkodzenie lub nic się nie stanie).

adamvariant
11-02-2012, 15:01
Wiem że model jest dobry i wart swojej ceny dlatego tez nawet ze jest to stopka minolta/sony to i tak wolałem ja brać, mam sąsiada co ma sony alfa A220 chyba jakoś tak, ale nie chce mu czegoś zpie.... w body:D

sprychu
11-02-2012, 15:18
Z "radyjkiem" nigdy nie pracowałem, więc się w tym temacie nie wypowiem.
Jeżeli chodzi o wyzwalanie lampy ze stopki aparatu, to potrzebujesz albo przejściówki dedykowanej do nikona (sca 3402 bądź starszej sca 3401) albo uniwersalnej stopki z jednym stykiem środkowym - sca 301. Wtedy będziesz mógł wyzwolić lampę w trybie M lub A, a ustawienia typu iso, wartość przysłony czy też ogniskową, będziesz musiał ustawić na lampie ręcznie. Stopki od sony-minoly raczej nie wykorzystasz w nikonie.

Pozdrawiam

adamvariant
11-02-2012, 15:28
no oki jesli chodzi o stopke w body ale dlaczego nie odpala z radia?:(

sprychu
11-02-2012, 15:32
A tego to nie wiem, jak już pisałem, radia nigdy nie używałem i nie mam pojęcia jak to tam wygląda. Może spróbuj zakleić wszystkie styki poza środkowym taśmą izolacyjną, i wtedy sprawdź.

Pozdrawiam

r_m
11-02-2012, 15:36
O właśnie, SCA 301 jest tania, i powinna w pełni rozwiązać Twoje problemy :)

adamvariant
11-02-2012, 15:42
a co powiecie o SCA 343? dedyk nikon lepsza od 301 czy jeden kit?

sprychu
11-02-2012, 15:54
SCA 343 jest kostką do analoga, i to do w pełni manualnych lustrzanek, więc nie wiem jak to zadziała. Jeżeli poza centralnym stykiem są tam jakieś inne, to możliwe że i tak będziesz musiał pozaklejać te nadmiarowe, bo być może będą powodowały jakiś błąd, i np. nie będziesz mógł wyzwolić migawki. Ale to teoretyzowanie, bo nie mam tak naprawdę pojęcia jakby to wyglądało

Pozdrawiam

r_m
11-02-2012, 16:03
Jak możesz dostać taniej niż 301, to w ostateczności można usunąć dodatkowe styki ;)

JacekCz
11-02-2012, 19:53
SCA 343 jest kostką do analoga, i to do w pełni manualnych lustrzanek, więc nie wiem jak to zadziała. Jeżeli poza centralnym stykiem są tam jakieś inne, to możliwe że i tak będziesz musiał pozaklejać te nadmiarowe, bo być może będą powodowały jakiś błąd, i np. nie będziesz mógł wyzwolić migawki. Ale to teoretyzowanie, bo nie mam tak naprawdę pojęcia jakby to wyglądało

Pozdrawiam

Np. 3402 (ja mam "version" z niskim M albo bez) przeznaczona do Nikonów analogów AF (choć z manualami FG, F301 działa,w tym pomiar TTL), na cyfrze przynajmniej daje potwierdzenie w celowniku.

Akurat z 'manualnymi' z jednym dodatkowym stykiem nikonowskim w podobnej sytuacji bym zaryzykował zakup na ebayu w ciemno, byle tanio (nie wiem czy nie 321 albo jakoś tak). 343 taką nie jest, sądząc po danych ona chyba już przenosi analogowy TTL. Może blokować zdjęcie/nie musi. Wiedza wygdybana z netu!

Zdecydowanie w systemie SCA nie ma potrzeby pozbywania się lampy, wystarczy stopka. Lampa MZ-40 ma tyle poziomów mocy, że marzenie strobisty.

adamvariant
11-02-2012, 20:36
a moze ktos potwierdzic jedno znacznie ze wina lezy po stronie SCA z sony/minolta

JacekCz
11-02-2012, 20:49
a moze ktos potwierdzic jedno znacznie ze wina lezy po stronie SCA z sony/minolta

Chyba niewielu.
jest to jedyna kostka zupełnie inna, plus przejściówka itd... więcej styków, więcej awarii. Ślepa uliczka.

Do strobingu (w gruncie rzeczy też do pracy z aparatu w niektórych trybach) każda pasuje tylko nie s/m. Być może z zaklejaniem styku, ale wymiarowo mechanicznie są takie sam i mają centralny styk. Canon, Pentax, Olympus, cokolwiek.

To kupi za 30zł.

sprychu
11-02-2012, 22:04

A próbowałeś, tak jak radziłem, zakleić styki poza środkowym, i wtedy odpalić ze stopki? Może warto?

Edyta: to, że wina leży po stronie dedykowanej do sony-minolty przejściówki, raczej nie ulega wątpliwości moim zdaniem.

Pozdrawiam

adamvariant
11-02-2012, 23:46
A próbowałeś, tak jak radziłem, zakleić styki poza środkowym, i wtedy odpalić ze stopki? Może warto?

Edyta: to, że wina leży po stronie dedykowanej do sony-minolty przejściówki, raczej nie ulega wątpliwości moim zdaniem.

Pozdrawiam

tak tak robilem juz tak ale nadal cisza

dorjan
12-02-2012, 04:09
To że masz świetną lampę do strobingu już wiesz, a to że nie tylko do strobingu to jeszcze się dowiesz, ale teraz sprawdź jednoznacznie gdzie leży wina braku błysku ze stopką SCA. Zdejmij wszystkie "wynalazki" z korpusu lampy, tzn. odepnij stopkę SCA Minolta/Sony i przejściówkę. Zobaczysz zieloną drukowaną płytkę z kilkunastoma stykami oznaczonymi odpowiednimi numerkami. Styki nr 1 (powtórzony dwukrotnie) i 10 odpowiadają za wyzwolenie błysku. Wystarczy kawałek drutu, cienkiej blaszki i zwarcie tych styków. Jest błysk - z lampą wszystko w porządku. Nie ma błysku - przeczyść styki i spróbuj jeszcze raz.

Nie wszystkie dostępne stopki SCA nadają się do współpracy z Nikonem i tymi nieodpowiednimi są także te dedykowane do analogowego Nikona, chociaż poza korpusem nie ma to większego znaczenia, ale w przypadku próby podpięcia SCA-3401, SCA-3402-M(M2) wymagane jest zaklejenie dolnego lewego styku na stopce, gdyż styk ten przekazuje błędną informację do body i następuje całkowita blokada ekspozycji. Inne stopki SCA dedykowane do Canona (SCA-3101, SCA-3102) i Olympusa (SCA-3201, SCA-3202) pracują z Nikonem poprawnie. Godne polecenia są wszystkie stopki do Olympusa, bo mają fotocelę działającą w trybie TTL lampy wbudowanej. Fotocela ze stopki SCA-3201, SCA-3202 aktywowana jest przełącznikiem na tylnym panelu i poprawnie wyzwala błysk również w trybie sterownika wbudowanej lampy bez błysku (--) i sterownika przy ustawianiu błysku manualnie (M). Tylko że informacja ta jest mało przydatna dla użytkowników D40. Stopki systemu SCA-300 nie powinny sprawiać żadnych kłopotów.

Pozdrawiam.

sprychu
12-02-2012, 10:27
To że masz świetną lampę do strobingu już wiesz, a to że nie tylko do strobingu to jeszcze się dowiesz, ale teraz sprawdź jednoznacznie gdzie leży wina braku błysku ze stopką SCA. Zdejmij wszystkie "wynalazki" z korpusu lampy, tzn. odepnij stopkę SCA Minolta/Sony i przejściówkę. Zobaczysz zieloną drukowaną płytkę z kilkunastoma stykami oznaczonymi odpowiednimi numerkami. Styki nr 1 (powtórzony dwukrotnie) i 10 odpowiadają za wyzwolenie błysku. Wystarczy kawałek drutu, cienkiej blaszki i zwarcie tych styków. Jest błysk - z lampą wszystko w porządku. Nie ma błysku - przeczyść styki i spróbuj jeszcze raz.

Nie wszystkie dostępne stopki SCA nadają się do współpracy z Nikonem i tymi nieodpowiednimi są także te dedykowane do analogowego Nikona, chociaż poza korpusem nie ma to większego znaczenia, ale w przypadku próby podpięcia SCA-3401, SCA-3402-M(M2) wymagane jest zaklejenie dolnego lewego styku na stopce, gdyż styk ten przekazuje błędną informację do body i następuje całkowita blokada ekspozycji. Inne stopki SCA dedykowane do Canona (SCA-3101, SCA-3102) i Olympusa (SCA-3201, SCA-3202) pracują z Nikonem poprawnie. Godne polecenia są wszystkie stopki do Olympusa, bo mają fotocelę działającą w trybie TTL lampy wbudowanej. Fotocela ze stopki SCA-3201, SCA-3202 aktywowana jest przełącznikiem na tylnym panelu i poprawnie wyzwala błysk również w trybie sterownika wbudowanej lampy bez błysku (--) i sterownika przy ustawianiu błysku manualnie (M). Tylko że informacja ta jest mało przydatna dla użytkowników D40. Stopki systemu SCA-300 nie powinny sprawiać żadnych kłopotów.

Pozdrawiam.

Ale to nie z każdym body musi być prawda. Z Nikonem D70 tego problemu nie ma, wiem bo używam i z SCA-3401 M4 i SCA-3402-M, bez zaklejania jakichkolwiek styków. W tej chwili nie sprawdzę, bo 40MZ-2 jest u kumpla, ale mam też 40MZ-3i, czyli bardzo podobną lampę, i dosłownie przed chwilą sprawdziłem - tak jak napisałem, problemu nie ma. Co prawda D40 jest o 2 lata nowszą puszką, ale też jednak dość leciwą i jest szansa, że będzie podobnie jak z D70, czyli bezproblemowo.

Pozdrawiam

adamvariant
12-02-2012, 15:30

Pozdrawiam.

dorjan po zwarciu tych stykow bez SCA zadnego lampa wypala :) (normalnie juz mnie pocieszyles) więc co teraz proponujesz zeby bylo dobrze i tanio?:D

r_m
12-02-2012, 18:51
Taniej niż 28zł (+wysyłka) za nową oryginalną podstawową stopkę Metz?

JacekCz
12-02-2012, 19:11
Taniej niż 28zł (+wysyłka) za nową oryginalną podstawową stopkę Metz?

Niektórym rozwiązania najprostsze nie sprawiają frajdy, za mało cierpienia (przejściówkowicze wszystkich krajów, łączcie się) ... nie wiedziałem, że dziś aż tak mało kosztuje.

adamvariant
12-02-2012, 19:14
a jaki to model tek podstawowej kostki metza? za 28 zl?

JacekCz
12-02-2012, 19:20
a jaki to model tek podstawowej kostki metza? za 28 zl?

sprychu, post nr 2718410

dorjan
12-02-2012, 19:43
... co teraz proponujesz zeby bylo dobrze i tanio?:D

Na początku popełniłeś falstart i karą za to był niepotrzebny wydatek na zakup przejściówki. Za kilkadziesiąt PLN można upolować „normalną” stopkę SCA i pozbyć się kłopotów, ale że taka porada to musztarda po obiedzie, więc sprawdź jeszcze poprawność wyzwalania lampy ze stopką Minolta/Sony. Ponownie potrzebny drucik do zwarcia odpowiednich styków. Zwarcie „1” z „2” i „1” z „3” powinno wyzwolić błysk. Świadczyłoby to o sprawności SCA i winna zamieszania byłaby przejściówka.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img840.imageshack.us/img840/8459/sca3302.jpg)

Tanio i dobrze? Czasami taniej można kupić jakiegoś grata z odpowiednią stopką SCA niż samą stopkę. Nie planujesz podpinania lampy do body Nikona, więc nie ma większego znaczenia co kupisz. Tak jak pisałem poprzednio najbardziej funkcjonalnym rozwiązaniem byłby zakup taniej stopki do Olympusa z fotocelą, a jeszcze lepiej bezprzewodową SCA-3083 digital, tylko w tym ostatnim przypadku trzeba wydać ok. 200PLN.

Pozdrawiam.

adamvariant
12-02-2012, 21:56
no niestety ani jak 1-2 ani jak 1-3 zewre to nie blyska:( ustawienia na M i drugi suwak na ON

siedemczwartych
13-02-2012, 11:36
mam auto osobowe i kupiłem świetne opony do tira bo zbierają dobre recenzje i rewelacyjnie wypadają w testach.
Pytanie: jak je założyć do mojej osobówki...

Tak mniej więcej wygląda Twoje pytanie.
Nie rozumiem po co się pchać w inny system mocowania, skoro masz nikona z dwiema lampami.
Zobacz ile sam sobie narobiłeś problemów.
Już w drugim poście, ktoś sugerował zmianę lampy i po kłopocie. :)

Z doświadczenia wiem, że to najlepsze rozwiązanie, do którego wcześniej (zaoszczędzona kasa i czas) lub później sięgniesz.
Im więcej kombinacji, przejściówek itp, tym więcej elementów, które mogą zawodzić, więcej do noszenia i więcej do zostawienia przypadkiem w jakimś kącie.

adolfik9501
13-02-2012, 13:02
mam auto osobowe i kupiłem świetne opony do tira bo zbierają dobre recenzje i rewelacyjnie wypadają w testach.

Nie rozumiem po co się pchać w inny system mocowania, skoro masz nikona z dwiema lampami.

Z doświadczenia wiem, że to najlepsze rozwiązanie, do którego wcześniej (zaoszczędzona kasa i czas) lub później sięgniesz.
Im więcej kombinacji, przejściówek itp, tym więcej elementów, które mogą zawodzić, więcej do noszenia i więcej do zostawienia przypadkiem w jakimś kącie.

Nie przesadzaj. W tym przypadku zabrał się od zadu strony, zamiast poszperać za uniwersalną kostką SCA zakupił przejściówkę Sony/Minolta->ISO. Poza tym wydaje się, że uwalona jest kostka SCA z mocowaniem Sony/Minolta (chyba, że trza na raz zewrzeć styk 1 z 2 i 3). Kupi inną kostkę będzie OK.

amirez
13-02-2012, 15:34
Nie znam się! Ta lampa nie ma gniazdka PC?

JacekCz
13-02-2012, 15:56

Lampy systemu SCA nie mają gniazdka same w sobie, jest to w akcesoriach razem z kablem.

dorjan
14-02-2012, 00:13

Ciekawe podejście. Masz kolego gest. Gubisz kluczyki do samochodu i co? Kupujesz drugi i po kłopocie? Nie lepiej wymienić stacyjkę z odpowiednim kluczykiem? Zrozumiałbym gdybyś zaproponował coś lepszego w tej cenie. Silniejszego, szybszego, z napędem 4x, oszczędniejszego i z większymi możliwościami. Natomiast nigdy nie pojmowałem polecania różnych „toczydeł” ze względu na dostępność tanich części i małe spalanie przy 60km/h.
To tak w nawiązaniu do motoryzacji.

W tym przypadku zabrał się od zadu strony, zamiast poszperać za uniwersalną kostką SCA zakupił przejściówkę Sony/Minolta->ISO. Poza tym wydaje się, że uwalona jest kostka SCA z mocowaniem Sony/Minolta (chyba, że trza na raz zewrzeć styk 1 z 2 i 3). Kupi inną kostkę będzie OK.

Dokładnie tak. Najpierw kupił – później pyta. Lampka jest mocna, cicha, szybka, solidnie zbudowana, z niespotykanym u konkurencji zakresem ustawień manualnych i możliwościami rozbudowy. Nie ma się czym przejmować, wymieni stopkę i będzie OK. Kostka SCA Sony/Minolta jest prawdopodobnie uszkodzona. Można jeszcze sprawdzić kompletność styków od strony lampy, sprawność docisku każdego kółka i czystość, a w ostateczności pominąć całą elektronikę odpowiedzialną jedynie za niekompatybilny TTL i połączyć styki na krótko. Tylko po co się męczyć z tak „dziwną” stopką?

Każda SCA systemu 3000, 3002 od strony lampy jest identyczna.

źródło (http://img849.imageshack.us/img849/2217/sca3302m7.jpg)

Poprzednio popełniłem błąd. Użyłem łącznego spójnika „i” przy wskazywaniu par styków do zwarcia. Powinien być spójnik rozłączny „lub”, „albo”, jednak adamvariant zrozumiał poprawnie. Należało zewrzeć styki „1 i 2” bądź „1 i 3”

Lampa nie ma, bo i po co? Jakoś trzeba przymocować lampę do aparatu, a w serii MZ odpowiada za to konkretne SCA do każdego systemu. Standardowa stopka z jednym stykiem SCA-301 jest wyposażona dodatkowo w gniazdko umożliwiające podpięcie również kabelka synchronizacyjnego. Dostępne są kabelki długie, krótkie, proste, spiralne, dedykowane do różnych modeli lamp Metz.

SCA-301 z podpiętym kabelkiem synchronizacyjnym.

źródło (http://img197.imageshack.us/img197/4179/sca301.jpg)

Pozdrawiam.

siedemczwartych
14-02-2012, 00:31
Ciekawe podejście. Masz kolego gest. Gubisz kluczyki do samochodu i co? Kupujesz drugi i po kłopocie? Nie lepiej wymienić stacyjkę z odpowiednim kluczykiem? Zrozumiałbym gdybyś zaproponował coś lepszego w tej cenie. Silniejszego, szybszego, z napędem 4x, oszczędniejszego i z większymi możliwościami. Natomiast nigdy nie pojmowałem polecania różnych „toczydeł” ze względu na dostępność tanich części i małe spalanie przy 60km/h.
To tak w nawiązaniu do motoryzacji...

PUDŁO... :)

nie uwierzysz... ale jeżdżę subaru... które ma napęd Symmetrical AWD, pali dużo i jest mało popularne a części często drogie i trudniej dostępne...
I nie polecam nikomu passata tylko dlatego, że miliony nim jeżdżą, bo podobnie by trzeba było polecać jedzenie gów... - przecież miliony much nie mogą się mylić. To przytoczone słowa dziennikarza motoryzacyjnego. Niestety sam tego nie wymyśliłem.

.... to tak w nawiązaniu do motoryzacji...

dorjan
14-02-2012, 02:01
PUDŁO... :)

nie uwierzysz... ale jeżdżę subaru...

Dlaczego nie uwierzę? Fajne autka. Wiem coś o tym. Niszowe i niedoceniane podobnie jak Metz. Wygląd Subaru byle jaki, niepozorny, dość skromny, ale Panie… jak to jeździ – szczególnie zimą na śniegu. W Metz’u tak samo. Uważana za „kundelka”, ale Panie… jak to świeci – powtarzalnie, cicho i szybko.

Gratuluję Subaru i pozdrawiam.

JacekCz
14-02-2012, 09:36
W Metz’u tak samo. Uważana za „kundelka”, ale Panie… jak to świeci – powtarzalnie, cicho i szybko.

Rzeczywiście propozycja pozbycia się TEJ LAMPY nie jest ... świadoma rzeczywistości.
Błędna jest tylko ścieżka kontynuowania tej minoltowskiej stopki. Ale do tego prowadzi brak wiedzy (co to jest system SCA) przez zakupem (i powtarzanie 'milionów much' kupujących wszelkie przejściówki)

adamvariant
14-02-2012, 11:36

Im więcej kombinacji, przejściówek itp, tym więcej elementów, które mogą zawodzić, więcej do noszenia i więcej do zostawienia przypadkiem w jakimś kącie. aleś uwalił text, juz wiem ze wystarczy kupić za 27.80 adapter METZ oryginalny i jest lampa norlanie rolls roys wsród lamp tego typu :D:D a nie tam (nie wiem czy kolega pisząc ten text, czy wiedziałeś coś an temat systemu SCA 300?

co do pytanie o PC niestety to jest minus bo niestety go nie posiada ten METZ

siedemczwartych
14-02-2012, 12:47
aleś uwalił text, juz wiem ze wystarczy kupić za 27.80 adapter METZ oryginalny i jest lampa norlanie rolls roys wsród lamp tego typu :D:D a nie tam (nie wiem czy kolega pisząc ten text, czy wiedziałeś coś an temat systemu SCA 300?

co do pytanie o PC niestety to jest minus bo niestety go nie posiada ten METZ

mam tylko jedna prośbę do Ciebie... bądź na tyle uczciwy, że jak dojdziesz do wniosków, o których napisałem, to się przyznasz... :)

Bo jestem pewny, że dojdziesz. :)

Ale szczerze życzę powodzenia i zadowolenia z budowanych konstrukcji.

adamvariant
15-02-2012, 19:37
ok bez zbędnego OFFTOPOWANIA juz zalatwiam stopke SCA 301 i dam znać czy już wszystko oki:)

kozia2
19-02-2012, 22:25
Witam, jestem tu nowa i mam problem dotyczący zgrania lampy z body więc doczepiam się do tematu :)
Posiadam lustrzanke Nikon D3000 i lampę błyskową Minolta Auto 132x. Lampa wyposażona jest w tyrystor a napięcie na stopce wynosi ok. 4V, posiada tryb manualny i 2 tryby auto TTL. Przy założonej fotoceli lampa błyska za każdym razem, problem pojawia się gdy używam jej z body, w trybie manualnym nie błyska a w trybie auto aparat otwiera wbudowana lampę, skoro lampa błyska z fotocelą to zakładam, że trzeba coś ustawić w aparacie, niestety nie wiem gdzie szukać, ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

adolfik9501
19-02-2012, 22:32
Witam, jestem tu nowa i mam problem dotyczący zgrania lampy z body więc doczepiam się do tematu :)
Posiadam lustrzanke Nikon D3000 i lampę błyskową Minolta Auto 132x. Lampa wyposażona jest w tyrystor a napięcie na stopce wynosi ok. 4V, posiada tryb manualny i 2 tryby auto TTL. Przy założonej fotoceli lampa błyska za każdym razem, problem pojawia się gdy używam jej z body, w trybie manualnym nie błyska a w trybie auto aparat otwiera wbudowana lampę, skoro lampa błyska z fotocelą to zakładam, że trzeba coś ustawić w aparacie, niestety nie wiem gdzie szukać, ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

Lampa tylko w trybie M. Aparat ustaw dla próby również w M. Jeśli nie działa na korpusie, może pomoże, a może nie ;) , zaklejenie styków na stopce lampy (poza centralnym oczywiście).

kozia2
19-02-2012, 22:46
dzięki za odpowiedź spróbuje w najbliższym czasie :)

JacekCz
20-02-2012, 00:27
Lampa tylko w trybie M. Aparat ustaw dla próby również w M. Jeśli nie działa na korpusie, może pomoże, a może nie ;) , zaklejenie styków na stopce lampy (poza centralnym oczywiście).

Ja jestem zdziwiony, że minolta w ogóle się dała założyć, te jakie znam, mają styki w romb, czyli nie mają centralnego.
Coś chyba mam nie aktualne w głowie.
Lampy bez automatyki własnej 'A' bym za darmo nie wziął, szkoda mitręgi i zmarnowanych zdjęć.

EDIT: chyba na lekko okłamałaś, lampa ma dwa tryby automatyki NIE - TTL. One by były przydatne, o ile by się ją dało wyzwolić. Szybka wrzutka w wujka googla wskazuje, ze mnie tylko ty masz ten problem:

Electroflash 132X -- Designed for the XD and XG (and later) cameras, the unit will automatically set the camera to the synch speed . Some find this a neat convenience feature. Others have problems because slower shutters cannot be selected. In fact, they can be seletced, but it takes a bit of work. On the XD, XG, and later camert causes an LED to blink in the viewfinder when the flash is "ready". A manual and auto-exposure unit using 4 AA batteries and providing a GN of 105 in feet with ISO 100 speed film. It has a hot shoe and a PC connection.

It looks very much as though this is a 'dedicated' flashgun, which means it was designed to work with certain Minolta cameras and provide a high degree of automation in use.

Ma na stopce więcej niż centralny styk, więc nie bardzo wiadomo czego tam oczekuje.

adolfik9501
20-02-2012, 00:46
Ja jestem zdziwiony, że minolta w ogóle się dała założyć, te jakie znam, mają styki w romb, czyli nie mają centralnego.
Coś chyba mam nie aktualne w głowie.
Lampy bez automatyki własnej 'A' bym za darmo nie wziął, szkoda mitręgi i zmarnowanych zdjęć.

Przecież to jest stara minolta, a te to normalną stopkę miały.

Co się zaś tyczy trybów Auto tej Minolty to tam są dwa tryby Auto plus manual bez podziału mocy.

EDIT: Trochę mi zeszło pisanie tej jakże długiej odpowiedzi ;)

EDIT2: Skoro tam są tryby A (nie TTL) to również powinno się dać ich użyć, a nie tylko trybu M. Dedykacja w tej lampie jest właściwie bajerem. Dziwi to, że z fotoceli śmiga, a z korpusu nie.

r_m
19-03-2012, 05:27
lampa niestety nadal nie działa próbowałam z d3000 i z f60
A czy próbowałaś skorzystać z poprzedniej porady, czyli włożyć coś izolującego wszystkie inne styki poza tym centralnym (na środku stopki)?

kozia2
18-03-2014, 19:03
lampa niestety nadal nie działa próbowałam z d3000 i z f60, działa tylko z fotocela? może coś takiego rozwiązałoby problem --> http://allegro.pl/kostka-synchro-fa696-ttl-pc-kazdy-nikon-i2191015006.html ?

JacekCz
18-03-2014, 19:10
lmoże coś takiego rozwiązałoby problem ?

A jak nie? Stawiasz sobie limit kosztów ile chcesz do złoma dołożyć?

W tak starych lampach różnych systemów przeróżne bywają kłopoty. Jednym ze znanych jest odwrócona biegunowość (przejściówka nie pomoże). Ale nie tylko to, czasem "nie bo nie". Ze dwadzieścia zjawisk elektronicznych może tam zachodzić.

Myślę że nikt nie jest w stanie obiecać że to pomoże.