PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki kompakt - tania używka

grissley
11-02-2012, 11:05
Mój szanowny rodzic od ostatnich 15 lat używa tej samej analogowej małpki Fuji, z której jest niezmiennie zadowolony.
Z jakichś tam powodów od jakiegoś czasu przebąkuje jednak o kupnie cyfrówki.
W pierwszej chwili poleciłem mu, żeby kupił sobie Canona A510 - do wzięcia za stówkę, a aparat w miarę sensowny.
Ale jednak A510 w porównaniu z takim S90 (też Canon) pokazuje jednak przepaść, jaka dzieli porządny kompakt od starej taniochy.
Więc może w cenie 1~3 stówy (za używkę) da się wyrwać coś znacznie sensowniejszego niż A510? Marka bez znaczenia - może być coolpix, może być canon, może być fuji...
Główne założenie - wykorzystywany będzie tylko i wyłącznie jeden tryb fotografowania: "naciśnij i zapomnij" ;)
Ilość pixeli nie ma znaczenia - ważne, żeby aparat radził sobie "sam" w maksymalnie różnych warunkach.

stachmuszel
11-02-2012, 11:44
A pewny jestes, ze pomiedzy A510 a S90 jest taka przepasc w obrazku? Bo ja nie. Mam starutkiego Canona A80 i porownywalem jego obrazek z obrazkiem EX1, S95 i P300. Nie widze tej "przepasci" w obrazku, jedynie w obsludze (wielkosc LCD, lag, stabilizacja, etc). No moze na wyzszych ISO jest przewaga nowych matryc. Moj syn, totalny laik foci nim calkiem przyjemne foty. Tak "przyjemne" fotki, bo tak jednym slowem mozna opisac obrazek ze starych Canonow.
Pozdr.

jamnik
11-02-2012, 16:46
Gorąco polecam Ci Canona PowerShot A720 IS. Matryca 8 Mpix. Przed kilku laty kupiłem go mojej żonie i od tego czasu generuje prosto z puszki lepsze jotpegi niż ja z mojego D300. Abym dorównał jakością koloru temu Canonowi, muszę sprawiać RAW-y. Naprawdę :-).
Całkiem poważnie mówiąc, jeśli nowy kosztował około 800 złotych, to ile kosztuje dzisiaj...?

grissley
11-02-2012, 17:54
A pewny jestes, ze pomiedzy A510 a S90 jest taka przepasc w obrazku?

Tak. Mam zapas fotek na dysku robionych jednym i drugim (zawsze w trybie zielonej automatyki ;) ).
Zdjęcia z A510 są całkowicie akceptowalne, ale te z S90 potrafią być wręcz znakomite.

jamnik - A720 trzyma jeszcze cenę (ok 350), ale zagaję ojczulkowi, może się skusi :)

Valdek_Tychy
11-02-2012, 21:41
Polecam Canon PowerShot SX130 is

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/1017484717-1.jpg
źródło (http://content.etilize.com/images/250/1017484717.jpg)
używkę można dostać za 350-400,nowy za 600-650
Mam od niedawna, jest bardzo dobry a przede wszystkim idealnie sprawdza się jako kamera HD, jakość filmów jest rewelacyjna

grissley
11-02-2012, 23:34
Valdek - jaka jest jakość zdjęć w trybie "zielonym"?
Czy aparat w trybie idioten_automatyki radzi sobie w zróżnicowanych sytuacjach, czy tylko w scenach statycznych z dobrym oświetleniem i umiarkowanym kontrastem?
Póki co, A720 chyba podejdzie ojcu bardziej - mniejsze pliki i obecność wizjera optycznego to akurat dla taty spore plusy :)

Valdek_Tychy
12-02-2012, 12:11
Valdek - jaka jest jakość zdjęć w trybie "zielonym"?
Czy aparat w trybie idioten_automatyki radzi sobie w zróżnicowanych sytuacjach, czy tylko w scenach statycznych z dobrym oświetleniem i umiarkowanym kontrastem?
Szczerze mówiąc nie wiem bo nie robiłem jeszcze zdjęć w trybie zielonym.Ma za to wszystkie tryby zaawansowane czyli manual,priorytet czasu i przysłony i dobrą stabilizację.Mam go głównie z powodu filmów HD które są naprawdę bardzo dobrej jakości ale o zdjęciach też niczego złego powiedzieć nie mogę. Wybrałem go z wielu innych marek w podobnej cenie bo moim zdaniem jest najlepszy.

Robinson73
12-02-2012, 12:32
Pada pytanie (już któryś post ostatnio) o aparat dla rodzica, no i że rodzic używał jakiegoś tam starego kompakta i był zadowolony , a to że umie obsłużyć jeden przycisk, itp. A potem w wątku zaczynają się dyskusje nad wyższością "obrazka" S90 EX1 A720 IS i innych podobnych aparatów. Zapytaj najpierw swojego ojca co mu jest w aparacie potrzebne , na co zwraca uwagę przy obsłudze bądź co bądź nowego, skomplikowanego dla niego urządzenia (a każdy nawet L23 ma teraz więcej niż 4 przyciski). A Twój ojciec nie będzie wiedział o jakim obrazku mówisz , szumach , aberracjach. Takie osoby szukają aparatu w miarę prostego w obsłudze , dobrze jak ma wizjer, jeśli nie to jak największy wyświetlacz, z szybką reakcją na naciśnięcie migawki, może być szeroki kąt obiektywu , no i na końcu dobrze jak będzie robił przyzwoite fotki. Wiem coś o tych preferencjach wierz mi :)

grissley
12-02-2012, 16:30
Robinson - ale przecież nie napisałeś nic nowego:

wykorzystywany będzie tylko i wyłącznie jeden tryb fotografowania: "naciśnij i zapomnij"
Ilość pixeli nie ma znaczenia - ważne, żeby aparat radził sobie "sam" w maksymalnie różnych warunkach.
mniejsze pliki i obecność wizjera optycznego to akurat dla taty spore plusy

Napisz lepiej, jaki aparat najlepiej wg Ciebie pasuje do tak dobrze znanych przez Ciebie kryteriów ;)

grissley
27-02-2012, 10:36
Znalazłem optymalne wyjście - rodzic dostał A510, a do mnie właśnie jedzie A720is :)