Zobacz pełną wersję : d90 czy d300
Witam
Mam dylemat czy kupić d90 czy d300. Zastosowanie głównie śluby, krajobrazy i portret. Czytałem wiele o problemach AF w d90 z 35/1.8. Czy lepiej kupić d90 z 35, 85 lub d300 tylko z 35?
Stach2008
10-02-2012, 22:29
Lepiej kupić de czysta bo jest bardziej pro :)
j.w.
85 dokupisz za jakiś czas, a puszka nie zmieni się "za jakiś czas", sama :wink:
Gwynbleidd
11-02-2012, 08:14
Lepiej użyć funkcji szukaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=77711
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196197
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=184617
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=129072
... i wiele innych.
shaolin1
11-02-2012, 10:41
Lepiej kupić de czysta bo jest bardziej pro :)
Ja kupiłem nawet D300s i shaolin (Marcin) dalej twierdzi ze nie jestem pro :(
Już nie wiem co mam zrobić, co kupić, żeby być pro... ;)
A tak na serio...
To pytanie jest o D300 czy D300s? Lekka różnica jest.
Nie chcę ludzi namawiać na D300/D300s. Pisano tu na forum że są ludzie którzy robią śluby D90 i jakoś dają radę. Wszystko zależy od umiejętności no i od szkła oraz skalibrowanego AF z body. W D300(s) jest mikroregulacja, natomiast w D90 nie ma. Ale to nie znaczy że tego problemu nie da się rozwiązać. AF będzie lepszy w D300(s), no ale wiele różnic, szczególnie na korzyści D300s nie ma... Ja bym się zastanowił bo główny czynnik to finanse zapewne, a lepiej mieć dobre szkło z D90 niż D300/D300s ze słabym szkłem. Taka moja prywatna opinia.
Dużo było o tym na forum, wiem bo sam na te wątki trafiałem jak robiłem przeszukanie przed moim zakupem ;)
Czasem trzeba trochę poświęcić czasu, ale później ma się czyste sumienie że decyzja świadoma i przemyślana.
Co do problemów D90 z 35 mm to się nie wypowiem. Może jak zrealizuję mój następny zakup, czyli te szkło to będę mógł napisać jak 35 mm daje sobie radę z D300s, ale to jeszcze troche czasu minie zanim to nastąpi.
Jeśli chodzi o śluby to pomyślał bym na Twoim miejscu również o lampie, bo czasem (nie zawsze) jest potrzebna. Tak więc chyba bliżej D90 + szkła + lampa bym optował...
Mam d90 i bez problemów współpracuje z 35 1,8 G - pierwsza szt. jaką założyłem w sklepie.
Mam możliwość pożyczenia lampy Nissin 622 mark II wiec chyba da radę.
panoramix
11-02-2012, 21:04
Jeśli Cię stać, to kupuj d300 - dla lepszego AF, uszczelnień i innych udogodnień. Matryca jest ta sama co w D90, więc i obrazek dostaniesz ten sam.
Swoją drogą, z samym d300 + 35/1,8 , na śluby bym się nie porywał. Lampy, trzeba się trochę nauczyć - nie wystarczy ją mieć (pożyczyć).
shaolin1
11-02-2012, 21:13
No ale kolega pisał o planach zakupu 85 mm również, więc to już trochę lepiej wygląda.
Zgodzę się z panoramix że lampe trzeba kupić i się jej nauczyć, wiedzieć jak używać.
Do ślubów ogólnie nabył bym na miejscu autora jakiegoś jasnego zooma, najlepiej ze stałym światłem bo mimo wszystko to ułatwia pracę w kościele. No ale jak ktoś lubi ze stałką śmigać i mu to nie przeszkadza to jego sprawa.
Polecam poczytać autorowi tematy o ślubniakach z tego forum. Wiele można się dowiedzieć ciekawego od ludzi którzy w tym siedzą od wieków.
A zapasowe body na wypadek awarii masz? Na śluby to podstawa.
No i kwestia obiektywów - masz coś oprócz planowanego 35mm? Co zrobisz, jeżeli okaże się za wąskie? Do pracy w reportażu ze stałkami trzeba mieć wprawę w ich używaniu, wiedzieć jak się ustawić by otrzymać odpowiedni kadr.
biniubak
11-02-2012, 21:30
Moim zdaniem to stałki typu 35, 50 czy 85 są super sprawą na ślubie - jak sie je potrafi ogarnąć. To raz. A dwa jak jest miejsce. Bo jak się trafi ciasny kościółek i maleńka sala weselna to te 35 mm na cropie jest przekleństwem. Lepiej mieć w torbie jakiegoś zooma typu 17-50.
Poczytałem tematy z linku i chyba wybiorę d300.
Cz ta lampa da radę?
Czy warto kupić d70/s zastosowanie głównie krajobrazy, portrety oraz na zapas do ślubów ( podobno d70 nie sprawia kłopotów z 35 / 1.8G)
Najpierw kupię d70s a potem się zobaczy