Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] cwaniaki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/9962/10022z.jpg)
No faktycznie, szczwane bestie ;).
Fajnie Darku kombinujesz ostatnio.
Tutaj podoba mi się zestawienie ciepłej podłogi z chłodną w barwach górą.
O ile w takim zdjęciu można tak nazwać składowe kadru ;).
Bardzo fajny pomysł. Super się to ogląda.
jarekf34
10-02-2012, 22:14
Bardzo fajne te Twoje kombinacje, przyjemnie się ogląda :)
Mnie się nie podoba. Bez tych dwóch wyraźnych drzew byłoby super. A tak zbyt się odcinają - zwłaszcza u podstawy.
Niewątpliwie materiałem wyjściowym do tej pracy było zdjęcie ale teraz to to zdjęciem raczej nie jest. Takie jest moje zdanie. Nie podoba mi się , jak i cała "maziana" seria.
Niewątpliwie materiałem wyjściowym do tej pracy było zdjęcie ale teraz to to zdjęciem raczej nie jest. Takie jest moje zdanie. Nie podoba mi się , jak i cała "maziana" seria.
A to dziwne... Czemu tego zdjęciem nazwać nie można? Czym się różni to zdjęcie od zdjęć np z podwójną ekspozycją (na niebo i na ziemię) tak żeby poprawić DR?
grudzinsky
11-02-2012, 13:12
A to dziwne... Czemu tego zdjęciem nazwać nie można? Czym się różni to zdjęcie od zdjęć np z podwójną ekspozycją (na niebo i na ziemię) tak żeby poprawić DR?
bo takie zdjecie z dwoch ekspozycji mozesz w ciemni na jeden papier wrzucic, a to co tu zaprezentowane bez photoshopa nie osiagniesz
Jak to nie??
Oczywiście że można. Jedno zdjęcie robisz normalnie, a drugie ruszając aparatem na statywie góra i dół z długim czasem.
JaroPienza
11-02-2012, 14:14
bo takie zdjecie z dwoch ekspozycji mozesz w ciemni na jeden papier wrzucic, a to co tu zaprezentowane bez photoshopa nie osiagniesz
A Photoshop to nie taka ciemnia cyfrowa? Bronią sie wszyscy przed tym Photoshopem jakby nie potrafili go obsługiwać :D
Czyli to co sie da bez fotoszopa to ok, a reszta to juz ble?
jestem na tak dla takiego eksperymentowania. Juz kiedyś widziałem Twoje zdjęcie w takim stylu i bardzo mi się podobało. W tym przypadku muszę się jednak zgodzić z Nemethem.
ładne kolory ale kadrowo mi nie leży
Jak to nie??
Oczywiście że można. Jedno zdjęcie robisz normalnie, a drugie ruszając aparatem na statywie góra i dół z długim czasem.
Popraw mnie jeśli się mylę. Jak zrobisz zdjęcie z długim czasem i poruszeniem góra-dół to i pierwszy i drugi plan będzie poruszony. Skleisz to ze zdjęciem normalnie zrobionym to nie uważasz że nie uzyskasz tak ostrego pierwszego planu? Oczywiście mam na myśli zdjęcie powyżej.
Wszystko zależy jakich masek użyjesz. Ja nie mówię tu o podwójnej ekspozycji tylko o 2 różnych zdjęciach. Modyfikacji robisz już na etapie wywołania zdjęcia.
Wszystko zależy jakich masek użyjesz. Ja nie mówię tu o podwójnej ekspozycji tylko o 2 różnych zdjęciach. Modyfikacji robisz już na etapie wywołania zdjęcia.
Właśnie temu nie uważam tego za zdjęcie tylko za grafikę czy coś w tym stylu. Fotografia przyrodnicza powinna powstawać w okolicznościach przyrody a nie na monitorku. Oczywiście programem graficznym można poprawiać a nie tworzyć zdjęcie. Fotografia to malowanie światłem a nie fotoszopem. Takie jest moje zdanie, ale ja zaczynałem na kliszy i może mam inne podejście do fotografii.
Właśnie temu nie uważam tego za zdjęcie tylko za grafikę czy coś w tym stylu. Fotografia przyrodnicza powinna powstawać w okolicznościach przyrody a nie na monitorku. Oczywiście programem graficznym można poprawiać a nie tworzyć zdjęcie. Fotografia to malowanie światłem a nie fotoszopem. Takie jest moje zdanie, ale ja zaczynałem na kliszy i może mam inne podejście do fotografii.
No właśnie mowa też o kliszy. Bo widzisz, maski to nie wytwór Photoshopa. Maski też były używane w ciemni.
Padło tutaj takie stwierdzenie
I w zasadzie to zdjęcie można by było też w ciemni zrobić.
Wg mnie to ten spór można przełożyć na lata analogowe w sposób następujący:
Czy wywoływanie w ciemni (razem z majstrowaniem maskami) to jeszcze fotografia czy już nie? Czy może fotografia to zrobienie zdjęcia i oddanie go do labu?
Do World Press Photo by tego nie przyjęli. Co nie znaczy, że to nie jest zdjęcie. Czy w tym dziale...? Chyba w ramach relaksu.
No niestety w dzisiejszej fotografii przynajmniej tej netowej bez pomocy programów nic by nie wyszło, ale prawie nic. Większość pokazanych na forum dopieszczonych prac ma więcej w sobie algorytmów niż moje. Wystarczy porównać zdjęcie wyjściowe do końcowego efektu, podejrzewam, że w większości przypadków to jest dopiero ingerencja, a tu ... nic nadzwyczajnego. Rozumiem, że większości się nie podoba, ale na to już nie mam wpływu ;) Nadal będę ich męczył softem, chociaż kilka udało mi się zrobić bez PS-a. Nie ma co przepychać, jednym się podoba, innym nie, ważne, że szczerze to mówicie, ja to szanuję.
Nikonozaur
11-02-2012, 23:42
Eksperymentów ciąg dalszy, słusznie, chociaż Ty coś robisz w kierunku urozmaicenia krajobrazowej sztampy. I tak Ci dopomóż Photoshop. ;)
Nie jestem jakimś ortodoksem z epoki analogów, choć i wtedy robiło się cuda pod powiększalnikiem. Uważam, że liczy się efekt końcowy. Sam PSuję zdjęcia pasjami. Tu jednak efekt już oklepany i nic twórczego nie wnosi. Popatrzyliśmy, przyklasnęliśmy, ale ile można...? Tak jak z tymi poruszonymi gwiazdami na niebie. No, pare razy robi to wrażenie, ale jak zauroczone ludziska się zasadzają na pół nocy i co drugi wrzuca ten pokreskowany nieboskłon, to mnie to już nie bierze.
Nie jestem jakimś ortodoksem z epoki analogów, choć i wtedy robiło się cuda pod powiększalnikiem. Uważam, że liczy się efekt końcowy. Sam PSuję zdjęcia pasjami. Tu jednak efekt już oklepany i nic twórczego nie wnosi. Popatrzyliśmy, przyklasnęliśmy, ale ile można...? Tak jak z tymi poruszonymi gwiazdami na niebie. No, pare razy robi to wrażenie, ale jak zauroczone ludziska się zasadzają na pół nocy i co drugi wrzuca ten pokreskowany nieboskłon, to mnie to już nie bierze.
to jak 100% wszystkich zdjęć, jest jeszcze miejsce na błąd statystyczny, w nim są te wybitne.
Jak zauważyłeś oklepany, ja dopiero go klepie, jak wyklepię zacznę następne oklepywać i tak w kółko...
No to owocnego klepania. Lepsze to od klepania biedy ;-)
Mi się bardzo podobają te kombinacje :D
Świetna robota jak dla mnie.
element07
12-02-2012, 13:19
mi sie nie widzi taka obrobka...
Pablo 77
12-02-2012, 22:16
Moje poparcie masz :)
Podoba mi się !