Zobacz pełną wersję : World Press Photo 2012.
Dla osób, które jeszcze nie znają wyników: http://www.worldpressphoto.org/gallery/2012-world-press-photo
Zapraszam do dyskusji. :)
dominikpl72
10-02-2012, 15:18
No to "w temacie" dodam jeszcze tego linka:
Polak z World Press Photo. U nas nie chcieli jego zdjęć (http://www.tvn24.pl/0,1734391,0,1,polak-z-world-press-photo-u-nas-nie-chcieli-jego-zdjec,wiadomosc.html)
Z punktu widzenia "globalnego" podwórka: Gratulacje :)
Z punktu widzenia naszego krajowego podwórka: smutne, że tak trudno się przebić ze swoją twórczością...
Dla Gudzowatego to juz chyba osobna kategorie powinni zrobic pt. Gudzowaty :D
Fajnie, ze jest tez drugi Polak.
Ale niefajnie, ze ostatni rok to same kataklizmy i konflikty...
Tomek lepszy od Gudzowatego, tylko pozazdrościć. Jeżeli to czyta to też gratuluję :).
Smutne tylko to, że nasze gazety wolą zdjęcia z iphone'a od Pana Józka niż kupę dobrego materiału od zdolnego fotografa. Żenua!
Tomek lepszy od Gudzowatego, tylko pozazdrościć. Jeżeli to czyta to też gratuluję :).
Smutne tylko to, że nasze gazety wolą zdjęcia z iphone'a od Pana Józka niż kupę dobrego materiału od zdolnego fotografa. Żenua!
Tak jak ukończenie Harvardu na najlepszych ocenach nic nie gwarantuje w Polsce, a wręcz przeciwnie. Tak samo takie prestiżowe wyróżnienie również nie gwarantuje nic na Polskim rynku fotograficznym.
nonnatus
10-02-2012, 19:15
kiedyś Filip Ćwik, jako laureat poprzedniej edycji WPP na wernisażu wystawy w Opolu, ze smutkiem w głosie opowiadał, że od czasu jak dostał nagrodę to telefony z gazet ucichły. oto polska właśnie.
gratuluję Lazarowi i choć w to nie wierzę, to może ktoś wreszcie stuknie się w głowę i choć zacznie się jakaś debata nad kondycją polskiego reportażu, albo inaczej - reportażu w Polsce, bo to co się z nim teraz dzieje to bieda straszna.
krolewicz
10-02-2012, 19:26
no dobrze, ale o co Wy macie pretensje?
zrobił rewelacyjne zdjęcia, ale kto ma je opublikować? do tego potrzeba by z 10 stron, kto mu tyle da i kto za to zapłaci ?:)
nonnatus
10-02-2012, 19:31
zrobił rewelacyjne zdjęcia, ale kto ma je opublikować? do tego potrzeba by z 10 stron, kto mu tyle da i kto za to zapłaci ?:)
tu nie chodzi o to, że gazety nie chciały opublikować tego materiału, bo był na 10 stron, tylko o to, że w ogóle nie były nim zainteresowane.
Do tego przepadła zajebista szansa na reklame tytułu: "oto w naszej gazecie wydrukowano materiał, z którego zdjęcie otrzymało nagrodę na WPP" i tyle. tak oto "oszczędzanie" powoduje jeszcze większe straty. po mojemu koleś, który o tym zdecydował kompletnie się na tym nie zna. przecież od razu widać, że materiał jest świetny. ehhh
Motorniczy
10-02-2012, 23:19
Pan Lazar chce zamieszkac w Warszawie, twardy jest .
"Niemożliwe żeby Polak zrobił takie zdjęcie, podobno takie słowa padły" (na końcu wywiadu) - no to jeżeli takie podejście prezentuje więcej osób - tym większe gratulacje!
tu nie chodzi o to, że gazety nie chciały opublikować tego materiału, bo był na 10 stron, tylko o to, że w ogóle nie były nim zainteresowane.
Do tego przepadła zajebista szansa na reklame tytułu: "oto w naszej gazecie wydrukowano materiał, z którego zdjęcie otrzymało nagrodę na WPP" i tyle. tak oto "oszczędzanie" powoduje jeszcze większe straty. po mojemu koleś, który o tym zdecydował kompletnie się na tym nie zna. przecież od razu widać, że materiał jest świetny. ehhh
A jakiej podstawie stwierdziles to, ze szansa przepadla. Skad wiedziales, ze koszta publikacji to X, a zysk to np. 2 x X? A moze bylo tak, ze wydatki to X, a przychod to 1/2 X.
Znowu zaczyna sie placz, jak to sie zle traktuje fotografow. Tak samo, jak Wy (My) traktujecie inne zawody. Dlaczego nie jedziecie do autoryzowanego serwisu moto, nie jadacie w dobrych restauracjach i nie dajecie zlecen na zlecenia.przez.net tylko naprawiacie u szwagra, jecie w knajpie i pytanie na forum?
Ja robie to samo, ale nie jestem hipokryta i nie pieprze glupot.
rychu_cmg
11-02-2012, 01:51
Nie wiem czy tylko ja odnoszę takie wrażenie, ale od kilku lat ponad połowa zdjęć jest albo zrobiona przez amerykanów, albo na fotografii są amerykanie lub wydarzenia z nimi związane.
Nie wiem czy tylko ja odnoszę takie wrażenie, ale od kilku lat ponad połowa zdjęć jest albo zrobiona przez amerykanów, albo na fotografii są amerykanie lub wydarzenia z nimi związane.
Którego albumu bym do ręki nie wziął to żaden kraj nie ma takiej ilości fotografów wysyłających swoje foty na WPP jak Amerykanie. USA bije ilością wszystkich. Nie chce być inaczej :) Myślę, że tu jest jeden z powodów.
PS. Na końcu każdego albumu (katalogu jak kto woli) są wymienieni wszyscy, którzy nadesłali zdjęcie (cia). Kraj, imię, nazwisko.
A kto ocenia? To nie pytanie retoryczne. Serio, wiecie jak i przez kogo są oceniane nadesłane zdjęcia?
W kontekscie mego pytania wyżej ciekawa recenzja http://www.iczek.pl/2012/02/10/wpp-z-czym-to-sie-je/
framemoder
11-02-2012, 15:03
A kto ocenia? To nie pytanie retoryczne. Serio, wiecie jak i przez kogo są oceniane nadesłane zdjęcia?
Jak? Zapewne naocznie, bo chyba raczej tego nie mierza. A przez kogo? To mozesz zobaczyc na stronie w skladzie jury.
W skład jury najczęściej wchodzą dyrektorzy agencji fotograficznych, fotoedytorzy, fotoreporterzy. Różnie. Mieszany skład. Przynajmniej te nagradzane, po wcześniejszym przesiewie wybierają przez głosowanie. Czasem są spory, przekonywanie innych. Tak w skrócie.
najzabawniejsze ze dajecie tu linki do tvn24 lub gazety w., które to brukowce wymyśliły portale dla wszystkich i możliwość publikacji zdjęcia w nagrodę za darmo sic. Zwolniono etaty dla reporterów a cena zdjęcia w prasie drukowanej a internetowym wydaniu (niby dlaczego?) różni się wielokrotnie... ja rozumiem nastolatków, którzy cieszą się z faktu zobaczenia swojego zdjęcia z komórki w gazecie ale inni? Akurat to, że nikt nie chciał opublikować tych zdjęć w polsce to pokazuje jedno, że zarządzają prasa w Polsce debile i myślą, że mają z debilami do czynienia. To tyle... myślę, że najwyższy czas propagować postawę, iż to obciach udostępnić swoje zdjęcie za darmo... nawet ktoś taki, a może szczególnie taki jak robiący zdjęcia do pudelka, faktu itp to wiedzą..
najzabawniejsze ze dajecie tu linki do tvn24 lub gazety w., które to brukowce wymyśliły portale dla wszystkich i możliwość publikacji zdjęcia w nagrodę za darmo sic. Zwolniono etaty dla reporterów a cena zdjęcia w prasie drukowanej a internetowym wydaniu (niby dlaczego?) różni się wielokrotnie... ja rozumiem nastolatków, którzy cieszą się z faktu zobaczenia swojego zdjęcia z komórki w gazecie ale inni? Akurat to, że nikt nie chciał opublikować tych zdjęć w polsce to pokazuje jedno, że zarządzają prasa w Polsce debile i myślą, że mają z debilami do czynienia. To tyle... myślę, że najwyższy czas propagować postawę, iż to obciach udostępnić swoje zdjęcie za darmo... nawet ktoś taki, a może szczególnie taki jak robiący zdjęcia do pudelka, faktu itp to wiedzą..
Przecież fotoreporterka przeżywa kryzys już od dawna na całym świecie. Wiem, u nas w kraju jest to spotęgowane i rynek bardziej skopany społeczniakami. Wychodzi na to, że jesteśmy bardziej "oszczędnym" narodem niż Szkoci ;) :D
W skład jury najczęściej wchodzą dyrektorzy agencji fotograficznych, fotoedytorzy, fotoreporterzy. Różnie. Mieszany skład. Przynajmniej te nagradzane, po wcześniejszym przesiewie wybierają przez głosowanie. Czasem są spory, przekonywanie innych. Tak w skrócie.
Dzięki. Przejrzałem stronę WPP, skład jury, posłuchałem opinii przewodniczącego. Zwyciężył kolejny raz z rzędu Nikon. Cieszmy się. A fotoreporterom życzę samych niespokojnych czasów.
nonnatus
12-02-2012, 12:39
A jakiej podstawie stwierdziles to, ze szansa przepadla. Skad wiedziales, ze koszta publikacji to X, a zysk to np. 2 x X? A moze bylo tak, ze wydatki to X, a przychod to 1/2 X.
Znowu zaczyna sie placz, jak to sie zle traktuje fotografow. Tak samo, jak Wy (My) traktujecie inne zawody. Dlaczego nie jedziecie do autoryzowanego serwisu moto, nie jadacie w dobrych restauracjach i nie dajecie zlecen na zlecenia.przez.net tylko naprawiacie u szwagra, jecie w knajpie i pytanie na forum?
Ja robie to samo, ale nie jestem hipokryta i nie pieprze glupot.
uspokój się.
"znów to wszędobylskie - jakby - ", ... skąd wiesz? na jakiej podstawie?
fakt jest taki, że zdjęć nie wydrukowano i dlatego szansa przepadła, bo nie można już wydrukować tych zdjęć w gazecie i potem mówić, że myślmy pierwsi poznali się na tych fotach.
nie ogarniam co ma szwagier, traktowanie innych zawodów i warsztat samochodowy do tych zdjęć. nie o tym piszę.czytaj z uwagą. jak Ciebie czytam, to mam wrażenie, że wypałeś wprost z wątku o ślubach, gdzie ten argument jest ZAWSZE przytaczany.
i jeszcze jedno, pisząc: "nie jestem hipokrytą" implicite zarzucasz mi - autorowi wątku do którego się łaskawie odnosłeś - że ja nim jestem. nie znasz mnie więc daruj sobie takie komenty i panuj nad jezorem kolego, bo sam zdaje się "pieprzysz głupoty".
No i tu się trochę mylisz.
Pamiętam jak na warsztatach Tomasz Tomaszewski kazał nam z dobrego materiału (ok 20 zdjęć) wybrać 3 zdjęcia do druku w gazecie. Można? Można! Po co artykuł na 10 stron skoro wszystko można zmieścić na 2 stronach.
Motorniczy
13-02-2012, 16:25
No i tu się trochę mylisz.
Pamiętam jak na warsztatach Tomasz Tomaszewski kazał nam z dobrego materiału (ok 20 zdjęć) wybrać 3 zdjęcia do druku w gazecie. Można? Można! Po co artykuł na 10 stron skoro wszystko można zmieścić na 2 stronach.
Mozna jezdzic tramwajem zamiast samochodem lub jesc kotlety sojowe imitujace te miesne ale to jest roznica ... a powaznie mowiac to wlasnie p.Tomaszewski mowil wam o oszczednosci wybierajac 3 zdjecia ... ale malo kto o tym wie . To tak jest, ze to TY masz sie dostosowac do rozmiaru kolumny na stronie a nie oni do ilosci Twoich zdjec - niestety.
a szkoda - bo za dobrych czasów dla fotografii reporterskiej było całkiem odwrotnie - to cykl dobrych fotografii grających pierwsze skrzypce - oblewano odpowiednią ilością tekstu... Teraz, kiedy na dobre nastała rea obrazu (o ironio) do tekstu dobiera się jedno, często bardzo marne zdjęcie.
Ciekaw jestem czy gdyby wrocic do takiej formuly to gazeta dalej by bankrutowala.
Pozostaje TOmaszowi pogratulować. Jakis czas temu ktoś tu na Nikonie podesłał jego stronkę, poźniej widzialem z nim wywiad: jest pasja i efekty "same" przychodzą.
no i też przypomniala mi sie smutna sytuacja z Filipem Ćwikiem i jego wypowiedź w wywiadzie o milczących telefonach po WPP. zwlaszcza ze F.Cwika mialem okazje poznać na warsztatach i widziałem jaki to zapaleniec i pozytywny człowiek. to po prostu dziwne. Fotoreporter z kilkunastoletnim doświadczeniem....
Widzę, że trend jest taki, ze fotografowie z ambicjami i potencjałem cisną na świat ze swoją fotografią- bo w PL ma się to za nic.
Jest to z jednej strony ograniczenie dla fotografow- z drugiej pewna motywacja aby próbować sił jeszcze wyżej i szerzej.
Sam F. Cwik mówil, ze idzie obecnie w fotografie "albumową" (nie mylić z albumami Barańskiego :p) bo sam reportaż juz dziś nie wystarcza. Lepiej realizować długofalowe projekty- bo jeszcze to: ma szanse aby jakos wypłynąć.
Pozostaje TOmaszowi pogratulować. Jakis czas temu ktoś tu na Nikonie podesłał jego stronkę, poźniej widzialem z nim wywiad: jest pasja i efekty "same" przychodzą.
no i też przypomniala mi sie smutna sytuacja z Filipem Ćwikiem i jego wypowiedź w wywiadzie o milczących telefonach po WPP. zwlaszcza ze F.Cwika mialem okazje poznać na warsztatach i widziałem jaki to zapaleniec i pozytywny człowiek. to po prostu dziwne. Fotoreporter z kilkunastoletnim doświadczeniem....
Widzę, że trend jest taki, ze fotografowie z ambicjami i potencjałem cisną na świat ze swoją fotografią- bo w PL ma się to za nic.
Jest to z jednej strony ograniczenie dla fotografow- z drugiej pewna motywacja aby próbować sił jeszcze wyżej i szerzej.
Przecież odpowiedź jest prosta. W Polsce fotograf z międzynarodowymi osiągnięciami, kojarzy się potencjalnym klientom z cenami z kosmosu za usługi.
Różnorodne osiągnięcia na polu zawodowym nie są w naszym kraju kryterium, żeby dostać lepszą pracę. Zresztą pisałem już. Napisz w CV, że masz dyplom z Harvardu, a na bank nie dostaniesz roboty.
wiesz freefly- ja nie to dokladnie chcialem powiedziec.
trendy są ogolnie na swiecie takie ze fotografom reportażystom z dużo wiekszym dorobkiem i pozycją niż F. Ćwik- każe się zamiast zdjęc oddawać film, dzwiek i uzupełniać zdjęciami.
fotografia reportażowa jest w odwrocie i tyle. nic tego nie zatrzyma. kto bedzie umial/chcial/mial mozliwosci i sily aby sie nieco przebranżowić moze jakos na nowo sie znaleźć w tym swiecie.
a kto nie- bedzie płakał i narzekał- natomiast niczego to nie zmieni poza tym, ze on stoi w miejscu a swiat idzie do przodu- robi coś co juz dziś nei ma wartości rynkowej bo warunki na zewnątrz sie zmienily.
w
Floyd Rose
17-02-2012, 20:14
Tak czułem (ma potencjał) :-)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186693
Tomasz Lazar, laureat tegorocznego World Press Photo - wywiad
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14428&tomasz-lazar-laureat-tegorocznego-world-press-photo-wywiad
Tomasz Lazar: Zrobienie tego zdjęcia to był impuls
http://www.polskieradio.pl/10/482/Artykul/537335,Tomasz-Lazar-Zrobienie-tego-zdjecia-to-byl-impuls
Nina Berman o zdjęciu Tomasza Lazara:" Naprawdę zrobił je Polak?"
http://dziendobry.tvn.pl/video/nina-berman-o-zdjeciu-tomasza-lazara-naprawde-zrobil-je-polak,1,newest,35342.html
Reklame ma piękną :D
Dzisiaj w Syrii zginal Remi Ochlik, tegoroczny laureat WPP...
http://www.worldpressphoto.org/photo/2012remiochlikgns1-al?gallery=2634&photographer=2616
http://www.worldpressphoto.org/multimedia-gallery/2012-multimedia-contest
enforces
16-03-2012, 14:16
orientujecie się kiedy będzie można kupic najnowszy album? Kolekcjonuję roczniki i czekam od nowego roku i nic nie ma jeszcze.
chichot_losu
24-03-2012, 23:44
World Press Photo jak World Press Photo, co roku mamy do czynienia z takim samym poziomem i tymi samymi emocjami.
Już dawno przestalam się ekscytować odsłonami kolejnych zwycięzców. Instytucja tego konkursu jest tak stwardniała, że nie jest w stanie niczym nowym zaskoczyć. Dzięki WPP świat uodparnia się na ból i cierpienie, czyli daje ten sam efekt co telewizja, internet, etc. Szkoda.
wiadomo, tak wygląda obecnie fotografia prasowa. pomijając wszystkie konflikty i tragedie to można wybrać tam coś ciekawego: Sochi Singers (http://www.worldpressphoto.org/photo/2012robhornstraaes1-al?gallery=2634) - świetny dokument, czy np. World Aquatics Championships (http://www.worldpressphoto.org/photo/2012adamprettysps2-ak?gallery=2634).
Tomek pięknie to zrobił, szkołę EAF zamknęli nam więc teraz jak będą za granicą pytać o tą szkołę I.Jaroszewską i Jej absolwentów to się będzie mocno gimnastykować z układaniem zdań ;)
wracając do tematu gratulacje dla Tomka bo materiał bardzo mocny!
Gudzowaty faktycznie co roku zaskakuje i wygrywa zawsze :P
ale jednak jest jedno ALE - moim skromnym zdaniem materiał o samochodach z poprzedniego WPP był jednak bardziej jakby dopracowany a przynajmniej kadry były ciekawsze i budziły we mnie więcej emocji,
jednak i tak szczere gratulacje za wyszukiwanie takich perełek do tematów, jak on to robi?!