Zobacz pełną wersję : wizjer w d70s vs canon400d
bawilem sie ostatnio canonem 400d i chcialem sie dowiedziec ktory wizjer jest lepszy(wiekszy, jasniejszy) ten z canona czy nikona d70s? porownywal ktos?
bawilem sie ostatnio canonem 400d i chcialem sie dowiedziec ktory wizjer jest lepszy(wiekszy, jasniejszy) ten z canona czy nikona d70s? porownywal ktos?
Z tego co pamietam (bralem pod uwage przy kupnie m.in. D70s i 400D) to ich wizjery były bardzo podobne.
Jesli wizjer ma dla Ciebie duze znaczenie to zerknij w D80, ma wizjer pryzmatyczny, spory i jasny. Niestety w tej chwili D80 jest duzo drozszy niz D70s :-/
wiem jaki D80 ma wizjer, miodzio :) ale wiem ze jego body jest mniejsze od d70s i to mnie denerwuje a dłonie mam dosc duze.tak wiec wybor jest tylko jeden...
Ewentualnie poczekaj na spadek cen D200...
Nie wiem, czy jest aparat z mniejszym i ciemniejszym wizjerem, niż ma D70...
A do D80 można sobie dokupić MB i już się lepiej trzyma.
pewnie ze z gripem by bylo wygodnie ale wtedy cena za ten aparat byla by jak dla mnie kosmiczna
wiesz co grip jest wydatkiem którego napewno nie pozałujesz bawiłem sie nim naprawde swietna sprawa
tymbardziej jak masz sabinke na sankach, dlugietele i robisz pionowa fotke bez gripa barki wysiadaja :D
pewnie ze z gripem by bylo wygodnie ale wtedy cena za ten aparat byla by jak dla mnie kosmiczna
Jak spokojnie poszukasz, to znajdziesz - gdzieś niedawno ktoś chciał nówkę odsprzedać za bodajże 380 zł, być może na tym forum nawet.
Rafał_Sz
27-02-2007, 17:28
wiem jaki D80 ma wizjer, miodzio :) ale wiem ze jego body jest mniejsze od d70s i to mnie denerwuje a dłonie mam dosc duze.tak wiec wybor jest tylko jeden...
Łapy mam jak szufle i dla mnie nie jest za mały. Z sabiną, gripem i szkłem 18-200 za ciężki.
pozdrawiam Rafał
nychu - może dla ciebie to trochę zwiększy powierzchnie uchwytu D80tki ? ;)
http://www.allegro.pl/item168374440_obudowa_camera_armor_do_nikon_d80_fo to_net].html
i przy okazji zabezpieczy aparat przed obtłuczeniem :D
http://www.allegro.pl/item168374440_obudowa_camera_armor_do_nikon_d80_fo to_net].html
Moim zdaniem - w takim pokrowcu gumiastym aparat bardzo się niszczy - podobnie jak telefony komórkowe w "szczelnych", ściśle przylegających pokrowcach.
Witam!
Wizjer w D80 bije na głowę ten z 400D. Jeżeli chodzi o gripa, można, ale niekoniecznie . Tym bardziej w d70. W 400D grip przy lampie i tele jest wręcz obowiązkowy! Canon jest raczej "kompaktem" z wyglądu. Ale jako aparat na pewno nie jest zły, tym bardziej jeżeli nie bawisz się obróbką.
bawilem sie dzisiaj 400D a w domu czeka na mnie jak zwykle d70s. Jak dla mnie 400D nie jest aparatem fotograficznym, ostatnio takie rozczarowanie niby dobrym SLR walnelo mnie jak poszedlem ogladac sony alfa wrrr co do wizjera to uwazam ze mozna sie spokojnie przyzwyczaic do d70s i wcale nie wydaje mi sie ciemny szczegolnie jesli porownam inne wazne dla mnie rzeczy, nie mowiac juz o pierwszym wrazeniu kiedy chwycilem 400d w reke, to tak jak bym znowu trzymal kodaka 6490 :) wybacz ale powrot do przeszlosci mnie nie dla mnie ;)
MariuszB
05-03-2007, 18:41
A czy ktoś widział taką obudowę do 70s?, tłuke się po różnych dziurach, dodatkowa ochrona mogła by się przydać
wow to jest madnix a nie nikon ;)
MariuszB - bardzo proszę: http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?name=obudowa-Camera-Armor-do-Nikon-D70s&idt=16334&
ekonet_pth wydaje mi się, że ta obudowa ma za zadanie nie chronić aparat przed zadrapaniami, ale przed uderzeniami, a telefony komórkowe to akurat się "niszczyły" od zamało ciasnych obudów - wszystko o siebie tarło, wlatywały tam różne farfocelki, które działały jak papier ścierny. W kwesti estetycznej, to ktoś by musiał sprawdzić czy w/w obudowa nie jest z tworzywa które zostawia "odparzenia" i tylko tyle....
Kolekcjoner
06-03-2007, 17:31
MariuszB - bardzo proszę: http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?name=obudowa-Camera-Armor-do-Nikon-D70s&idt=16334&
ekonet_pth wydaje mi się, że ta obudowa ma za zadanie nie chronić aparat przed zadrapaniami, ale przed uderzeniami, a telefony komórkowe to akurat się "niszczyły" od zamało ciasnych obudów - wszystko o siebie tarło, wlatywały tam różne farfocelki, które działały jak papier ścierny. W kwesti estetycznej, to ktoś by musiał sprawdzić czy w/w obudowa nie jest z tworzywa które zostawia "odparzenia" i tylko tyle....
Mam tę obudowę. W ogóle coś takiego nie jest możliwe o czym pisał kolega. Ochronę stanowi niezłą, jedynie aparat robi się strasznie wielki.
Mam tę obudowę. W ogóle coś takiego nie jest możliwe o czym pisał kolega. Ochronę stanowi niezłą, jedynie aparat robi się strasznie wielki.
No to bardzo się cieszę, bo widziałem sporo telefonów komórkowych, zniszczonych BARDZO przez długotrwałe używanie dopasowanych, ciasnych pokrowców.
A długo ją już używasz? Daj znać po roku-dwóch-trzech, jak wygląda aparat. Obym się mylił, czego Ci życzę szczerze.
Pozdrawiam.
Kolekcjoner
07-03-2007, 10:29
No to bardzo się cieszę, bo widziałem sporo telefonów komórkowych, zniszczonych BARDZO przez długotrwałe używanie dopasowanych, ciasnych pokrowców.
A długo ją już używasz? Daj znać po roku-dwóch-trzech, jak wygląda aparat. Obym się mylił, czego Ci życzę szczerze.
Pozdrawiam.
Nie używam cały czas to jedno, drugie ta obudowa to zupełnie coś innego niż cerata na telefon, trzecie - aparaty nie są robione z szajsplastiku jak niektóre telefony i wreszcie - czwarte ja miałem pierwszy telefon zapakowany w taki pokrowiec przez dwa i pół roku i po wyjęciu wyglądał jak nowy. Także wwydaje mi się że nazbyt uogólniasz.
MariuszB
07-03-2007, 17:23
VALOOS dzieki za namiar
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego pokrowca:
Jak się ma tenże do podpiętego gripa? sie da czy sie nieda?
Zabawiam się troszkę offroudowo, zabezpieczenie aparatu byłoby dla mnie cenne, ale z reguły pod aparat mam podpietego gripa.
Kolekcjoner
07-03-2007, 18:04
VALOOS dzieki za namiar
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego pokrowca:
Jak się ma tenże do podpiętego gripa? sie da czy sie nieda?
Zabawiam się troszkę offroudowo, zabezpieczenie aparatu byłoby dla mnie cenne, ale z reguły pod aparat mam podpietego gripa.
Wycięcie na spodzie sugeruje, że można próbować go podpiąć. Ja próbowałem i mi się nie udało. Być może potrzeba więcej samozaparcia :). Po założeniu tego czegoś ;):) na aparat - robi się on już tak duży, że dołożenie gripa to już masakra. Z tym że nie należy zbytnio przejmować się moim marudzeniem :), bo mam niezbyt duże ręce i czasem za wileka pucha mi przeszkadza :). Po za tym to może też zależeć od modelu aparatu. Ja akurat zakładałem to na 30D.