Zobacz pełną wersję : Systemy audio Ford i VW
Czy audio ktore obecnie sa montowane w VW (Passat, Jetta) i w Fordach (Mondeo, S-Max) odtwarzaja mp3 z USB? Czy jest to opcjonalny dodatek? A moze czytaja plyty z mp3 ? I czy te sprzety sa takie same w kazdym Modelu Forda i kazdym VW?
Pytam bo niebawem bede ktoryms z wymienionych podrozowal a chcialbym miec ze soba wlasna muzyczke. W razie gdyby nie to musze wczesniej sobie jakies CD ponagrywac bo od odebrania auta do wyjazdu tego zdazyc nie zrobie.
W tych VW masz albo samo radio z wyswietlaczem RCD210/RCD310/RCD510 albo zestawy z navi RNS310/RNS510 i w kazdym jest obsluga cd/mp3. Co do druta na USB - niestety to jest platna opcja (MDI). Drut dla ajfona/ipoda jest drozszy od zwyklego na USB jakby sie ktos pytal ;)
A co do forda to ja nie znaju...
Czyli w VW plytka z empeczy daje 100% gwarancji ze sobie swojej muzy poslucham.. USB bedzie juz zalezec od wersji wyposazenia. Dzieki. To teraz ktos o Fordzie moze ... :) :)
Bedzie zalezec od tego czy to ktos dokupi bo w zadnej wersji (czyli Trendline, Comfortline i Highline) nie masz tego w standardzie... oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie, zeby to dolozyc pozniej (ot pare kabelkow, gniazdek, itp - moge podac numery czesci z ETKA jakby ktos chcial :D).
A wiesz ze to dziwne ze nie ma tego na wyposazeniu. Bralem z wypozyczalni Golfa VI wersja z nawigacja na polkadzie i w podlokietniku byla koncowka do USB. Muza grala z pen drive'a. Watpie żeby w wypozyczalni ktos to dokupil na wlasna reke
A czy ta wypozyczalnia byla w UK? :D Bo ja mowie o Polsce ;) Wg konfiguratora Volkswagen Polska to jest jako opcja przy kazdej wersji wyposazenia... odpowiednio 640pln dla zwyklego USB i 760pln dla ajpoda/ajfona. W UK jest w standardzie we wszystkich Passkach, w Jettcie tylko w S nie masz (125gbp) ;)
W S-Maxie CD czyta mp3.
USB jest w wersji Premium czyli ośmiokanałowe Sony,
w standardowym CD6000 masz tylko wejście AUX na minijacka w schowku.
Shaolin - no tak... Zapomnialem ze w PL to trzeba z klienta zedrzec za to co bogatszy klient ma w standardzie :)
Woldemorth - czyli moge przyjac ze w Mondeo bedzie tak samo ?
Opcja na pewniaka to plytka CD z mp3 w przypadku VW i Forda. USB w przypadku Forda loteria zalezna od wersji. W przypadku VW jak widze raczej ciezko jest nie trafic na ten gadzet.
Co do płytki CD z mp3 to dobrze ją nagrać z niską prędkością, co by nie było później problemów. Jak masz odtwarzacz mp3 to do Forda potrzebujesz dodatkowo kabel miniJack–miniJack i odtwarzasz przez AUX, tylko wtedy sterowanie poza głosem masz na odtwarzaczu mp3.
Nie mam odtwarzacza. Najchetniej skorzystalbym z USB bo z plytkami to wlasnie roznie bywa. No ale zobaczymy.
Nie mam odtwarzacza. Najchetniej skorzystalbym z USB bo z plytkami to wlasnie roznie bywa. No ale zobaczymy.
W VW masz to na 100% wszystkie radia po 2008r w VW odtwarzaja MP3 z plyty, interesowalem sie jak kupilem VW, niestety 2006 rok nie ma jeszcze MP3, bo wtedy byla to opcja platna ekstra.....mowie o rynku europejski a nie polskim, bo w Polsce do teraz MP3 jest jako dodatkowa opcja.
Docelowo dokupilem emulator zmieniarki i do malego urzadzenia podpietego pod radio jak zmieniarka wtykam karte SD, USB czy podlaczam odtwarzacz MP3......srednio jestem zadowolony, bo wczesniej mialem radio z MP3 i bylo o wiele wygodniej;)
Shaolin masz jakies wejscia na sprzet do VW, moze bys cos doradzil, chetnie bym kupil cos innego niz ten emulator, nawet nowe radio po rozsadnej cenie;)
misiobudrysio
10-02-2012, 10:12
ja mam w golfie 5 fabryczna nawigacje mfd 2 i cignie mp3 tylko wtedy nie ma navi bo zeby nawigacja dzialala to plyta z mapa musi byc wlozona
w schowku jest gniazdo na ipoda ale nie podlaczalem nigdy myslalem o czym takim jak pisze Greg77 ale teraz to sie zastanowie
ja mam w golfie 5 fabryczna nawigacje mfd 2 i cignie mp3 tylko wtedy nie ma navi bo zeby nawigacja dzialala to plyta z mapa musi byc wlozona
w schowku jest gniazdo na ipoda ale nie podlaczalem nigdy myslalem o czym takim jak pisze Greg77 ale teraz to sie zastanowie
Jak moge zapytac, ktory rok tej piatki bo ja takich udogodnien jeszcze nie mam;)
misiobudrysio
10-02-2012, 10:25
Jak moge zapytac, ktory rok tej piatki bo ja takich udogodnien jeszcze nie mam;)
2007 ale to jest wersja usa kupilem se go bedac jeszcze w stanach
Nooo tak to wiele tlumaczy, wersje europejskie na 100% nie maja wejscia do ipoda, chyba, ze nowsze modele, tak jak mowilem po 2008 roku byly radia z MP3 z plyty.
Chetnie bym kupil, albo jakies radyjo 2din, ale zeby sie jakos wygladalo w tym golfie....
Dodam jeszcze, że gdybyś trafił na egzemplarz VW wyposażony w nawigację RNS510 lub gramofon RCD510, to tam masz gniazdo kart SD, na które możesz muzykę wrzucić w formacie MP3 i WMA.
Wlasnie nad tym radiem sie motam, ale te na allegro i na ebayu wydaja mi sie jakies niepewne....
Istnieje pewne ryzyko, że kupisz lewiznę, niestety... Ale jak trafisz coś pewnego, to polecam. Generalnie jak ktoś sprzedaje ten sprzęt jako firma i wystawia fakturę, to można w miarę spokojnie brać. Bo jakby co, to przecież Ty nie możesz wiedzieć, czy sprzęt jest legalny, czy nie. Sprzedający odpowiada, Ty jesteś wtedy ofiarą oszustwa. Wiadomo, problemy będą, ale Ty jesteś kryty.
A, no i jeszcze warto wspomnieć o dysku, na który tę muzę można sobie wrzucić. Wtedy nawet karta SD nie jest potrzebna (tylko do przetransportowania plików).
EDIT: Jakby co, to bierz RNS, a nie RCD. Ta nawigacja jest bdb.
Shaolin masz jakies wejscia na sprzet do VW, moze bys cos doradzil, chetnie bym kupil cos innego niz ten emulator, nawet nowe radio po rozsadnej cenie;)
Dostepu do sprzetu nie mam, ale taki RNS510 dalby rade ;)
Hehe, mierzylem sie do RNS 500 zanim kupilem to moje urzadzenie........fajne to, ale jak mowie, zakup z Aledrogo czy Jebaja wydaje mi sie wysoce ryzykowny a wywalic okolo 2 tysi na urzadzenie skladane w jakiejs szopie przez kilkuletnie dzieci w Chinach......oooo nie;)
Nie zalezy mi tak na nawigacji, choc pewnie gdybym to cudo mial to bym uzywal:D
Sprawdzalem tez ceny w sklepie VW w Polsce i jak podali mi cene najprostrzego radia z mp3 to spadlem z krzesla i dlatego tez mam obiekcje do tych z internetu:D
To zostan przy emulatorze ;)
Zaczynam przez ten temat myslec o jakims radyjku 2din:D
Kurcze za 200-300 euro juz fajny sprzecik wyrwe;)
W oryginalnym VW wkurza mnie mala moc i brzmi jak karton, dodatkowo tylne gloniki nie dzialaja a sa.....podobnie mialem w skodzie, dzialaly tylko przednie a po podpieciu pozadnego radia zadzialaly wszystkie:D
Ja mam rcd300 w VW i musiałem dokupić emulator, ale zdecydowałem się na najprostsze rozwiązanie czyli tylko AUX. Nie robię długich tras więc dla mnie jest to rozwiązanie wystarczające. Plus jest taki że można podpiąć dowolny odtwarzacz z wyjściem na słuchawki.
Greg, ja mogę się dowiedzieć, jak chcesz. Muszę tylko znać model samochodu i rocznik. To tak na dzień dobry. Ewentualnie o resztę szczegółów będę dopytywał później.
Ja mam rcd300 w VW i musiałem dokupić emulator, ale zdecydowałem się na najprostsze rozwiązanie czyli tylko AUX. Nie robię długich tras więc dla mnie jest to rozwiązanie wystarczające. Plus jest taki że można podpiąć dowolny odtwarzacz z wyjściem na słuchawki.
Tez mam ten emulator;) Jest ok, ale jakos mnie drazni, brakuje mi wyswietlania tytulow na ekraniku radia:D
Greg, ja mogę się dowiedzieć, jak chcesz. Muszę tylko znać model samochodu i rocznik. To tak na dzień dobry. Ewentualnie o resztę szczegółów będę dopytywał później.
PW
Albo jak sie wkurze to kupie to http://www.amazon.co.uk/Connects-Facia-Volkswagon-Touran-Passat/dp/B0033GY74S/ref=sr_1_30?ie=UTF8&qid=1328875655&sr=8-30
velaskez
10-02-2012, 18:34
Ja mam RNS510 z USB i wyjściem na ajpoda.
Czyta płyty z MP3, a DVD w miejsce nawigacji trzeba włożyć.