PDA

Zobacz pełną wersję : D3100 problem z kolorami

bf109
09-02-2012, 21:24
Witam

Jestem użytkownik korzystałem z D40 i D3100. Zależy mi na tym, aby zdjęcia miały kolory nasycone -vivd- robię jpg :).
W D40 opcja ta wymiatała - zdjęcia bezpośrednio z lustrzanki kolorystycznie powalały. W D3100 bez opcji vivid mam wrażenie że kolory są nieco wyprane (wyblakłe), a po jej uruchomieniu dosycane są wybrane barwy. Twarze mają barwę woskową, ewidentnie czerwony t-shirt wygląda na nieco wyblakły.Jak uporać się z tym problemem chciałbym aby zdjęcia po prostu były bardziej żywe. To co dotychczas probowałem nie dało rezultatu:
ustawienie vivid
zmiana palety na RGB
ustawianie balansu bieli
próby z różnymi obiektywami.
Może kogoś z Was, podobnie jak mnie, nie do końca zadowalały te kolory ?

Dziękuję za pomoc

wasilewk
09-02-2012, 21:36
A możesz podrzucić linki do NEF-ów albo JPG-ów prosto z aparatu ?
Ewentualnie umieść dwa obok siebie: dobre i złe.

marcinch
10-02-2012, 11:09
Witam

Jestem użytkownik korzystałem z D40 i D3100. Zależy mi na tym, aby zdjęcia miały kolory nasycone -vivd- robię jpg :).
W D40 opcja ta wymiatała - zdjęcia bezpośrednio z lustrzanki kolorystycznie powalały. W D3100 bez opcji vivid mam wrażenie że kolory są nieco wyprane (wyblakłe), a po jej uruchomieniu dosycane są wybrane barwy. Twarze mają barwę woskową, ewidentnie czerwony t-shirt wygląda na nieco wyblakły.Jak uporać się z tym problemem chciałbym aby zdjęcia po prostu były bardziej żywe. To co dotychczas probowałem nie dało rezultatu:
ustawienie vivid
zmiana palety na RGB
ustawianie balansu bieli
próby z różnymi obiektywami.
Może kogoś z Was, podobnie jak mnie, nie do końca zadowalały te kolory ?

Dziękuję za pomoc

A edytowales cos w samym profilu vivid?
Jak dajesz strzalke w prawo przy zaznaczonym profilu wchodzi ci w jego edycje

zgera
10-02-2012, 15:57
To są dwie różne matryce, CCD i CMOS dlatego kolorystyka jest nieco inna. Używałem D40 na ustawieniach standardowych, pomimo tego miałem delikatnie zmniejszone nasycenie kolorów, dawał tzw. cukierkowe kolory.
Po przejściu na D5000 kolorystyka mnie bardziej odpowiada, mniejsze nasycenie, barwy bardziej naturalne, jedynie odcień skóry znacznie odbiega od rzeczywistości.
Kwestia gustu lub przyzwyczajenia.

tomek67
10-02-2012, 19:57
To są dwie różne matryce, CCD i CMOS dlatego kolorystyka jest nieco inna. Używałem D40 na ustawieniach standardowych, pomimo tego miałem delikatnie zmniejszone nasycenie kolorów, dawał tzw. cukierkowe kolory.Po przejściu na D5000 kolorystyka mnie bardziej odpowiada, mniejsze nasycenie, barwy bardziej naturalne, jedynie odcień skóry znacznie odbiega od rzeczywistości.
Kwestia gustu lub przyzwyczajenia.
Wydaje mi się, że wraz z kolejnymi modelami Nikon minimalnie zmienia profile kolorów.
Stają się one nieco bardziej naturalne.
Mam w tej chwili D700 i D5000.
D5000 jest ciut nowszy i kolory mi osobiście na ogół bardziej pasują tak prosto z puszki.
Oczywiście to wszystko kwestia gustu i ...przyzwyczajenia.
Nie raz gdy zmieniałem aparat zwłaszcza na inną markę to początkowo w ogóle nie mogłem patrzeć na kolory nowego.
Z upływem czasu przyzwyczajałem się i zdawały mi się super.

Ebeb
10-02-2012, 20:34
Pod kątem kolorów początkowo bolała mnie przesiadka z D40 na D90. Zegra wyczerpał temat, zwłaszcza pierwszym i ostatnim zdaniem.

D4NI3L
14-02-2012, 16:59
niech kolega bf109 wrzci rawy. Sam jestem ciekaw :)
Obecenie mam D3100 i na kolory nie moge narzekać bo są właśnie naturalne :)

zgera
14-02-2012, 19:43
Każda zmiana aparatu na inny model, lub markę może pozytywnie zaskoczyć albo bardzo rozczarować.
W przypadku analogów filmy różnych producentów dawały inne odcienie kolorów, laboratorium, papier też miały na to wpływ.
W przypadku aparatów cyfrowych za kolory odpowiada: matryca, oprogramowanie, przewagą nad analogiem są pliki RAW które możemy dowolnie edytować.

designer555
25-02-2012, 13:40
na początku nie mogłem się przyzwyczaić do kolorystyki jaką proponuje Nikon... wcześniej korzystałem z Canona i kolory były bez obróbki bardziej "cukierkowe"
obecnie radzę sobie obrabiając delikatnie w CameraRaw wszystkie fotki do wywołania...

pokerist
25-02-2012, 14:27
Witam

W D40 opcja ta wymiatała - zdjęcia bezpośrednio z lustrzanki kolorystycznie powalały.
Dziękuję za pomoc

Oczojebność kolorów nie jest wyznacznikiem piękności. To że podciągnięte w D40 było fabrycznie nie znaczy że zdjęcia są lepsze. Tym kierunkiem podąząją producenci małpek, pstrykasz i...oczojebna zieloność trawy zwala z nóg przeciętną Kowalską. Kolory i nasycenie powinno być możliwie jak najbardziej naturalne. Jednak jak napisał Zegra - kolorki i inne ustawienia wyglądu dopasowujesz sobie sam edytując plik. Masz wtedy kontrolę nad oczojebnością barw :)

Tomeeek_40
03-03-2012, 12:08
Witam. Posiadam 3100 i powiem, że każy może sobie kolory dopasować. Od oczojebności do pastelu budzącego mdłości. Trzeba tylko poczytać instrukcję. Menu -> UstawPictureControl -> np.: Standardowe -> tu mamy troszkę regulacji. Menu -> Balans bieli -> np.: Automatyczny i jeszcze raz sztrzałeczką w prawo a tu robimy co chcemy z kolorkami(dostępne w M A S P). Pozdrawiam.