PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom + CS dla amatora?

Zeb McKane
09-02-2012, 19:11
witam. Proszę o poradę. Robię zdjęcia od kilkunastu lat. Do "obróbki" używam darmowej Picasy i IrfanView. Stwierdziłem, że chciałbym spróbować obróbki na wyższym poziomie i robić zdjęcia w RAW/NEF. Ogólnie jestem typem lubiącym podchodzić do sprawy w sposób systemowy tj. raczej książki niż grzebanie w necie i metody prób i błędów...
Pomyślałem o zakupie lightrooma 3. W czym oprócz wywoływania raw, odszumiania będzie mi pomocny ten program. W Picasie głównie kadrowałem, obracałem, zmiana kontrastu, WB itp. Czy do nauki i praktyki obróbki zdjęcia na konkretnym poziomie wystarczy lightroom, czy może warto zainwestować dodatkowo w CS lub adobe photoshop elements.
Robię zdjęcia D7000 i panasonikiem LX5.
BAARdzo chcę się uczyć!!!! Nie trawię interfejsu GImpa
Mam możliwość zakupu po atrakcyjnych cenach w zestawach dla nauczycieli

https://store2.adobe.com/cfusion/store/index.cfm?store=OLS-EDU-EU#store=OLS-EDU-EU&catID=PRODUCTS&view=ols_ca

Dzięki!!!!

rlat
09-02-2012, 19:40
Pobierz sobie ze strony Adobe wersję beta Ligthrooma 4. Do tego kup aktualny nr Digital Foto Video i zobaczysz do czego Ci się przyda LR. Z zakupem programu wstrzymałbym się do wyjścia pełnej wersji LR 4.
Ja w każdym razie pracuję na kombinacji LR 3 + PSE 8 i za 1/2 ceny PS mam potężne narzędzie do pracy.

apple
09-02-2012, 19:43
Na początek ściągnij sobie wersje testowe i sam zobaczysz co Ci jest bardziej przydatne.

Zeb McKane
10-02-2012, 09:30
dzięki. Dodam jeszcze pytanie może jakąś knizkę/ -żki polecicie do LR, PS, PE?? co do LR4 to jeszcze ciekawi mnie jaka będzie cena i ewentualna dostępność wersji edu...

ku6i
11-02-2012, 18:23
Będzie, czemu nie miałoby być? Do LRa polecam po prostu "przeklikać" wszystkie przyciski, tam serio nie ma jakiejś kosmicznej filozofii i można się obejść bez książki.

rozkosznie
11-02-2012, 23:12
Podłącze się z pytaniem. Czego może mi najbardziej brakować w LR względem dodatkowej funkcjonalności PS, decydując się tylko na LR? Ze względów finansowych nie mogę sobie pozwolić na oba.

ku6i
11-02-2012, 23:28
Zapewne możliwości lokalnego dłubania i warstw. Swoją drogą, nie prościej pobrać wersję testową i samemu przetestować? Cieżko prorokować co teraz robisz w PSie, może do obróbki RAWów wystarczy Ci nawet Irfan?

wlods
12-02-2012, 01:23
Ja bym inaczej zaczął.Po trzech latach pracy w Lightroom 2 i 3 już nie kupię następnej wersji.Rozbudowany kombajn z ogromem możliwosci ale paskudnie moim zdaniem czyta Nikonowskie nefy.Czasami doprowadzenie zdjęcia do znośnej kolorystyki doprowadza mnie przynajmniej do szału.Szczerze polecam Capture NX2.Nie ma nic lepszego do nikonowskich nefow-ma jedną wadę muli trochę.Jako przeglądarkę i wstępną obrabiarkę proponuję darmowy ViewNx2,w nim także wywołasz nefa jednak jest ograniczny do kilku podstawowych funkcji.Natomiast Photoshop z zestawem filtrów color efex jest rewelacyjnym narzędziem ktore warto poznać i warto w nie inwestować gdyż chyba mało kto nie używa tych narzędzi.Jest jeszcze profesjonalny Capture One,jednak nie bardzo umiałem ogarnąć to oprogramowanie ale ludzie robią na nim cudeńka.Popracuj na trialach,porównaj efekty i podejmiesz jakąś decyzję.

jamirq
14-02-2012, 13:45
efex dla CNX2 tez jest a sam cnx2 na 64bitach smiga bardzo dobrze

rozkosznie
14-02-2012, 14:19
Moje rozważania biorą się stad, że planuję powoli poskładać odpowiedni komputer, wybrać monitor i oprogramowanie do tego. Na chwilę obecną nie mam styczności z programami do obróbki, w fotografii raczkuję i jestem na etapie tego co wypluwa puszka w formacie jpg. Kiedyś korzystałem z PS w wersji chyba 5, ale nie pod kątem fotografii. Niestety fundusze nie pozwolą mi na zakup PS i LR, więc dopytuję osoby pracujące na tych programach czego może brakować posiadając tylko jeden z nich względem drugiego.

JaroPienza
14-02-2012, 14:29
Składaj pod CNX2 ! Ja używam wszystkich trzech programów. Na cnx2 do wołania rawow jest rewelacyjny i wystarczający dla osoby poczatkujacej. Chociaż ja tez radzę pobrać trial 30dniowy. Są rożne gusta.

rozkosznie
14-02-2012, 14:44
Wersji testowych nie mogę pobrać, znaczy pobrać mogę ale ich nie zainstaluję na linuxie, a na laptopie pracodawcy odpada. Kupując sprzęt chciałbym zakupić go wraz z oprogramowaniem i mieć już to z głowy, biorąc pod uwagę że i tak będę musiał się któregoś z tych programów nauczyć chcę zacząć z jednym. Opanować, zobaczyć samemu czego mi brakuje i wtedy (pewnie z 2 lata) zakupić kolejny program jeśli będzie taka potrzeba.

B.K.
14-02-2012, 15:30
LR+PSE jest dużo bardziej strawne cenowo niż pełny PS, a PSElements nie kosztuje wiele: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201751 (forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201751).
95% moich (przyznaję beznadziejnie amatorskich) zdjęć obrabiam w LR. Pozostałe to panoramy (Hugin) i czasem obróbka portretu lub wyplamkowanie czegoś czego się nie da w LR (skóra, słupy :)).

mOSAd
15-02-2012, 22:40
W czystym LR nie zrobisz między innymi takich rzeczy:
- wycinanie obiektu z tła
- podmiana tła na inne
- dodanie na zdjęciu tekstury
- zniekształcenie zdjęcia poprzez jego rozciąganie, zwężanie, pochylanie
- malowanie po zdjęciu, dodawanie elementów
- tworzenie kolaży, czy składanek z kilku zdjęć
- dodawanie ramek
- dodawanie grafiki oraz tekstu bardziej złożonego niż prosty znak wodny
- brak opcji skraplania/liquify, czyli ciężko odchudzić lub pogrubić osobę ;)
- retusz w oparciu o koła, a nie dowolne kształty - da się niemal wszystko, ale bywa wolniej
- dodawanie efektów specjalnych typu flary świetlne, bliki, promyczki, gwiazdki itd.
- ograniczona praca na warstwach - głównie w obrębie modyfikacji tego co jest w obrazie
- brak możliwości tworzenia panoram czy HDRów z kilku zdjęć

Pozostałe rzeczy powinno dać się wykonać, chyba że o czymś zapomniałem. W LR skatalogujemy sobie zawartość całego dysku jeśli jest taka potrzeba. Są możliwości oznaczania, tagowania, wyszukiwania zdjęć itd.
W stosunku do Picasa jakość zdjęć generowanych przez LR jest o wiele lepsza, a narzędzia korekcyjne bardziej precyzyjne. Skalowanie, wyostrzanie, odszumianie, korekta ekspozycji, tonów, kolorów - tu jest otchłań. Brak jedynie kolaży, reszta chyba jest lub można ją uzyskać trochę innymi metodami. Picasa to jakby zubożony LR - daje może z 5% możliwości produktu Adobe.

Spokojnie można zacząć od nauki i kupna wyłącznie LR. Ja nie skorzystałem z PS od co najmniej roku, a w praktyce od lat poza pewnymi wyjątkami. Niektóre dodatkowe prace można wykonać w prościutkich programach typu IrfanView czy Gimp, jeżeli zdarza się taka potrzeba by stworzyć kolaż, lub dodać ramki. Jeżeli zajdzie potrzeba skorzystania z bardziej zaawansowanych możliwości PS, wówczas można go dokupić.

Na youtube jest sporo poradników wizualnych co i jak. Większość po angielsku, ale sporo też po polsku, a i nawet bez znajomości języka można wiele wyciągnąć. Warto pamiętać o tym, że pewne funkcje działają po wciśnięciu klawisza ALT. Przybywa parę dodatkowych, bardziej zaawansowanych możliwości kontroli procesu obróbki wówczas. Kiedyś tam po opanowaniu podstaw, można sięgnąć do i do nich.

Dla osób które chcą się bawić obróbką fotografii (a nie manipulowaniem obrazu) LR jest najciekawszym programem jaki widziałem. Pod względem jakości generowanego obrazu z aparatów Nikon, lepsze możliwości mogą jednak dawać inne programy. Np. Capture One, czy programy Nikona. Da się z nich o wiele łatwiej uzyskać czyste kolory chociażby. Jednak całościowe (a jednocześnie przystępne) podejście do tematu zarządzania fotografią i jej obróbką prezentuje właśnie LR, choć momentami ciut więcej wymaga od nas roboty by doprowadzić zdjęcia do perfekcji. Ale i tak w stosunku do Picasy będzie przepaść.

B.K.
16-02-2012, 09:26
W czystym LR nie zrobisz między innymi takich rzeczy:
[...]
- dodawanie ramek
- dodawanie grafiki oraz tekstu bardziej złożonego niż prosty znak wodny
[...]
- brak możliwości tworzenia panoram czy HDRów z kilku zdjęć

Ale to się da zrobić pluginami kosztującymi w skrajnym przypadku 1 eur. Przynajmniej częściowo.

Ramki i napisy/grafiki (photographers-toolbox.com/products/lrmogrify2.php?sec=quickguide)
HDR (photographers-toolbox.com/products/lrenfuse.php)
Pano (thephotogeek.com/lightroom/elemental/)

rozkosznie
16-02-2012, 10:27
mOSAd - dziękuję, świetnie to opisałeś, takie przedstawienie sprawy idealnie do mnie trafiło
B.K. - dzięki, wrzucę do zakładek i jak nadejdzie już taka potrzeba, to chętnie to sprawdzę

Zeb McKane
16-02-2012, 14:30
dziękuję za rady, sugestie i praktyczne wyłuszczenie czego nie będzie w danej aplikacji. Zasysam LR i zacznę zabawę z tym programem a dalej chyba PE ze względu na cenę i bonus w postaci video

mOSAd
18-02-2012, 00:41
Ale to się da zrobić pluginami kosztującymi w skrajnym przypadku 1 eur. Przynajmniej częściowo.

Ramki i napisy/grafiki (photographers-toolbox.com/products/lrmogrify2.php?sec=quickguide)
HDR (photographers-toolbox.com/products/lrenfuse.php)
Pano (thephotogeek.com/lightroom/elemental/)

Wiedziałem, że miałem o czymś wspomnieć jeszcze. :)