Zobacz pełną wersję : Tamron 400 1:6.9 do ptaków?
smolgicu
09-02-2012, 01:20
Witam
Kupiłem ostatnio dosłownie za parę złotych obiektyw jak w temacie. To jest stara konstrukcja z lat 70 z gwintem (z moją przejściówką na nikona ostrzy do około 70 m). Wiem, że to ciemne jest niesamowicie i z ręki nie ma w ogóle co próbować, a do tego jeszcze manualnie trzeba ostrzyć (zielona kropka w dobrym słońcu działa:-) ). Jak ją postawić na statywie to jest nawet całkiem ostro (w każdym bądź razie mydło straszne nie jest).
Zwracam się więc z pytaniem do tych co już w tym siedzą. Czy robienie zdjęć metodą "na patyk", czyli sprzęt ustawiony na jedną gałązkę lub inny element przyrody i tylko czeka się aż coś przyleci, daje efekty? Bo do takiej metody on się tylko nadaje:-)
Pozdrawiam.
Tylko musisz jakoś tego gościa zachęcić, żeby usiadł na konkretnym patyku, bo możesz się przeliczyć i pobić rekord w księdze Guiness'a w oczekiwaniu aż ktoś usiądzie na wybranej obiektywem gałązce.
Jak najbardziej metoda "patyk" sie sprawdzi,w polsce jest sporo ptactwa wiec nie bedzie problemu.
marcin_G
09-02-2012, 11:29
Jak najbardziej metoda "patyk" sie sprawdzi,w polsce jest sporo ptactwa wiec nie bedzie problemu.
...ale patyków jest jeszcze więcej :( Po kilkunastu latach czekania może się znudzić....
ja szukałbym Sigmy 400/5,6 APO, która jest mała, lekka, autofokuśna i stosunkowo tania....
Pojdz z tym szklem do jakies czatownii i sprobuj pofotografowac ptaki...prawdopodobnie rzucisz obiektywem w najbliższy większy głaz....dobre szkło to podstawa :)
To co Marcin poleca, to naprawde dobry wybór...zarówno moj Znajomy posiada to szklo (do d90), jak i pewien user tegoż forum używał i se chwalił :)
smolgicu
09-02-2012, 20:21
Ja rozumiem e to musi by jaka gałązka samotna przy karmniku co by na nią głodomory siadały. Pamiętam że jak byłem mały to się słoninę wieszało i sikorki prawie cały czas były. Problem może być taki, że u nas w Szwecji to ptaki mają trochę taki status jak krowy w Indiach. Karmę sprzedają w 25 kg workach a wystawa karmników w supermarkecie to prawie tak duża jak grillów latem (tutaj trochę przesadzam). Co za tym idzie konkurencja jest ogromna. Pamiętam, że w zeszłym roku, przy domu karmnik powiesiliśmy ze słonecznikiem to żadnej sikorki nie widziałem chociaż zima była ostra.
Obiektyw wyczaiłem po okazji na garażowej wyprzedaży za 10 zł więc ceny swojej jest na pewno wart :-) Nie wiem czy starczy mi cierpliwości do ptaków więc nie chcę też inwestować zbytnio, zwłaszcza że moim priorytetem na czas obecny jest zamienić D60 na używane D300 więc o żadnym jasnym tele nie ma mowy. Ta sigma to po ile chodzi, jeśli się ktoś orientuje?
smolgicu
09-02-2012, 21:21
Sprawdziłem S400 5,6 w Interfoto i mają za 1150zł, ale bez APO, to źle?
A taka mnie myśl naszła, że może by kupić telekonwerter nikona TC-14E II i podpiąć do mojego N80-200 2,8.Cenowo wyjdzie może trochę drożej no i krócej ale wagowo się zyska. Czy ktoś takiej kombinacji używał? Trochę się boję, bo ten nikkor na długim końcu mydli przy pełnym otworze.
Pozdrawiam
wasilewk
09-02-2012, 21:51
...A taka mnie myśl naszła, że może by kupić telekonwerter nikona TC-14E II i podpiąć do mojego N80-200 2,8.Cenowo wyjdzie może trochę drożej no i krócej ale wagowo się zyska. Czy ktoś takiej kombinacji używał? Trochę się boję, bo ten nikkor na długim końcu mydli przy pełnym otworze.
Pozdrawiam
No właśnie !
Ja próbowałem z konwerterem 2X - niestety jakość zdjęć gorsza od N70-300G - nie nadają się nawet do obejrzenia.
Choć, oczywiście, sam N80-200/2.8 daje obrazki zjadliwe.
Pzdr.
Nie robmy wielkiego problemu bez Af w obiektywie,dalo sie kiedys robic i da sie dzis.To ze mozna kupic inne szklo to jest oczywiste.Ja odpowiedzialem na pytanie czy sie da.Pewnie,ze sie da a dlaczego mialo by sie nie dac fotografowac ptaszka na patyczku.
Mam sporo szkiel w MF i nie przeszkadza mi ostrzenie manualne mimo kiepskiego wzroku.
smolgicu
22-02-2012, 00:08
Odnowie trochę wątek bo nowego szkoda zakładać. Mam możliwość kupienia Nikkora 300 1:4,5 non AI za jakieś 500 zł. Nada się do ptaków? Ktoś wie czy to jest dobra cena?
mateo912
22-02-2012, 00:10
Odnowie trochę wątek bo nowego szkoda zakładać. Mam możliwość kupienia Nikkora 300 1:4,5 non AI za jakieś 500 zł. Nada się do ptaków? Ktoś wie czy to jest dobra cena?
zależy do jakiej puchy.
Non AI nie podepniesz do aparatu(bez uszkodzenia go) bez modyfikacji ;)
non AI to juz eksponat muzealny. Nie wiem jaka masz puszke ale non-AI nie zapniesz do wspolczesnych puszek.
Poszukaj 300mm/4.5 ED IF w wersji Ai
smolgicu
22-02-2012, 00:44
Mam d60. Wiem że to full manual ale już się przyzwyczaiłem. Z numeru seryjnego wynika że to non AI ale koleś pisze że można nawet używać z cyfrowym. Możliwe że po modyfikacji a ze zdjęcia nie widać.
http://www.tradera.com/nikon-300-f4-5-objektiv-manuellt-med-stativfaste-auktion_301999_149602347
Właśnie szukam informacji, ale dlaczego non AI nie można go podłączyć do nowych puszek. Wystaje z nich coś czy co?
smolgicu
22-02-2012, 01:08
Poczytałem i widzę, że faktycznie wystaje:-). Myślałem że okazja ciśnienie mi się podniosło a tu masz babo placek.
Moment ... szkla G sa podobne w konstrukcji (pod wzgledem bagnetu) do tych non-AI. Jak masz puszke wykastrowana z mechanicznego przeniesienia przyslon (czyli wszystkie DSLRy o numeracji dwucyfrowej oraz czterocyfrowej poza D7000), powinno dac sie zapiac i zdjac szklo non-AI. Wiecej na temat wariacji bagnetu F jest na: http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/nikonfmount/index.htm
Swoja droga to nie bawilbym sie w szklo non-AI, bo za podobnie pieniadze mozna miec szklo AI z poczatkow produkcji.
A może propozycję "marcin_G " rozważysz ?
http://allegro.pl/sigma-400-5-6-apo-i2158464352.html
smolgicu
22-02-2012, 23:49
Swoja droga to nie bawilbym sie w szklo non-AI, bo za podobnie pieniadze mozna miec szklo AI z poczatkow produkcji.
Trochę to wszystko poplątane z pomieszanym :-). Z tego co czytałem tutaj
http://www.kenrockwell.com/nikon/300ais.htm#example
to ten model non Ai jest pod względem optycznym taki sam jak nowsze modele Ai-s, a na moim D60 to nie ma najmniejszego znaczenia bo i tak wszystko trzeba ręcznie.
Ta Sigma to jest dobra opcja, dzięki za cynk. Zobaczę jak się aukcja rozwinie ale cena na pewno jescze urośnie i to sporo. Problem taki że ja w Szwecji a do Polski to nie wiem kiedy będę następny raz jechał. Jak kupię na aledrogo to będzie leżało i się kurzyło. Wysyłać paczką to dodatkowe duże koszta dojdą a i tak tego AF na mojej puszce nie uraczę.
A ktoś może wie jak wypadają stare Tokiny Vivitary Tamrony o parametrach 400mm 5,6? Bo czasem się tutaj też pojawają takie cuda.
Pisalem o wersji Ai-S ED IF: http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/telephotos/300mmf45.htm