PDA

Zobacz pełną wersję : ssd - czy to dobry pomysł na cache...

fafniak
09-02-2012, 00:12
Ponieważ na razie nie mogę zainstalować win7 na osobnym ssd - pomyślałem sobie wykorzystać taki mały ssd na cache systemu i lightrooma oraz na cache Ps-a. Na tym dysku zainstalowałym też te programy.
Czy to dobry pomysł?
Dysk taki :
http://www.proline.pl/?p=OCZ+AGT-25SAT-30GB - tylko że szukając opinii o nim w sumie niewiele wartościowego się dowiedziałem - czy to dobrze pracujący kawałek elektroniki...

Psychotrop
09-02-2012, 00:25
jak dla mnie przerzucenie wszystkiego na SSD ma sens, pod jednym warunkiem - jeśli Cie stać na to.
sam chętnie wyzbyłbym się wszystkich klasycznych dysków i wsadził same SSD, ale musiałbym nerkę sprzedać :)

ja sobie zostawiłem wszystkie bazy i tempy z lightrooma i capture NX2 (bo tylko takich używam) na SSD i powiem ci, że śmiga to ładnie.
jak w NX2 odpalę 5-10 zdjęć, to przerabia bez zająknięcia, jedynie procek skacze na 100% :)
to samo w lightroomie.
wcześniej miałem tempy i bazy tych programów w ogóle na innym HDD, żeby systemowy klasyczny HDD odciążyć, ale wiele to nie dawało.

z drugiej strony, to takie moje gdybanie, bo u mnie i tempy i system na SSD.

może się ktoś wypowie kto ma system na HDD a tempy na SSD.
choć przeważnie jest odwrotnie ;)

fafniak
09-02-2012, 08:00
No ceny ssd pomimo tego że spadają , nadal są dość zabójcze.
Lapka mam na ssd - to fajne doświadczenie :)

Greg77
09-02-2012, 09:30

Przymierzam sie do ssd pod laptopa, troche boje sie problemow z legalnoscia windowsa....:(
Co do temp na ssd, mam system i tempy na ssd, rewelka, wczesniej jednak mialem system i temp CNX2 ktorego glownie uzywam na hdd, tez bylo dobrze a calosc dzialala szybciej....;)

thorcik
09-02-2012, 09:36

Ja się przymierzam do ssd na msata. Do tego talerzowiec na wszelkie "śmieci".

fafniak
09-02-2012, 09:37
A co ma legalność windowsa do instalacji na ssd ? :)

A ktoś coś wie na temat tego dysku który podlinkowałem ?

Greg77
09-02-2012, 09:59
A co ma legalność windowsa do instalacji na ssd ? :)

To, ze OEM trzeba od nowa aktywowac......zreszta jak po kazdej powazniejszej zmianie sprzetu.

Kurtz
09-02-2012, 10:06
To, ze OEM trzeba od nowa aktywowac......zreszta jak po kazdej powazniejszej zmianie sprzetu.

U mnie z professional OEM nie bylo problemow po instalacji na SSD.

fafniak
09-02-2012, 10:15
ale zmiana dysku - nie jest poważną zmianą sprzętu - nie ma problemu - swoją drogą przy dyskach jest czasem program do kopiowania systemu

thorcik
09-02-2012, 10:19
Poważną zmianą jest wymiana mobo.

fafniak
09-02-2012, 10:29
Możemy wrócić do tego dysku?
OCZ Agility Series SSD 2,5" 30GB SATA II

albo ja źle szukam albo niewiele jest informacji o tym sprzęcie

Greg77
09-02-2012, 10:42
U mnie z professional OEM nie bylo problemow po instalacji na SSD.

No i milo mi to slyszec, instalacja od zera, czy kopia zapasowa?

ale zmiana dysku - nie jest poważną zmianą sprzętu - nie ma problemu - swoją drogą przy dyskach jest czasem program do kopiowania systemu

To wiem, ale system domaga sie reaktywacji;)

Windows OEM przypisuje sie do mobo to wiem, ale po zmianie dysku znowu trzeba dzwonic do microshita i prosic o kod aktywacyjny, jezeli jest inaczej to mnie oswieccie........
Ciekawy jestem czy da sie wrzucic kopie zapasowa z hdd na ssd i normalnie dzialac?;)

Kurtz
09-02-2012, 11:05
No i milo mi to slyszec, instalacja od zera, czy kopia zapasowa?
Instalacja od zera, pozniej automatyczna aktywacja przez internet, zero problemow.

Jezeli chozdi o dysk, to moim zdaniem taka pojemnosc nie ma za bardzo sensu. Na 30 moze zbyt latwo zabraknac miejsca. Lepiej kupic 60GB, tez OCZ agility, jezeli ma byc tanio: http://www.ceneo.pl/12240804

Greg77
09-02-2012, 11:18
Instalacja od zera, pozniej automatyczna aktywacja przez internet, zero problemow.

No to chyba sie szarpne, chcoc laptop mi ostatnio troche strajkuje i nie wiem czy nie skonczy sie wymiana na inny.....

Jezeli chozdi o dysk, to moim zdaniem taka pojemnosc nie ma za bardzo sensu. Na 30 moze zbyt latwo zabraknac miejsca. Lepiej kupic 60GB, tez OCZ agility, jezeli ma byc tanio: http://www.ceneo.pl/12240804

Jako swap disk chyba wystarczy, tylko nie wiem, czy cenowo faktycznie nie wychodzi lepiej dolozyc te pare zlotych.....

fafniak
09-02-2012, 11:26
Dołożyć tu dołożyć tam ... i robi się zamiast 600zł - 1000...
to ma być dysk tylko na PS , lightrooma i swap ...- liczę sie z " zajeżdżeniem " tego dysku - dlatego nie chce ładować kasy

Majek
09-02-2012, 11:28
Licencja OEM dopuszcza kilka poważnych zamian sprzętu (w tym również płyty). Raz mi się płyta upaliła, wsadziłem nową, system się aktywował automatycznie przez internet bez problemu.

Greg77
09-02-2012, 12:03
Licencja OEM dopuszcza kilka poważnych zamian sprzętu (w tym również płyty). Raz mi się płyta upaliła, wsadziłem nową, system się aktywował automatycznie przez internet bez problemu.

A ja postanowilem na swoim laptopie zainstalowac nowy system bez smieci od sony, sciagnelem W7 HP wersje taka sama jak mam na lapku, po wszystkim klikam aktywuj on line i wywala mi, ze musze dzwonic do M.! Przywrocilem sobie oryginalny W7

fafniak
09-02-2012, 12:09
chłopaki - czy ktoś jest w stanie wyszukać trochę wiarygodnych informacji dotyczących tego dysku ?

nowart
09-02-2012, 12:40
Mam od ponad ponad roku Agility 2 i działa bezproblemowo. Jeśli chcesz wiarygodnych info na temat ocz-tów to wejdź na stronę producenta i tam masz forum, gdzie poruszone są chyba wszystkie problemy jakie mogą dręczyć dyski. Swoją drogą 350zł za 60gb AG3 to już dobre ceny, ja za swoją 2 dawałem 600 :)

fafniak
09-02-2012, 12:59
czytam czytam - tylko cholera tam głównie problemy są :))) (co jest normalne bo jak komu działa to co ma sie wypowiadać :) )

Zolty
09-02-2012, 21:09

Wymienilem dysk dwa razy w laptopie z OEM - ostatnio na SSD i zadnych ekstra aktywacji nie musialem robic. Co innego MOBO.

Greg77
10-02-2012, 09:36
Wymienilem dysk dwa razy w laptopie z OEM - ostatnio na SSD i zadnych ekstra aktywacji nie musialem robic. Co innego MOBO.

Dobra, ale instalowales Winde z obrazu systemu czy czysty windows?

darko
10-02-2012, 10:33
To ja się podłączę do pytania o te OCZ-ty, tak sobie kombinuję aby nie za dużym kosztem (300-400zł) przyspieszyć kompa i tu pomysł aby na takiego ssd 60GB wrzucić system (XP-ka) z NX-em a wszystkie dane trzymać na talerzowym HDD, ma to sens? No i jak jest z tym OCZ, warto się w nie pchać bo taki 60GB to jakieś 360zł http://www.proline.pl/?p=OCZ+AGT3-25SAT3-60G

Greg77
10-02-2012, 10:39
Ma sens Darku, ale nie pod XP, polecam w takiej sytuacji W7, jest w pelni przygotowabny do pracy na SSD.
XP potzrebuje konfiguracji, co jak juz sie uda go zainstalowac zajmie sporo czasu a na koncu i tak sie okaze, ze nie dziala jak powinien;)

darko
10-02-2012, 10:45
a to nie wiedziałem że XP ma problemy z ssd, a W7 to kolejne 350zł
a Vista?

Kurtz
10-02-2012, 11:24
XP zazwyczaj nie ma "problemow" z SSD. On po prostu dziala, nie wykorzystujac wszystkiego co taki SSD daje i uzywa pewnych mechanizmow ktore bardziej go obciazaja.

Jezeli Twoj komputer jest na tyle stary, ze pracujes zna XPu, to zazwyczaj stanowczo lepiej jest pozbierac kase i kupic nowy sprzet niz sam dysk SSD - roznica w predkosci przy uzywaniu SSD moze nie byc zadowalajaca za takie pieniadze, bo waskim gardlem i tak bedzie Twoj processor/karta graficzna. Przyspieszenia wynikajace ze zwiekszenia randomowego odczytu ( i duuuzo IOPSow ) zazwyczaj widac przy uruchamianiu programow, wczytywaniu wtyczek, przy wczytywaniu nowych porcji danych z SSD ( np lokacje w grach ). Znaczaco poprawia to komfort pracy, ale jednoczesnie przy samej obrobce np obrazow, czy podczas rozgrywki nie daje praktycznie nic, oprocz szybszego wczytania danych, jezeli byly na dysku SSD.
Jezeli ustawimy na nim cache pewnych programow, ktore moga utrzymac dane miedzy uruchomieniami, to moze to miec juz wieksze znaczenie. Np podglady w Bridge. Za to jezeli mamy cache ktore za kazdym razem po skonczeniu pracy jest czyszczone/zapominane to znacnzie lepiej jest umiescic je na RAMdysku.

darko
10-02-2012, 11:51
Z tego co pamietam to procesor to intel core 2 duo, chyba 2,3 GHZ, tyle że znowu do W7 pewnie by się więcej ramu przydało niż te 3GB które teraz mam

Greg77
10-02-2012, 11:53
Z tego co pamietam to procesor to intel core 2 duo, chyba 2,3 GHZ, tyle że znowu do W7 pewnie by się więcej ramu przydało niż te 3GB które teraz mam

W7 64bit i minimum 4GB RAM.....ram akurat bardzo tani jest;)

darko
10-02-2012, 12:08
W7 64bit i minimum 4GB RAM.....ram akurat bardzo tani jest;)
no tak ale, ssd+ram+W7 to znowu jestem w okolicach 1000zł jak nie lepiej i kółko się zamyka

Kurtz
10-02-2012, 12:15
Mozna to potraktowac jako inwestycje - Win7 i SSD zostaja do nastepnego zestawu. RAM niestety sie nie przyda. Trzeba pamietac o cenach dyskow SSD i o tym ze pewnie jeszcze troche spadna. Do win8 jeszcze sporo czasu, a win7 nie przestanie od razu wtedy dzialac ( kto nie lubi tiles ten zrozumie akie to wazne stwierdzenie :D )

Greg77
10-02-2012, 13:40
kto nie lubi tiles ten zrozumie akie to wazne stwierdzenie :D

niby masz racje, tyle, ze W8 ma miec tez wersje normalna a raczej mozna sie bardzo latwo przelaczyc z Tiles na Clasic;)

kh29228
10-02-2012, 17:07
no dobra, zrobię niegrzecznie i zaofftopuję... czym się różni agility 3 od vertexa 3?

Psychotrop
10-02-2012, 17:12
vertex jest serią bardziej "profi", przez co wydajniejszą .... podobno ;)

Greg77
10-02-2012, 17:23
Ale od jakiegos czasu sa problemy z tymi dyskami, ostatni pewny byl Vertex 2.....chyba,z e juz to poprawili, zmiana technologii nie przyniosla oczekiwanego zysku i spora seria Agility 3 i Vertex 3 poszly na gwarancji....

Psychotrop
10-02-2012, 17:27
nie wiem jak z agility, ale problemy z vertexami to już historia.
zaczęło się poprawiać od firmware 2.13, a już w 2.15 (połowa grudnia) wszystko hula jak ta lala

thorcik
10-02-2012, 17:55
nie wiem jak z agility, ale problemy z vertexami to już historia.
zaczęło się poprawiać od firmware 2.13, a już w 2.15 (połowa grudnia) wszystko hula jak ta lala

Ale zanim to zrobili (i zanim przepiąłem vertexa pod kontroler marvell zamiast go cisnąć na Intelu z RAIDem) to BSOD F4 został moim przyjacielem.

Psychotrop
10-02-2012, 17:57
wiesz, ja kupowałem na początku stycznia, więc jakoś problem mnie nie dotyczył ;)
tak naprawdę to specjalnie czekałem, aż się z tym uporają, bo u mnie każda złotówka się liczyła przy zakupie.
więc nie mogłem sobie pozwolić na intela, samsunga, czy co tam innego.

GeparD
10-02-2012, 18:33
tez mysle o ssd do netbooka zony, ma 300GB podzielony na dwie partycje, jedna systemowa drugoa ukryta recovery,z ktorej przywraca sie system w razie ognia.
W takim razie potrzebuje ssd ok 500GB (nie ma 300tek). Jak w zwiazku z tym wyglada przeniesienie danych ze starego na nowy, oraz przywracanie systemu z partycji recovery?

Kyle
10-02-2012, 18:58
W takim razie potrzebuje ssd ok 500GB (nie ma 300tek).500GB? W takim razie ponad 2,5 kPLN nie twoje :) Swoją drogą co ona tam trzyma na tym nettopie/laptopie czy innym wypierdku (gabarytowo), że zapycha setki GB?

ps. są modele 300 GB ... tylko akurat nieciekawe

Zolty
10-02-2012, 19:48
Dobra, ale instalowales Winde z obrazu systemu czy czysty windows?

Winda zainstalowana z plyty OEM dolaczonej do laptopa - w tym modelu HP dolaczyl plyty z XP i dwiema Win7: 32 i 64. Instalowalem za kazdym razem z plyty - za pierwszym razem wymienialem dysk z ktorego juz nic nie dalo sie odzyskac, a za drugim razem chcialem miec na SSD system od zera.

Greg77
10-02-2012, 19:56
No dobra, jezeli to plyta dolaczona do lapka to pewnie odrazu winda aktywowana co?

Zolty
10-02-2012, 20:00
Szczerze - nie mam pojecia. Po wgraniu sprawdza sobie legalnosc i zaczyna sciagac poprawki i reszte smieci.
Nie pomoge wiecej, bo abnegatem komputerowym jestem, zainstalowane mam 5 programow: Office, CNX2, ViewNX, Calibri i Zuma i tylko z tego korzystam.

Psychotrop
10-02-2012, 20:06
Grześ.
zależy wszystko od instalki.
są płytki które mają zaszyte sprawdzanie biosa płyty, jeśli ma zaszyte dla HP, to przy instalacji na HP nie będzie prosiło o numery seryjne.
jeśli masz oem osobno - płytka z microsoftu, to trzeba podać numery i potem zaktywować.
aktywacji możesz dokonać z tego co pamiętam 5 razy bez dzwonienia do microsoftu.
właśnie z powodu wymiany płyty, dysku czy zwykłej reinstalacji.
po przekroczeniu tej liczby aktywacji dzwonisz do microsoftu i mówisz, że padł ci dysk i wymieniłeś.
nawet nie pytają o szczegóły, tylko resetują liczbę aktywacji dla danego numeru seryjnego.

to co mają napisane w licencji, a to jak postępują, to inna sprawa.
nikt tam u nich nie zadaje zbędnych pytań.

Greg77
10-02-2012, 20:08
Grześ.
zależy wszystko od instalki.
.

No ja wiem, ale plytki z dolaczonym Windowsem to swoisty obraz systemu raczej jest.....choc moge sie mylic.;)

Zolty
10-02-2012, 20:14
Wlasnie w HP to nie do konca jest obraz - tak bylo kiedys w Toshibie: przy reinstalce wrzucalo wszystkie smieci od Toshiby razem z systemem, w HP dodatki i sterowniki (czesc) sa na oddzielnej plycie a plytka od windy ma tylko Winde (zapewne skrojona pod HP).

Greg77
10-02-2012, 20:16
Aaaa to ladnie z ich strony, czy podczas instalacji pytal o klucz, czy poszlo bez pytan i czy klikales Aktywacja we wlasciwosciach moj komputer, sadze, ze nie, pewnie ta plytka ma wlasnie to cos co sprawdza bios plyty i dlatego poszlo bez problemu, podobnie jak z obrazem systemu zrobionym przeze mnie, odrazu jest aktywowany;)

Zolty
10-02-2012, 20:18
O ile pamietam nie pytal o klucz (pamietalbym, ze musze odwrocic laptopa zeby przeczytac naklejke na jego spodzie).
Nie musialem nawet klikac aktywacji - poszlo (o ile dobrze pamietam) niejako "z automatu": stad mysle ze system jest skrojony pod konkretny model lapka i ma wbudowany dynks od auto-aktywacji.

Nie wiem czy nowsze HP maja tez system na plytach - mam akurat wersje mocno firmowa (Elitebook 8540)

Greg77
10-02-2012, 20:24
Ale podoba mi sie to, ze daja czysta Winde a soft dogrywasz sam jak chcesz.....no nic musze sie zabraz za mojego lapka od zera jeszcze raz.

Psychotrop
10-02-2012, 20:24
w dellach to też czysta świeża instalka bez sterowników i śmieci dellowskich.
jak zainstalujesz na dellu, to się nawet o numery nie zapyta, ale jak z tej samej płytki zainstalujesz system na innym kompie (bo można), to już poprosi o numer widnowsa OEM.

sokrates
10-02-2012, 21:59
od ponad pół roku tłukę system Win 7 postawiony na Agility 3 - zero problemów. Codzienna praca, z 2 razy nagły brak prądu mnie zaskoczył - i nic się nie dzieje. Prąd wrócił, system wstał bez żadnych problemów. A firmware nie uaktualniałem.

fafniak
10-02-2012, 22:04
ooo post na temat :) - dziękuję :)

thorcik
10-02-2012, 22:50
przywracanie systemu z partycji recovery?

Co do recovery to nie wiem jakiej firmy masz gadżet ale, na wszelki wypadek napiszę Ci, co zrobić w przypadku lenovo:
1. partycjonując dysk zostawiasz ~20GB nieprzydzielonego miejsca
2. instalujesz system do stanu, który chcesz zachować do późniejszego ewentualnego przywracania
3. ściągasz i instalujesz Windowsowy moduł OKR (tak się to ustrojstwo nazywa w przypadku lenovo)
4. zgrywasz bootowalny obraz modułu WinPE i odpalasz z niego lapka
5. jak się gadżet zainstaluje uruchamiasz moduł WinPE, który automatycznie zbackupuje to, co masz na C:
Aha, nie sprawdzałem, tak twierdzą materiały szkoleniowe lenovo.

edit: niezły offtop się zrobił :mrgreen:

Psychotrop
10-02-2012, 22:56
oj tam ;)
kilka pierwszych było na temat ;)

no
co do tematu :)
zapuściłem dzisiaj sondę w pracy i wśród kilku znajomych pracujących w serwisach, sklepach komputerowych.
okazałą się rzecz ciekawa.
mianowicie, żadna z tych osób (świadomych) nie ma poprzenoszonego niczego z SSD.
wszystko siedzi na tym dysku.
a na pytanie "dlaczego ? przcież tempy, kupa plików, odczyt/zapis i niszczenie komórek pamięci, bla bla bla bla"
odpowiedź zawsze była prosta:
"widziałeś współczynnik MTBF ? a poza tym jak ma się zepsuć, to i tak się zepsuje,a przynajmniej szybciutko chodzi" :)

no przeliczyłem sobie te 2 miliony godzin (średnio) bezawaryjnej pracy na lata i wyszło mi 228 lat :)
więc także sobie odpuściłem przejmowanie się tymi zagadnieniami.

instalować jak leci, wykorzystywać jak leci, a i tak za 3-5 lat będą już takie wypasy, że hohoho

fafniak
11-02-2012, 01:51
Jestem już po instalacji win7 - ładne toto jest - SSD jako dodatkowy dysk na cache lightrooma, systemu + włączyłem opcję readyboost (czy jakoś tak) dla tego dysku.
NAWET mi skaner chodzi z czego jestem bardzo zadowolony (ale tylko dzieki vuescanowi i jego sterownikom)

Teraz będę miał kilka pytań dotyczących np. poczty.
Czy thunderbird może korzystać z plików które w systemie XP zostały zapisane? Czy trzeba je przenieść?

Psychotrop
11-02-2012, 01:54
nie ma problemu.
kopiujesz cały katalog thunderbird na winXP z C: \ documents and settings\ "nazwa użytkownika" \ dane aplikacji\ Thunderbird i wklejasz w windwsie 7 do:
C: \ Users \"nazwa użytkownika"\AppData\Roaming\Thunderbird

hula :)
nie pamiętam kiedy konfigurowałem ostatnio thunderbirda ;)

p.s.
w win7 i winXP katalogi te są ukryte systemowe - musisz włączyć ich pokazywanie :)

fafniak
11-02-2012, 01:56
Ale to wiem.
Tylko czy może da sie przekierować gromoptaka w win7 żeby skorzystał z plików które są na dysku XP

acha i kompletnie zgubiłem się jeśli chodzi o soft na stronie ocz - kto kuźwa ma tego uzywać???
Nie można zrobić softu takiego jak samsung?

Psychotrop
11-02-2012, 02:09
Ale to wiem.
Tylko czy może da sie przekierować gromoptaka w win7 żeby skorzystał z plików które są na dysku XP

acha i kompletnie zgubiłem się jeśli chodzi o soft na stronie ocz - kto kuźwa ma tego uzywać???
Nie można zrobić softu takiego jak samsung?

jeśli chodzi o thunderbirda - da się.
same pliki klonfiguracyjne wrzucasz tam gdzie pisałem.
a pliki z pocztą przekierowujesz do katalogu którego chcesz.

Narzędzia -> konfiguracja kont -> i tu przy każdym koncie (u mnie jest kilka) czy to pocztowym, czy z grup dyskusyjnych włazisz na "Konfiguracja Serwera" i po prawej na dole masz "katalog lokalny", w okienku podaną ścieżkę, a obok guzior "przeglądaj".
no i już wiesz chyba co masz zrobić ;)

co do softu OCZ - o co konkretnie ci chodzi ?
bo ja tylko raz użyłem toola do sprawdzenia jaki mam firmware :)

fafniak
11-02-2012, 09:04
No właśnie chciałbym wiedzieć gdzie są narzędzia do ściągniecia, bo jedyne co znalazłem to strefa download ale tam tylko firmware leży i instrukcje

nowart
11-02-2012, 11:25
http://www.ocztechnology.com/ssd_tools/
masz tutaj podane wszystkie dyski, klikasz na właściwy i ściągasz pierwszą z góry porcję softu. w środku masz ocz toolbox a w nim już 4 ikonki więc poradzisz sobie bez trudu. w razie czego pytaj.

fafniak
11-02-2012, 12:20
Ok. kliknąłem na inne dyski - faktycznie jest tam oprogramowanie firmowe. Niestety do agility (ostatnia opcja) nie ma czegoś takiego.
jest zastrzeżenie że robienie upgrade-u ma się odbyć tylko jeżeli masz wersję 1.6 - nawet cholera nei wiem jak sprawdzić ten firmware

Psychotrop
11-02-2012, 14:15
u mnie firmware się sprawdza prosto.
pierwsza zakładka Drivers, klikasz na Drive0 - ocz ... i po prawej pojawia się wersja firmware jaką posiadasz:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/5703/44728431.jpg)

fafniak
11-02-2012, 15:10
No cóż mi to nie wyświetla żadnego dysku

Psychotrop
11-02-2012, 15:11
jaki ty w końcu masz ten dysk ?
bo może ściągnąłeś soft nie od tej serii ?

fafniak
11-02-2012, 15:45
Ja mam agility 30GB
Wgrałem sobie ssdlifePRO - wyświetla mi że firmware jest 1.7 :) - jest ok.
Czy w tych dyskach też trzeba mieć kawałek dysku nie przydzielony partycji ?

Psychotrop
11-02-2012, 15:50
to zależy.
jeśli tam jest system win7 to on sobie rezerwuje trochu na rozruch.
jeśli to zwykła partycja na dane, tempy itd, to możesz z całości zrobić partycję.

fafniak
11-02-2012, 15:55
Gdzieś wyczytałem ze dla "zdrowia" dysku to jest potrzebne - bo sam dysk używa tej przestrzeni - do czegoś tam (nie pamietam już) Swoją drogą soft samsunga ma taką opcję - o k 10% miejsca sobie zostawia

Psychotrop
11-02-2012, 16:24
a to pierwsze słyszę ;)
ale nich będzie :)
jakbyś znalazł gdzieś tą informację w necie to podlinkuj proszę.

nowart
11-02-2012, 16:37
oprogramowanie dysku sprawdzisz też w men. urządzeń - stacje dysków - Twój dysk - właściwości - szczegóły - identyfikator sprzętu
a do agility 3 jest toolbox pod linkiem, który Ci wcześniej podałem

fafniak
11-02-2012, 16:47
nie mam agility3 tylko agility

natomiast jestem mocno zmartwiony bo nie chce mi zainstalować sterowników do spyder PRO - nie jest to mistrzostwo świata ale działało - teraz czeka mnie jeszcze jeden wydatek...?
Chyba ż ektoś jest w stanie pomóc gdzie mozna znaleźć drivery.
Na stronie producenta są, ale do wersji 2

prz3mo
13-02-2012, 09:50

Kiedyś tak było. Obecnie po zmianie płyty, ramu, dysku... Windows 7 przechodzi ponowną aktywację online.

Greg77
13-02-2012, 14:25
natomiast jestem mocno zmartwiony bo nie chce mi zainstalować sterowników do spyder PRO - nie jest to mistrzostwo świata ale działało - teraz czeka mnie jeszcze jeden wydatek...?

Wiem, ze juz po ptokach, bo dysk padl, choc sadze, ze poprostu powinni wymienic go w sklepie.....na twoim miejscu bym bral inny dysk, bo to wrecz dziwne, ze tak szybko padl.....
Co do Spydera zalecam najnowszy soft ze strony datacolor i po problemie.

fafniak
13-02-2012, 14:30
Greg - nie ma tam sterowników do spydera (wersja pierwsza - niestety) są do 2 i 3 ale ni do mojego staruszka

Greg77
13-02-2012, 14:32
A to sorry, nie doczytalem, ze to ten najstarszy jest;)
No to mozesz miec problem z W7, bo cos mi si ewydaje, ze datacolor nie wspiera juz tego kolorymetru:(