PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do wszystkiego - co wybrać do 3 tyś.?

mini21
08-02-2012, 18:54
Witam serdecznie.

Zgłaszam się z prośbą o radę w doborze laptopa, gdyż 1 komputer w domu dla 3 osób to już trochę za mało
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/icon_smile-1.gif
źródło (http://www.forum.x-kom.pl/images/smilies/icon_smile.gif)

Szukam laptopa najchętniej o wymiarach 17'', który wykorzystywany będzie głównie przez 10 letnią dziewczynkę (siostra) do przeglądania netu, oglądania filmów i jakiś gier.
Może od czasu do czasu będę potrzebował na swój użytek otworzyć Photoshop'a i coś tam lekko wyretuszować.

Ogólnie rzecz biorąc ma to być komputer rodzinny (czyli do wszystkiego) - siostra - jakieś gierki, ojeciec - film i internet oraz ja - PS i coś tam jeszcze.

Będzie to drugi komputer (mam blaszaka).

Cena jaką przewidujemy wydać to +/- 3 tyś. zł

Czy moglibyście polecić coś w miarę sensownego?

Z góry dziękuje!

shaolin
08-02-2012, 19:06
Pytanie podstawowe - jakie gierki dla siostry? Farmerama czy Crysis2? :D

http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/dell-inspiron-q17r-i7-2630qm-4gb-500gb-gt525-w7hp.bhtml

Pierwsza z brzegu 17tka.

Ogolnie szukaj czegos na i5/i7.

mini21
08-02-2012, 19:16
No, to może inaczej.....
Gierki to raczej nie będą jakieś bardzo wymagające (ostatnio grała chyba w "Zaplątani" - choć znudziła ją po parunastu minutach), ale może mi się w nadmiarze wolnego czasu uda w coś zagrać (ostatnio chciałem uruchomić na swoim blaszaku SW: The Force Unleashed i grać się nie dało - cięło na każdym kroku).

Zapytam w takim razie, jakie marki laptopów byście polecili?
Jakiej firmy szukać: Asus, Lenovo, Dell itp?

Nie mam przekonania do HP, więc tę firmę raczej odrzucam.

docxxx
08-02-2012, 19:31
Odradzam 17 cali. Mialem i meczylem sie. To nie jest sprzet do noszenia. Pomijam juz fakt, ze wiekszosc rzeczy (plecaki, torby itd.) robione jest na 15'. 17 to krowa, a nie laptop.

mini21
08-02-2012, 19:33
Ale w tym rzecz, że to nie ma być komputer do noszenia, tylko stacjonarny.
On będzie leżał u siostry w pokoju i jeśli raz na rok go gdzieś na wakacje się zabierze to max.

rychu_cmg
08-02-2012, 19:37
To w takim razie kup komputer stacjonarny - wyjdzie taniej.

mini21
08-02-2012, 19:41
Stacjonarny już mam.
U siostry nie ma aż tyle miejsca, żeby postawić kolejnego blaszaka.

thorcik
08-02-2012, 19:48
Jeśli chodzi o lenovo to model 17" ma tylko seria G (G770 (http://allegro.pl/lenovo-g770-i5-8gb-750gb-hd6650-win7-office-f-i2108503269.html)). W budżecie się łapie, w wymaganiach w sumie też. Dell - wspomniany Inspiron 17".

Majek
08-02-2012, 21:14
A ja polecę coś ze średniej półki. Acer, Packard Bell, Asus. Jeżeli chodzi o jakość wykonania, to nie będzie to Dell, HP, czy Lenovo, ale do 3 koła kupisz naprawdę wypasiony komputer. Sam ma właśnie Acera dokładnie do tego samego celu, co Ty chcesz mieć. Czyli do wszystkiego i do niczego. Z kolorami co prawda trochę lipnie (skoro ja to mówię, to musi być kiepsko), ale za to w Crysisa można pograć. Ostatnio szwagrowi wziąłem Packard Bella (marka Acera). Wykonanie dokładnie takie samo (tragedii nie ma, ale mogłoby być lepiej), ciut inny dizajn.

mini21
08-02-2012, 21:26
A co myślicie o tych dwóch modelach Asusa:
http://www.x-kom.pl/p/74688-notebook-laptop-17,3-asus-x73sj-ty077v-i5-2430m-6gb-640-dvd-rw-7hp64.html
oraz
http://www.x-kom.pl/p/73865-notebook-laptop-17,3-asus-x73sv-ty346v-i7-2670qm-4gb-750-dvd-rw-7hp64.html

Różnica to ok. 500 zł, a główna różnica jest w procesorze.
Czy warto dopłacić do I7 przy takich zastosowaniach jak moje?
I czy te modele są w ogóle godne polecenia?

Majek
08-02-2012, 22:14
Komputer, jak komputer. Właśnie o to chodzi. Ja bym brał z i5, a za te 500 sobie coś foto kupił... Mnie w Asusach nie pasuje układ klawiszy w okolicach bloku numerycznego. Kursory są zlane z numpadem, jak by chcieć pograć, to się człowiek będzie wkurzał... Chociaż może to być rzecz subiektywna albo kwestia przyzwyczajenia.
Ja jakieś półtora roku temu, może nawet dwa lata, do domowego ciuchrania kupiłem takiego Acera: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Acer_AS7740G_-_multimedialny_charakterek-2755.html
Jak muszę, to i popracować na nim mogę, chociaż bardzo tego nie lubię (generalnie nie lubię pracować przy laptopie, jaki by on nie był). Za to pograć można nawet w te bardziej wymagające gry (oczywiście nie na full detalach). Np. Crysis, czy Arma II na medium ustawieniach idzie bez zacięć.

marszal90
08-02-2012, 23:57
W tej cenie polecałbym Ci któregoś z Samsungów. Np. http://www.x-kom.pl/p/70545-notebook-laptop-17,3-samsung-rf711-i5-2410m-6gb-640-dvd-rw-7hp64.html.
Ostatnio miałem możliwość przetestowania podobnego, tylko że 15" i byłem pod sporym wrażeniem. Teraz sam się przymierzam to wymiany swojego HP na właśnie Samsunga.
Tutaj masz jeszcze wersje z procesorem i7, ale za to 4GB pamięci. No i jest nieco droższy. http://www.x-kom.pl/p/70545-notebook-laptop-17,3-samsung-rf711-i5-2410m-6gb-640-dvd-rw-7hp64.html

ku6i
09-02-2012, 08:47
A co myślicie o tych dwóch modelach Asusa:
http://www.x-kom.pl/p/74688-notebook-laptop-17,3-asus-x73sj-ty077v-i5-2430m-6gb-640-dvd-rw-7hp64.html
oraz
http://www.x-kom.pl/p/73865-notebook-laptop-17,3-asus-x73sv-ty346v-i7-2670qm-4gb-750-dvd-rw-7hp64.html

Różnica to ok. 500 zł, a główna różnica jest w procesorze.
Czy warto dopłacić do I7 przy takich zastosowaniach jak moje?
I czy te modele są w ogóle godne polecenia?

Jasne że nie są. Mają błyszczącą matrycę. Po co? Żeby w niej odbijało się światło?

5iatka
09-02-2012, 18:26
jak laptop ma być jako stacjonarny to bez sensu jest - zdecydowanie lepiej kupić blaszaka stacjonarnego.
Jeśli możesz pomacać kilka lapków to zrób to - bo w domu mam np asusa ( w miarę ok wykonanie ) i jest nie fajny touchpad - nie mogę się do niego przyzwyczaić mówiąc krótko dla mnie jest niewygodny.
Jest jeszcze w domu netbook acer ( dobry jakościowo materiał i wykonanie ) i stary laptop acer ( kiepski materiał i takie sobie wykonanie ) i tam touchpad jest wygodny.

constancja
09-02-2012, 21:09
jak laptop ma być jako stacjonarny to bez sensu jest - zdecydowanie lepiej kupić blaszaka stacjonarnego.

Wielkie sory ale dla mnie to głupota.
Dzisiejsze laptopy w niczym już nie ustępują tym stacjonarnym, a mają kilka dodatkowych zalet:
- są mobilne
- zajmują mniej miejsca
- zużywają 4x mniej energii

Jeśli miałabym polecić lapka, który spełni oczekiwania całej rodziny to zdecydowanie ten model (http://www.okazje.info.pl/km/komputery/samsung-rf711-s04pl.html#opinie)

Jestem posiadaczką tej maszyny. Korzystają z niego u mnie 3 osoby.
Ja - foto i grafika
Mąż- silniki szachowe
Syn - gry
Wszyscy - internet, muzyka, filmy, dokumenty itd. itp.
W domu są jeszcze 2 asusy( 1 służbowy) ale każdy woli siedzieć przy samsungu. :smile:

Na dzień dzisiejszy za te pieniądze to najlepszy wybór.

Psychotrop
10-02-2012, 00:30
Dzisiejsze laptopy w niczym już nie ustępują tym stacjonarnym...
.

i właśnie jedno wyklucza drugie.
"wielkie sory" (cokolwiek to znaczy), ale piszesz trochu od rzeczy i może nie świadoma zastosowań niektórych komputerów.

u mnie stoi stacjonarny, mam też laptopa (co prawda firmowy).
pracuję w branży IT.
i uwierz - nie spotkałem się jeszcze z laptopem w miejscu gdzie potrzebna jest wydajność, a dlaczego ?
jeśli chcesz, to mogę (nie tylko ja) tutaj cały elaborat napisać.

kolejna rzecz, dla sporej ilość osób bardzo ważna - możliwość rozbudowy/przebudowy zestawu, bez konieczności wymiany całości.
jeśli ktoś nie ma pieniędzy, to stacjonarny także lepszy, bo można rozbudowywać sprzęt po trochu i systematycznie, nie wydając jednorazowo dużej kwoty.

p.s.
oczywiście do każdego komputera stacjonarnego można znaleźć odpowiednik w laptopie, ale za cenę odpowiednio wyższą, czasem i sporo wyższą.

i na koniec.
kwestia potrzeb, wyważenia i rozsądku przy zakupie, bo każdy rodzaj sprzętów ma swoje miejsce - w końcu na rynku istnieją i jedne i drugie i jakoś żadne nie ma zamiaru znikać z rynku.

wielu znajomym polecam laptopy, ale są też takie osoby, którym polecam tylko i wyłacznie stacjonarne komputery.

Ewerew
10-02-2012, 10:14
Dzisiejsze laptopy w niczym już nie ustępują tym stacjonarnym, a mają kilka dodatkowych zalet:
- są mobilne
- zajmują mniej miejsca

Jeśli miałabym polecić lapka, który spełni oczekiwania całej rodziny to zdecydowanie ten model (http://www.okazje.info.pl/km/komputery/samsung-rf711-s04pl.html#opinie)

Jestem posiadaczką tej maszyny. Korzystają z niego u mnie 3 osoby.
Ja - foto i grafika
Mąż- silniki szachowe
Syn - gry
Wszyscy - internet, muzyka, filmy, dokumenty itd. itp.
W domu są jeszcze 2 asusy( 1 służbowy) ale każdy woli siedzieć przy samsungu. :smile:

Na dzień dzisiejszy za te pieniądze to najlepszy wybór.
Mam podobny model => http://www.x-kom.pl/p/74996-notebook-laptop-17,3-samsung-rc730-i7-2630qm-4gb-640-dvd-rw-7hp64.html

dokupiłem dodatkowo 4gb ramu, też polecam. Ale przy zakupie zwróć uwagę na pixele <u mnie dwa dni po zakupie pokazał się biały pixel, zauważyłem go oglądając forum Nikoniarze :-) <na czarnym tle> znikł po ponownym włączeniu następnego dnia, teraz czasami się pojawia w innym miejscu, znika, pojawia i tak ciągle> ogólnie z tego RC jestem również zadowolony, szybki, cichy, bateria tez ok. tylko te pixele się pojawiają czasami :( no, ale to już Ty musisz wybrać <najlepiej jechać obejrzeć>

Kurtz
10-02-2012, 10:26
oczywiście do każdego komputera stacjonarnego można znaleźć odpowiednik w laptopie
Konfiguracje dual processor czy SLI/Xfire w laptopach raczej nie wystepuja za czesto :P

To moze po kolei

- są mobilne
Wiele osob, nazywa mobilnymi laptopy wazace 3-4kg. Czy to ze mozna go przewiezc nie uzywajac specjalistycznego podnosnika juz swiadczy o mobilnosci?

- zajmują mniej miejsca
Tu sie zgodze, aczkolwiek taka krowa 17" + zwitek kabli jest w wielu przypadkach mniej praktyczna nizkompw fajnej malej obudowie HTPC

Co to znaczy ze zuzywaja mniej energii? Od czego? Przy porownywalnej mocy zuzywaja praktycznie tyle samo. Mozna zbudowac komputer stacjonarny uzywajac processorow low voltage, uzywac tylko wbudowanej w procesor karty graficznej, badz zewnetrznej oferujacej bardzo niski pobor pradu i powinno sie uzyskac bardzo podobny wynik. Rozne processory oferuja rozne wspolczynniki moc obliczeniowa/wat, ale nie znaczy to ze w laptopach beda pod tym wzgledem najlepsze processory.

Dodajmy do tego brak realnych mozliwosci podkrecania laptopa, ze wzgledu na chlodzenie, mocno utrudnione czyszczenie chlodzenia,przez co ze standardowo pracujacym laptopem co ok roku, powinno sie wybrac na czyszczenie ukladu chlodzenia.
Idac dalej, wieksozsc wbudowanych ekranow w laptopach jest kiepskiej badz sredniej jakosci, spora czesc to glare.

Laptopy sa tak intensywnie promowane, ze wzgledu na to ze zarabia na nich wiecej osob. Dla prodcentow podzespolow bazowych to latwiejszy rynek zbytu, dla prducentow laptopw, to dosc oczywiste. Dodatkowo, w laptopach nie ma zazwyczaj mozliwosci wymiany poszczegolnych podzespolow, wiec jak bedziemy chcieli mocniejszego, kupimy nowego, mimo ze np nie potrzebujemy mocniejszej karty graficznej czy nowego ekranu. Dla bardzo wielu osob wcale nie sa potrzebne, ale chec bycia w mainstream powoduje to ze szkaja sobie argumentow w stylu " a bo ja nie mam gdzie postawic stacjonarnego" badz " a on taki brzydki, glosny, a przeciez sprzedawca laptopow powiedzial ze moge grac w najnowsze produkcje na full detalach na laptopie" A pozniej chodza takie biedne dziewczynki do szkol, ciagnac za soba 4kg laptopy, z pol kilogramowymi zasilaczami, garbia sie biedne... Zamiast zastanowic sie czy potrzebuja tej "moblnosci" czy wola miec wydajniejsza jednostke w domu. Jezeli potrzeba mobilnosci to nie kupuje sie sprzetu powyzej 2kg i trzeba miec swiadomosc co to czas pracy na baterii i jak zalezy od uzycia procesora.

<| MICHAŁ |>
10-02-2012, 10:29
nie spotkałem się jeszcze z laptopem w miejscu gdzie potrzebna jest wydajność
moze inaczej - nie spotkales sie z laptopem za 3Kpln w miejscu gdzie potrzebna jest wydajnosc, no i oczywiscie kwestia jaka wydajnosc jest potrzebna - uzywam stacje robocze (i stacjonarna i przenosna) i do wiekszosci zadan zwiazanych z foto i jedna i druga jest OK, ale mowimy o pieniadzach kilkukrotnie wiekszych niz 3Kpln.
Natomiast jesli komputer przenosny ma robic za stacjonarke, to bez sensu - lepiej kupic stacjonarke i jakiegos niedrogiego tableta / netbooka

Kurtz
10-02-2012, 10:58
@Mikie_001
Praktycnzie kazdy laptop, ktory ogeruje duza wydajnosc, ma ogromne chlodzenie, jest przez swoje rozmiary calkowicie niepraktyczny jako urzadzenie przenosne. Niektorzy nie maja wyboru, musza miec komputer przenosny z duza wydajnoscia, bo maja taki charakter pracy, ale dla wiekszosci smiertelnikow, jest to przerost formy nad trescia. No chyba ze mamy na mysli LAN party w BFa ;)

<| MICHAŁ |>
10-02-2012, 11:33
ja akurat mam laptopow na peczki, za free i do wyboru i moge sobie pozwolic na zabawe i ekserymentowanie w najlepsza mozliwa konfiguracje :)
ale masz racje przenosna stacja robocza 17" wcale nie jest taka przenosna i mimo wszystko nie jest tez do konca stacja robocza - jak swinka morska - ani swinka, ani morska :)

Majek
10-02-2012, 11:49
A Wy się oczywiście za onanizm bierzecie... Ludzie...

Potrzebny jest komputer do celów ogólno - rozrywkowych. NIE stacja robocza, NIE komputer do pracy, NIE mega wydajny potwór do wykonywania niewiadomo jak ciężkiej roboty. Potrzeba jest zwykła pacułka, na której można będzie przejrzeć FB, odebrać pocztę, obejrzeć film w łóżku, pograć w pasjansa. Dodatkowo ma się dać go przenieść z pokoju do pokoju, ma zajmować mało miejsca. Ja rozumiem, że gdyby komputer był noszony przez cały czas w torbie, w terenie, w pracy, jeszcze nie daj Boże środkami komunikacji miejskiej, to faktycznie, waga, rozmiar mają znaczenie. Ale żeby przetargać z pokoju do kuchni nawet te 3-4 kilo to chyba nie jest jakiś wielki wysiłek fizyczny? Dodatkowo komputer prawdopodobnie nie zostanie nigdy wyniesiony z domu (a nawet jeśli, to wsadzić go do samochodu, przewieść gdzieś to też nie jest większy problem). Komputer stacjonarny będzie zawsze przywiązany do swojego miejsca. Już pomijam brak przestrzeni, ale jak dziecko chce go mieć w swoim pokoju, a wieczorem chcielibyśmy pograć w sapera, podczas, gdy przy stacjonarnym ktoś inny coś robi (bo przecież jeden stacjonarny już jest), to co? Rozpinać te wszystkie kable, targać monitory, klawiatury itd... To jest dopiero bzdura... A za dwa i pół klocka można kupić całkiem fajny laptop z wystarczająco wydajnym procesorem i karta graficzną, żeby dało się pograć nie tylko w sapera, ale i BF.

Jeżeli chodzi o wydajności, to można kupić i laptopa, który swoją wydajnością wielokrotnie przewyższy sprzęt stacjonarny, który większość z Was ma w domu... Ale pomasturbować się zawsze można, a chyba nawet trzeba... ;-)

żółto-czarny
10-02-2012, 14:31
Jestem ciekaw, jakim zakupem skończy się ten wątek :) bo sam przymierzam się do wyboru takiej "piętnastki" za ok. 2,5 klocka. Nie będzie służyła do zaawanowanych gier, tylko programy biurowe, PS, net, czasem audio/video. Dla mnie argument mobilności jest istotny - nie zakładam, że nigdy nie bedzie wynoszony z domu, a w razie konieczności naprawy w serwisie, przewożenie nawet samego desktopa bez peryferiów (niestety nie jestem zmotoryzowany) to żadna wygoda. Przerabiałem to kilka razy. Ale zgadzam się, że 17" to krowa; z obecnego zestawu zostawię sobie starego, poczciwego 17" Szajsunga, odpowiadającego mi zdecydowanie bardziej, niż te śliczne, duże Crystal Type, których popularności ni w ząb nie kumam :mrgreen:

docxxx
10-02-2012, 15:16
O 17' MOBILINYCH laptopach mowia Ci, ktorzy tak naprawde nie pracuja z laptopem w terenie. 17 cali to mordega i zadnego uzasadnienie tego nie zmieni. Ba, czasami marzy mi sie 13,3' zamiast mojego 15.'6 Sonego.
A co do wydajnosc. Dla mnie wydajnosc oznacza prace praktycznie 24h na dobe, a nie zeby odpalic gre.

thorcik
10-02-2012, 15:38
Ba, czasami marzy mi sie 13,3' zamiast mojego 15.'6 Sonego.

Mi się marzy 12,5 zamiast 13,3".

BTW: 13,3'? Duży bydlak ;oP

mini21
10-02-2012, 15:54
ehh, jak zwykle temat poszedł w złym kierunku.
O wyższości Pc nad laptopem i na odwrót dyskutować nie będę, bo nie jest to tematem mojego wątku.
Mam już jednego blaszaka i to mi wystarczy.

Byłem dziś w jednym że sklepów obejrzeć z bliska 17 i 15 i zostanę jednak przy 15.
Mam ograniczone pole widzenia i nie ogarniam wzrokiem 17.

Obejrzałem z bliska Samsunga i Asusa i zdecydowanie skłaniam się przy Asusie.
Ma znacznie lepszą budowę i cenowo też wypada gorzej.

Jedyne, czego się nie dowiedziałem, to jaka jest różnica między serią "k" i serią "x".
Może ktoś z was wie, jakie są różnice?

Majek
10-02-2012, 15:59
O 17' MOBILINYCH laptopach mowia Ci, ktorzy tak naprawde nie pracuja z laptopem w terenie. 17 cali to mordega i zadnego uzasadnienie tego nie zmieni. Ba, czasami marzy mi sie 13,3' zamiast mojego 15.'6 Sonego.
A co do wydajnosc. Dla mnie wydajnosc oznacza prace praktycznie 24h na dobe, a nie zeby odpalic gre.CHŁOPIE, tu nikt nie chce pracować z laptopem w terenie! Nie widzisz tego?!? Słowa kluczowe wytłuściłem....

docxxx
10-02-2012, 16:19
To po kiego grzyba laptop 17' w domu? Kupic za ulamek ceny kompa stacjonarnego i juz.

rychu_cmg
10-02-2012, 17:01
Jak nie chcesz stacjonarki, mimo, że chcesz używać laptopa jako stacjonarkę to może komputer All-in-one ?

GeparD
10-02-2012, 18:22
wypowiadalem sie juz raz wypowiem sie i drugi,

kiedys myslalem w identyczny sposob: kupie sobie laptopa "do wszystkiego", do filmow, do pracy (IT), a i w gry sobie pogram, a ze jest to do tego laptop to i przeniesc nie bedzie problem.
Padlo na jeden z 17" modeli http://rockdirect.com/ jakies 5 lat temu. I wydajac w tamtych czasach bagatela 1500 GBP dostalem droga nauczke.
Laptop praktycznie nie byl przenoszony - po cholere wiec laptop? Filmy jednak wole ogladac na TV. Gry na laptopie to nieporozumienie (chodzi o wygode). Do tego chwile po gwarancji padla karta graficzna, ktora nigdzie nie mozna dostac, takze mam wielki przycisk do papieru.

Teraz pobawmy sie troche w wizjonerow. Laptop posiadal 32bit procesor Core Duo (wersje pierwsza) plus 2gb RAM (max jaki byl mozliwy) do tego mobilnego GF 9700. Nawet gdyby ta karta nie padla, laptop praktycznie nadawalby sie do pracy biurowej, zapominajac o jakimkolwiek grani w nowsze gry.

Nauczylo mnie to jednego - jesli laptop to jak najmniejszy, to ma byc przenosne, lekkie. Jesli gry - to tylko i wylacznie konsola. Do wszystkiego innego - zwykly poczciwy blaszak.

constancja
10-02-2012, 23:23
e

Jedyne, czego się nie dowiedziałem, to jaka jest różnica między serią "k" i serią "x".
Może ktoś z was wie, jakie są różnice?

Może to Ci pomoże:

sria x (http://design.trendz.pl/seria-laptopow-asus-x-video)

seria k (http://www.frazpc.pl/aktualnosci/863341,Notebooki_ASUS_serii_K_-_wydajnosc_w_stylowej_oprawie.html)

mini21
10-02-2012, 23:47
Przyznam, że nie do końca wyjaśniło to moje wątpliwości, ale dzięki.

Zastanawia mnie, dalczego sprzedawcy np.: na allegro w tytułach aukcji jednego i tego samego przedmiotu umieszczają oba te symbole, np.:
http://allegro.pl/asus-x53sv-k53sv-i5-2430m-8gb-500-gt540-windows-7-i2093283358.html

Psychotrop
11-02-2012, 00:39
Zastanawia mnie, dalczego sprzedawcy np.: na allegro w tytułach aukcji jednego i tego samego przedmiotu umieszczają oba te symbole,

stary numer.
poszukaj sobie jakieś monitora, dysku, czy pamięci.
wyskoczy ci setki innych modeli, ale w tytule mają to czego ty szukałeś.
ot żebyś wlazł na ich aukcję i może zmienił zdanie, zwłaszcza jak jesteś niezdecydowany i sam jeszcze nie wiesz czego chcesz :)

Henio Jawa
11-02-2012, 14:21
To po kiego grzyba laptop 17' w domu? Kupic za ulamek ceny kompa stacjonarnego i juz.

1. Ludzie lubią przemieszczać się z komputerem do innego pokoju/piwnicy/ogrodu.
2. Ludzie lubią zamknąć komputer i schować do szafy bez potrzeby eksponowania "stanowiska komputerowego".

to tak na przykład :-)

mini21
11-02-2012, 15:55
Dzięki wszystkim za odp.

Byliśmy wczoraj w sklepie i stary stwierdził, że jednak będzie to 15, bo 17 w sumie nie jest potrzebna, a nawet gdy czasem będzie się chciało ją gdzieś przewieźć, to też jest zdecydowanie łatwiej.

Wybór padnie prawdopodobnie na Asus'a X53SV w konfiguracji I5-2430M/4GB/500/DVD-RW/7HP64.<br><br>Samsung RF511 jakoś nie przypadł mi do gustu ze względu na jego budowę.<br>Jeszcze tylko czekam na ostateczną decyzję.<br>

gadas
20-02-2012, 18:32
Michał jest też jeszcze Toshiba ;) zobacz 17"

mini21
20-02-2012, 18:41
Heh, już zdążyłem zapomnieć :)

Starzy postanowili, że kupią jednak 15, bo 17 okazała się trochę zbyt dużym meblem.

Wybór padł na Asus'a K53SV-SX984V

Jak dla mnie osobiście, to te 15 cali i tak w zupełności wystarczy (przy mojej wadzie wzroku - ograniczonym polu widzenia) trzymając go na brzuchu i tak praktycznie nie ogarniam wzrokiem całego ekranu, a i ewentualne przenoszenie go będzie dużo wygodniejsze.

Na razie nie wypowiem się na temat jego osiągów, bo po prostu nie mam czym ani jak go przetestować.
Najbardziej wymagającym oprogramowaniem jest gra "Kochane Kucyki" :lol: ale ogólnie sprawuje się nieźle.

Jedno co zauważyłem, względem mojego blaszaka, to że system trochę dłużej się ładuje (na jednym i drugim mam windows 7 HP), ale blaszak ma dysk SSD na którym stoi system i to wydaje mi się właśnie powodem, że system jest trochę szybszy.

gadas
20-02-2012, 19:02
Michał ... ja tam właśnie stoję przed podobnym dylematem i skłaniam się na Toshibę P775 cena z allegro 2999pln (model z USA)
Nie dla mnie ale dla mojej ładniejszej połowy więc poszukiwania muszą być bardziej intensywne i zakończone sukcesem :)
Twierdzą że to ten model:
http://us.toshiba.com/computers/laptops/satellite/P770/P775-S7215/

Ps. Jak jest tu jakiś "człowiek sprzętowy" nich łaskawie zerknie swoim fachowym okiem czy syfu nie wybrałem ...

ku6i
20-02-2012, 19:43
Gadas, zastanów się jak będzie wyglądać ta błyszcząca obudowa po roku używania. I o ile mnie wzrok nie myli, to ma też błyszczącą matrycę - zbyt praktyczne to to nie jest.

gadas
20-02-2012, 20:17
Wiesz nad tym się nie zastanawiałem ale do tej pory miałem Lenovo, Acera i HP wszystkie było obrysowane jakoś mi to nie przeszkadzało .
Acer do tej pory działa bardzo dobrze i jest najstarszy i najbardziej dostał w kość ...

Teraz zależało mi na takich parametrach choć może to błąd ?
Procesor i7
pamięć ram nie mniejsza niż 6
chyba ? 1800x900
grafika 2048 MB
dysk nie mniejszy niż 500GB
10/100/1000 Ethernet LAN WiFi , USB 3.0, HDMI, kamera, mikrofon, BLU-RAY, głośniki itp.

Blu-Ray - nie wiem czy potrzebny no ale tu jest

http://www.promobile.pl/produkt-Notebooki_Toshiba_Toshiba_P775_17_3_BLURAY_AMD_i7_ 30_6G-P775,36744.html
http://allegro.pl/toshiba-p775-i7-6gb-750gb-blu-ray-c660-w7-wys-grat-i2112058869.html
I jedyne które się pokazały to Toshiby ...
Jak ktoś coś widział innego ale ciekawszego to chętnie usłyszę że coś takiego do 3K istnieje

gadas
20-02-2012, 20:23
oczywiście nie jestem nastawiony na ten model w 100% ten co Michał podawał też jest ok ...

Majek
20-02-2012, 23:45
Wszystkie te Toshiby mają kartę graficzną Intela ze współdzieloną pamięcią. Czyli że karty zabierają RAM komputerowi, a o wydajności w zastosowaniach 3D raczej nie ma mowy. W sensie, że nie pograsz na takim komputerze. Wszystkie mają rozdzielczość 1600x900. Żadna z tych Toshib nie ma BT. Zwracam uwagę, jeżeli te czynniki mogą mieć znaczenie.

ku6i
20-02-2012, 23:48
Weź też pod uwagę głośność laptopa. Ostatnio miałem jedną podobną w rękach to przy wykorzystaniu procesora ok. 30% wyła bardziej niż mój czteroletni ThinkPad.

gadas
21-02-2012, 11:47
BT - ważna sprawa tym bardziej że 90% moich dotychczasowo posiadanych urządzeń go posiada ...
Jest głośny ? No to poległem ...
Co polecacie ale chciał bym by to było coś większego lub równego 15"

gadas
21-02-2012, 12:25
... a jeszcze jedno chciałem poczytać o LED w laptopach ale wpadłem ta taki post :
http://www.facebook.com/Toshiba.Polska

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/img72/5210/fptoshiba.png)
Czy przy laptopach też taki efekt jest ?
Pytam bo używamy tylko czarnego tła na komputerach - takie przyzwyczajenie .
Jeśli tak to dla nas była by to katastrofa 90% czasu pracy przy PC przypada na pracę w godzinach nocnych .
Chyba muszę sam zobaczyć na własne oczy taki laptop .

Na chwilę obecną z parametrów najbardziej podoba nam się ten model mimo braku BT cena 2999 :
http://us.toshiba.com/computers/laptops/satellite/P770/P775-S7215

erbe
21-02-2012, 13:09
mam monitor LED 17" w swoim Asusie i nigdy nie zaobserwowałem czegoś takiego.

gadas
21-02-2012, 13:34
uff - ulga ...
Asus 17" już przeglądam ich ofertę ;)

Majek
21-02-2012, 15:53
Ja w Acerze też nie zaobserwowałem, chociaż rzadko gapię się na czarny ekran. Ale mogę sprawdzić, jak chcesz.

gadas
22-02-2012, 18:37
Mam pytanie o tego Dell'a co o takiej konfiguracji myślicie czy jest lepiej ?
http://allegro.pl/dell-q17r-i7-17-3-8gb-750gb-gt525m-1gb-brcombo-w7-i2110495637.html

jarvik
22-02-2012, 20:39
wszystko ok tylko po co Ci i7 w laptopie? i5 i żadnej różnicy... ciekawym opini innych :) kupowałem go jakiś miesiąc temu.. tylko i5. Jest ok... tylko problem jeden podzieliłem dysk narzędziami windows i padł system i nie wstał.. oddałem na niezgodność z umową i mam drugi - nie podzielony. bardzo dobry kontakt z serwisem della jak z zadnej firmy.. lacznie z diagnostyką online - polecam a nie jak z asusem i wysylaniem do serwisu na slowacje :) ale diagnoza - konieczne przeinstalowanie systemu i możemy wysłać kuriera po sprzęt albo sam pan przeinstaluje bez utraty gwarancji. wszYSTKO pięknie ładnie z tym< że konieczna jest dyskietka z systemem od dell a taką serwis wyśle za 100ZŁ :D podziękowałem ładnie i wziąłem w rtv agd nową sztukę oddając tą starą. Podsumowując - ze względu na serwis polecam della a te ich windowsy oem z nakładkami firmowymi to niech szlag trafi.. kolejny sposób ruchania konsumenta jak coś za co płacę może nie być moje do końca? takich czasów doczekaliśmy..
Tworzenie dyskietki bezpieczeństwa to też jakaś parodia... nie działa próba stworzenia dysku na dvd.. program nie radzi sobie żeby użyć dwóch plyt dvd normalnych a itak na płycie DL na końcu wyskakuje błąd - tak po prostu... dało radę na pendrive 16giga.. przestroga nie kupować 8giga bo maja pojemności ok 7,4giga a potrzeba ok 7,6 :D kolejne jaja... :D zamieszczony program jest niepełny... pełną wersje można wykupić za ponad 200zł i wtedy coś tam robi dodatkowo.. nie doczytałem bo olałem dobrodzejów... anty virus też wersja czasowa i to lipna od razu uninstall i śmiga teraz z nortonem...