Zobacz pełną wersję : zdjecia klubowe
pawelkowal
08-02-2012, 00:02
czesc znajdzie sie ktos kto moze mi powiedziec jak wykonac takie zdjecie http://www.zoomclick.com.br/dublin/gallery/?album=all&gallery=47 chodzi mi o efekt gdzie widac ze ludzie sa w ruchu a w kolo nich swiatla czy jest to moze obrobka w photoshopie? z gory dzieki
navigator_s9
08-02-2012, 22:17
Długi czas naświetlania + lampa błyskowa ustawiona w tryb "drugiego" błysku. Tzn otwiera się migawka, zbiera światło i dopiero potem lampa wypala "zamrażając" postacie przedstawione na pierwszym planie ;) btw. zdaje się, że założyłeś temat w złym miejscu
adrian9627
11-02-2012, 14:02
Naświetlanie na poziomie 1/5-1/20 s i błysk na drugą kurtynę migawki.
Można też strzelać w kryształową kule , zoom lampy tak na 70 mm , Ev lampy -1.3 do -2.0 ....oczywiście ISO na poziomie minimum 500 przy przysłonie 5.6 ,a jeśli nie ma takowej kuli to najlepiej strzelać w ściany , sufit lub jedno i drugie zarazem ; ]
Zdjęcia z bliska dyfuzor lub lampa z odbłyśnikiem.
Przybliżone wartości lecz tak naprawdę każdy klub jest inny i nie licz że każde zdjęcie będzie zadowalające bo wciąż oświetlenie tam się zmienia. To raz lasery to stroboskop , a raz zimne niebieskie światło....i ludzie wyglądają jak w noc żywych trupów ^^
Najważniejsze to złapać dużo zastanego i doświetlić lampą dla zamrożenia ruchu.
Mam nadzieje ,że trochę pomogłem ; )
pawelkowal
17-02-2012, 19:02
dzieki za pomoc mam jeszcze jedno pytanie probowalem ostatnio swoich sil i zastanawiam sie czemu iso musi byc powyzej 500, skoro i tak ekspozycja nie bedzie poprawna tak bylo w moim przypaku ustawialem czasy od 1s do 1/30 przyslona na 5,6 iso na 800, ale jak schodzilem iso w dol nie widzialem roznicy prosze o wyjasnienie, bo nie zabardzo to rozumie dziekuje
adrian9627
18-02-2012, 14:08
chodzi o to żeby światła w tle zarejestrowały się na w miarę krótkim czasie i lampa nie waliła pełną mocą.
Bo jak pewnie zauważyłeś robiąc na czasach 1 s możesz mieć na twarzach ludzi i za nimi pokręcone świetlne zawijasy które już tak fajnie nie wyglądają....wszystko w umiarze... ; p
Wiesz napisałem takie parametry bo nie wiem jak jasny jest klub w którym robiłeś zdjęcia....jedne aż dają po gałach a w innych jeden laserek , 2 światła na krzyż i brak kryształowej kuli...wtedy naprawdę trzeba podkręcać parametry.
Ps. pokaż co udało Ci się złapać ; )